ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ΚΘΒΕ στα γρανάζια της… αδιαφορίας

 27/03/2022 18:25

Κακοσκηνοθετημένη οπερέτα θυμίζουν όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με αφορμή την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Μία υπόθεση που θα έπρεπε να τελειώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ακόμα, παρέμεινε επί μήνες εγκλωβισμένη στα γρανάζια ενός συστήματος που εμμονικά θέλει να αδιαφορεί για ότι συμβαίνει πέρα από την… αυλή του.

Η θητεία του Νίκου Κολοβού, του προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή, έληξε στις 17 Νοεμβρίου του 2021. Σύμφωνα με την κοινή λογική, που μάλλον λείπει από το υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι τότε έπρεπε να γίνει η επιλογή για το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή και με τη λήξη της θητείας του προηγούμενου να αναλάβει ο επόμενος.

Αμ, δε… Αυτά στις σοβαρές χώρες. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν 1,5 μήνας για να ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού την επιτροπή που θα αναλάμβανε μέσα από μια διαδικασία συνεντεύξεων να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση ανάμεσα στους υποψηφίους. Και χρειάστηκε να περάσουν άλλοι δύο μήνες περίπου για να αρχίσει να λειτουργεί η επιτροπή.

Τους δύο επόμενους μήνες δύο μέλη της επιτροπής παραιτήθηκαν όπως κι ένας από τους υποψηφίους που βαρέθηκαν να περιμένουν επί μήνες, χωρίς καμιά ενημέρωση για το πότε θα έληγε αυτή η διαδικασία.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 23 Μαρτίου για να μάθουμε από το ΦΕΚ πως τελικά βρέθηκε και τοποθετήθηκε καλλιτεχνικός διευθυντής. Το ποιος δεν έχει καμιά σημασία. Προφανώς ο άνθρωπος κι έχει τα εχέγγυα να υπηρετήσει αυτή τη θέση. Άλλωστε θα κριθεί από το έργο του κι έτσι πρέπει. Ούτε μια ανακοίνωση δεν έβγαλε το υπουργείου Πολιτισμού όταν πάρθηκε η τελική απόφαση…

Το θέμα είναι πως επί σχεδόν πέντε μήνες το ΚΘΒΕ, η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας παρέμεινε ακέφαλη, χωρίς ούτε ένας παράγοντας του υπουργείου Πολιτισμού να δώσει την παραμικρή σημασία. Κι ας επιχορηγείται με πολλά εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του… Αλλά ποιος νοιάζεται δικά τους είναι;

Όχι του απλού φορολογούμενου πολίτη είναι που θέλει να τα βλέπει να πιάνουν τόπο. Που αντιλαμβάνεται πως το ΚΘΒΕ σ’ αυτή την πόλη έχει πολυδιάστατο ρόλο και παρουσία ακόμα και στα εκπαιδευτικά πράγματα.

Αυτό το διάστημα που μεσολάβησε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ήρθε στη Θεσσαλονίκη πάμπολλες φορές για πλήθος εκδηλώσεων. Χρόνο όμως να ασχοληθούν με ένα θεσμό για τη λειτουργία του οποίου καταβάλουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ δε βρήκαν. Ενδιαφέρθηκε κανένας άραγε να ρωτήσει τι θα γίνει με τον καλοκαιρινό προγραμματισμό που θα έπρεπε να είναι έτοιμος. Με ποια έργα και ποια σχήματα θα προχωρήσει το θέατρο; Θα μου πείτε μπροστά στα άλλα αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Αλλά τώρα ποια, ξέρουμε όλοι πως, εκεί κρύβεται ο διάβολος…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.03.2022