Διαλύει τους δήμους η απλή αναλογική
Το σημαντικότερο - αν όχι το μοναδικό- έργο που έχει να επιδείξει ως υπουργός Eσωτερικών ο σημερινός γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, είναι η αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. Η ανάδειξη των μελών των ΔΣ ανάλογα με τις ψήφους που πήραν οι παρατάξεις την πρώτη Κυριακή, ενώ για την εκλογή του δημάρχου απαιτείται η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας μέσω επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας την επόμενη Κυριακή (όπως ίσχυε μέχρι πρότινος), θα σημαίνει ότι ο δήμαρχος ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (εκτός φυσικά από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που ο δήμαρχος εξασφαλίσει από την πρώτη Κυριακή ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, πράγμα που είναι αδύνατον για τις μεγάλες πόλεις). Πώς θα διοικηθεί ένας δήμος χωρίς ο δήμαρχος και η παράταξή του να έχουν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου;
Δεν θα διοικηθεί. Όπως και ελάχιστοι νόμοι θα περνούσαν από τη Βουλή αν ο πρωθυπουργός δεν διέθετε τη δεδηλωμένη, έτσι ακριβώς θα γίνει και στους δήμους. Όλες οι εισηγήσεις δημάρχου και αντιδημάρχων θα απορρίπτονται, εκτός κι αν παραχωρηθούν κομμάτια της δημοτικής εξουσίας σε συμβούλους της αντιπολίτευσης με αντάλλαγμα την ψήφο τους στο ΔΣ.
Γιατί τα κάνει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ; ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ; Είπαν ότι επέβαλαν την απλή αναλογική στις εκλογές των δημοτικών συμβουλίων, δήθεν για ιδεολογικούς λόγους. Αν ήταν έτσι, γιατί δεν έκαναν το ίδιο και στις βουλευτικές εκλογές; Είπαν επίσης ότι το κάνουν για να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της συνεργασίας, υποχρεώνοντας τις δημοτικές παρατάξεις να συνεργαστούν, ειδάλλως θα μείνει αδιοίκητος ο δήμος. Για ποια κουλτούρα συνεργασίας μιλούν όταν διαρκώς και αδιαλείπτως επενδύουν στον διχασμό και σε μανιχαϊστικά δίπολα;
Αυτό που δεν είπαν -και που είναι η μόνη αλήθεια- είναι ότι θέλουν ανίσχυρους Δήμους και αδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση. Τόσο επειδή το ιδεολογικοπολιτικό μοντέλο που υπηρετούν είναι απολύτως συγκεντρωτικό με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία, όσο - και κυρίως- επειδή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν διαθέτουν δημοτικές παρατάξεις και περιφερειακά στελέχη με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες.
Επιδίωξή τους λοιπόν, αφενός η «μπαχαλοποίηση» των δημοτικών εκλογών (κάθε πικραμένος δημιουργεί έναν συνδυασμό που ελέω απλής αναλογικής θα εκλέξει τον εαυτό του στο ΔΣ, ώστε να διαπραγματευτεί με τον δήμαρχο τη συμμετοχή του στο σύστημα εξουσίας) και αφετέρου η αποδυνάμωση των δημάρχων που θα εκλεγούν, καθώς αυτοί δεν θα έχουν εξασφαλισμένη τη στήριξή τους από την πλειοψηφία του δημοτικού τους συμβουλίου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"