ΑΠΟΨΕΙΣ

Είμαι εθελοντής: τι μισθό θα πάρω;

 10/12/2019 09:00

Όπως έλεγαν την εποχή του 2004 οι εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων…

Αν πιστέψουμε στις έρευνες, διαπιστώνουμε ότι ο Έλληνας νέος (και ο Έλληνας μεγαλύτερος) είναι κατά κύριο λόγο εγωιστές, χωρίς να έχουν διάθεση συλλογικής παρέμβασης. Μόνο 1 στους 5 δηλώνει ότι έχει διάθεση συλλογικών κινητοποιήσεων, 1 στους 5 κινητοποιείται μέσω των κοινωνικών δικτύων (δηλαδή κάνει αναρτήσεις από την ασφάλεια του πληκτρολογίου του, διαμαρτυρόμενος για κάτι ή δηλώνει τη συμφωνία του με αναρτήσεις άλλων ή σχολιάζει άλλες αναρτήσεις), 2 στους 5 λένε ότι απευθύνονται προσωπικά στους αρμόδιους, αποτυπώνοντας με σαφήνεια την πελατειακή λειτουργία του κομματικού μας συστήματος που ταυτίζει τις πολιτικές για τη λύση των προβλημάτων με την ατομική διαμεσολάβηση και 1 στους 5 λέει ότι αφήνει τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή δηλώνει ότι πρακτικά αποσύρεται από την πολιτική.

Πώς προκύπτουν αυτά; Φυσικά είναι βαθύτερα πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα που ανάγονται για άλλους στο Βυζάντιο και για άλλους στην Τουρκοκρατία, και για άλλους στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας μετά το 1828. Όπως πάντα το ένα γεννάει το άλλο. Δεν λειτουργούν οι συλλογικοί θεσμοί και έτσι τα πολιτικά υποκείμενα (κόμματα και συνδυασμοί) λειτουργούν ατομικά και επειδή αυτά λειτουργούν ατομικά, οι πολίτες δεν προσπαθούν να λειτουργήσουν συλλογικά. Έχουμε δηλαδή μία κρίση αντιπροσώπευσης και μία κρίση αποτελεσματικότητας των θεσμών. Θεσμικό έλλειμμα λέγεται και καλύπτεται από ατομοκεντρικές διαδικασίες. Νόμος είναι αυτό που θέλει τελικά ο καθένας. Η επιτομή του ολοκληρωτισμού.

Η συλλογική δράση δεν αφορά μόνο σπουδαία και μεγάλα θέματα. Αφορά και άλλα, που φαίνονται μικρά. Π.χ. τον ΟΑΣΘ. Όλοι διαμαρτύρονται, συζητώντας μεταξύ τους ή κάνοντας αναρτήσεις. Να πω ότι μερικοί (πολλοί δυστυχώς) βολεύονται γιατί δεν κόβουν εισιτήριο; Μπορεί π.χ. να εξηγήσει η παλιά αλλά και η νέα διοίκηση γιατί έπεσε στο μισό ο αριθμός καρτών και εισιτηρίων; Αλλά πολλοί δεν κινητοποιούνται συλλογικά. Π.χ. δεν πηγαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο ή στο περιφερειακό συμβούλιο ή στο ΤΕΕ να ζητήσουν από τους εκπροσώπους μας να μας πουν τι συμβαίνει και γιατί. Σημειώνω δε ότι δεν με αφορά ότι θα διορθωθεί η κατάσταση σε 6 τέρμινα. Εγώ σήμερα πρέπει να πάω στη δουλειά μου με το λεωφορείο…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Δεκεμβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις