Πρώην
Το πιο εύκολο εργαλείο ανάλυσης των εσωκομματικών διαδικασιών σε όλα τα κόμματα ήταν πάντοτε η αντίδραση των πρώην.
Τον πατέρα Μητσοτάκη μέχρι την προεδρική εκλογή του 1991 κατέτρεχε η βαριά σκιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ο ίδιος είχε φέρει στη ΝΔ. Η δεν αντιπαλότητα των Καραμανλικών, όχι μόνο δεν τον εμπόδισε να εκλεγεί, αλλά μόνος του καθόρισε το πώς έφυγε από την αρχηγία.
Τον Κώστα Σημίτη καταδίωξε ένα εκδικητικό μπλοκ ΠΑΣΟΚων που δήθεν όμνυαν στο όνομα του εκλιπόντος αρχηγού που δεν συμπαθούσε τον διάδοχό του. Μόνο που τελικά αυτός όρισε ως διάδοχό του, τον επικεφαλής τους που ήταν και γιος του πρώην αρχηγού.
Γενικώς δεν υπήρξε αρχηγός που να μην «εκβιάζεται» ή «απειλείται» από τον προκάτοχό του συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Παπανδρέου που κατάφερε να μην εκλεγεί στο «μαγαζί» του.
Κι όμως, ποτέ δεν ήταν έτσι.
Κανένας αρχηγός δεν αποτέλεσε απειλή για τον διάδοχο του. Και από όλους τους διατελέσαντες αρχηγός, μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να επανέλθει. Κανείς άλλος.
Γιατί λοιπόν, ο Κώστας Καραμανλής να μην λέει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι όταν λέει ότι αποφάσισε να δώσει τέλος στην κοινοβουλευτική του θητεία;
Δηλαδή, αν τον καλέσουν να αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πει όχι, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος.
Πάντως ομολογώ ότι δεν με ρώτησε για να ανακοινώσει την απόσυρση του από τον «κοινοβουλευτικό βίο» και δεν θα εκπλαγώ αν δεν με ρωτήσει σε περίπτωση που τον ξανακαλέσουν να αναλάβει οτιδήποτε.
Και δεν θα το πάρω προσωπικά.
Ο Καραμανλής στα 67 του δικαιούται μετά από 34 χρόνια στη Βουλή, 12 στην ηγεσία της ΝΔ και 5,5 στην πρωθυπουργία, στο ενδεχόμενο να του ζητηθεί να επιστρέψει για να αναλάβει έναν σοβαρό ρόλο να ρωτήσει τη γυναίκα του, τα παιδιά του και οποίο άλλον στενό ενδιαφερόμενο έχει, αν έχει, αν έχει, για το τι να κάνει.
Όσο καλά πήγε η ανάλυση για τον Μητσοτάκη που ήθελε να διώξει τον Καραμανλή, αλλά φοβόταν ότι θα του πάρει το κόμμα, θα πάει και η ανάλυση για τον κοινοβουλευτικό βίο που βρίσκεται τώρα σε ανάπτυξη.
Λέγεται ότι όταν ο Καραμανλής κάλεσε σε μία περιοδεία του στην Ηλεία, τον βουλευτή του Κοντογιαννόπουλο για να τον ρωτήσει τι κάνει ο γιος του που είχε στο Παρίσι για σπουδές. «Μπα, πρόεδρε, αυτός αριστερίζει», είπε εκείνος.
Να μου τον στείλεις αμέσως αύριο, του απάντησε.
Εκείνος τον έστειλε και σήμερα 49 χρόνια, μετά ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος θα ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος στη Βουλή στα 80 του.
Ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος εκπροσώπησε ως βουλευτής την Ηλεία την περίοδο 1952-1967.
Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος εκπροσώπησε την ίδια περιοχή από το 1974 έως το 2000.
Από το 2000, έως το 2004 ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας.
Προφανώς ένας πρώην πρωθυπουργός είναι εθνικό κεφάλαιο για την χώρα αλλά καμία χώρα δεν καταφεύγει στην ασφάλεια των πρώην αν υπάρχουν νυν.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.02.2023