ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κυρ Γιάννης φεύγει, το 2010 έρχεται;

 09/12/2018 20:05

Ό,τι και να του καταλογίζει κανείς, ένα πράγμα δεν μπορεί να αρνηθεί. Ο Γιάννης Μπουτάρης την άλλαξε την πόλη. Ίσως έκανε περισσότερα λόγω του χαρακτήρα και της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του παρά με τη θεσμική λειτουργία του. Αλλά την άλλαξε.

Την ανέλαβε όταν έκρυβε τα σκάνδαλά της κάτω από το χαλί και με την εκλογή του και μόνο την ανακούφισε. Είπε μερικά πράγματα όπως έπρεπε να τα ακούσουν τότε ο Άνθιμος, ο Ψωμιάδης και οι συν αυτοίς.

Συνέβαλε στο να εγκαταλείψει την πόλη η κλειστοφοβία, τη διαφήμισε στο εξωτερικό, προσέλκυσε τουρίστες πολύ περισσότερους από πριν, κυρίως Τούρκους και Ισραηλινούς.

Μόνο που ήταν σε θέση να απουσιάζει από μαθητική παρέλαση αλλά να στηρίζει τη διοργάνωση του Gay pride στην πόλη αρκεί για να του αναγνωριστεί ότι δεν λογάριαζε πολιτικό κόστος.

Όπως και να ‘χει, δεν έβαλε το δημαρχιλίκι το κοστούμι στον Μπουτάρη, αλλά ο Μπουτάρης στο δημαρχιλίκι. Αυτό θα πρέπει να του το πιστώνουν κι οι εχθροί του (που αίφνης εξαφανίστηκαν μόλις αποσύρθηκε). Ακόμη και οι κόκκινες κάλτσες και τα τατουάζ του, μας εξιλέωσαν από το μπλέιζερ του τέως ατσαλάκωτου.

Είναι αλήθεια πως η Πρωτοβουλία με τα χρόνια έχασε τη φρεσκάδα και τη δημιουργικότητά της. Έχασε τη συντροφικότητα και τη συναντίληψη. Έχασε στο δρόμο και πολλά στελέχη της… Συμβαίνουν αυτά, όταν παρεμβάλλεται η εξουσία. Κάποιοι το χρέωσαν όλο στην απρόβλεπτη συμπεριφορά και την αθυροστομία του Γιάννη Μπουτάρη. Λογικό γιατί ακόμη κι αν χρειάζονται δύο για τον καυγά, ο αρχηγός ευθύνεται πάντα περισσότερο. 

Είναι τέλος και οι μηχανισμοί των δήμων -όπως και του δημοσίου. Δύσκολα μαθαίνουν άλλη «περπατησιά». Τη φθίνουσα πορεία της Πρωτοβουλίας την είδαμε αποτυπωμένη και στην εικόνα της πόλης και την εγκατάλειψη της Νέας παραλίας . Γιατί καλά όλα τα άλλα, αλλά από τον δήμο θέλουμε να μαζεύει τα σκουπίδια, να διατηρεί όμορφη και λειτουργική την πόλη και να διασφαλίζει αξιοπρεπείς παιδικούς σταθμούς.

Αν η Πρωτοβουλία μείνει όρθια μετά τον Μπουτάρη, είναι θέμα των μελών της. Θέμα δικό μας είναι να μην πάει χαμένη περίπου μια δεκαετία. Μην ξανάρθει το 2010 εν έτει 2019 μόνο και μόνο γιατί -εξαιτίας κομματικών ή προσωπικών φιλοδοξιών- δεν συνεννοήθηκαν όσοι έχουν όραμα και σχέδιο,  θέλουν την πόλη ανοιχτή και συμφωνούν ότι δεν κινδυνεύουμε από την πολυχρωμία αλλά από το βαθύ μαύρο. 

*Δημοσιεύθηκε στη "Μτκ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις