Κινούμενο πολιτικό τοπίο
Οι Άγγλοι έχουν τον όρο «crossing the floor», για να περιγράψουν τη μετακίνηση πολιτικών από κόμμα σε κόμμα, κομψότερος από το δικό μας «αποστασία». Συμβαίνει παντού, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ούτε νέο είδος στο δημόσιο βίο. Πασίγνωστοι πολιτικοί -εντός και εκτός συνόρων- άλλαξαν «στρατόπεδο» και έφτασαν να γίνουν αρχηγοί ή υποψήφιοι αρχηγοί -ακόμη και στο κόμμα, το οποίο προηγουμένως αντιπολιτεύονταν.
Ο ιδιοφυής Τσόρτσιλ, που είχε εκλεγεί με το Συντηρητικό Κόμμα, στη συνέχεια πέρασε στους Φιλελεύθερους για να επιστρέψει στους Τόριδες, το θεωρητικοποίησε με την πλέον διάσημη φράση «άλλοι αλλάζουν κόμμα για χάρη των αρχών τους και άλλοι αρχές για χάρη του κόμματος».
Ελληνικό, πάντως πρέπει είναι το παγκόσμιο ρεκόρ στο άθλημα. Πρώην βουλευτής είχε αλλάξει οκτώ κόμματα μέχρι να πετύχει να εκλεγεί (αυτό βεβαίως δεν είναι «crossing the floor», είναι πολιτικό πατινάζ). Έτερο χαρακτηριστικό μας: παράγουμε περισσότερα κόμματα απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε.
Στην οκταετία της κρίσης είδαμε πολυάριθμες αποχωρήσεις από κομματικούς χώρους και προσχωρήσεις όχι απαραιτήτως σε όμορους αλλά σε παραδιπλανούς έως και άλλοτε αντίπαλους.
Το έκτακτο της περιόδου, το πρωτόγνωρο -τουλάχιστον μεταπολιτευτικά- των ζητημάτων που ανέκυψαν, έλυσε τους κάβους, με αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες μεγάλης κινητικότητας. Υπήρξε κοινοβουλευτική περίοδος που μέσα σε τριάντα μήνες 20 βουλευτές άλλαξαν στέγη (μόνο στο σταθμό της Συντάγματος -δεν λέω της Αγγελάκη, γιατί αργεί ακόμη παρά το πρωθυπουργικό δρώμενο- συναντάς τόσο πέρα δώθε).
Ακόμη πιο εντυπωσιακό φαινόμενο ο σχηματισμός νέων πολιτικών κινήσεων με αποσχίσεις από παραδοσιακούς παραταξιακούς κορμούς. Από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί τουλάχιστον 65(!) κόμματα, κομματίδια και κινήσεις.
Τα περισσότερα από γνωστά πρόσωπα της πολιτικής ζωής. Την τύχη τους την ξέρετε: μόνο επτά μπήκαν στη Βουλή και στην επόμενη, πιθανότατα, λιγότερα. Βεβαίως η προοπτική εκλογών με απλή αναλογική αναπτερώνει τις ελπίδες πολλών σχηματισμών, αν και μέχρι τότε ο αριθμός τους θα αυξηθεί, όχι απαραιτήτως και των λύσεων που χρειαζόμαστε.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιανουαρίου 2019