ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ

 04/05/2023 11:00

Πηγαίνουμε προς τις εκλογές στις 21 Μαΐου και οι επικεφαλής των κομμάτων (ούτε μία γυναίκα επικεφαλής σε κάποιο από τα έξι κοινοβουλευτικά -ας το καταγράψουμε και αυτό. Θυμάμαι την συγχωρεμένη την Φώφη και την Αλέκα Παπαρήγα και τη Μαρία Δαμανάκη από το 1974 και μετά) οργώνουν μετά την πανδημία -που δεν λέει να μας αφήσει, την Ελλάδα.

Σε κάθε πόλη θα προλάβουν να κάνουν -έχουν αρχίσει από το Πάσχα, μία ανοικτή συγκέντρωση! Τι θα μας πουν, θα το δούμε. Προς το παρόν προσπαθούν να κάνουν ο καθένας διακριτό το κόμμα του για να τραβήξουν την προσοχή μας. Δήμητρες, Αλλαγή, Ηττημένοι και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν παρόντα 21 κόμματα και 15 δεν πέρασαν το 3%. Συνολικά έμειναν εκτός κοινοβουλίου κόμματα που εξέφραζαν το 8% των πολιτών που ψήφισαν. Συμμετείχε σχεδόν το 58% των πολιτών. Ανεξάρτητα από την προβληματική καταγραφή 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων (2 εκατομμύρια από αυτούς βρίσκονται εκτός Ελλάδας και μόνο 20 χιλιάδες γράφτηκαν να ψηφίσουν) πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια να συμμετέχουν όσο περισσότεροι. Δυστυχώς παραμένουμε ακόμη στην ρύθμιση σύνδεσης του εκλογέα με ένα μοναδικό εκλογικό τμήμα. Πολύ απλά αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε σε όποιο τμήμα θέλαμε και αν ήμασταν εκτός εκλογικής περιφέρειας να μετρούσε για το κόμμα και όχι για βουλευτές η ψήφος μας θα μειώναμε κατά 500 χιλιάδες τουλάχιστον την αποχή! Και ούτε πρόβλημα με κίνηση, ούτε με εποχιακή ή άλλη εργασία θα είχαμε.

Αλλά αυτή είναι μία πονεμένη ιστορία. Μία αρχή εκλογών -όπως σε όλες τις χώρες, που θα ήταν ανεξάρτητη από τα κόμματα, θα το έλυνε. Ας το βάλουμε μπροστά!

Κάτι θα μάθουμε από Δευτέρα, αλλά θα τα πούμε την άλλη Κυριακή, σχετικά για τα κόμματα που θα κατέβουν τελικά στις εκλογές. Έχει και στις 10 Μαΐου φοιτητικές εκλογές! Για να δούμε πόσοι θα ψηφίσουν, και τι θα ψηφίσουν!

Με την εμπειρία των τριών ετών πανδημίας και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις συνέπειες της στο ενεργειακό, εκείνο που είναι το σημαντικότερο μπροστά μας είναι η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από οικονομική Ένωση (που είναι) σε πολιτικό θεσμό. Που χρειάζεται κόμματα για να λειτουργήσει συλλογικά. Αλλά και αυτό θα κριθεί μέχρι τον Μάιο του 2024 που έχουμε Ευρωεκλογές! Ας μας το πουν τα κόμματα όμως! Ας μας πουν και για την Αυτοδιοίκηση που έχει εκλογές τον Οκτώβριο!

Αφού η πανδημία δεν μας έγινε τραύμα (όπως διάφοροι νόμιζαν) ας γίνει ευκαιρία. Αναδιοργάνωσης του μοντέλου ανάπτυξης μας, προσπάθεια συλλογικών πολιτικών στα κεντρικά θέματα. Να ξεπεραστεί το γνωστικό κενό που άφησε στα παιδιά μας. Έτσι πρέπει να κινηθούν τα κόμματα αυτό το διάστημα κάνοντας και εμάς να λειτουργήσουμε συλλογικά και να αναζητήσουμε συναινέσεις!

Άντε και καλή μας Πρωτομαγιά (εργατική, λαϊκή ή όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

Δημοφιλείς Απόψεις