ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοτική αποκέντρωση

 13/08/2019 12:00

Στις 26/8 θα ορκιστούν οι νέοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες για να αναλάβουν καθήκοντα. Το ίδιο και τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια. Στους Δήμους έχουν εκλεγεί άμεσα και τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων. Στον κάθε Δήμο θα πρέπει να οργανωθεί το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης του.

Το πρόβλημα είναι δύσκολο, ίσως άλυτο. Δεν ισχύει παντού το ίδιο. Όπως θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, θα υπάρξουν Δήμοι που η διαβούλευση μεταξύ παρατάξεων θα οδηγήσει στη συγκρότηση σταθερής πλειοψηφίας και σε άλλους στη συγκρότηση ευκαιριακών συγκλίσεων. 

Πώς θα γίνει άλλωστε διαφορετικά; Είμαστε η μόνη χώρα που απαγορεύει στα πολιτικά κόμματα να κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές και κατά συνέπεια διάφοροι ισχυρίζονται ότι εκφράζουν ή έχουν την υποστήριξη κομμάτων, αλλά η συνέχεια είναι διαφορετική. Αν πάει καλά ο Δήμαρχος το κόμμα τον χαϊδεύει και τον θεωρεί δικό του.

Αν δεν πάει καλά, δεν τον χρεώνεται. Έτσι δεν υπάρχει η αίσθηση ελέγχου από τους πολίτες αφού αλλιώς η πολιτική τοπικά θα αντανακλάται στην κεντρική.

Αν θέλουμε αναλογική προφανώς πρέπει να θεραπεύσουμε πολλά. Στους κινδύνους αυτού του συστήματος, ο κύριος είναι η παρουσία «κομμάτων εκβιαστών» που διαπραγματεύονται την υποστήριξή τους με ανταλλάγματα. 

Η εκλογή του μονοπρόσωπου οργάνου με πλειοψηφικό δύο γύρων απέχει και από την αναλογική και από την συγκρότηση πλειοψηφιών στο συμβούλιο. Άλλωστε (όταν ο 1ος σε ψήφους σύμβουλος έχει πάρει κάτω από 10% των ψηφοφόρων της παράταξης) ο Δήμαρχος που έχει εκλεγεί έστω με 2η ψήφο λέει σε κάθε σύμβουλο: λόγω εμού βγήκες, δεν έχεις καμία αναφορά.

Αν θέλουμε να το θεραπεύσουμε πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων (μόνο αστείο είναι ότι η Νέα Υόρκη έχει δημοτικό συμβούλιο 51 μελών και η Αθήνα 49), να εκλέγονται οι σύμβουλοι με τοπική αναφορά (δηλαδή σε ολιγομελείς περιφέρειες με αναλογικό σύστημα) και να δουλέψει η ενδοδημοτική αποκέντρωση. Πάλι η Νέα Υόρκη έχει 5 διαμερίσματα και 1 εκλεγμένο Πρόεδρο στο καθένα και η Αθήνα 101 εκλεγμένους στα 7 τοπικά.

Τέλος: γιατί δεν αφήνουμε τους δημότες να ψηφίσουν με δημοψήφισμα το εκλογικό σύστημα που θέλουν; Αν θέλουν άμεση ή έμμεση εκλογή Δημάρχου, έναν ή δύο γύρους, αν θέλουν εκλογικές περιφέρειες; Αν δεν ψηφίσουν οι εκλογείς τη διαδικασία που θα εκλέγουν αντιπροσώπους, ποιοι θα τη ψηφίσουν; Οι αντιπρόσωποι; Το ίδιο ισχύει και για τον εκλογικό νόμο αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία….

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Αυγούστου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις