ΑΠΟΨΕΙΣ

Blockchain και Επιχειρήσεις

 17/11/2019 21:00

Ο Δρ Ρίτσαρντ Γούλεϊ, βασιλικός αστρονόμος της Αγγλίας, βιάστηκε να χαρακτηρίσει τις τότε συζητήσεις (:1956) για τα διαστημικά ταξίδια «σκέτες σαχλαμάρες!». Στις 4/10/1957 οι Ρώσοι εκτόξευαν τον «Σπούτνικ 1».

Μήπως και το blockchain είναι «σκέτες σαχλαμάρες»;

Διανύουμε την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αναφερθήκαμε ήδη σ’ αυτήν σε προηγούμενη αρθρογραφία μας (φ.29/9) όπως επίσης και στις τεχνολογίες που την απαρτίζουν. Μεταξύ αυτών στις Τεχνολογίες Κατανεμημένου Καθολικού (φ.13/10). Είδαμε επίσης πως ο περισσότερο κοινός τύπος τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού είναι η, ευρύτερα γνωστή, αλυσίδα συστοιχιών («blockchain»).

Ποια, άραγε, η αξία του blockchain για τις επιχειρήσεις;

Η αξιοποίηση του blockchain στις επιχειρήσεις

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain καλύπτουν, ήδη, την πλειονότητα των τομέων της οικονομίας. Κάποιοι, πρωτοπόροι, απολαμβάνουν τις εφαρμογές και πλεονεκτήματά της.

Το blockchain καθιστά περιττή τη διαμεσολάβηση και τους διαμεσολαβητές. Επιτυγχάνεται, εύκολα, η μείωση του τελικού κόστους και της γραφειοκρατίας. Υποβοηθείται, καθοριστικά, η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των συναλλαγών.

Επίσης: οποιοσδήποτε μπορεί να επιδείξει απόλυτη εμπιστοσύνη στα στοιχεία που προκύπτουν με χρήση του blockchain. Ο αγοραστής, στην περίπτωση αυτή, μπορεί να εμπιστευτεί τον πωλητή κι ο τελευταίος τον προμηθευτή του. Οι επιχειρήσεις που περιβάλλουν τα προϊόντα και υπηρεσίες τους με την αξιοπιστία του blockchain αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα. Περισσότερο γνωστό και ευρύτερα κυκλοφορούν: το bitcoin.

Οι επιχειρήσεις που δέχονται κρυπτονομίσματα (ιδίως bitcoin) στη χώρα μας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Η χρήση κρυπτονομισμάτων είναι δυνατό να συμβάλλει όμως και στην επίτευξη του εταιρικού σκοπού μέσω, λ.χ., της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων. Αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι το σημαντικότερο. Κι ακόμα περισσότερο όμως: Οι επιχειρήσεις είναι δυνατό να συγκεντρώσουν σημαντικά για τη λειτουργία τους κεφάλαια, μέσω της έκδοσης δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.

Τα έξυπνα συμβόλαια

Τα έξυπνα συμβόλαια (περισσότερο γνωστά ως «smart contracts») λειτουργούν μέσω της τεχνολογίας blockchain. Αποτυπώνονται ψηφιακά και «υπογράφονται» (ψηφιακά επίσης) από τους συμβαλλόμενους σε έναν κώδικα (δυνητικά) κρυπτογραφημένου αλγοριθμικού λογισμικού. Πρόκειται για αυτοεκτελούμενα συμβόλαια, που περιέχουν όρους, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλόμενων.

Η χρησιμότητα των έξυπνων συμβάσεων αποδεικνύεται (και μέλλει περαιτέρω να αποδειχθεί) εξαιρετικά σημαντική στις εμπορικές συναλλαγές. Προκύπτει ως αυτονόητη η δραστική μείωση του κόστους των συναλλαγών, η αποφυγή διενέξεων και η αναγκαιότητα εκτεταμένης ανθρώπινης εμπλοκής. Η μείωση του κόστους προβάλλει ως αυτονόητη. Οι δικηγόροι χάνουν (ευτυχώς για τις επιχειρήσεις) δικηγορική ύλη...

Εν κατακλείδι

Ο καημένος ο Δρ Ρίτσαρντ Γούλεϊ δεν φανταζόταν πως ένα έτος μετά τη διάσημη γκάφα του για τα διαστημικά ταξίδια (:«είναι σκέτες σαχλαμάρες!»-1956), αυτά θα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα. Αντίστοιχα, κανείς δεν φανταζόταν -πιθανότατα (ακόμα και στις αρχές της δεκαετίας του 1980)- τη διείσδυση του internet στην καθημερινότητά μας.

Κανείς δεν μπορεί, ήδη, να λοιδορήσει το blockchain. Είναι δεδομένο πως συνιστά «επανάσταση» σημαντικότερη από εκείνη του internet.

Αναγκαία παρουσιάζεται η (ταχεία) προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα. Οι εξ αυτών πρώτες θα καρπωθούν τα αναλογούντα οφέλη.

Αναγκαία όμως παρουσιάζεται, ταυτόχρονα, η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για το blockchain. Η Κύπρος έχει χαράξει ήδη τη σχετική στρατηγική της. Το παράδειγμά της είναι και (χρονικά) πρόσφατο και αρκούντως διδακτικό.

Οι περαιτέρω καθυστερήσεις μόνο βλαπτικές μπορούν να αποδειχθούν.

Σε επιχειρηματικό και εθνικό επίπεδο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Νοεμβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις