Το φθινόπωρο του πολιτισμού
Φθινόπωρο και πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη πάνε πακέτο. Η μία διοργάνωση διαδέχεται την άλλη δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τη δουλειά δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των Δημητρίων. Κατά παράδοση κοντά στη γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου το μεγάλο φεστιβάλ που περιλαμβάνει πολλές τέχνες και εκδηλώσεις, όπως θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά κ.ά. είναι πολυαναμενόμενο για τους φίλους του πολιτισμού. Φέτος, στην 57η χρονιά και μετά από δύο διαδικτυακά χρόνια λόγω πανδημίας, ο θεσμός «ανοίγει» με ζωντανές εκδηλώσεις και εκλεκτούς προσκεκλημένους όπως ο παγκοσμίου φήμης πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ, ο διεθνής συγγραφέας Εντουάρ Λουί, αλλά και μία παράσταση σε διασκευή και σκηνοθεσία του προσφάτως εκλιπόντος Πίτερ Μπρουκ, ίσως της πιο επιδραστικής προσωπικότητας του θεάτρου του αιώνα μας.
Συνολικά 17 εκδηλώσεις και ένα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θα ψυχαγωγήσουν το κοινό με την πραγματική έννοια του όρου και όχι με αυτόν που βλέπουμε ως ταμπέλα σε πολλά ΜΜΕ που εννοούν ψυχαγωγία τη διασκέδαση ή το κοινωνικό σχόλιο, κοινώς κουτσομπολιό.
Τα Δημήτρια ολοκληρώνονται στις 20 Οκτωβρίου και κατόπιν τη σκυτάλη παραλαμβάνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, άλλωστε ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του. Για δέκα μέρες, στις 3-13 Νοεμβρίου, η πόλη γίνεται το επίκεντρο της έβδομης τέχνης και των ανθρώπων που την υπηρετούν σε μία διοργάνωση που περιλαμβάνει παγκόσμιες και πανελλήνιες πρεμιέρες, αφιερώματα, workshops, ελληνικές ταινίες νέας εσοδείας, ελληνικές και ξένες προσωπικότητες από το ελληνικό και ξένο σινεμά κ.ά.
Άλλη μία πολυαναμενόμενη από το κοινό της πόλης διοργάνωση, το οποίο γεμίζει κάθε χρόνο τις αίθουσες του φεστιβάλ τόσο στο Ολύμπιον όσο και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Προβολές, πηγαδάκια αλλά και τα γνωστά πάρτι χαρακτηρίζουν έναν θεσμό που φέτος διανύει την 63η χρονιά του και έχει καθιερωθεί πλέον στα κινηματογραφικά πράγματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Δύο μεγάλες γιορτές του πολιτισμού που κάνουν την πιο άχαρη ίσως εποχή του χρόνου πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα…
Όλα αυτά για όσους έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν ως θεατές. Για όλους όσοι εργάζονται σε αυτά ή για αυτά (της υπογράφουσας συμπεριλαμβανομένης) μία είναι η φράση: ούτε ψύλλος στον κόρφο μας! Και αυτό δεν αναιρεί το ότι αγαπάμε αμφότερα…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022