ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρώ: Ένα από τα κρυφά όπλα της Ελλάδας

 08/09/2020 09:00

Σε μία σύγκρουση κυρίως μετρά ο συσχετισμός των στρατιωτικών δυνάμεων -όχι κατ’ ανάγκη ποσοτικός- και ο καλύτερος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Όμως στη λήψη της κρίσιμης απόφασης για πόλεμο ή διαπραγματεύσεις μετρά και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας.

Η οικονομία.

Αναμφίβολα η οικονομία της πατρίδας μας εξήλθε εξασθενημένη μετά από τη δεκαετή περίοδο των τριών μνημονίων. Και σαν να μην έφθανε αυτό προέκυψε και η πανδημία του κορονοϊού με τις γνωστές οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες.

Βέβαια και η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση με την, ανεξέλεγκτη ουσιαστικά, υποτίμηση του νομίσματος της και την εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος της στα ύψη.

Τι θα συμβεί στην γείτονα αν εμπλακεί σε μία πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα; Πόσο θα κατρακυλήσει η τουρκική λίρα; Mε τι νόμισμα θα γιατρέψει τις πληγές της;

Ευτυχώς η Ελλάδα δεν διατρέχει τέτοιον κίνδυνο. Έχουμε ένα πανίσχυρο νόμισμα που είναι νόμισμα και όλων των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών. Σε τελική ανάλυση -αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα- οι εταίροι μας θα κληθούν να υπερασπισθούν και το νόμισμα τους.

Και βέβαια, αν ο μη γένοιτο, τελικά η πολεμική σύγκρουση καταστεί αναπόφευκτη, οι συνέπειες του πολέμου θα έχουν άλλο κόστος, πολύ χαμηλότερο για την Ελλάδα, απ’ ό,τι για την Τουρκία.

Με την ευρωζώνη και την ΕΚΤ μπροστά, η πατρίδα μας θα έχει πρόσβαση σε πολύ φθηνό χρήμα.

Σε ένα κακό σενάριο θα πρέπει να εξετάζονται όλοι οι παράμετροι του. Και το ευρώ είναι ένα βασικό όπλο στην αντιπαράθεση που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία.

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου η πατρίδα μας επανεξέδωσε ένα 10ετές ομόλογο και άντλησε 2.051 δισ. με επιτόκιο 1,22%, έναντι αρχικού επιτοκίου 1,33%. Η δε προσφορά ξεπέρασε τα 12,5 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που η τουρκική οικονομία είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις αγορές. Ας αναλογιστούμε τι θα συνέβαινε σήμερα αν κάποιοι τυχοδιώκτες, πριν από πέντε χρόνια, οδηγούσαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, όπως σχεδίαζαν.

Όσο εγκλωβισμένος και να είναι ο Ερντογάν στην αδιέξοδη τακτική του, όσο παραληρηματικός και είναι ο λόγος του, δεν μπορεί, την κρίσιμη στιγμή, θα σκεφτεί τα ερείπια στα οποία θα αφήσει την οικονομία της πατρίδας του. Την κρίσιμη στιγμή θα σκεφτεί ψύχραιμα.

Θα σκεφτεί την επόμενη ημέρα.

Η Τουρκία έχει μόνον το Κατάρ. Η Ελλάδα ολόκληρη την ΕΕ. Η Τουρκία είναι απλωμένη σε Λιβύη, Β. Ιράκ, Συρία, Σομαλία και επιχειρεί οικονομική και πολιτική διείσδυση και σε άλλες χώρες.

Σε περίπτωση ενός ολιγοήμερου ελληνοτουρκικού πολέμου πώς θα σταματήσει αυτήν την οικονομική αιμορραγία;

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις και οικοδομεί συγχρόνως τις συμμαχίες της. Γνωρίζει πως τα εξοπλιστικά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν με σκληρό νόμισμα, το ευρώ. Και γνωρίζει επίσης πως ρευστότητα υπάρχει άφθονη στην ευρωζώνη, όπως και κοινοτική αλληλεγγύη.

Αυτό είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία. Ευχής έργον είναι η κρίση να αποκλιμακωθεί, αλλά η πατρίδα μας -αν ο έλεγχος χαθεί- διαθέτει και το κρυφό όπλο του ευρώ.



*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις