Πριν ή μετά τις τουρκικές εκλογές;
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι τουρκικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί με άνεση πλέον να σταθμίσει πότε συμφέρει στην Ελλάδα να διεξαγάγει τις δικές της εκλογές, που κατά τα φαινόμενα θα είναι διπλές. Έχουν αναπτυχθεί προβληματισμοί για τις ημερομηνίες των ελληνικών εκλογών, έχουν εξαντληθεί από τους σχολιαστές όλες οι πιθανές ημερομηνίες, όμως τώρα το κυρίαρχο ερώτημα είναι: πριν ή μετά τις εκλογές στην Τουρκία;
Το πρόβλημα, ως γνωστόν, έχει ανακύψει λόγω των πιθανολογούμενων δεύτερων εκλογών στην Ελλάδα. Εννοείται, αν από την πρώτη Κυριακή σχηματιζόταν κυβέρνηση δε θα συζητούσαμε σήμερα αυτό το ζήτημα. Τώρα όμως, λόγω των διερευνητικών εντολών και λόγω της νέας προεκλογικής περιόδου, θα έχουμε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που, εκ των πραγμάτων, δε θα έχει τα απαιτούμενα πολιτικά αντανακλαστικά αν συμβεί κάτι το έκτακτο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και το συνολικό διάστημα των περίπου σαράντα ημερών δεν είναι μικρό.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει πότε ο Ερντογάν μπορεί να αποτολμήσει κάποια τυχοδιωκτική κίνηση. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δεν πρόκειται να αποτολμήσει τίποτα, γιατί φοβάται την ελληνική αντίδραση. Το δόγμα Φλώρου πως η ελληνική ανταπάντηση θα μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας και όχι μόνον το πεδίο της τουρκικής προσβολής, έχει καταθορυβήσει τις τουρκικές ελίτ.
Όμως καλύτερα να είμαστε προμηθείς παρά επιμηθείς. Γι’ αυτό επιβάλλεται να έχουμε εξασφαλισμένα τα νώτα μας γιατί ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να λειτουργήσει ο Ερντογάν αν η εκλογική ήττα του θα φαίνεται βεβαία. Έτσι, εκτιμώ πως οι ελληνικές εκλογές θα είναι πλέον εθνικά συμφέρουσες αν διεξαχθούν ΜΕΤΑ τις τουρκικές εκλογές. Γιατί;
Διότι η οποιαδήποτε τυχοδιωκτική ενέργεια εκ μέρους του Ερντογάν θα έχει χάσει την αξία της ως προεκλογικό όπλο στη φαρέτρα του. Θα έχει κερδίσει ή θα έχει ηττηθεί στις εκλογές και δε θα έχει αυτός ή ο νέος Τούρκος Πρόεδρος κανένα κίνητρο να ξεκινήσουν τη νέα θητεία τους με μία επιθετική κίνηση κατά της πατρίδας μας, μια κίνηση που μπορεί βεβαίως να εξελιχθεί εντελώς αρνητικά γι’ αυτούς.
Γι’ αυτό είναι πιο σώφρον οι ελληνικές εκλογές να διεξαχθούν μετά τις τουρκικές, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στους γείτονες. Το αντίθετο κρύβει κάποιους κινδύνους που καλόν θα είναι να τους αποφύγουμε. Συνεπώς, θα μπορούσαν οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα να διεξαχθούν ταυτοχρόνως με τις τουρκικές, στις 14 Μαΐου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός του Ιουνίου που είναι όμως ο μήνας των πανελλαδικών εξετάσεων.
Έτσι, αν η κυβέρνηση αποφασίσει οι ελληνικές εκλογές να διεξαχθούν μετά τις τουρκικές, έχει την ημερομηνία της 28ης Μαΐου και ακολούθως οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 2 Ιουλίου. Πέραν των προαναφερθέντων λόγων που αναφέρονται στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να παρατείνει τη θητεία της γιατί σχεδόν σε όλα τα υπουργεία τρέχουν προγράμματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν.
Φυσικά ο πρωθυπουργός αποφασίζει, αλλά νομίζω πως βαρύνοντα λόγο στην τελική του απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών θα έχουν οι τουρκικές εκλογές.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023