ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ισαάκ Νεύτων και η διάσημη «καλή πανδημία» του

 17/01/2021 22:30

Ο Ισαάκ Νεύτων γλίτωσε από μια φονική πανδημία, αυτήν της βουβωνικής πανώλης, στα μέσα του 17ου αιώνα και η περιπέτειά του αυτή είναι πια ένας από τους πιο «διάσημους» θρύλους παγκοσμίως. Τι είχε συμβεί;

Σταλμένος άρον άρον στο πατρικό του σπίτι στο Λίνκολνσαϊρ, στη Βόρεια Αγγλία από το Cambridge University στα 1665 σημείωσε ένα ρεκόρ δημιουργικότητας στη διάρκεια μιας πανδημίας!

Ο θρύλος λέει ότι ο Νεύτων διατύπωσε τον νόμο της βαρύτητας όταν, την ώρα που καθόταν κάτω μία μηλιά στην αυλή του σπιτιού του, δέχτηκε ένα μήλο στο κεφάλι του.

Το δέντρο ζει μέχρι σήμερα στο αρχοντικό Γούλστχορπ του Λίνκολνσαϊρ, το πατρικό του Νεύτωνα και όπως ήταν αναμενόμενο αποτελεί εδώ και αιώνες πόλο έλξης επιστημόνων και τουριστών που σπεύδουν να φωτογραφηθούν στον ιστορική αυτή τοποθεσία να καθίσουν στις ρίζες του, ψάχνοντας ίσως και αυτοί μία καλή ιδέα που θα απογειώσει την επιστήμη ή έστω τα οικονομικά τους. Το ίδρυμα στο οποίο ανήκει πλέον το αρχοντικό, αποφάσισε να περιφράξει τη μηλιά για να τη σώσει...

Οι καινοτομίες του Νεύτωνα όμως είναι πραγματικά ένα υψηλό όριο έμπνευσης και δημιουργικότητας. Στον δύσκολο 21ο αιώνα πια και μέσα στο έρεβος του κορονοϊού, οι περισσότεροι άνθρωποι έκαναν την προσπάθειά τους να γλιτώσουν και ταυτόχρονα υπερέβαλαν τον εαυτό τους αγωνιζόμενοι να σώσουν τα οικονομικά της οικογένειας και τη δουλειά τους ενώ έψαχναν το «που πάει το πράγμα». Τι γνώσεις, κατάρτιση και δεξιότητες θα χρειαστούν για να αντέξουν στην ανταγωνιστική μετά COVID εποχή .

«Με τους εμβολιασμούς να βρίσκονται τώρα σε πλήρη εξέλιξη και το τέλος των lockdown να είναι σχεδόν ορατό, έφτασε πλέον η ώρα να αρχίσουμε να κάνουμε κάποιο προσωπικό απολογισμό για αυτό το έτος του κορονοϊού», γράφει η Πάμελα Ντράκερμαν στο περιοδικό «1843» του Economist.

Τα παιδιά της εποχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έπρεπε να ρωτήσουν τους πατεράδες τους «Μπαμπά, τι έκανες στον Μεγάλο Πόλεμο;». Σύντομα θα ρωτάμε και εμείς ο ένας τον άλλον «τι έκανες στην πανδημία;».

Η ιστορία του Apple Tree του Νεύτωνα κατά κάποιον τρόπο θα μας στοιχειώσει όλους! Μερικοί άνθρωποι υπήρξαν ανελέητα παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πήραν με το δικό του τρόπο ο καθένας, το μήνυμα πως χρειάζεται πολλή δουλειά, και κόπος έχοντας ταυτοχρόνως τα ματιά ανοιχτά στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

«Οι υπόλοιποι απλά αισθανόμαστε άσχημα», λέει η αρθρογράφος.

Όλο και πιο πολλοί ακούγονται στα ρεπορτάζ να δηλώνουν «νιώθω άσχημα για το πως δεν αξιοποίησα το κλείδωμά μου στο σπίτι». Για να προσθέσουν το ίδιο πικρά: «Για μένα είναι πολύ αργά να έχω μία παραγωγική πανδημία».

Πολλοί τρέχουν πια για να μάθουν το πώς οργανώνεται η εργασία από το σπίτι, άλλοι ζητούν να μάθουν πως λειτουργεί το zoom ,τι είναι app, πως μπορείς να φτιάξεις μία επαγγελματική ιστοσελίδα, πως μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά η παραγγελία και πως η παράδοση, τι είναι το click away ή το click in the shop.

Οι νέοι όπως πάντα είναι οι πρωτοπόροι σ’ αυτήν την κούρσα. Ένα παράδειγμα αρκεί για να σας πείσει. Πριν από την πανδημία, δηλαδή πριν από ένα χρόνο μόλις, τα ζευγάρια νέων ανθρώπων ήταν συχνά σε απόγνωση καθώς όταν ο ένας έβρισκε καλή δουλειά σε άλλη χώρα, ο άλλος δεν μπορούσε να ακολουθήσει αφού τα γραφεία της δικής του δουλειάς ήταν εδώ, στην Ελλάδα. Μου λένε νέοι τώρα πως με τη γενίκευση της δουλειάς από το σπίτι αυξάνονται οι πιθανότητας να ακολουθήσεις το σύντροφό σου αφού μπορείς να εργαστείς και από μακριά!

Μεγάλο θέμα είναι το μέλλον των γραφείων όταν οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή. Ορισμένοι χώροι εργασίας σε κεντρικές περιοχές απασχόλησης μπορεί να γίνουν κατοικίες, και ορισμένοι χώροι εργασίας σε κατοικημένες περιοχές μπορεί να γίνουν χώροι εργασίας. Τα πάντα ρει…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Ιανουαρίου 2021