Τα απόνερα της συμφωνίας των Πρεσπών
Σιγά σιγά αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες μίας συμφωνίας που καταδικάζει το 70% του ελληνικού λαού. Αυτές οι συνέπειες που τις αποκαλούμε παράπλευρες απώλειες, τελικά αφορούν την ίδια την Ιστορία μας. Αναφέρομαι βέβαια στην πρόνοια που υπάρχει στη συμφωνία των Πρεσπών να αλλάξει η ύλη στα σχολικά βιβλία που αναφέρεται στο μακεδονικό ζήτημα. Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι: τι να αλλάξουμε; Τον Μακεδονικό αγώνα του Π. Μελά; τους βαλκανικούς πολέμους;
Τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Β. Ελλάδα ή να λησμονήσουμε πως το 1949 η Μακεδονία παρέμεινε οριστικά στην ελληνική επικράτεια;
Η μνήμη αποτελεί μέρος της ταυτότητας των λαών. Και η Ιστορία που ανακαλείται με τη μνήμη παράγει πόνο αλλά και περηφάνια. Το συλλογικό τραύμα, όσο και να το επουλώνει ο χρόνος, υπάρχει, γιατί αποτελεί μέρος της εθνικής μας συνείδησης.
Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί αγωνιώ τι Ιστορία θα μάθουν οι επόμενες γενιές, αν κάθε πολιτική συμφωνία με τα γειτονικά κράτη θα επιφέρει, χάρη των σκοπιμοτήτων της τρέχουσας συγκυρίας, και την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων. Οι σχέσεις καλής γειτονίας συνάπτονται όχι με το στρογγύλεμα των όσων έγιναν, αλλά με την υπέρβασή τους με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. H Γαλλία με τη Γερμανία δεν συγκάλυψαν το παρελθόν τους. Ούτε το ωραιοποίησαν. Έκτισαν τη φιλία και τη συνεργασία, γιατί αυτό απαιτούσε το σήμερα και το αύριο.
Διάβασα πως στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών θα εξοβελισθεί από τα σχολικά εγχειρίδια ο Π. Μελάς. Και πριν από μερικές ημέρες οι καθηγητές ενός λυκείου στην Αττική απαγόρευσαν στους μαθητές να τραγουδήσουν το «Μακεδονία ξακουστή». Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Να ενήργησαν αυτοί οι καθηγητές αυτοβούλως, υπακούοντας στις ιδεολογικές τους αρχές ή να εκτελούσαν εντολή του υπουργείου Παιδείας; Φαίνεται τελικά πως θα θυσιάσουμε εμείς την εθνική μας ταυτότητα, για να τη διατηρήσουν οι κάτοικοι της FYROM.
Αλλά, η ριζοσπαστική αριστερά τι γνωρίζει για την εθνική ταυτότητα; Πάνω σε ποιες αξίες έχει οικοδομήσει την ύπαρξή της; Τι μπορούμε να περιμένουμε από ανθρώπους που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ταξίδεψαν στα Σκόπια ,για να διαδηλώσουν κατά του εμπάργκο που επέβαλε τότε η χώρα μας; ή πιο πρόσφατα, όταν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν τη FYROM, απλώς Μακεδονία;
Τις τελευταίες ημέρες διακινείται η είδηση πως ο πρωθυπουργός της FYROM θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Δηλαδή, πως θα επιχειρήσει να περάσει από το παράθυρο ό,τι δεν πέρασε από την πόρτα. Πάντως οι μέχρι τώρα κινήσεις του αυτό δείχνουν.
Με απλά λόγια, φαίνεται πως ο Ζάεφ θα επιχειρήσει να καταστρατηγήσει και αυτήν ακόμα τη συμφωνία των Πρεσπών, περιορίζοντας το erga omnes. Οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα δείξουν αν τελικά πρόκειται για συμπαιγνία ή όχι. Περιμένουμε.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Νοεμβρίου 2018