«Ας προετοιμαστούμε για το μη αναμενόμενο»
Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα σχολίου που ανήρτησε στην σελίδα του στο facebook ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά.
Είναι γεγονός πως η προσοχή της κοινής γνώμης έφυγε από τον Εβρο και έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα του κορονοϊού. Και είναι λογικό και ανθρώπινο, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία μας.
Ομως στον Εβρο η ένταση παραμένει, οι επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων μεταναστών συνεχίζονται, με την υποστήριξη πάντα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Με απλά λόγια δεν υπάρχει αποκλιμάκωση.
Είναι προφανές όμως, πως ο Εβρος δεν αποτελεί πλέον μέρος του κεντρικού σχεδιασμού της Αγκυρας. Επαιξε, έχασε και συντηρεί έναν πόλεμο φθοράς. Ο Ερντογάν αιφνιδιάσθηκε από την σθεναρή στάση του Ελληνα πρωθυπουργού που κινητοποίησε, εκτός των άλλων, και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε απέναντι του όλη την ηγεσία της Ευρώπης.
Είναι επόμενο, αφού το χαρτί του μεταναστευτικού κάηκε, να μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο και στην ΝΑ.Μεσόγειο, εκεί όπου παίζονται τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδος, της Κύπρου και της Τουρκίας.
Αμερικανικά ινστιτούτα θεωρούν πολύ πιθανή την πρόκληση θερμού επεισοδίου πριν το Πάσχα. Ο δε Μ.Κωσταράκος, στην ίδια ανάρτηση του, έγραψε πως η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επεξεργάζεται δύο τουλάχιστον σενάρια κλιμάκωσης της κατάστασης από την πλευρά των Τούρκων. Αν δε λάβουμε υπ΄όψη και την πρωτοφανή επιθετικότητα, έναντι της Ελλάδος, όλου του τουρκικού φιλοκυβερνητικού τύπου, τότε θα πρέπει να περιμένουμε κάποια κίνηση από την Τουρκία που να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Εχει γραφτεί κατ΄επανάληψη, πως ο Ντ.Ερντογάν είναι στριμωγμένος τόσο στην Συρία όσο και στην Λιβύη. Ενώ η τηλεδιάσκεψη της Τρίτης 17/3/2020 με τους Μακρόν, Μέρκελ και Τζόνσον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα γι΄αυτόν αποτελέσματα.
Συνεπώς, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει κάποια επιτυχία. Το επιχείρησε στον Εβρο και ενέγραψε στο παθητικό του ακόμα μιαν αποτυχία.
Βέβαια, με δεδομένη την σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβερνήσεως, οποιοσδήποτε τυχοδιωκτισμός του Τούρκου προέδρου, θα έχει σημαντικό κόστος γι΄αυτόν. Είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της πατρίδος μας. Αυτό είναι το δόγμα της αποτροπής.
Να λάβουμε υπ΄όψη πως η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, και κυρίως, στις οικονομικές συνέπειες της, των οποίων το μέγεθος είναι ακόμα απροσδιόριστο. Ιστορικά, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τέτοιες καταστάσεις για να δημιουργήσεις, υπέρ αυτής, τετελεσμένα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως θα πρέπει ο Ντ.Ερντογάν να λάβει υπ΄όψη πως η αντίδραση της ελληνικής πλευράς θα είναι τόσο ισχυρή που η ζημία την οποία θα υποστεί σε όλους τους τομείς, θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τα οποιαδήποτα πιθανά οφέλη.
Το αντέχει; Ας μην λησμονούμε πως ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται αυστηρή κριτική στο εσωτερικό για τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει την χώρα του στην Συρία και στην Λιβύη, ενώ ήδη πρώην στενός συνεργάτης του ίδρυσε κόμμα που απειλεί να αποσπάσει από το ΑΚΡ ένα καθοριστικής σημασίας ποσοστό στις προσεχείς εκλογές.
Στην πατρίδα μας πάντως, ευτυχώς, υπάρχει μια ηγεσία που εμπνέει σταθερότητα και αποφασιστικότητα, καθώς έχει διαχειρισθεί, μέχρι στιγμής, με επιτυχία δύο κρίσεις που συνέβησαν ταυτόχρονα.
Γιατί να μην πράξει αναλόγως και σε μια τρίτη, αν-ό μη γένοιτο—προέκυπτε;
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Μαρτίου 2020