Δημοτικές εκλογές
Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αναλυθούν οι επιπτώσεις του εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση πριν να προχωρήσουμε σε αλλαγή του για τις επόμενες (σε τριάμισι χρόνια) εκλογές. Λέω ξανά ότι θα ήταν σκόπιμο ο περιφερειάρχης να εκλέγεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, αφού μεγάλο μέρος του έργου της περιφέρειας συναρτάται με την ευρωβουλευτική περίοδο. Θα προτείνει ένα αναπτυξιακό και επιχειρησιακό σχέδιο που θα κληθεί πιθανόν να διαχειριστεί για έναν χρόνο κάποιος που δεν συμφωνεί ίσως, ο οποίος θα κληθεί να συντάξει ένα επόμενο, που ο επόμενος για δύο χρόνια θα υλοποιεί;
Ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που τον συγχαίρω ολόψυχα για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής των Περιφερειών που ανέλαβε, τι θα κάνει; Αστεία πράγματα. Ας ξεχωρίσει η εκλογή περιφερειακών αρχών από τις δημοτικές. Ίσως ας εκλέγονται οι δημοτικές αρχές για 6 ή 8 χρόνια (γιατί 4 είναι λίγα).
Ας γυρίσουμε στις εκλογές. Θα πρότεινα η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη να εξαντλείται σε ένα γύρο. Το απλούστερο σύστημα είναι το AV (εναλλακτική ψήφος), κατά το οποίο επιλέγουμε ποιον/ποιαν από τους υποψηφίους θέλουμε να ψηφίσουμε, γράφοντας τον αριθμό 1. Μετά καλούμαστε να σημειώσουμε τον αριθμό 2 σε αυτόν/αυτήν που θα θέλαμε αν δεν εκλεγεί αυτός που σημειώσαμε με 1. Και μετά κατά σειρά δηλώνουμε τη σειρά επιλογής μας για όλους (ή για όσους) θέλουμε.
Στη Θεσσαλονίκη, που ήταν 19 υποψήφιοι, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 19. Αν όμως κάποιος θεωρούσε ότι μόνο 4 ήταν ικανοί, θα έβαζε τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 4. Τι θα κερδίζαμε; Δεν θα κάναμε δεύτερο γύρο (χρήματα και χρόνο). Θα εκφράζονταν οι εκλογείς για όσους θέλουν και όχι μόνο για 1 στον 1ο και 1 στον 2ο γύρο. Στη Θεσσαλονίκη από τις 123,5 χιλιάδες που ψήφισαν στον 1ο γύρο, 47,5 χιλιάδες ψήφισαν στον 1ο τους 2 πρώτους και άλλες 41,5 χιλιάδες τους ψήφισαν στον 2ο. Πιθανόν αυτός που ψήφισαν στο 2ο να ήταν 3η, 4η, 5η επιλογή τους. 34 χιλιάδες δεν ψήφισαν. Πιθανολογώ ότι οι 2 δεν ήταν ανάμεσα στις επιλογές τους.
Αποκλείοντας τον τελευταίο (με τα λιγότερα 1) και μοιράζοντας τις ψήφους του σύμφωνα με την κατά σειρά υψηλότερη προτίμηση θα φτάσουμε το πολύ σε 17 καταμετρήσεις (εύκολα μέσω Η/Υ) στον τελικό νικητή! Και με τις έδρες του συμβουλίου τι θα γίνει; Οι μισές με απλή αναλογική και οι υπόλοιπες διαδοχικά σε κάθε καταμέτρηση σε αυτόν που με τις δεύτερες, τρίτες κτλ. επιλογές θα συμπληρώνει το εκλογικό μέτρο. Έτσι ο τελικά εκλεγείς θα έχει το 50%+1 των εδρών!
Τι χρειάζεται; Ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των συνδυασμών (ένα όχι 19) και μονοσταυρία στους υποψήφιους συμβούλους! Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε την επόμενη φορά.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Φεβρουαρίου 2020