ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολιτικό ανέκδοτο η «σταθεροποίηση» μέσω Σκοπίων

 08/10/2018 21:00

Παρακολουθώντας τις ευρωπαϊκές και ορισμένες ελληνικές αντιδράσεις στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην ΠΓΔΜ, καταλήγω σε ιδιαίτερα αρνητικά συμπεράσματα για το επίπεδο της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής.

«Απάντηση» στο Brexit

Οι ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν ότι όλα πηγαίνουν καλά εφόσον το 91,5% όσων ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ του ΝΑΙ, δηλαδή της ένταξης της χώρας της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με εφαρμογή της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ. Υποτίθεται ότι η Ε.Ε. προχωράει στη σταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια άλλων προβληματικών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων όπως το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Κατά την άποψή μου, η Ε.Ε. θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη δική της σταθεροποίηση, να οργανώσει την ολοκλήρωση και την εμβάθυνση των πολιτικών της και να επιχειρήσει το αναγκαίο νέο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προτού ασχοληθεί με το χάος των Δυτικών Βαλκανίων.

Έχουμε σε εξέλιξη το Brexit που ισοδυναμεί με οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό ακρωτηριασμό της Ε.Ε. Έχουμε παράλληλες κρίσεις μεταξύ Βρυξελλών - Ρώμης, Βρυξελλών - Βαρσοβίας και Βρυξελλών - Βουδαπέστης. Δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Η σκληρή και η άκρα δεξιά βρίσκονται σε φάση δυναμικής ανόδου στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 θα επιβεβαιώσουν τη μετά Brexit αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σε όφελος των ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαίων.

Το άλμα της Ε.Ε. στη μαύρη τρύπα των Δυτικών Βαλκανίων ερμηνεύεται από τους περισσότερους ευρωπαίους πολίτες σαν απόδειξη πολιτικής αμηχανίας μπροστά σε άλυτα προβλήματα και της αδυναμίας σωστής ιεράρχησης των στόχων από ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις.

Αρνητικό ντόμινο

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε ότι ο Ζάεφ δεν ελέγχει την πλειοψηφία των σλαβόφωνων της ΠΓΔΜ, οι οποίοι σκληραίνουν τις θέσεις τους και θα αξιοποιήσουν τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, αν τελικά προωθηθεί, στη βάση του «μακεδονισμού» - αλυτρωτισμού.

Η Ε.Ε. βγήκε ζημιωμένη από ένα δημοψήφισμα στο οποίο προβλήθηκε σαν η λύση στα οικονομικά προβλήματα της ΠΓΔΜ και αντιμετωπίστηκε με παγερή αδιαφορία από τους κατοίκους της. Στο δημοψήφισμα πήραν μέρος 525.000 ψηφοφόροι, λιγότεροι από ό,τι στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016.

Η αδυναμία της Ε.Ε. να εκτιμήσει σωστά την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ μας προετοιμάζει για περιπέτειες στο πολύ πιο σύνθετο Κόσοβο και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο τρόπος που κινήθηκαν οι Ευρωπαίοι ενεργοποίησε τη ρωσική αντίδραση στα Βαλκάνια, ενώ αν συνεχίσουν στην ίδια γραμμή, είναι πιθανότερο να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική τους, παρά στη σταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και των Δυτικών Βαλκανίων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"