ΑΠΟΨΕΙΣ

To δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

 06/04/2021 14:00

Αναμφίβολα ο πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός που δεν του αρέσουν οι τακτικισμοί. Είναι θεσμικός και προσπαθεί, στο μέτρο βέβαια που το επιτρέπουν οι συνθήκες, να τηρεί τον λόγο του.

Πριν από μερικούς μήνες είχε δηλώσει πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ανήθικη. Δεν χρησιμοποίησε κάποιον πολιτικό όρο για να δείξει πως δεν προκρίνει τις εκλογές τώρα, αλλά έναν ηθικό, δημιουργώντας έτσι μία πρόσθετη δέσμευση. Συνήθως οι πολιτικοί επιδιώκουν να διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση πως η βασική τους κατεύθυνση οδηγήσει σε αδιέξοδο ή αν οι προκλήσεις της συγκυρίας είναι ευνοϊκές. Ο πρωθυπουργός αυτοδεσμευόμενος, μήπως τελικά εγκλωβίστηκε;

Πριν από λίγες ημέρες, αναλύοντας την πορεία της πατρίδας μας στην μετά την επιδημία περίοδο, δήλωσε σαφώς πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, το καλοκαίρι του 2023. Στον σχεδιασμό του είναι η εκμετάλλευση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η εκμετάλλευση του φτηνού χρήματος και κυρίως η εκμετάλλευση του γεγονότος ότι και το 2022 θα είναι έτος δημοσιονομικής χαλαρότητας. Συνεπώς, βάσει αυτού του σχεδιασμού, κατά το 2023 η ανάπτυξη θα βρίσκεται στην κορύφωση της, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, στις υπηρεσίες, στην βιομηχανία.

Είναι λογικό λοιπόν, εφόσον δεν μεσολαβήσουν απρόβλεπτοι παράγοντες, να επιθυμεί ο πρωθυπουργός να διεξαχθούν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ένας επιπρόσθετος λόγος αφορά το πεδίο της κομματικής αντιπαράθεσης. Υπάρχει η εκτίμηση σε κυβερνητικά στελέχη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει άλλα δύο χρόνια στην αντιπολίτευση. Θα λυγίσει υπό το βάρος των κεντρόφυγων δυνάμεων που θα αναπτυχθούν όσο ο χρόνος των εκλογών δεν θα φαίνεται άμεσος.

Όλα αυτά είναι βέβαια ασκήσεις επί χάρτου. Στις στρατιωτικές ασκήσεις πάντα οι φίλιες δυνάμεις νικούν. Η ζωή όμως είναι πιο πολύπλοκη και ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι καθοριστικό στοιχείο των εξελίξεων. Δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει, πώς θα λειτουργήσει και τι συνειδήσεις θα διαμορφώσει. Στην περίπτωση αυτή σημαντικό ρόλο παίζουν τα αντανακλαστικά των κυβερνώντων. Αν η διαχείριση ενός εκτάκτου γεγονότος είναι θετική, τότε και η εικόνα της κυβέρνησης είναι θετική. Διαφορετικά… Είδαμε τι έγινε στο Μάτι.

Υπάρχει φυσικά και ο αντίλογος. Όταν βρίσκεις τον αντίπαλο σου σκοτωμένο, δεν τον λυπάσαι. Τον πυροβολείς. Αν οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να δείχνουν μια διαφορά ασφαλείας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ η πρόκληση για τον πρωθυπουργό θα είναι μεγάλη. Πλέον η στρατηγική του θα είναι 2 συν 4 συν 4. Δηλαδή η παραμονή του στην εξουσία για μια δεκαετία, καθώς την περίοδο 2023-2025 θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο επενδυτικό κύμα. Όμως ο βασικότερος λόγος για πρόωρη προσφυγή σε διπλές κάλπες θα είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων με νωπή την λαϊκή εντολή. Έτσι, οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις της Αριστεράς θα είναι άσφαιρες πολιτικά, καθώς θα απευθύνονται σε μια μόλις εκλεγμένη κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει πως ο πρωθυπουργός περί τον Σεπτέμβριο μήνα πιθανόν να βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Αν θα προσφύγει στις κάλπες ή όχι. Τα σενάρια επ’ αυτού είναι πολλά, όχι όμως ευφάνταστα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Απριλίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις