ΑΠΟΨΕΙΣ

Και το πανό στην Επίδαυρο θα έγραφε: «Πεθαμένος είναι»

 25/08/2022 10:00

«Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει να μας πληροφορούν με ψευδείς ειδήσεις περί θανάτων», έγραψε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, λίγη ώρα αφότου είχε «πεθάνει» τον κλαρινίστα, Γιώργο Μάγκα.

Η αλήθεια είναι ότι ο «θάνατος» του άλλου εξασφαλίζει έναν ρόλο με απρόσκοπτη και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με ένα ακροατήριο.

Κάτι πρέπει να μας ενώνει. Και ο θάνατος διασφαλίζει την εκδήλωση της συγκίνησης που λειτουργεί σαν συγκολλητική ουσία σε μία κοινωνία που μαλώνει για όλα.

Ακριβώς όπως τα πανό στην Επίδαυρο, διασφαλίζουν την εκδήλωση της οργής.

Το ότι ήταν η τρίτη φορά που του συνέβαινε, στον ίδιο μάλλον δεν έλεγε πολλά.

Το ότι πρώτα έκανε την λυπημένη ανάρτηση στο facebook χωρίς να κάνει ένα τηλεφώνημα στην οικογένειά του τόσο προσφιλούς του φίλου να πει συλλυπητήρια, επίσης δεν πρέπει να του λέει πολλά.

Η φθίνουσα αξιοπιστία του όμως, κάτι πρέπει να λέει για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις υποθέσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Όμως εδώ είναι και το μείζον θέμα σε ό,τι αφορά στην ελληνική πολιτική και πολιτιστική ζωή. Διότι είναι το ΣΕΗ το οποίο ανέδειξε το ελληνικό MeToo, το οποίο τελικά περιορίστηκε σε δύο υποθέσεις καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίησης και μία για επαγγελματική πίεση, για κάποιες από τις οποίες έχει μηνυθεί.

Κάποτε ο Γιάννης Μπέζος είπε ότι όταν ρώτησε την ηθοποιό κόρη του αν είχε δεχτεί ποτέ πίεση σεξουαλικού χαρακτήρα, του απάντησε, ότι δεν της συνέβη. Και προσέθεσε: «Διότι φοβούνται εσένα».

Σε αυτόν τον κόσμο της τέχνης, για την οποία τόσα διαρρέουν καθημερινά, η «κάθαρση» περιορίστηκε σε τρία πρόσωπα.

Προφανώς, η ομολογημένη από τον ίδιο τον πρόεδρο του σωματείου ευπιστία του στην αναμετάδοση ψευδών πληροφοριών περιορίστηκε σε πληροφορίες για θανάτους που δεν είχαν συμβεί, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις έκανε εξονυχιστικό double checking πριν τις υιοθετήσει.

Το ότι οι καταγγελίες του συγκίνησαν ένα κόμμα, βουλευτές του οποίου είναι μόνιμοι στα ακροατήρια και καταγγέλλουν την υπουργό Πολιτισμού, επίσης δεν του λέει πολλά.

Αλλά δεν χάλασε ο κόσμος.

Τρεις άνθρωποι επέστρεψαν στη ζωή παρά το γεγονός ότι τους είχε θρηνήσει ο πρόεδρος.

Πριν απ’ αυτόν, ανάσταση είχε επιτύχει μόνον ο Ιησούς.

Και ευτυχώς, διότι ουδείς θα απέκλειε σε επόμενη παράσταση στην Επίδαυρο να αναρτηθεί πανό που να γράφει «πεθαμένος είναι»...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.08.2022