Πανελλήνιες ιερές
Εκτός από τον COVID υπάρχουν και άλλα θέματα. Τώρα που βλέπουμε ότι ξανα-ανεβαίνει -ευτυχώς με χαμηλό αριθμό θανάτων- αρχίζουμε να ανησυχούμε και να σκεφτόμαστε διάφορα ο καθένας και η καθεμιά. Τώρα που μάθαμε ότι στις τουριστικές περιοχές έχει αυξηθεί υπέρμετρα ο αριθμός κρουσμάτων και πολλοί το σκέφτονται, δυστυχώς τα μέτρα -έστω και με το προσωπικό κόστος του καθενός δεν τηρούνται. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις χώρες στον ένα ή στον άλλο βαθμό.
Στις ιερές πανελλήνιες τώρα: με την ανακοίνωση των βαθμών οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα έχουν δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού πρέπει χωρίς να ακούν κανέναν, χωρίς να βλέπουν εκτιμήσεις βάσεων, χωρίς τις περσινές επιδόσεις και επειδή όπως ο γιατρός του ίντερνετ δεν μπορεί να συμβουλεύσει, έτσι και ο αναλυτής εκπαιδευτικός του ίντερνετ δεν μπορεί, να ακολουθήσουν το μόνο πραγματικό κριτήριο δήλωσης τους. Το εξής απλό: σε ποιο τμήμα (από αυτά που δικαιούμαι να δηλώσω) θα πήγαινα αν μπορούσα να μπω; Αυτό βάζω πρώτο. Αν δεν μπω σε αυτό; Βάζω το επόμενο δεύτερο. Και ούτω καθ’ εξής. Αποφασιστικό κριτήριο είναι εκτός από το αντικείμενο η γεωγραφική θέση. Συζητώ με την οικογένεια μου και εκτιμώ αν μπορώ -οικονομικά- να τα βγάλω πέρα εκεί. Δεν έχω κανένα λόγο σαν φορολογούμενος εγώ να χρηματοδοτώ επιπλέον -εκτός από τις σπουδές, και την διαμονή, διατροφή και ψυχαγωγία του φοιτητή.
Δυστυχώς ο περιορισμός των κοινωνικών επιστημών στο σχολείο συνεχίζεται. Πώς θα μάθει ο μαθητής (και αυριανός φοιτητής) για την Βουλή, τους Δήμους, τα κόμματα; Πώς θα μάθει για τις διαδικασίες διαλόγου, για τις μεθόδους εκλογών, την ηλεκτρονική ψήφο, τα δικαιώματα; Από την μελέτη των Λατινικών και τα Αρχαία; Θα τα μάθει εκτός σχολείου, φυσικά θα τα μάθει στραβά, φυσικά θα είναι υποχείριο υποτιθέμενων ειδικών. Η ουσία είναι ότι δεν θα έχει τα εφόδια να ψηφίσει και πιθανόν, αυτός που στα 17 ψηφίζει(!), δεν θα πάει. Και φυσικά δεν θα αποκτήσει κριτήρια επιλογής αποφάσεων στην ζωή του.
Πόσοι από τους 77 χιλιάδες υποψήφιους των ΓΕΛ που διεκδικούν 60 χιλιάδες θέσεις (τις 7.500 θέσεις διεκδικούν οι 17 χιλιάδες υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και 7.500 πηγαίνουν σε υποψήφιους από προηγούμενα έτη) θα περάσουν τελικά; Θα δούμε όταν βγουν τα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές εκτιμούμε ότι 30-40% έχουν γράψει κάτω από το 80% της ΕΒΕ, δηλαδή 25-30 χιλιάδες μάλλον δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Θα μας το πει το υπουργείο. Ας προσέξουν πως θα κάνουν την δήλωση τους όσοι δικαιούνται. Καλή τους συνέχεια και μακάρι του χρόνου να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των ΑΕΙ αντί να είναι το αποτέλεσμα στην τύχη.
Τέλος δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής του 2021. Πιθανόν να πρέπει να γίνει το 2023 με το τέλος της πανδημίας αλλά πριν αρχίσουμε τις συζητήσεις (ξέρετε ανάλογα με τον πληθυσμό γίνεται κατανομή των βουλευτικών εδρών και των εδρών των δημοτικών συμβουλίων και κατανέμεται ένα κομμάτι των κρατικών χρημάτων) ας δούμε με βάση την φορολογική ταυτότητα (ΑΦΜ) το ΑΜΚΑ και άλλα τους αριθμούς.
Περισσότερα αργότερα…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.07.2022