ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιερές Πανελλήνιες 2023

 25/06/2023 16:30

Εκτός από τις εκλογές που σήμερα ψηφίζουμε -μην ξεχαστείτε(!), χωρίς όπως φαίνεται να συγκινούν το σύνολο, αλλά μόνο λίγους- υπάρχουν και άλλα θέματα. Τελειώνουν οι ιερές πανελλήνιες.

Με την ανακοίνωση των βαθμών οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα έχουν δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού πρέπει χωρίς να ακούν κανέναν, χωρίς να βλέπουν εκτιμήσεις βάσεων, χωρίς τις περσινές επιδόσεις και επειδή όπως ο πολιτικός του ίντερνετ δεν μπορεί να συμβουλεύσει, έτσι και ο αναλυτής εκπαιδευτικός του ίντερνετ δεν μπορεί, να ακολουθήσουν το μόνο πραγματικό κριτήριο δήλωσης τους.

Το εξής απλό: σε ποιο τμήμα (από αυτά που δικαιούμαι να δηλώσω) θα πήγαινα αν μπορούσα να μπω; Αυτό βάζω πρώτο. Αν δεν μπω σε αυτό; Βάζω το επόμενο δεύτερο. Και ούτω καθ’ εξής. Συζητώ με την οικογένεια μου και εκτιμώ αν μπορώ -οικονομικά- να τα βγάλω πέρα. Δεν έχω κανένα λόγο σαν φορολογούμενος εγώ να χρηματοδοτώ επιπλέον -εκτός από τις σπουδές- και την διαμονή, διατροφή και ψυχαγωγία του φοιτητή.

Πόσοι από τους 77 χιλιάδες υποψήφιους των ΓΕΛ που διεκδικούν 60 χιλιάδες θέσεις (τις 7.500 θέσεις διεκδικούν οι 17 χιλιάδες υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και 7.500 πηγαίνουν σε υποψήφιους από προηγούμενα έτη) θα περάσουν τελικά; Θα δούμε όταν βγουν τα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές εκτιμούμε ότι, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, 30-40% έχουν γράψει κάτω από το 80% της ΕΒΕ δηλαδή 25-30 χιλιάδες μάλλον δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης.

Προσέξτε! Δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλοι ή μικροί οι βαθμοί! Ο μέσος βαθμός ορίζει την ΕΒΕ και έτσι αν ο μέσος είναι 16 -γιατί π.χ. τα θέματα ήταν εύκολα, τότε το 80% είναι 12,8. Θα μας το πει το υπουργείο. Ας προσέξουν πως θα κάνουν την δήλωση τους όσοι δικαιούνται. Καλή τους συνέχεια και μακάρι του χρόνου να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των ΑΕΙ με τη νέα διοίκηση του Υπουργείου, αντί να είναι το αποτέλεσμα στην τύχη.

Δυστυχώς ο περιορισμός των κοινωνικών επιστημών στο σχολείο συνεχίζεται. Πώς θα μάθει ο μαθητής (και αυριανός φοιτητής) για την Βουλή, τους δήμους, τα κόμματα; Πώς θα μάθει για τις διαδικασίες διαλόγου, για τις μεθόδους εκλογών, την ηλεκτρονική ψήφο, τα δικαιώματα; Θα τα μάθει εκτός σχολείου, φυσικά θα τα μάθει στραβά, φυσικά θα είναι υποχείριο υποτιθέμενων ειδικών. Η ουσία είναι ότι δεν θα έχει τα εφόδια να ψηφίσει ορθολογικά, αυτός που στα 17 του ψήφισε και θα ψηφίσει σήμερα.

Και φυσικά δεν θα αποκτήσει κριτήρια επιλογής αποφάσεων στην ζωή του. Άσε που μετά τις βουλευτικές, έχουμε αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές!

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι πρακτικά προδιαγεγραμμένο. Εκτός από συγκλονιστικό απρόοπτο τα δύο ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν το βράδυ θα είναι ποια από τα, και πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή και πόση θα είναι η διαφορά του δεύτερου από τον τρίτο. Δεν θα αλλάξει η σειρά σε αυτές τις εκλογές αλλά το 2027 είναι κοντά!

Προσοχή, ηρεμία και σοβαρότητα. Θα έρθει και ο καιρός των διακοπών. Άντε και καλή ψήφο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.06.2023

Δημοφιλείς Απόψεις