Πρωινός καφές με το δήμαρχο του 90% Μανώλη Καρρά (βίντεο)
09/12/2023 08:00
09/12/2023 08:00
Αυτοδιοικητικός ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε με τον δήμαρχο που πέτυχε κατά κάποιον τρόπο το πιο υψηλό ποσοστό στις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου. Γιατί αν εξαιρέσουμε τους 6 δημάρχους που δεν είχαν αντίπαλο και πέτυχαν το απόλυτο, ο Χαλκιδικιώτης Μανώλης Καρράς με το 90,2% ήταν αυτός που ενώ είχε αντίπαλο πέτυχε πανελλαδικό χάι σκορ.
Ο δήμαρχος της Νέας Προποντίδας είναι παλιός στο κουρμπέτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος (στον πρώην δήμο Μουδανιών) από το 1998, ενώ δήμαρχος Νέας Προποντίδας αναδείχτηκε για πρώτη φορά το 2014. Υπήρξε αγρότης και εκπαιδευτικός πριν μπει για τα καλά στην αυτοδιοίκηση, όπου το ψευδώνυμό του είναι «ο δήμαρχος των μελετών».
Τον συναντήσαμε στην παραλία των Μουδανιών και ακόμη και την ώρα που έφτασε στο ραντεβού μας για τον πρωινό καφέ έδινε τηλεφωνικές οδηγίες για το που θα πάνε τα απορριμματοφόρα. «Μετά από εδώ θα πάω με την Τεχνική Υπηρεσία να δω την αποχέτευση των Μουριών», μας είπε στην αρχή της κουβέντας, ενώ ενδεικτικό της αντίληψής του είναι και η τρέλα που όπως λέει έχει «να βλέπει όλη την αλληλογραφία του δήμου, γιατί έτσι έχει μια σφαιρική αντίληψη για όλα».
Μαζί μας θυμήθηκε τις καλές αλλά και τις κακές ώρες της αυτοδιοίκησης που έζησε, όπως το βράδυ της θεομηνίας τον Ιούλιο του 2019, ενώ μίλησε και για τους στόχους του. Για τις αναπλάσεις στη διώρυγα της Ποτίδαιας, το παραλιακό μέτωπο από τη Νέα Ηράκλεια έως τη Νέα Ποτίδαια, αλλά και τον προαστιακό Βούλγαρη-Μουδανιά που όπως πιστεύει θα βελτίωνε σημαντικά την πρόσβαση όλων προς τη Χαλκιδική.
Πίνετε πρωινό καφέ;
Απαραίτητα.
Πότε και πού;
Μόλις ξυπνήσω. Στις 5 ή στις 6 το πρωί.
Τι είδους καφέ προτιμάτε;
Διπλό ελληνικό σκέτο.
Γεννηθήκατε;
Στα Νέα Μουδανιά, αλλά η καταγωγή είναι από την Πορταριά.
Η οικογένεια;
Κατάγομαι από μια καθαρά αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας μου αγρότης, το ίδιο και η μητέρα μου που για κάποιο διάστημα εξασκούσε το επάγγελμα της μοδίστρας. Ήταν δύο παρά πολύ εργατικοί άνθρωποι. Το μόνο που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια ήταν πως ήταν φανταστικά με αυτούς που είχα γονείς.
Τι θυμάστε να κάνετε ευχάριστα ως πιτσιρικάς και ως έφηβος;
Η καλύτερη εμπειρία των νεανικών και παιδικών μου χρόνων εδώ στην περιοχή -γιατί σε κάποια φάση έφυγα για να πάω να σπουδάσω- ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φάρος». Είχα την τύχη να πάω σε αυτόν τον σύλλογο που ιδρύθηκε το 1979. Και λέω είχα την τύχη γιατί δεν ήταν ούτε δική μου επιλογή ούτε των γονιών μου, αλλά έτυχε ο γυμναστής που είχαμε στο Λύκειο εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Αρβανίτης, να είναι και χοροδιδάσκαλος στο «Φάρο». Αυτός με επέλεξε από τους μαθητές στο Λύκειο και μου είπε «θα έρθεις στο Φάρο να γίνεις χορευτής». Στην αρχή -επειδή εμείς τα αγόρια είμασταν και λίγο ζόρικοι- δυσκολεύτηκα, επειδή πήγα εκεί καθώς μού το είπε ο γυμναστής μου Παρόλα αυτά τα πράγματα εξελίχτηκαν παρά πολύ ωραία.
Εξελιχτήκατε σε χορευτή, δηλαδή.
Ακριβώς. Παραδοσιακοί χοροί στο «Φάρο», ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα.
Αγαπημένος χορός;
Δύο έχω. Το σιρτάκι και ο τσάμικος. Ο σύλλογος εξακολουθεί να υπάρχει και να προσφέρει σήμερα και μετά από τόσα χρόνια κάθομαι και σκέφτομαι το πόσα πρόσφερε αυτός ο πολιτιστικός σύλλογος στα παιδιά που είχαν πάει εκεί.
Τα Μουδανιά εκείνα τα χρόνια ήταν...
...χωριό, το μεγαλύτερο χωριό.
Και σήμερα;
10.000 κατοίκους με τη νέα απογραφή, 34.500 ο δήμος Νέας Προποντίδας.
Το καλοκαίρι;
Φτάνουμε και τις 400.000.
Μετά το σχολείο τι επακολούθησε; Εκπαιδευτική θητεία ή αγροτική ζωή;
Τελείωσα το τεχνικό λύκειο στα Νέα Μουδανιά, πήγα στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισα, όπου και σπούδασα και μετά στρατιωτικό.
Και μετά επιστροφή στην αγροτική ζωή;
Δουλειά κανονικά. Εκείνη την εποχή υπήρχε μια σύγκρουση και θα έλεγα και μια αστάθεια για το ποιοι θα διοριστούν στο δημόσιο ανάμεσα σε αυτούς που είχαν κάνει δύο και σε αυτούς που είχαν κάνει τέσσερα χρόνια στην Ακαδημία. Παντρεύτηκα και μικρός, είχαμε και ένα παιδί οπότε κάτι έπρεπε να κάνω. Υπήρχε μια αγροτική υποδομή από την πατέρα μου, μπήκα εκεί και ταυτόχρονα διοριστήκαμε μαζί με τη γυναίκα μου στο Χαϊδάρι. Γενικό συμπέρασμα: Χόρτασα δουλειά (γελάει).
Το μεράκι για την τοπική αυτοδιοίκηση πώς προέκυψε;
Προέκυψε εντελώς τυχαία. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ήμουν άνθρωπος των κοινών. Και στο σχολείο συμμετείχα στα 5μελή και στα 15μελή και στη Σχολή είχα συνδικαλιστική δράση, αλλά μέχρι εκεί. Το 1998 που έγινε η πρώτη συγχώνευση των 9 χωριών και δημιουργήθηκε ο δήμος Μουδανιών μού έγινε η πρόταση να κατέβω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, δέχτηκα, εκλέχτηκα και το 1999 ανέλαβα ως δημοτικός σύμβουλος.
Πώς ήταν το πρώτο διάστημα η αυτοδιοικητική εμπειρία;
Ήμασταν διοίκηση με τον Απόστολο τον Δαλαμπίρα. Η εμπειρία ήταν τρομερή και τότε, αλλά και το 2011, που έγινε ξανά ο Καλλικράτης. Προσπαθούσες να ενοποιήσεις οικονομικές καταστάσεις, πρόσωπα, προσπαθούσες όλα αυτά να οργανωθούν και να διοικηθούν. Το θέμα ήταν ότι τρέχουν ταυτόχρονα οι απαιτήσεις. Διοικείς, οργανώνεσαι και δουλεύεις. Ήταν πάντως πολύ δύσκολο.
Το 2011 ξεκινάτε την άσκηση διοίκησης ως αντιδήμαρχος. Θυμάστε την πρώτη ημέρα;
Και βέβαια τη θυμάμαι (γελάει). Είχα την Τεχνική Υπηρεσία, την Οικονομική Υπηρεσία, είχα την ύδρευση, την άρδευση και αποχέτευση και τα σχολεία: βαρύ χαρτοφυλάκιο, το οποίο έπρεπε να το τρέξω. Το δύσκολο ήταν -και δε ντρέπομαι να το πω- ότι όταν το 2011 μάς δόθηκαν οι αρμοδιότητες με τα χωριά δεν είχαμε επαφή. Γιατί; Γιατί τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυσε ο Καποδίστριας είχαμε περιοριστεί στα 9 χωριά του δήμου Μουδανιών.
Ξαφνικά γίνονται εκλογές και μπαίνουν η Καλλικράτεια, η Τρίγλια και τα Μουδανιά. Εγώ έπρεπε να τρέξω και να τα δω όλα αυτά. Πήγα, έτρεξα, είδα τα σχολεία, είδα τις υποδομές, ασχολήθηκα με την ύδρευση και την άρδευση, αγωνίστηκα. Βέβαια όλη αυτή η δουλειά που έκανα τότε με έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα. Ξέρω που είναι τα σχολεία μας, ξέρω που είναι οι αίθουσες, ξέρω τις ανάγκες τους, ξέρω για τις γεωτρήσεις, τις αποχετεύσεις, τους βιολογικούς καθαρισμούς του δήμου μας. Οπότε και από τη θέση του δημάρχου γνωρίζω την περιοχή μου παρά πολύ καλά.
Κατά την παρουσίαση του συνδυασμού « Νέα Προποντίδα-Σύγχρονος δήμος» που στις εκλογές του Οκτωβρίου έπιασε 90%
Τρία χρόνια αργότερα, το 2014 βγήκατε δήμαρχος στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών με διαφορά 91 ψήφους από τον δεύτερο. Πως ήταν η αίσθηση να κάθεστε στην καρέκλα του δημάρχου; Ή ήσασταν πια πιο μέσα στα πράγματα;
Πιο μέσα στα πράγματα σίγουρα ήμουν, αλλά δεν ήξερα πόσο μέσα έπρεπε να μπω (γελάει). Για να το πω διαφορετικά: Είχα άγνοια κινδύνου. Όταν ήμουν αντιδήμαρχος και έγινε η πρόταση να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος είχαμε ήδη και άλλους υποψήφιους δημάρχους που είχαν εκδηλωθεί πολύ πιο νωρίς από εμένα. Εγώ την απόφαση την πήρα αρχές Οκτωβρίου του 2013 και οι εκλογές ήταν τον Μάιο του 2014. Θυμάμαι και τον άνθρωπο που πρώτος με παρότρυνε…
Ποιος ήταν;
Ο Σαπουντσής ο Σωτήρης, Θεός χωρέστον εκεί που βρίσκεται. Ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στην προηγούμενη θητεία και αυτός που ουσιαστικά με έσπρωξε για να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος. Ήταν μια δύσκολη προεκλογική περίοδος. Θεώρησα -και το αναθεωρώ τώρα- ότι εφόσον ήμουν αντιδήμαρχος και εφόσον είχα διαχειρισθεί πολλά πράγματα, όπως είχε γίνει με το Δαμιανό τον Ιορδανίδη, με τον οποίο εκλέχτηκα και ο οποίος μου είχε δώσει πολλές αρμοδιότητες και με είχε εμπιστοσύνη, καθώς χειριζόμουν πολλά πράγματα, έλεγα ότι από το αντιδήμαρχος στο δήμαρχος δε θα ήταν και τόσο διαφορετικό. Καμία σχέση. Γι’ αυτό λέω το αναθεωρώ.
Οι ευθύνες πολύ μεγαλύτερες…
Καμία σχέση…
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια ανοδική πορεία για τον συνδυασμό «Σύγχρονος δήμος-Μανώλης Καρράς». Το 2019 συγκεντρώσατε 53,7% και στις φετινές εκλογές εκτοξευτήκατε στο 90,2%. Από τις 91 ψήφους του 2014 στο 90,2% του 2023.
(Γελάει).
Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου δημάρχου; Είπατε μετά τις εκλογές ότι η επιτυχής συνταγή είναι να δουλεύεις και να διεκδικείς; Αρκεί αυτό;
Χρειάζονται παρά πολλά πράγματα. Χρειάζεται και αντίληψη για την εποχή που ζεις, να αντιλαμβάνεσαι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου εκεί είναι ο κύριος χρηματοδότης της νέας εποχής, θα πρέπει να έχεις αντίληψη γενικότερα. Και χρειάζεται δουλειά. Παρά πολύ δουλειά. Ο δήμαρχος δεν είναι κάτι σε μια υψηλή θέση και από εκεί και κάτω είναι όλοι οι άλλοι.
Ο δήμαρχος είναι μαζί με όλους τους άλλους. Άρα, χρειάζεται να δουλέψεις και να προγραμματίσεις και να κυνηγήσεις τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αν το κάνεις αυτό θεωρώ ότι πας καλά. Δε φτάνει όμως μόνο ο δήμαρχος. Όσο περνούν τα χρόνια σκέφτομαι και μερικά πράγματα παραπέρα. Το μοναδικό πράγμα που ο δήμαρχος κάνει μόνος του είναι το ψηφοδέλτιο (γελάει). Όλα τα άλλα τα κάνει μαζί με μια ομάδα.
Τουλάχιστον εγώ έτσι είμαι: το μοναδικό πράγμα που κάνω μόνος μου είναι το ψηφοδέλτιο. Ακούω προτάσεις, αλλά εγώ αποφασίζω πως θα είναι το ψηφοδέλτιο. Από εκεί και πέρα ό,τι και να κάνεις, μια εκδήλωση, ένα φεστιβάλ, ένα μεγάλο έργο ή το αίτημα μίας κυρίας για τη Λαϊκή ή για τον κάδο των σκουπιδιών - γιατί έχουμε και τέτοια γκάμα δραστηριοτήτων- το κάνεις με κάποιους άλλους. Με τους συνεργάτες σου, τους αιρετούς, τους αντιδημάρχους ή με τους υπαλλήλους του δήμου.
Άρα θέλεις μια ομάδα…
Εγώ έχω σταθεί τυχερός, γιατί έχω συνεργάτες που με επικουρούν και με βοηθούν στο έργο, το οποίο κάνουμε όλοι μαζί. Δεν είναι συνεργάτες με τη στενή έννοια του όρου, αλλά είναι φίλοι, ενώ έχουμε και πάρα πολύ καλούς υπαλλήλους. Όποιον υπάλληλο να του ζητήσω να έρθει Σαββατοκύριακο να δουλέψει θα έρθει και θα δουλέψει. Το μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον, γιατί δεν είναι όλα ιδανικά. Βέβαια η διαφορά είναι ότι δυστυχώς τους υπαλλήλους στο δήμο δεν τους επιλέγουμε εμείς. Έχουμε αυτούς που έρχονται μέσω ΑΣΕΠ και μέσω διαδικασιών, αλλά προσπαθώ να πάρω το 100% από τον καθένα, όπου βέβαια το 100% δεν είναι ίδιο σε όλους.
Με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
Με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα
Οι πολιτικές σας προτιμήσεις είναι γαλάζιων αποχρώσεων. Γιατί; Λόγω οικογενειακής παράδοσης;
Και οικογενειακό, αλλά γιατί αυτό έδειξαν και τα σημάδια των καιρών. Γιατί η πορεία των γαλάζιων αποχρώσεων -όπως λέτε- πάει καλά. Άρα, γιατί να μην είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν σε κάποια φάση εμφανιζόταν κάτι άλλο, το οποίο θα έδινε δείγματα ότι θα πήγαινε τη χώρα καλύτερα, δε θα είχα θέμα να είμαι και εκεί. Και μια και το θέσατε: εμείς αυτό που έχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια ως δημοτική αρχή είναι να είμαστε πολλών αποχρώσεων.
Δεν είχα χρίσμα από τη ΝΔ, δεν επεδίωξα ποτέ να το πάρω, μάλιστα στις πρώτες δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχα απέναντι την επίσημη ΝΔ, αλλά αυτό δε με έκανε να υποχωρήσω. Και από όλη αυτή τη δουλειά βγήκε μια καλή δημοτική ομάδα, η οποία προέρχεται από όλα τα κόμματα, περνάμε πάρα πολύ ωραία και περνάμε παρά πολύ ωραία όταν έχουμε εθνικές εκλογές και ο καθένας στηρίζει το κόμμα του (γελάει).
Συμπληρώσατε 24 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Μια καλή στιγμή;
Πολλές οι καλές στιγμές. Ήταν οι βραδιές των εκλογών του 2014 και το 2019. Τώρα στο 2023 δεν υπήρχε άγχος, απλά χάρηκα με το ποσοστό. Δεν περίμενα το 90%. Πέρα όμως από τις εκλογικές στιγμές χάρηκα όταν πριν από 20 μήνες συμμετείχαμε στην εκδήλωση με τα βραβεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δόθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου εκεί ο δήμος μας σάρωσε. Πήραμε 6 βραβεία, 3 πρώτα, 1 δεύτερο και 2 τρίτα στις περίπου 15 κατηγορίες που υπήρχαν. Υποβάλαμε πρόταση για τις 7 κατηγορίες και πήραμε βραβεία στις 6. Βλέποντας και τις άλλες κατηγορίες θεώρησα ότι και σε κάποιες άλλες κάναμε κάποια πράγματα παραπάνω, όπως στην απασχόληση που δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Ενδεχομένως λοιπόν, να παίρναμε και εκεί βραβείο.
Μια κακή στιγμή; Η πανδημία;
Η πανδημία σίγουρα, αλλά η πιο δύσκολη στιγμή ήταν το βράδυ της 10ης Ιουλίου του 2019. Μόλις είχα επανεκλεγεί δήμαρχος για δεύτερη φορά και είχαμε την περιβόητη θεομηνία στην περιοχή. Ήταν η πιο δύσκολη βραδιά στην αυτοδιοίκηση, αλλά και για μένα ως άνθρωπο. Γιατί; Έγινε γύρω στις 9.10, εγώ ήμουν στα Κτήματα με τα δύο μου αγόρια και το επίκεντρο της κακοκαιρίας ήταν κυρίως στη Σωζόπολη και στα Νέα Πλάγια. Είδα ότι ο καιρός ήταν άσχημος και τα μαζέψαμε και φύγαμε. Μπήκα μέσα στο σπίτι, βροχή κακό, ο ένας μου ο γιος λέει πάω να πετάξω την ανακύκλωση και μέχρι να την πετάξει έγινε ο κακός χαμός. Στο σπίτι μου ο αέρας πήρε και ξεσήκωσε ένα υπόστεγο και μια βαριά κατασκευή που είχαμε.
Τι να έκανα; Κατεβαίνω από την Πορταριά, στο δρόμο πεύκα γκρεμισμένα, χαμός. Ενημέρωσα για τα μηχανήματα που έχουμε για τέτοιες περιπτώσεις και λέω να πάω στο Κέντρο Υγείας. Από ένστικτο πήγα. Εκεί δεν υπήρχε πρόσβαση από τη μεριά της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, γιατί είχαν πέσει δένδρα και ξεκίνησα τα τηλέφωνα. Άρχισαν τότε να έρχονται οι τραυματισμένοι κυρίως από τα Πλάγια. Περιοδεία στη συνέχεια με το αυτοκίνητο όλη τη νύχτα, δυστυχώς είχαμε και νεκρούς. Το πρωί ήρθε το κλιμάκιο της κυβέρνησης που μόλις είχε ορκισθεί και μετά άρχισε ο μεγάλος μαραθώνιος να μπορέσουμε να δώσουμε το δήμο σε λειτουργία. Γιατί ήταν καλοκαίρι.
Στα Μουδανιά ενώ επιβλέπει την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης
Να πάμε λίγο στα του δήμου σας. Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα σε επίπεδο έργων για τη νέα θητεία;
Τρία. Ένα είναι η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, το δεύτερο είναι η σχολική στέγη και το τρίτο είναι σα σλόγκαν το λέω «ούτε λίτρο χαμένο νερό στη θάλασσα». Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι μαζί με ό,τι άλλο έρχεται.
Έχετε και εσείς, όπως και η Θεσσαλονίκη, ως μεγάλο στόχο την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου. Σε τι φάση βρίσκεται;
Έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο από την πλευρά του Θερμαϊκού. Από τη Νέα Ηράκλεια μέχρι τη Νέα Ποτίδαια. Δύσκολο παραλιακό μέτωπο, γιατί δεν υπάρχουν οι εκτάσεις και οι δημοτικοί χώροι, χρειάζονται αδειοδοτήσεις από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από την Κτηματική, από την ΕΤΑΔ, από το δημόσιο. Εμείς από το 2014 το είχαμε σκεφτεί και προγραμματίσει και δεν το είχαμε ανακοινώσει, γιατί θα θεωρούμασταν αιθεροβάμονες. Στο μεταξύ έχει προχωρήσει αρκετά, υλοποιήσαμε, υλοποιούμε, έχουμε μελετήσει, έχουμε δημοπρατήσει και επίσης ψάχνουμε χρηματοδότηση για κάποια τμήματα.
Κάποια τμήματα έχουν υλοποιηθεί, π.χ. Μουδανιά, Καλλικράτεια, Πλάγια, κάποια τμήματα υλοποιούνται, χερσαία ζώνη λιμένας Καλλικράτειας, θα αρχίσουν τα Φλογητά, επίσης η παραλία Φλογητών Μουριών θα αρχίσει, Καλλικράτεια Γεωπονικά θα αρχίσει. Είναι έργα που είναι δημοπρατημένα, έχει βρεθεί η χρηματοδότηση και πρόκειται να ξεκινήσουν. Υλοποιούμε το παραλιακό μέτωπο της Ηράκλειας και ολοκληρώνουμε τις μελέτες Μουδανιά-Ποτίδαια. Άρα, θεωρώ ότι είναι αρκετά πιο μπροστά από αυτό της Θεσσαλονίκης, αν και πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη θα το προχωρήσει πιο εύκολα. Εμείς δειλά δειλά έχουμε ξεκινήσει και προχωράμε.
Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
Δεν μπορούμε να πούμε κάτι για χρονικό ορίζοντα, γιατί όλα εξαρτιούνται από τη χρηματοδότηση. Μας λείπει το κομμάτι Ηράκλεια-λιμάνι Καλλικράτειας, το κομμάτι Γεωπονικά-Βεργιά, το κομμάτι λιμανάκι Πλαγίων-Πλάγια και το κομμάτι Μουδανιά-Ποτίδαια. Βέβαια εδώ στα Μουδανιά καταφέραμε και πήραμε μια αδειοδότηση ούτως ώστε 15 μέτρα από τα βράχια προς Ποτίδαια να κάνουμε λιμενικό για τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο για να πετύχουμε την ενοποίηση.
Σχολεία; Τι έγινε; Τι μέλλει γενέσθαι;
Έχουμε κτίσει 4 νηπιαγωγεία και 1 λύκειο, έχουμε κάνει επεκτάσεις νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Όλα αυτά με ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχουμε πάρει έγκριση κτιριολογικού προγράμματος για ένα ακόμη νηπιαγωγείο στην Καλλικράτεια, ένα νηπιαγωγείο στα Σήμαντρα, έχουμε έτοιμη μελέτη για ένα νηπιαγωγείο στην Τρίγλια και ένα στο Λάκκωμα, έχουμε πάρει έγκριση κτιριολογικού προγράμματος για ένα Γενικό Λύκειο στα Μουδανιά και ταυτόχρονα κάνουμε τις μελέτες.
Επίσης μια τελευταία μας επιτυχία μας είναι ότι ολοκληρώσαμε τις μελέτες για το Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο και για Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ισχύει το παρατσούκλι σας ως «ο δήμαρχος των μελετών»;
(Γελάει) Αν δεν κάνεις μελέτες δεν παίρνεις τίποτα.
Ποιο είναι το μυστικό; Πώς κατάφερε ένας άνθρωπος που ξεκίνησε ως αγρότης να γίνει εξπέρ στις μελέτες και στα χαρτιά;
Διαβάζοντας. Οι ιδέες είναι είτε δικές μου είτε των συνεργατών μου, είτε του διευθυντή της Τεχνική Υπηρεσίας που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστος. Έχουμε καλούς συνεργάτες, εξωτερικούς μελετητές και τρέχουμε.
Και στη διώρυγα της Ποτίδαιας κάτι σχεδιάζεται. Τι ακριβώς θα είναι;
Εκεί σχεδιάζουμε πολλά πράγματα. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει ένα έργο 3,5 εκατομμυρίων, όπου γίνεται μια ανάπλαση στην περιοχή της Ποτίδαιας από τη πλευρά του Θερμαϊκού, που έχει χρηματοδοτηθεί, έχει δημοπρατηθεί και αρχίζει. Ένα άλλο έργο είναι η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων της παραλίας της Ποτίδαιας από τη μεριά του Τορωναίου κόλπου.
Επίσης κάνουμε μια μελέτη αναστύλωσης των τειχών που γίνεται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μια δεύτερη μελέτη, όπου κάνουμε αντιστήριξη της διώρυγας: όπως πηγαίνουμε από το Θερμαϊκό κόλπο διασχίζοντας τη διώρυγα μέχρι τον Τορωναίο κόλπο αριστερά γίνεται πασαλόμπυξη, ενώ δεξιά - και αυτό είναι το σημαντικό - θα γίνει αποκάλυψη του αρχαίου τείχους, το οποίο ήδη αρχίζει και φαίνεται. Επίσης κάνουμε μια ανάπλαση προς τον Τορωναίο κόλπο μαζί με την ανάπλαση -στερέωση της διώρυγας και μελετούμε και μια πεζογέφυρα που θα περνά πάνω από τη διώρυγα και θα ενώσει τα ξενοδοχεία που υπάρχουν εκεί, καθώς ο δρόμος εκεί είναι επικίνδυνος.
Μάιος του 2022, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Νέας Προποντίδας
Δύο αγκάθια για το δήμο. Το ένα είναι η σκάλα της Καλλικράτειας που έχει το μαύρο της το χάλι. Θα ανακατασκευαστεί;
Η σκάλα στην Καλλικράτειας θα αρχίσει να ανακασκευάζεται. Το έχουμε χρηματοδοτήσει, είναι δημοπρατημένο και θα αρχίσει σύντομα. Μπορεί και το καλοκαίρι να είναι έτοιμο. Η σκάλα δεν είναι πλέον λιμενικό έργο, μια και έγινε το αλιευτικό καταφύγιο της Καλλικράτειας. Άρα εκεί δε δένουν σκαφάκια και θα είναι περισσότερο για βόλτα. Θα την στερεώσουμε και θα κάνουμε μια ανάπλαση ούτως ώστε ο κόσμος να μπορεί να περπατά και να μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Θα γίνει πολύ όμορφη.
Το δεύτερο είναι τα beach bar στην Νέα Ηράκλεια που κάποιους ενοχλούν. Πολλή σκόνη…
Πολλή σκόνη.
Είχατε κίνημα πετσέτας;
Κίνημα πετσέτας δεν είχαμε. Εμείς το δημιουργήσαμε (γελάει). Να πούμε για το κίνημα της πετσέτας; Να πούμε. Εγώ έδωσα δύο εντολές αυτό το καλοκαίρι. Τα beach bar να είναι στα μέτρα που έπρεπε να είναι και επίσης δεν ήθελα σε καμία περίπτωση σε ελεύθερες παραλίες να υπάρχουν παχτωμένες ομπρέλες ιδιωτών. Στα beach bar είχα τον έλεγχο με υπαλλήλους του δήμου, ήταν στα μέτρα που έπρεπε να είναι, γιατί δόθηκε στους δήμους για πρώτη φορά το δικαίωμα να υπογράφουμε μια διαπιστωτική πράξη άρσης της παραχώρησης σε συνεργασία με την Κτηματική.
Εγώ δεν περίμενα από την Κτηματική να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά την έκανα ο ίδιος ως δήμιος. Εγώ έλεγχα, εγώ υπέγραφα, δεν περίμενα την Κτηματική πότε θα στείλει τους ανθρώπους της. Άρα έπεσε συμμάζεμα ως προς αυτό. Όμως κατά αυτών των αποφάσεων οι επιχειρηματίες προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια και οι δικαστές τους έδιναν προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του δήμου μας. Αυτό είναι δυνατόν; Άρα, δε φταίνε οι δήμοι, κάποιος άλλος φταίει. Επίσης εκείνο που μου έκανε τρομερή εντύπωση: διαταγή αναστολής προσωρινής εκτέλεσης για σφράγισμα, ενώ υπήρχε χαρτί του υγειονομικού. Απαράδεκτο κατά την άποψή μου.
Με τις πακτωμένες ομπρέλες τι συνέβη;
Έβγαλα δύο φορές φορτηγά και συνεργείο. Τη μια φορά μάζεψα έξη φορτηγά, την άλλη φορά δύο φορτηγά και έτσι εξαφανίστηκαν. Γιατί; Έχουμε και τους επισκέπτες, που παίρνουν την ομπρελίτσα τους, παίρνουν τα καρεκλάκια τους και πάνε και κάθονται. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, οι ευνοούμενοι, που μένουν στο παραλιακό μέτωπο, οι οποίοι βλέπουν από το μπαλκόνι τους την ξαπλώστρα και σου λένε: «Γιατί εγώ να πηγαινοέρχομαι με τις ξαπλώστρες;». Ε, τις μάζεψα δύο φορές και τελείωσε.
Χωρίς αντιδράσεις και διακριτικά;
Ε, είχαμε κάτι αντιδράσεις, που αν θέλετε είναι κατανοητές Και έβγαλα και ανακοίνωση ότι ο δήμος θα μαζέψει τις ξαπλώστρες. Αν δώσεις στον πολίτη να καταλάβει ότι έχει άδικο συνήθως δεν έχουμε αντιδράσεις.
Η σύνδεση με τη Χαλκιδική παρά τον εκσυγχρονισμό των οδικών συνδέσεων παραμένει δύσκολη λόγω της αύξησης της κίνησης από τα χιλιάδες ΙΧ. Υπάρχει κάποιο «επαναστατικό» σχέδιο για να βελτιωθεί η πρόσβαση; Κάποτε θυμάμαι ένα σχέδιο για σιδηρόδρομο στη Χαλκιδική.
Πού 'ναι ντε; Τίποτε δε γίνεται.
Τι θα μπορούσε να γίνει;
Εκείνο που έχω πει και το είπα στην κυρία Σώκου από το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και σε άλλους υπουργούς που μας επισκέπτονται. Εδώ η Χαλκιδική θέλει δύο τρία πραγματάκια. Να μην πω για την υπόλοιπη Χαλκιδική και θεωρηθώ ότι είμαι Χαλκιδικάρχης, όπως κάποιοι θέλουν να είναι. Αν γίνει η επέκταση του λιμανιού των Μουδανιών, που έχω μελέτη έτοιμη προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων, θα φέρει και περισσότερα εμπορικά πλοία, ακόμη και κρουαζιερόπλοια. Αν γίνει ένας προαστιακός Βούλγαρη-Μουδανιά, αν μπορέσουμε και δώσουμε λύση στην υδροδότηση και τελειώσουμε το Σπήλαιο των Πετραλώνων, εμείς δε θέλουμε τίποτα άλλο. Ας μας δώσουν αυτά και μετά θα μας φορολογούν και θα μαζεύουν χρήματα.
Από Μουδανιά και μετά η σύνδεση πως θα γίνεται;
Θα μπορούσε να φύγει και για Κασσάνδρα προαστιακός, θα μπορούσε να φύγει και για Γερακινή, Καλύβες και Πολύγυρο προαστιακός. Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι πάρα πολύ κοντά, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ μακριά μας.
Καραβάκια από Θεσσαλονίκη για Μουδανιά;
Αυτό το βλέπω οικονομικά ασύμφορο από ό,τι αντιλαμβάνομαι. Νομίζω ότι ο προαστιακός θα έδινε λύση.
Σε καρναβαλική εκδήλωση στα Σήμαντρα
Πως χαλαρώνετε σήμερα;
Δε χαλαρώνω με κάτι.
Οι εκλογές τελείωσαν πάντως.
Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά τρέχουν πάρα πολλά ζητήματα. Από εδώ που θα φύγουμε θα πάμε με την Τεχνική Υπηρεσία στην αποχέτευση των Μουριών.
Μουσική; Μπάλα; Αθλητισμός υπάρχει στη ζωή σας;
Μου αρέσουν παρά πολλά, αλλά δεν τα κάνω.
Όπως;
Τα ταξίδια. Μετά τις εκλογές πήγα ένα ταξίδι. Αλλά όταν γυρίζω το μετανιώνω γιατί βρίσκω βουνά τους φακέλους. Έχω και μια τρέλα να βλέπω όλη την αλληλογραφία του δήμου, γιατί έτσι έχω μια σφαιρική αντίληψη για όλα.
Ακούω ότι παράγετε πολύ νόστιμα βερίκοκα. Υπάρχει μυστικό;
Δεν τα παράγω εγώ, αλλά ολόκληρη η περιοχή. Είμαι από την Πορταριά, όπου έχει αναπτυχθεί η καλλιέργεια του βερίκοκου τα τελευταία 50 χρόνια. Όλα αυτά δεν είναι στα στενά όρια του χωριού, γιατί όλα τα χωριά καλλιεργούν βερίκοκα, αλλά από εκεί ξεκίνησε. Για την ιστορία να πούμε ότι τα πρώτα βερίκοκα στην Πορταριά καλλιεργήθηκαν συστηματικά γύρω στο 1930. Ερχόντουσαν έμποροι από τη Θεσσαλονίκη με τα άλογα για να τα πάρουν. Και σιγά σιγά εξελίχτηκε.
Αγαπημένη ομάδα;
Δεν είμαι φίλαθλος κάποιας ομάδας.
Δεν έχει και η Χαλκιδική καμία ομάδα. Ήταν η Τρίγλια και έγινε Ηρακλής.
(Χαμογελάει) Όσο μπορούμε τον Ηρακλή τον βοηθάμε.
Με την οικογένεια: τα τρία αγόρια του Κωνσταντίνος, Αντώνης και Δημήτρης, τη σύζυγό του Χριστίνα Κογκούλη και τη μητέρα του
Με τη συζυγό του Χριστίνα Κογκούλη
Τρία παιδιά. Με τι ασχολούνται;
Τρία αγόρια. Ο ένας είναι γεωπόνος, έχω και δίδυμους, εκ των οποίων ο ένας είναι πολιτικός μηχανικός και ο άλλος μηχανολόγος μηχανικός. Πρόσφατα έγινα και παππούς σε δίδυμα κορίτσια.
Γκρινιάζουν που δεν τους βλέπετε;
Έχουν μάθει τα παιδιά να έχουμε μια τέτοια σχέση.
Τι ακούτε ευχάριστα από μουσική; Τον συνεπίθετό σας Βασίλη Καρρά;
Βασίλη Καρρά όλοι ακούνε. Ακούω μουσική. Μου αρέσει η λαϊκή μουσική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ακούω και διάφορα άλλα είδη.
«Σαν τη Χαλκιδική δεν υπάρχει». Ισχύει;
Είναι γεγονός. Αλλά το θέμα είναι ότι η Χαλκιδική πρέπει να αναπτυχθεί. Έχει υπέροχες παραλίες, έχει θάλασσες με αμμουδιά μέσα έξω, φύση, καλούς επιχειρηματίες. Θα πρέπει όμως να γίνουν αυτές οι υποδομές που αναφέραμε προηγουμένως. Δεν μπορεί στη Χαλκιδική να μην έχει νερό το καλοκαίρι. Και το νερό το χρειάζεται το καλοκαίρι και η γεωργία και ο τουρισμός. Άρα, πρέπει να γίνουν έργα υποδομής. Ε, επειδή από το φράγμα του Χαβρία δύσκολα θα πιούμε νεράκι, εμείς τουλάχιστον έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες μελετών για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της υδροδότησης και της άρδευσης με δικά μας νερά από την περιοχή εδώ.
Σε εκδήλωση του δήμου για το ποδήλατο
Αγώνας δρόμου «Γίνε Specialistas» που διοργανώνεται απο το δήμο σε συνεργασία με ειδικά σχολεία
Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: Τι θα αλλάζατε αύριο κιόλας στη Χαλκιδική για να γίνει πιο όμορφη και πιο ελκυστική;
Το μαγικό ραβδί θα έπρεπε να κτυπήσει την κρατική εξουσία. Ούτως ώστε να υπάρχουν fast track διαδικασίες για να βγαίνουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις που χρειάζονται ούτως ώστε να μπορέσουμε στη Χαλκιδική να κατασκευάσουμε επιτέλους τα έργα υποδομής που απαιτούνται. Δεν μπορεί η Χαλκιδική να έχει το χειμώνα 100.000 κόσμο και το καλοκαίρι να φτάνουν το 1.000.000. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι υπάρχει μια δυσαναλογία του χειμερινού και του θερινού πληθυσμού. Άρα, το μαγικό ραβδί θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους Χαλκιδικιώτες, αιρετούς και μη, να κατασκευάσουν τα έργα υποδομής.
Εδώ είναι και η διαφορά. Αν δείτε στα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία βγαίνουν κατά καιρούς, πόσες ξενοδοχειακές μονάδες και πόσα ενοικιαζόμενα δωμάτια γίνονται στη Χαλκιδική, θα δείτε ότι είναι δυσανάλογα των έργων υποδομής. Δε θα έπρεπε να τρέχουν πρώτα τα ξενοδοχεία, πρώτα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μετά οι υποδομές, αλλά το ανάποδο. Αν δε γίνεται να τρέξουν πρώτα οι υποδομές, που αντιλαμβάνομαι ότι εκεί υπάρχει δυσκολία, τουλάχιστον να τρέξουν μαζί. Δεν μπορεί σε μια περιοχή που έχει 1.000 άτομα το χειμώνα το καλοκαίρι ο πληθυσμός να φτάνει τις 15.000. Τι νερό θα τους δώσεις; Τι αποχέτευση;
16/12/2023 08:00
Αυτοδιοικητικός ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε με τον δήμαρχο που πέτυχε κατά κάποιον τρόπο το πιο υψηλό ποσοστό στις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου. Γιατί αν εξαιρέσουμε τους 6 δημάρχους που δεν είχαν αντίπαλο και πέτυχαν το απόλυτο, ο Χαλκιδικιώτης Μανώλης Καρράς με το 90,2% ήταν αυτός που ενώ είχε αντίπαλο πέτυχε πανελλαδικό χάι σκορ.
Ο δήμαρχος της Νέας Προποντίδας είναι παλιός στο κουρμπέτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος (στον πρώην δήμο Μουδανιών) από το 1998, ενώ δήμαρχος Νέας Προποντίδας αναδείχτηκε για πρώτη φορά το 2014. Υπήρξε αγρότης και εκπαιδευτικός πριν μπει για τα καλά στην αυτοδιοίκηση, όπου το ψευδώνυμό του είναι «ο δήμαρχος των μελετών».
Τον συναντήσαμε στην παραλία των Μουδανιών και ακόμη και την ώρα που έφτασε στο ραντεβού μας για τον πρωινό καφέ έδινε τηλεφωνικές οδηγίες για το που θα πάνε τα απορριμματοφόρα. «Μετά από εδώ θα πάω με την Τεχνική Υπηρεσία να δω την αποχέτευση των Μουριών», μας είπε στην αρχή της κουβέντας, ενώ ενδεικτικό της αντίληψής του είναι και η τρέλα που όπως λέει έχει «να βλέπει όλη την αλληλογραφία του δήμου, γιατί έτσι έχει μια σφαιρική αντίληψη για όλα».
Μαζί μας θυμήθηκε τις καλές αλλά και τις κακές ώρες της αυτοδιοίκησης που έζησε, όπως το βράδυ της θεομηνίας τον Ιούλιο του 2019, ενώ μίλησε και για τους στόχους του. Για τις αναπλάσεις στη διώρυγα της Ποτίδαιας, το παραλιακό μέτωπο από τη Νέα Ηράκλεια έως τη Νέα Ποτίδαια, αλλά και τον προαστιακό Βούλγαρη-Μουδανιά που όπως πιστεύει θα βελτίωνε σημαντικά την πρόσβαση όλων προς τη Χαλκιδική.
Πίνετε πρωινό καφέ;
Απαραίτητα.
Πότε και πού;
Μόλις ξυπνήσω. Στις 5 ή στις 6 το πρωί.
Τι είδους καφέ προτιμάτε;
Διπλό ελληνικό σκέτο.
Γεννηθήκατε;
Στα Νέα Μουδανιά, αλλά η καταγωγή είναι από την Πορταριά.
Η οικογένεια;
Κατάγομαι από μια καθαρά αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας μου αγρότης, το ίδιο και η μητέρα μου που για κάποιο διάστημα εξασκούσε το επάγγελμα της μοδίστρας. Ήταν δύο παρά πολύ εργατικοί άνθρωποι. Το μόνο που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια ήταν πως ήταν φανταστικά με αυτούς που είχα γονείς.
Τι θυμάστε να κάνετε ευχάριστα ως πιτσιρικάς και ως έφηβος;
Η καλύτερη εμπειρία των νεανικών και παιδικών μου χρόνων εδώ στην περιοχή -γιατί σε κάποια φάση έφυγα για να πάω να σπουδάσω- ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φάρος». Είχα την τύχη να πάω σε αυτόν τον σύλλογο που ιδρύθηκε το 1979. Και λέω είχα την τύχη γιατί δεν ήταν ούτε δική μου επιλογή ούτε των γονιών μου, αλλά έτυχε ο γυμναστής που είχαμε στο Λύκειο εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Αρβανίτης, να είναι και χοροδιδάσκαλος στο «Φάρο». Αυτός με επέλεξε από τους μαθητές στο Λύκειο και μου είπε «θα έρθεις στο Φάρο να γίνεις χορευτής». Στην αρχή -επειδή εμείς τα αγόρια είμασταν και λίγο ζόρικοι- δυσκολεύτηκα, επειδή πήγα εκεί καθώς μού το είπε ο γυμναστής μου Παρόλα αυτά τα πράγματα εξελίχτηκαν παρά πολύ ωραία.
Εξελιχτήκατε σε χορευτή, δηλαδή.
Ακριβώς. Παραδοσιακοί χοροί στο «Φάρο», ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα.
Αγαπημένος χορός;
Δύο έχω. Το σιρτάκι και ο τσάμικος. Ο σύλλογος εξακολουθεί να υπάρχει και να προσφέρει σήμερα και μετά από τόσα χρόνια κάθομαι και σκέφτομαι το πόσα πρόσφερε αυτός ο πολιτιστικός σύλλογος στα παιδιά που είχαν πάει εκεί.
Τα Μουδανιά εκείνα τα χρόνια ήταν...
...χωριό, το μεγαλύτερο χωριό.
Και σήμερα;
10.000 κατοίκους με τη νέα απογραφή, 34.500 ο δήμος Νέας Προποντίδας.
Το καλοκαίρι;
Φτάνουμε και τις 400.000.
Μετά το σχολείο τι επακολούθησε; Εκπαιδευτική θητεία ή αγροτική ζωή;
Τελείωσα το τεχνικό λύκειο στα Νέα Μουδανιά, πήγα στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισα, όπου και σπούδασα και μετά στρατιωτικό.
Και μετά επιστροφή στην αγροτική ζωή;
Δουλειά κανονικά. Εκείνη την εποχή υπήρχε μια σύγκρουση και θα έλεγα και μια αστάθεια για το ποιοι θα διοριστούν στο δημόσιο ανάμεσα σε αυτούς που είχαν κάνει δύο και σε αυτούς που είχαν κάνει τέσσερα χρόνια στην Ακαδημία. Παντρεύτηκα και μικρός, είχαμε και ένα παιδί οπότε κάτι έπρεπε να κάνω. Υπήρχε μια αγροτική υποδομή από την πατέρα μου, μπήκα εκεί και ταυτόχρονα διοριστήκαμε μαζί με τη γυναίκα μου στο Χαϊδάρι. Γενικό συμπέρασμα: Χόρτασα δουλειά (γελάει).
Το μεράκι για την τοπική αυτοδιοίκηση πώς προέκυψε;
Προέκυψε εντελώς τυχαία. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ήμουν άνθρωπος των κοινών. Και στο σχολείο συμμετείχα στα 5μελή και στα 15μελή και στη Σχολή είχα συνδικαλιστική δράση, αλλά μέχρι εκεί. Το 1998 που έγινε η πρώτη συγχώνευση των 9 χωριών και δημιουργήθηκε ο δήμος Μουδανιών μού έγινε η πρόταση να κατέβω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, δέχτηκα, εκλέχτηκα και το 1999 ανέλαβα ως δημοτικός σύμβουλος.
Πώς ήταν το πρώτο διάστημα η αυτοδιοικητική εμπειρία;
Ήμασταν διοίκηση με τον Απόστολο τον Δαλαμπίρα. Η εμπειρία ήταν τρομερή και τότε, αλλά και το 2011, που έγινε ξανά ο Καλλικράτης. Προσπαθούσες να ενοποιήσεις οικονομικές καταστάσεις, πρόσωπα, προσπαθούσες όλα αυτά να οργανωθούν και να διοικηθούν. Το θέμα ήταν ότι τρέχουν ταυτόχρονα οι απαιτήσεις. Διοικείς, οργανώνεσαι και δουλεύεις. Ήταν πάντως πολύ δύσκολο.
Το 2011 ξεκινάτε την άσκηση διοίκησης ως αντιδήμαρχος. Θυμάστε την πρώτη ημέρα;
Και βέβαια τη θυμάμαι (γελάει). Είχα την Τεχνική Υπηρεσία, την Οικονομική Υπηρεσία, είχα την ύδρευση, την άρδευση και αποχέτευση και τα σχολεία: βαρύ χαρτοφυλάκιο, το οποίο έπρεπε να το τρέξω. Το δύσκολο ήταν -και δε ντρέπομαι να το πω- ότι όταν το 2011 μάς δόθηκαν οι αρμοδιότητες με τα χωριά δεν είχαμε επαφή. Γιατί; Γιατί τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυσε ο Καποδίστριας είχαμε περιοριστεί στα 9 χωριά του δήμου Μουδανιών.
Ξαφνικά γίνονται εκλογές και μπαίνουν η Καλλικράτεια, η Τρίγλια και τα Μουδανιά. Εγώ έπρεπε να τρέξω και να τα δω όλα αυτά. Πήγα, έτρεξα, είδα τα σχολεία, είδα τις υποδομές, ασχολήθηκα με την ύδρευση και την άρδευση, αγωνίστηκα. Βέβαια όλη αυτή η δουλειά που έκανα τότε με έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα. Ξέρω που είναι τα σχολεία μας, ξέρω που είναι οι αίθουσες, ξέρω τις ανάγκες τους, ξέρω για τις γεωτρήσεις, τις αποχετεύσεις, τους βιολογικούς καθαρισμούς του δήμου μας. Οπότε και από τη θέση του δημάρχου γνωρίζω την περιοχή μου παρά πολύ καλά.
Κατά την παρουσίαση του συνδυασμού « Νέα Προποντίδα-Σύγχρονος δήμος» που στις εκλογές του Οκτωβρίου έπιασε 90%
Τρία χρόνια αργότερα, το 2014 βγήκατε δήμαρχος στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών με διαφορά 91 ψήφους από τον δεύτερο. Πως ήταν η αίσθηση να κάθεστε στην καρέκλα του δημάρχου; Ή ήσασταν πια πιο μέσα στα πράγματα;
Πιο μέσα στα πράγματα σίγουρα ήμουν, αλλά δεν ήξερα πόσο μέσα έπρεπε να μπω (γελάει). Για να το πω διαφορετικά: Είχα άγνοια κινδύνου. Όταν ήμουν αντιδήμαρχος και έγινε η πρόταση να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος είχαμε ήδη και άλλους υποψήφιους δημάρχους που είχαν εκδηλωθεί πολύ πιο νωρίς από εμένα. Εγώ την απόφαση την πήρα αρχές Οκτωβρίου του 2013 και οι εκλογές ήταν τον Μάιο του 2014. Θυμάμαι και τον άνθρωπο που πρώτος με παρότρυνε…
Ποιος ήταν;
Ο Σαπουντσής ο Σωτήρης, Θεός χωρέστον εκεί που βρίσκεται. Ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στην προηγούμενη θητεία και αυτός που ουσιαστικά με έσπρωξε για να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος. Ήταν μια δύσκολη προεκλογική περίοδος. Θεώρησα -και το αναθεωρώ τώρα- ότι εφόσον ήμουν αντιδήμαρχος και εφόσον είχα διαχειρισθεί πολλά πράγματα, όπως είχε γίνει με το Δαμιανό τον Ιορδανίδη, με τον οποίο εκλέχτηκα και ο οποίος μου είχε δώσει πολλές αρμοδιότητες και με είχε εμπιστοσύνη, καθώς χειριζόμουν πολλά πράγματα, έλεγα ότι από το αντιδήμαρχος στο δήμαρχος δε θα ήταν και τόσο διαφορετικό. Καμία σχέση. Γι’ αυτό λέω το αναθεωρώ.
Οι ευθύνες πολύ μεγαλύτερες…
Καμία σχέση…
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια ανοδική πορεία για τον συνδυασμό «Σύγχρονος δήμος-Μανώλης Καρράς». Το 2019 συγκεντρώσατε 53,7% και στις φετινές εκλογές εκτοξευτήκατε στο 90,2%. Από τις 91 ψήφους του 2014 στο 90,2% του 2023.
(Γελάει).
Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου δημάρχου; Είπατε μετά τις εκλογές ότι η επιτυχής συνταγή είναι να δουλεύεις και να διεκδικείς; Αρκεί αυτό;
Χρειάζονται παρά πολλά πράγματα. Χρειάζεται και αντίληψη για την εποχή που ζεις, να αντιλαμβάνεσαι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου εκεί είναι ο κύριος χρηματοδότης της νέας εποχής, θα πρέπει να έχεις αντίληψη γενικότερα. Και χρειάζεται δουλειά. Παρά πολύ δουλειά. Ο δήμαρχος δεν είναι κάτι σε μια υψηλή θέση και από εκεί και κάτω είναι όλοι οι άλλοι.
Ο δήμαρχος είναι μαζί με όλους τους άλλους. Άρα, χρειάζεται να δουλέψεις και να προγραμματίσεις και να κυνηγήσεις τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αν το κάνεις αυτό θεωρώ ότι πας καλά. Δε φτάνει όμως μόνο ο δήμαρχος. Όσο περνούν τα χρόνια σκέφτομαι και μερικά πράγματα παραπέρα. Το μοναδικό πράγμα που ο δήμαρχος κάνει μόνος του είναι το ψηφοδέλτιο (γελάει). Όλα τα άλλα τα κάνει μαζί με μια ομάδα.
Τουλάχιστον εγώ έτσι είμαι: το μοναδικό πράγμα που κάνω μόνος μου είναι το ψηφοδέλτιο. Ακούω προτάσεις, αλλά εγώ αποφασίζω πως θα είναι το ψηφοδέλτιο. Από εκεί και πέρα ό,τι και να κάνεις, μια εκδήλωση, ένα φεστιβάλ, ένα μεγάλο έργο ή το αίτημα μίας κυρίας για τη Λαϊκή ή για τον κάδο των σκουπιδιών - γιατί έχουμε και τέτοια γκάμα δραστηριοτήτων- το κάνεις με κάποιους άλλους. Με τους συνεργάτες σου, τους αιρετούς, τους αντιδημάρχους ή με τους υπαλλήλους του δήμου.
Άρα θέλεις μια ομάδα…
Εγώ έχω σταθεί τυχερός, γιατί έχω συνεργάτες που με επικουρούν και με βοηθούν στο έργο, το οποίο κάνουμε όλοι μαζί. Δεν είναι συνεργάτες με τη στενή έννοια του όρου, αλλά είναι φίλοι, ενώ έχουμε και πάρα πολύ καλούς υπαλλήλους. Όποιον υπάλληλο να του ζητήσω να έρθει Σαββατοκύριακο να δουλέψει θα έρθει και θα δουλέψει. Το μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον, γιατί δεν είναι όλα ιδανικά. Βέβαια η διαφορά είναι ότι δυστυχώς τους υπαλλήλους στο δήμο δεν τους επιλέγουμε εμείς. Έχουμε αυτούς που έρχονται μέσω ΑΣΕΠ και μέσω διαδικασιών, αλλά προσπαθώ να πάρω το 100% από τον καθένα, όπου βέβαια το 100% δεν είναι ίδιο σε όλους.
Με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
Με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα
Οι πολιτικές σας προτιμήσεις είναι γαλάζιων αποχρώσεων. Γιατί; Λόγω οικογενειακής παράδοσης;
Και οικογενειακό, αλλά γιατί αυτό έδειξαν και τα σημάδια των καιρών. Γιατί η πορεία των γαλάζιων αποχρώσεων -όπως λέτε- πάει καλά. Άρα, γιατί να μην είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν σε κάποια φάση εμφανιζόταν κάτι άλλο, το οποίο θα έδινε δείγματα ότι θα πήγαινε τη χώρα καλύτερα, δε θα είχα θέμα να είμαι και εκεί. Και μια και το θέσατε: εμείς αυτό που έχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια ως δημοτική αρχή είναι να είμαστε πολλών αποχρώσεων.
Δεν είχα χρίσμα από τη ΝΔ, δεν επεδίωξα ποτέ να το πάρω, μάλιστα στις πρώτες δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχα απέναντι την επίσημη ΝΔ, αλλά αυτό δε με έκανε να υποχωρήσω. Και από όλη αυτή τη δουλειά βγήκε μια καλή δημοτική ομάδα, η οποία προέρχεται από όλα τα κόμματα, περνάμε πάρα πολύ ωραία και περνάμε παρά πολύ ωραία όταν έχουμε εθνικές εκλογές και ο καθένας στηρίζει το κόμμα του (γελάει).
Συμπληρώσατε 24 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Μια καλή στιγμή;
Πολλές οι καλές στιγμές. Ήταν οι βραδιές των εκλογών του 2014 και το 2019. Τώρα στο 2023 δεν υπήρχε άγχος, απλά χάρηκα με το ποσοστό. Δεν περίμενα το 90%. Πέρα όμως από τις εκλογικές στιγμές χάρηκα όταν πριν από 20 μήνες συμμετείχαμε στην εκδήλωση με τα βραβεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δόθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου εκεί ο δήμος μας σάρωσε. Πήραμε 6 βραβεία, 3 πρώτα, 1 δεύτερο και 2 τρίτα στις περίπου 15 κατηγορίες που υπήρχαν. Υποβάλαμε πρόταση για τις 7 κατηγορίες και πήραμε βραβεία στις 6. Βλέποντας και τις άλλες κατηγορίες θεώρησα ότι και σε κάποιες άλλες κάναμε κάποια πράγματα παραπάνω, όπως στην απασχόληση που δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Ενδεχομένως λοιπόν, να παίρναμε και εκεί βραβείο.
Μια κακή στιγμή; Η πανδημία;
Η πανδημία σίγουρα, αλλά η πιο δύσκολη στιγμή ήταν το βράδυ της 10ης Ιουλίου του 2019. Μόλις είχα επανεκλεγεί δήμαρχος για δεύτερη φορά και είχαμε την περιβόητη θεομηνία στην περιοχή. Ήταν η πιο δύσκολη βραδιά στην αυτοδιοίκηση, αλλά και για μένα ως άνθρωπο. Γιατί; Έγινε γύρω στις 9.10, εγώ ήμουν στα Κτήματα με τα δύο μου αγόρια και το επίκεντρο της κακοκαιρίας ήταν κυρίως στη Σωζόπολη και στα Νέα Πλάγια. Είδα ότι ο καιρός ήταν άσχημος και τα μαζέψαμε και φύγαμε. Μπήκα μέσα στο σπίτι, βροχή κακό, ο ένας μου ο γιος λέει πάω να πετάξω την ανακύκλωση και μέχρι να την πετάξει έγινε ο κακός χαμός. Στο σπίτι μου ο αέρας πήρε και ξεσήκωσε ένα υπόστεγο και μια βαριά κατασκευή που είχαμε.
Τι να έκανα; Κατεβαίνω από την Πορταριά, στο δρόμο πεύκα γκρεμισμένα, χαμός. Ενημέρωσα για τα μηχανήματα που έχουμε για τέτοιες περιπτώσεις και λέω να πάω στο Κέντρο Υγείας. Από ένστικτο πήγα. Εκεί δεν υπήρχε πρόσβαση από τη μεριά της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, γιατί είχαν πέσει δένδρα και ξεκίνησα τα τηλέφωνα. Άρχισαν τότε να έρχονται οι τραυματισμένοι κυρίως από τα Πλάγια. Περιοδεία στη συνέχεια με το αυτοκίνητο όλη τη νύχτα, δυστυχώς είχαμε και νεκρούς. Το πρωί ήρθε το κλιμάκιο της κυβέρνησης που μόλις είχε ορκισθεί και μετά άρχισε ο μεγάλος μαραθώνιος να μπορέσουμε να δώσουμε το δήμο σε λειτουργία. Γιατί ήταν καλοκαίρι.
Στα Μουδανιά ενώ επιβλέπει την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης
Να πάμε λίγο στα του δήμου σας. Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα σε επίπεδο έργων για τη νέα θητεία;
Τρία. Ένα είναι η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, το δεύτερο είναι η σχολική στέγη και το τρίτο είναι σα σλόγκαν το λέω «ούτε λίτρο χαμένο νερό στη θάλασσα». Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι μαζί με ό,τι άλλο έρχεται.
Έχετε και εσείς, όπως και η Θεσσαλονίκη, ως μεγάλο στόχο την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου. Σε τι φάση βρίσκεται;
Έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο από την πλευρά του Θερμαϊκού. Από τη Νέα Ηράκλεια μέχρι τη Νέα Ποτίδαια. Δύσκολο παραλιακό μέτωπο, γιατί δεν υπάρχουν οι εκτάσεις και οι δημοτικοί χώροι, χρειάζονται αδειοδοτήσεις από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από την Κτηματική, από την ΕΤΑΔ, από το δημόσιο. Εμείς από το 2014 το είχαμε σκεφτεί και προγραμματίσει και δεν το είχαμε ανακοινώσει, γιατί θα θεωρούμασταν αιθεροβάμονες. Στο μεταξύ έχει προχωρήσει αρκετά, υλοποιήσαμε, υλοποιούμε, έχουμε μελετήσει, έχουμε δημοπρατήσει και επίσης ψάχνουμε χρηματοδότηση για κάποια τμήματα.
Κάποια τμήματα έχουν υλοποιηθεί, π.χ. Μουδανιά, Καλλικράτεια, Πλάγια, κάποια τμήματα υλοποιούνται, χερσαία ζώνη λιμένας Καλλικράτειας, θα αρχίσουν τα Φλογητά, επίσης η παραλία Φλογητών Μουριών θα αρχίσει, Καλλικράτεια Γεωπονικά θα αρχίσει. Είναι έργα που είναι δημοπρατημένα, έχει βρεθεί η χρηματοδότηση και πρόκειται να ξεκινήσουν. Υλοποιούμε το παραλιακό μέτωπο της Ηράκλειας και ολοκληρώνουμε τις μελέτες Μουδανιά-Ποτίδαια. Άρα, θεωρώ ότι είναι αρκετά πιο μπροστά από αυτό της Θεσσαλονίκης, αν και πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη θα το προχωρήσει πιο εύκολα. Εμείς δειλά δειλά έχουμε ξεκινήσει και προχωράμε.
Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
Δεν μπορούμε να πούμε κάτι για χρονικό ορίζοντα, γιατί όλα εξαρτιούνται από τη χρηματοδότηση. Μας λείπει το κομμάτι Ηράκλεια-λιμάνι Καλλικράτειας, το κομμάτι Γεωπονικά-Βεργιά, το κομμάτι λιμανάκι Πλαγίων-Πλάγια και το κομμάτι Μουδανιά-Ποτίδαια. Βέβαια εδώ στα Μουδανιά καταφέραμε και πήραμε μια αδειοδότηση ούτως ώστε 15 μέτρα από τα βράχια προς Ποτίδαια να κάνουμε λιμενικό για τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο για να πετύχουμε την ενοποίηση.
Σχολεία; Τι έγινε; Τι μέλλει γενέσθαι;
Έχουμε κτίσει 4 νηπιαγωγεία και 1 λύκειο, έχουμε κάνει επεκτάσεις νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Όλα αυτά με ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχουμε πάρει έγκριση κτιριολογικού προγράμματος για ένα ακόμη νηπιαγωγείο στην Καλλικράτεια, ένα νηπιαγωγείο στα Σήμαντρα, έχουμε έτοιμη μελέτη για ένα νηπιαγωγείο στην Τρίγλια και ένα στο Λάκκωμα, έχουμε πάρει έγκριση κτιριολογικού προγράμματος για ένα Γενικό Λύκειο στα Μουδανιά και ταυτόχρονα κάνουμε τις μελέτες.
Επίσης μια τελευταία μας επιτυχία μας είναι ότι ολοκληρώσαμε τις μελέτες για το Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο και για Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ισχύει το παρατσούκλι σας ως «ο δήμαρχος των μελετών»;
(Γελάει) Αν δεν κάνεις μελέτες δεν παίρνεις τίποτα.
Ποιο είναι το μυστικό; Πώς κατάφερε ένας άνθρωπος που ξεκίνησε ως αγρότης να γίνει εξπέρ στις μελέτες και στα χαρτιά;
Διαβάζοντας. Οι ιδέες είναι είτε δικές μου είτε των συνεργατών μου, είτε του διευθυντή της Τεχνική Υπηρεσίας που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστος. Έχουμε καλούς συνεργάτες, εξωτερικούς μελετητές και τρέχουμε.
Και στη διώρυγα της Ποτίδαιας κάτι σχεδιάζεται. Τι ακριβώς θα είναι;
Εκεί σχεδιάζουμε πολλά πράγματα. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει ένα έργο 3,5 εκατομμυρίων, όπου γίνεται μια ανάπλαση στην περιοχή της Ποτίδαιας από τη πλευρά του Θερμαϊκού, που έχει χρηματοδοτηθεί, έχει δημοπρατηθεί και αρχίζει. Ένα άλλο έργο είναι η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων της παραλίας της Ποτίδαιας από τη μεριά του Τορωναίου κόλπου.
Επίσης κάνουμε μια μελέτη αναστύλωσης των τειχών που γίνεται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μια δεύτερη μελέτη, όπου κάνουμε αντιστήριξη της διώρυγας: όπως πηγαίνουμε από το Θερμαϊκό κόλπο διασχίζοντας τη διώρυγα μέχρι τον Τορωναίο κόλπο αριστερά γίνεται πασαλόμπυξη, ενώ δεξιά - και αυτό είναι το σημαντικό - θα γίνει αποκάλυψη του αρχαίου τείχους, το οποίο ήδη αρχίζει και φαίνεται. Επίσης κάνουμε μια ανάπλαση προς τον Τορωναίο κόλπο μαζί με την ανάπλαση -στερέωση της διώρυγας και μελετούμε και μια πεζογέφυρα που θα περνά πάνω από τη διώρυγα και θα ενώσει τα ξενοδοχεία που υπάρχουν εκεί, καθώς ο δρόμος εκεί είναι επικίνδυνος.
Μάιος του 2022, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Νέας Προποντίδας
Δύο αγκάθια για το δήμο. Το ένα είναι η σκάλα της Καλλικράτειας που έχει το μαύρο της το χάλι. Θα ανακατασκευαστεί;
Η σκάλα στην Καλλικράτειας θα αρχίσει να ανακασκευάζεται. Το έχουμε χρηματοδοτήσει, είναι δημοπρατημένο και θα αρχίσει σύντομα. Μπορεί και το καλοκαίρι να είναι έτοιμο. Η σκάλα δεν είναι πλέον λιμενικό έργο, μια και έγινε το αλιευτικό καταφύγιο της Καλλικράτειας. Άρα εκεί δε δένουν σκαφάκια και θα είναι περισσότερο για βόλτα. Θα την στερεώσουμε και θα κάνουμε μια ανάπλαση ούτως ώστε ο κόσμος να μπορεί να περπατά και να μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Θα γίνει πολύ όμορφη.
Το δεύτερο είναι τα beach bar στην Νέα Ηράκλεια που κάποιους ενοχλούν. Πολλή σκόνη…
Πολλή σκόνη.
Είχατε κίνημα πετσέτας;
Κίνημα πετσέτας δεν είχαμε. Εμείς το δημιουργήσαμε (γελάει). Να πούμε για το κίνημα της πετσέτας; Να πούμε. Εγώ έδωσα δύο εντολές αυτό το καλοκαίρι. Τα beach bar να είναι στα μέτρα που έπρεπε να είναι και επίσης δεν ήθελα σε καμία περίπτωση σε ελεύθερες παραλίες να υπάρχουν παχτωμένες ομπρέλες ιδιωτών. Στα beach bar είχα τον έλεγχο με υπαλλήλους του δήμου, ήταν στα μέτρα που έπρεπε να είναι, γιατί δόθηκε στους δήμους για πρώτη φορά το δικαίωμα να υπογράφουμε μια διαπιστωτική πράξη άρσης της παραχώρησης σε συνεργασία με την Κτηματική.
Εγώ δεν περίμενα από την Κτηματική να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά την έκανα ο ίδιος ως δήμιος. Εγώ έλεγχα, εγώ υπέγραφα, δεν περίμενα την Κτηματική πότε θα στείλει τους ανθρώπους της. Άρα έπεσε συμμάζεμα ως προς αυτό. Όμως κατά αυτών των αποφάσεων οι επιχειρηματίες προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια και οι δικαστές τους έδιναν προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του δήμου μας. Αυτό είναι δυνατόν; Άρα, δε φταίνε οι δήμοι, κάποιος άλλος φταίει. Επίσης εκείνο που μου έκανε τρομερή εντύπωση: διαταγή αναστολής προσωρινής εκτέλεσης για σφράγισμα, ενώ υπήρχε χαρτί του υγειονομικού. Απαράδεκτο κατά την άποψή μου.
Με τις πακτωμένες ομπρέλες τι συνέβη;
Έβγαλα δύο φορές φορτηγά και συνεργείο. Τη μια φορά μάζεψα έξη φορτηγά, την άλλη φορά δύο φορτηγά και έτσι εξαφανίστηκαν. Γιατί; Έχουμε και τους επισκέπτες, που παίρνουν την ομπρελίτσα τους, παίρνουν τα καρεκλάκια τους και πάνε και κάθονται. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, οι ευνοούμενοι, που μένουν στο παραλιακό μέτωπο, οι οποίοι βλέπουν από το μπαλκόνι τους την ξαπλώστρα και σου λένε: «Γιατί εγώ να πηγαινοέρχομαι με τις ξαπλώστρες;». Ε, τις μάζεψα δύο φορές και τελείωσε.
Χωρίς αντιδράσεις και διακριτικά;
Ε, είχαμε κάτι αντιδράσεις, που αν θέλετε είναι κατανοητές Και έβγαλα και ανακοίνωση ότι ο δήμος θα μαζέψει τις ξαπλώστρες. Αν δώσεις στον πολίτη να καταλάβει ότι έχει άδικο συνήθως δεν έχουμε αντιδράσεις.
Η σύνδεση με τη Χαλκιδική παρά τον εκσυγχρονισμό των οδικών συνδέσεων παραμένει δύσκολη λόγω της αύξησης της κίνησης από τα χιλιάδες ΙΧ. Υπάρχει κάποιο «επαναστατικό» σχέδιο για να βελτιωθεί η πρόσβαση; Κάποτε θυμάμαι ένα σχέδιο για σιδηρόδρομο στη Χαλκιδική.
Πού 'ναι ντε; Τίποτε δε γίνεται.
Τι θα μπορούσε να γίνει;
Εκείνο που έχω πει και το είπα στην κυρία Σώκου από το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και σε άλλους υπουργούς που μας επισκέπτονται. Εδώ η Χαλκιδική θέλει δύο τρία πραγματάκια. Να μην πω για την υπόλοιπη Χαλκιδική και θεωρηθώ ότι είμαι Χαλκιδικάρχης, όπως κάποιοι θέλουν να είναι. Αν γίνει η επέκταση του λιμανιού των Μουδανιών, που έχω μελέτη έτοιμη προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων, θα φέρει και περισσότερα εμπορικά πλοία, ακόμη και κρουαζιερόπλοια. Αν γίνει ένας προαστιακός Βούλγαρη-Μουδανιά, αν μπορέσουμε και δώσουμε λύση στην υδροδότηση και τελειώσουμε το Σπήλαιο των Πετραλώνων, εμείς δε θέλουμε τίποτα άλλο. Ας μας δώσουν αυτά και μετά θα μας φορολογούν και θα μαζεύουν χρήματα.
Από Μουδανιά και μετά η σύνδεση πως θα γίνεται;
Θα μπορούσε να φύγει και για Κασσάνδρα προαστιακός, θα μπορούσε να φύγει και για Γερακινή, Καλύβες και Πολύγυρο προαστιακός. Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι πάρα πολύ κοντά, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ μακριά μας.
Καραβάκια από Θεσσαλονίκη για Μουδανιά;
Αυτό το βλέπω οικονομικά ασύμφορο από ό,τι αντιλαμβάνομαι. Νομίζω ότι ο προαστιακός θα έδινε λύση.
Σε καρναβαλική εκδήλωση στα Σήμαντρα
Πως χαλαρώνετε σήμερα;
Δε χαλαρώνω με κάτι.
Οι εκλογές τελείωσαν πάντως.
Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά τρέχουν πάρα πολλά ζητήματα. Από εδώ που θα φύγουμε θα πάμε με την Τεχνική Υπηρεσία στην αποχέτευση των Μουριών.
Μουσική; Μπάλα; Αθλητισμός υπάρχει στη ζωή σας;
Μου αρέσουν παρά πολλά, αλλά δεν τα κάνω.
Όπως;
Τα ταξίδια. Μετά τις εκλογές πήγα ένα ταξίδι. Αλλά όταν γυρίζω το μετανιώνω γιατί βρίσκω βουνά τους φακέλους. Έχω και μια τρέλα να βλέπω όλη την αλληλογραφία του δήμου, γιατί έτσι έχω μια σφαιρική αντίληψη για όλα.
Ακούω ότι παράγετε πολύ νόστιμα βερίκοκα. Υπάρχει μυστικό;
Δεν τα παράγω εγώ, αλλά ολόκληρη η περιοχή. Είμαι από την Πορταριά, όπου έχει αναπτυχθεί η καλλιέργεια του βερίκοκου τα τελευταία 50 χρόνια. Όλα αυτά δεν είναι στα στενά όρια του χωριού, γιατί όλα τα χωριά καλλιεργούν βερίκοκα, αλλά από εκεί ξεκίνησε. Για την ιστορία να πούμε ότι τα πρώτα βερίκοκα στην Πορταριά καλλιεργήθηκαν συστηματικά γύρω στο 1930. Ερχόντουσαν έμποροι από τη Θεσσαλονίκη με τα άλογα για να τα πάρουν. Και σιγά σιγά εξελίχτηκε.
Αγαπημένη ομάδα;
Δεν είμαι φίλαθλος κάποιας ομάδας.
Δεν έχει και η Χαλκιδική καμία ομάδα. Ήταν η Τρίγλια και έγινε Ηρακλής.
(Χαμογελάει) Όσο μπορούμε τον Ηρακλή τον βοηθάμε.
Με την οικογένεια: τα τρία αγόρια του Κωνσταντίνος, Αντώνης και Δημήτρης, τη σύζυγό του Χριστίνα Κογκούλη και τη μητέρα του
Με τη συζυγό του Χριστίνα Κογκούλη
Τρία παιδιά. Με τι ασχολούνται;
Τρία αγόρια. Ο ένας είναι γεωπόνος, έχω και δίδυμους, εκ των οποίων ο ένας είναι πολιτικός μηχανικός και ο άλλος μηχανολόγος μηχανικός. Πρόσφατα έγινα και παππούς σε δίδυμα κορίτσια.
Γκρινιάζουν που δεν τους βλέπετε;
Έχουν μάθει τα παιδιά να έχουμε μια τέτοια σχέση.
Τι ακούτε ευχάριστα από μουσική; Τον συνεπίθετό σας Βασίλη Καρρά;
Βασίλη Καρρά όλοι ακούνε. Ακούω μουσική. Μου αρέσει η λαϊκή μουσική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ακούω και διάφορα άλλα είδη.
«Σαν τη Χαλκιδική δεν υπάρχει». Ισχύει;
Είναι γεγονός. Αλλά το θέμα είναι ότι η Χαλκιδική πρέπει να αναπτυχθεί. Έχει υπέροχες παραλίες, έχει θάλασσες με αμμουδιά μέσα έξω, φύση, καλούς επιχειρηματίες. Θα πρέπει όμως να γίνουν αυτές οι υποδομές που αναφέραμε προηγουμένως. Δεν μπορεί στη Χαλκιδική να μην έχει νερό το καλοκαίρι. Και το νερό το χρειάζεται το καλοκαίρι και η γεωργία και ο τουρισμός. Άρα, πρέπει να γίνουν έργα υποδομής. Ε, επειδή από το φράγμα του Χαβρία δύσκολα θα πιούμε νεράκι, εμείς τουλάχιστον έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες μελετών για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της υδροδότησης και της άρδευσης με δικά μας νερά από την περιοχή εδώ.
Σε εκδήλωση του δήμου για το ποδήλατο
Αγώνας δρόμου «Γίνε Specialistas» που διοργανώνεται απο το δήμο σε συνεργασία με ειδικά σχολεία
Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: Τι θα αλλάζατε αύριο κιόλας στη Χαλκιδική για να γίνει πιο όμορφη και πιο ελκυστική;
Το μαγικό ραβδί θα έπρεπε να κτυπήσει την κρατική εξουσία. Ούτως ώστε να υπάρχουν fast track διαδικασίες για να βγαίνουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις που χρειάζονται ούτως ώστε να μπορέσουμε στη Χαλκιδική να κατασκευάσουμε επιτέλους τα έργα υποδομής που απαιτούνται. Δεν μπορεί η Χαλκιδική να έχει το χειμώνα 100.000 κόσμο και το καλοκαίρι να φτάνουν το 1.000.000. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι υπάρχει μια δυσαναλογία του χειμερινού και του θερινού πληθυσμού. Άρα, το μαγικό ραβδί θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους Χαλκιδικιώτες, αιρετούς και μη, να κατασκευάσουν τα έργα υποδομής.
Εδώ είναι και η διαφορά. Αν δείτε στα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία βγαίνουν κατά καιρούς, πόσες ξενοδοχειακές μονάδες και πόσα ενοικιαζόμενα δωμάτια γίνονται στη Χαλκιδική, θα δείτε ότι είναι δυσανάλογα των έργων υποδομής. Δε θα έπρεπε να τρέχουν πρώτα τα ξενοδοχεία, πρώτα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μετά οι υποδομές, αλλά το ανάποδο. Αν δε γίνεται να τρέξουν πρώτα οι υποδομές, που αντιλαμβάνομαι ότι εκεί υπάρχει δυσκολία, τουλάχιστον να τρέξουν μαζί. Δεν μπορεί σε μια περιοχή που έχει 1.000 άτομα το χειμώνα το καλοκαίρι ο πληθυσμός να φτάνει τις 15.000. Τι νερό θα τους δώσεις; Τι αποχέτευση;
ΣΧΟΛΙΑ