Η κωλοτούμπα δεν είναι εξέλιξη
«Όσοι οργανισμοί είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στις συνθήκες του περιβάλλοντος, καταφέρνουν να επιβιώνουν και να αναπαράγονται». Η φράση αυτή αναφέρεται στη Βιολογία της β’ και γ’ γυμνασίου και περιγράφει μια αλήθεια που συνοδεύει τα έμβια όντα από την αρχή της εξέλιξης.
Φυσικά ο άνθρωπος, με τη δυνατότητα της σκέψης και της λογικής που διαθέτει, χρησιμοποίησε με υποδειγματικό τρόπο τη διαδικασία της προσαρμογής και με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε την επιβίωσή του.
Η πληροφορία αυτή που είναι καταγεγραμμένη στα γονίδιά μας καθορίζει πολλές φορές τη συμπεριφορά μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Δεν αφορά πλέον μόνο τις απειλές από το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον, αλλά κάθε τι που θέτει σε κίνδυνο αυτό που είμαστε.
Έτσι εξηγούνται και πολλές από τις «κωλοτούμπες» που βλέπουμε γύρω μας από γνωστούς και αγνώστους, από πολίτες και πολιτικούς, από πρόσωπα και σχηματισμούς.
Παρότι πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία, με την έννοια ότι τη συναντά κανείς στη φύση, στην περίπτωση του ανθρώπου και ιδιαίτερα στο κομμάτι των ιδεών τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς αυτήν τη διάσταση.
Βλέπετε, στην πορεία ο άνθρωπος ανακάλυψε αξίες που σε κάποιες περιπτώσεις απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία και από την ίδια τη ζωή. Η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη κατάφεραν να νικήσουν ακόμη και την ίδια την ανάγκη για επιβίωση, καθώς θεωρήθηκε ότι χωρίς αυτές η ζωή δεν είχε νόημα.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή το προσφυγικό και τη στάση πολιτικών – αυτοδιοικητικών, οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων των νησιών οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή κλειστών δομών φιλοξενίας. Εκεί που όσοι αντιδρούσαν στη δημιουργία δομών ήταν για αυτούς ακροδεξιοί και εθνικιστές, μετατράπηκαν σε πολίτες με δικαιώματα, τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει.
Θα μου πείτε ότι σήμερα στην πολιτική είδηση δεν είναι η ασυνέπεια αλλά η συνέπεια. Θα μου πείτε επίσης πως με βάση τα παραπάνω, είναι αναμενόμενη αυτή η στάση. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί, για να επιβιώσει.
Υπάρχει όμως μία διαφορά. Τη δυνατότητα επιβίωσης σε όσους μεταλλάσσονται με βάση το συμφέρον τους τη δίνει η ίδια η κοινωνία. Άρα, αν θέλει πραγματικά να προστατευθεί και να δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη υγιών συμπεριφορών, θα πρέπει να σταθεί απέναντι.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι οι «κωλοτούμπες» σε αυτό το επίπεδο βλάπτουν σοβαρά την υγεία του κοινωνικού σώματος και θέτουν σε αμφισβήτηση όλα όσα ξεχωρίζουν το ανθρώπινο είδος από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Και αυτά είναι κυρίως οι αρχές και οι αξίες.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 2020