Πρωινός καφές με τον Γιάννη Γιώργο
10/06/2023 08:00
10/06/2023 08:00
Με άρωμα Χαλκιδικής ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε στον όμορφο προαύλειο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και νυν υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στο νομό Γιάννη Γιώργο, που στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναδείχτηκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της ΝΔ στο νομό. Αυτοδιοικητικός, καθώς υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση επί 29 χρόνια πριν κάνει το μεγάλο βήμα για τη Βουλή θυμήθηκε την παλιά Χαλκιδική και το θαλάσσιο στοιχείο.
«Τα βράδια κοιμόσουν στην πρύμνη του καϊκιού κάτω από μια κουβέρτα έχοντας σα σκεπή τα άστρα. Μια εικόνα που δε φεύγει ποτέ από το μυαλό σου», τονίζει. Θυμάται ακόμη το δούναι και λαβείν τα παλιά χρόνια με το Άγιο Όρος. «Δίναμε φρέσκα ψάρια, μας έδιναν παστά, μάς έδιναν κρασί, λάδι και ελιές και εμείς δίναμε άλλου είδους προϊόντα».
Για την αυτοδιοίκηση λέει ότι είναι έρωτας όσο για το βήμα προς τη Βουλή τονίζει ότι έρχονται στιγμές που λες ότι «οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησες όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να περάσουν και ως βοήθεια στην ιδιαίτερη πατρίδα σου που είναι η Χαλκιδική και αυτό θα είναι κάτι καλό». Όσο για το χαλάρωμα αυτό θα υπάρξει μετά τις εκλογές και αφού πρώτα η ΝΔ κατακτήσει την αυτοδυναμία. Τότε όπως λέει ο ίδιος θα πάει για ψάρεμα.
Πίνετε πρωινό καφέ;
Πάντα, τα πρωινά.
Τι είδους;
Συνήθως ντεκαφεϊνέ. Το καλοκαίρι φρέντο εσπρέσο, όπως τώρα. Το χειμώνα εσπρεσάκι διπλό ντεκαφεϊνέ, με στέβια, όχι ζαχαρίτσα (γελάει).
Στο δρόμο ή στο γραφείο;
Συνήθως στο γραφείο. Στο δρόμο το αποφεύγω, διότι πολλές φορές λερώνει το πουκάμισο. Και αν πηγαίνεις κάπου τα πράγματα γίνονται δύσκολα (γελάει).
Γεννηθήκατε στη Χαλκιδική, έτσι;
Στην Ιερισσό. Στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, κεφαλοχώρι και πρωτεύουσα σήμερα του δήμου Αριστοτέλη.
Γονείς;
Από εκεί. Από την Ιερισσό
Με τι ασχολούνταν;
Ψαράς ο πατέρας μου, πολύτεκνη η οικογένεια, τέσσερα αδέλφια, ένα κορίτσι και τρία αγόρια. Η μαμά στο σπίτι μεγάλωνε τα παιδιά και έκανε το κουμάντο. Αυτή και όχι ο μπαμπάς. Ο μπαμπάς ήταν ο κουβαλητής, η μαμά ο διαχειριστής (γελάει).
Άρα ζόρια…
Ναι, ναι. Δύσκολα, όχι εύκολα χωρίς πάντως ποτέ να μας λείψει τίποτα. Παρά ταύτα δεν υπήρχε η άπλα. Γιατί κυρίως τα πρώτα χρόνια οι ψαράδες δεν ήμασταν στις τοπ κατηγορίες επιχειρηματιών.
Σχολείο;
Δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στην Ιερισσό.
Μετά;
Θεσσαλονίκη. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες για την Ιατρική παρακολούθησα λογιστικό στον Φάρο και μέσα από εξετάσεις του δημοσίου, που τότε γινόντουσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, πέρασα στο ελληνικό δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο οικονομικών. Έτσι βρέθηκα το 1987 εφοριακός. Πιο μπροστά για 5,5 χρόνια δούλεψα στο Μαρινόπουλο. Ξεκίνησα από απλός εργάτης και έφτασα πια όταν έφυγα να γίνω υποδιευθυντής καταστήματος.
Ο 16χρονος Γιάννης Γιώργος στην Ιερισσό
Η Χαλκιδική πώς ήταν εκείνα τα χρόνια;
Η Χαλκιδική πήρε τη μεγάλη ανάπτυξη από το 1975 και μετά. Όταν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πήραν σάρκα και οστά. Το Πόρτο Καρράς, το Sani, το Athos-Pallini, το Eagles Palace στη δική μας περιοχή, το Athos στην περιοχή της Ιερισσού. Υπήρξαν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική που έδωσαν την πρώτη ώθηση. Μια Χαλκιδική στην οποία τα περισσότερα χωριά στην παραλία ήταν ψαροχώρια. Από την περιοχή των Μουδανιών και σε όλο το μήκος και πλάτος της παράλιας ζώνης ψαροχώρια βρίσκαμε. Τη Σκιώνη, τη Σάρτη, τη Συκιά, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιερισσό.
Τα αναπολείτε όλα αυτά;
Ναι, πάρα πολύ. Κατ΄ αρχήν όλα τα παιδικά μας χρόνια ήταν μέσα στη θάλασσα. Αν με ρωτήσει κάποιος τι είναι αυτό που θυμάσαι πιο έντονα θα πω ότι είναι το θαλάσσιο στοιχείο. Τα βράδια κοιμόσουν στην πρύμνη του καϊκιού κάτω από μια κουβέρτα, έχοντας σα σκεπή τα άστρα. Μια εικόνα που δε φεύγει ποτέ από το μυαλό σου.
Σε ποια περιοχή το θυμόσαστε αυτό περισσότερο;
Άγιο Όρος. Όπου η προσέγγιση τότε δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή . Σήμερα ισχύουν τα 500 μέτρα από την ακτή. Τότε είχαμε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τα μοναστήρια και είχε αναπτυχθεί και μια οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των μοναστηριών και των ψαράδων της περιοχής. Δίναμε φρέσκα ψάρια, μας έδιναν παστά, μάς έδιναν κρασί, λάδι και ελιές και εμείς δίναμε άλλου είδους προϊόντα.
Πώς βλέπετε το Άγιο Όρος σήμερα; Ποια η σημασία του για τη Χαλκιδική;
Έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια κατηγορία μόνο του. Και το κάνει ήδη. Σκεφτείτε μόνο ότι έχει 450.000 επισκέπτες το χρόνιο. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Αν μπορούσαμε αυτόν τον κόσμο να τον κρατήσουμε για ένα βράδυ έξω στη Βορειοανατολική Χαλκιδική θα ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα. Θα έφερνε 450.000 επισκέψεις ετησίως. Βρείτε μου ένα τόπο που έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν υπάρχει. Άρα η δυνατότητα που δίνει το Άγιο Όρος σε επίπεδο Βορειοανατολικής Χαλκιδικής είναι τεράστια. Και το αξιοποιεί αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και είναι καλό αυτό.
Δε μείναμε δηλαδή στη μονοκαλλιέργεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αλλά περάσαμε και στην τουριστική. Με συνέπεια να υπάρχουν εναλλακτικές σε ότι αφορά στην εύρεση εργασίας για πολύ κόσμο και όλο αυτό να παρέχει μια άλλη κατεύθυνση στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής. Ο θρησκευτικός τουρισμός αφορά πολύ κόσμο και μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε -με την καλή έννοια του όρου- τη μοναστική πολιτεία.
Με την τοπική αυτοδιοίκηση πώς ξεκίνησε η ενασχόληση;
Θα πω ότι μια φορά αυτοδιοικητικός για πάντα αυτοδιοικητικός. Η αυτοδιοίκηση είναι έρωτας. Είχα από πολύ νεαρή ηλικία εμπλοκή στα κοινά. Γρήγορα πολιτικοποιήθηκα, γρήγορα βρέθηκα στις τάξεις της ΝΔ, στην ΟΝΝΕΔ Ιερισσού το 1978, στη συνέχεια πρόεδρός της από το 1979 μέχρι το 1983, το 1987 στη ΔΑΚΕ των εφοριακών μέχρι το 1994 επί προεδρίας του αείμνηστου Αδάμ Ρεγκούζα και μετά του Παναγιώτη του Κοκκόρη. Από το 1994 και μετά όταν ξεκίνησε και η εμπλοκή μου με την αυτοδιοίκηση έμεινα μόνο στα αυτοδιοικητικά πλαίσια για 8 χρόνια.
1997, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο ΙΤΒ: Ανδρέας Ανδρεάδης, Βασίλης Βασιλάκης, Χαρούλα Μεσελίδου, Γιάννης Γιώργος, Αργυρώ Αράπογλου και Γιώργος Μπρουτζάς
Πρώτη κάθοδος;
Με τον Βασίλη τον Βασιλάκη στην πρώτη αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, την περίοδο 1995 με 1998 και μετά από το 1998 μέχρι το 2002 Δύο τετραετίες συνεχόμενες. Την πρώτη ως νομαρχιακός σύμβουλος και τη δεύτερη ως αντινομάρχης, ο μοναδικός στο νομό Χαλκιδικής.
Και μετά;
Το 2002 κατέβηκα ως υποψήφιος δήμαρχος στον τότε δήμο Σταγείρων-Ακάνθου, δεν κέρδισα το δήμο, αλλά κάθισα 4 χρόνια ως αρχηγός μειοψηφίας και το 2007 επανήλθα ξανά στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τον Στέργιο τον Ζωγράφο πάλι ως αντινομάρχης ως το 2010, όπου εκεί με βρήκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Εκδήλωση πρωτοχρονιάς κατά την πρώτη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής. Διακρίνονται μεταξύ των άλλων ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δημήτριος Μήτσιου, ο αείμνηστος Δημήτριος Τζηρίτης, ο Χάρης Σαρόγλου και ο Απόστολος Πάνας
Σχολείο ή αγάπη η αυτοδιοίκηση; Ή κάτι άλλο;
Και τα δύο. Τεράστιο σχολείο. Ειδικά όταν έχεις και καλούς δασκάλους.
Όπως;
Για μένα ο τότε νομάρχης, ο Βασίλης ο Βασιλάκης ήταν κάτι σα μέντορας, αλλά και ο δήμαρχος Πολυγύρου, ο συγχωρεμένος ο Δημήτρης ο Τζηρίτης και μετέπειτα νομαρχιακός σύμβουλος, αντινομάρχης και περιφερειακός σύμβουλος μαζί μου. Ήταν από τους πιο αξιόλογους αυτοδιοκητικούς, όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά ίσως και της χώρας. Μετά δυόμιση χρόνια με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και μετά κοινή πορεία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο βαδίζουμε μαζί από το 2011. Κοινή πορεία, όταν ταχθήκαμε μαζί εκείνο το ωραίο βράδυ το Φλεβάρη του 2014. Τότε που είπαμε «εδώ είμαστε πάμε να πάρουμε την περιφέρεια. Αφού δε μας θέλουν αυτοί μας θέλει ο κόσμος» (γελάει).
Το 1998, από την επίσκεψη του τότε προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στο Διοικητήριο της Νομαρχίας στον Πολυγύρο. Διακρίνονται οι Ιωακείμ Κρικελίκος, Βασίλης Βασιλάκης, Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Γιώργος
Το άλμα στην κεντρική πολιτική σκηνή πώς ήρθε;
Όταν είσαι 29 χρόνια στην αυτοδιοίκηση λογικό δεν είναι. Οκτώ χρόνια δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος, 8 χρόνια αντινομάρχης, 13 χρόνια αντιπεριφερειάρχης: όλα αυτά μας κάνουν 29 χρόνια. Τότε λες ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για κάτι διαφορετικό. Λες ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησες όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να περάσουν και ως βοήθεια στην ιδιαίτερη πατρίδα σου που είναι η Χαλκιδική και αυτό θα είναι κάτι καλό. Βρέθηκα αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος από το 2015 και από το 2019 Γενικός γραμματέας της Ένωσης.
Όλη αυτή η πορεία στην αυτοδιοίκηση σου δημιουργούν ένα τέτοιο υπόβαθρο που να μπορείς να βοηθήσεις ακόμη περισσότερο τον τόπο σου μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξιώνεις όλα τα προηγούμενα. Για να είμαστε ειλικρινής για μένα το απόλυτο αφεντικό σε επίπεδο νομού είναι ο αντιπεριφερειάρχης. Αλλά έρχονται στιγμές που λες ότι πρέπει να φύγεις με το κεφάλι ψηλά.
Πώς τα καταφέρατε με την πρώτη; Τα 29 χρόνια στην αυτοδιοίκηση ήταν το διαβατήριο;
Ένας εξαιρετικός φίλος από την αυτοδιοίκηση μου είπε κάποια στιγμή: «Γιάννη, η δική μας η δουλειά στον προεκλογικό αγώνα τελειώνει με την είσοδό μας στο ψηφοδέλτιο». Τι εννοούσε; Αν ο κόσμος εκτιμήσει τη δουλειά που έκανες όλα τα προηγούμενα χρόνια θα εκλεγείς. Αν δεν την εκτιμήσεις θα χάσεις. Φαίνεται ότι η δουλειά που έκανα είναι αυτή που με βοήθησε για την εκλογή.
Το 2023, μετά την ομιλία του κ. Γιώργου στα Νέα Μουδανιά, όπου τον προσφώνησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Γιατί κέρδισε η ΝΔ;
Γιατί δεν υπήρχε καλή εναλλακτική πρόταση εξουσίας πλην της δικής μας. Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης ό,τι υποσχέθηκε το έκανε στο ακέραιο πλην ελαχίστων, που δεν γίνονταν. Μην ξεχνάμε τι μας ήρθε στο κεφάλι. Από πανδημία μέχρι μεταναστευτικό και από ουκρανικό μέχρι ενεργειακό και εισαγόμενη ακρίβεια. Εμείς για τέσσερα χρόνια στηρίξαμε την κοινωνία κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.
Ο κόσμος έδειξε εμπιστοσύνη σε ένα πρόσωπο που πήρε από το χέρι τη χώρα και την οδήγησε σε ασφαλή λιμάνια. Πήρε από το χέρι τη χώρα και την οδήγησε ξανά στην Ευρώπη. Έναν πρωθυπουργό που έδειξε σε Ευρώπη και Αμερική τι σημαίνει υπευθυνότητα και υπεύθυνος πρωθυπουργός, τι σημαίνει ότι πλέον υπάρχει σοβαρότητα στη χώρα, τι σημαίνει ότι είμαστε εδώ για να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Θα μπορούσε να πάει καλύτερα η ΝΔ; Για παράδειγμα εδώ στη Χαλκιδική;
Ως γνωστόν ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο Και το καλύτερο είναι το τελειότερο. Πάντα υπάρχουν τα περιθώρια βελτίωσης Σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις καταστάσεις. Το θέμα είναι πόσο ευνοούν και οι συνθήκες για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι δεν ήταν εύκολο να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτά που κάναμε την τετραετία που πέρασε. Πιάσαμε σχεδόν το απόλυτο σε ό,τι αφορά αυτά που υποσχεθήκαμε και αυτά που πράξαμε.
Μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε την ελπίδα για την τετραετία που έρχεται και γι΄ αυτά που δεν αγγίξαμε και θα έπρεπε ίσως να τα δούμε με περισσότερη ευαισθησία ότι θα είναι τα πρώτα που θα αγγίξουμε και τα πρώτα που θα δούμε στην επόμενη τετραετία.
Σας ξάφνιασε το ποσοστό του νέου κόμματος Νίκη;
Ναι, ομολογώ ότι μας ξάφνιασε. Με την έννοια ότι δεν το είχαμε βρει μπροστά μας στο βαθμό που θα έπρεπε να το βρούμε. 5,35% στο νομό είναι ένα ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο. Βέβαια υπάρχουν οι διαμορφωμένες συνθήκες στη Χαλκιδική για κάτι τέτοιο. Και το γνωρίζουν όλοι.
Τι πρέπει να προσέξει η ΝΔ στις 25 Ιουνίου; Τι φοβάστε;
Τη χαλαρότητα φοβάμαι περισσότερο απ’ όλα. Το να μην αφήσουμε σε καμία περίπτωση τον κόσμο να πιστέψει ότι είμαστε νικητές και ότι «το έχουμε» και ότι «εντάξει, δε βαριέσαι, δε πάμε και μια μέρα να ψηφίσουμε». Ε, αυτή την Κυριακή να ψηφίσουμε. Γιατί έχουμε ανάγκη από τον καθένα, έχουμε ανάγκη τον καθένα που ψήφισε τη ΝΔ την προηγούμενη φορά.
Καλούμε λοιπόν, τον κόσμο να στηρίξει την παράταξη, γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή αυτοδυναμία. Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα, σημαίνει σταθερότητα στη χώρα, σημαίνει έναν πρωθυπουργό που μπορεί να τραβήξει τη χώρα μπροστά . Σημαίνει ότι η Ελλάδα μας θα μπορέσει να σταθεί ακόμη περισσότερο στα πόδια της και θα συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης που έχει ήδη ξεκινήσει. Για να έχουμε ως χώρα ένα τέτοιο επίπεδο που θα είναι εφάμιλλο των ευρωπαίων πολιτών.
Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Χαλκιδική σε αυτό μοντέλο;
Μπορεί να λέμε ότι είμαστε μόλις 100.000 πληθυσμός και από αυτούς να ψηφίζουν οι 65.000, αλλά η Χαλκιδική είναι η εικόνα της χώρας. Είναι μια περιοχή που στηρίζεται σε δύο πυλώνες ανάπτυξης: τον πρωτογενή τομέα και την τουριστική δραστηριότητα. Και οι δύο είναι ισχυρές δραστηριότητες. Αν θα πάει καλά και ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή σε ποσοστό 70 % θα έχουμε μια Χαλκιδική που ατενίζει το μέλλον με ελπίδα.
Αν δεν πάει καλά ένας από τους δύο πυλώνες, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Άρα χρειαζόμαστε τη στήριξη και στη μια περίπτωση και στην άλλη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορεί η Ελλάδα να φύγει μπροστά και η Χαλκιδική μπορεί να μπει μέσα στους πέντε πρώτους νομούς της χώρας. Επιμένω γι’ αυτό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Με τι χαλαρώνει ο Γιάννης Γιώργος σήμερα;
Δε χαλαρώνουμε σήμερα. Τρέχουμε σήμερα. Καθημερινά είμαστε σε δύο τρία χωριά. Πρέπει η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός, έτσι ώστε η χώρα να μη σταματήσει την πορεία προς την ανάπτυξη, αλλά να πάμε ακόμη πιο μπροστά να πάμε ακόμη μακρύτερα. Θα χαλαρώσουμε μετά τις 25 του μήνα, όταν πια θα έχουμε πετύχει το στόχο και τον σκοπό.
Πώς θα χαλαρώσετε;
Θα χαλαρώσουμε πηγαίνοντας για ψάρεμα (γελάει).
Η οικογένεια σήμερα;
Τετραμελής. Δύο κόρες, η σύζυγος που είναι επαγγελματίας και έχει πολύ τρέξιμο. Η μία κόρη ακολουθεί τη μαμά στις δραστηριότητές της, η άλλη κόρη βρίσκεται στην Αθήνα και εργάζεται εκεί και το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι στα κάγκελα.
Γιατί;
Γιατί ο μπαμπάς της ήταν υποψήφιος (γελάει).
Με τις τρεις γυναίκες του: Μαρίζα και Φωτεινή (οι κόρες) και Αναστασία (η σύζυγος)
Αν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε αύριο κάτι για τη Χαλκιδική με ένα μαγικό ραβδί, τι θα κάνατε;
Πρώτον θα προσπαθούσα να εξασφαλίσω επάρκεια νερού Και οι δύο δραστηριότητες που αναφέραμε είναι υδροβόρες δραστηριότητες και άρα τα επόμενα χρόνια η έλλειψη νερού πιθανώς να αποτελέσει πρόβλημα για εμάς. Το κώλυμα που έχουμε στην εξέλιξη του φράγματος του Χαβρύα δημιουργεί ένα θέμα. Έλεγα βέβαια πάντοτε ότι δεν είναι μόνο το φράγμα του Χαβρύα που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, καθώς για την οριστική λύση του θα χρειαστούμε 6 με 7 χρόνια για να μπει το έργο σε ράγες υλοποίησης.
Δεύτερον πρέπει να δούμε τις αφαλατώσεις. Χρειαζόμαστε να εντάξουμε δύο έργα αφαλάτωσης -το ένα στην περιοχή της Κασσάνδρας και το άλλο στην Προποντίδα- καθώς εκεί έχουμε κυρίως τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης. Αυτά τα δύο θα πρέπει να τα δούμε εξ αρχής. Άρα, το νερό είναι το ένα μεγάλο θέμα και εδώ θα χρειαστούμε το μαγικό ραβδί.
Το δεύτερο είναι η επίλυση δύο θεμάτων. Το ένα αφορά στο οδικό δίκτυο της Σιθωνίας. Εδώ η μελέτη ολοκληρώνεται και αφορά και διαπλάτυνση αλλά και σε κάποια σημεία καινούργια χάραξη. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί χρηματοδοτικό μέσο για να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Το δεύτερο θέμα είναι το λιμάνι της Ουρανούπολης που αποτελεί γάγγραινα για εμάς και είναι το πρώτο από τα λιμενικά έργα που πρέπει να γίνει. Και να μεγαλώσει και να αποτελέσει ασφαλές λιμάνι τόσο για τους ψαράδες της περιοχής όσο και για το τουριστικό στόλο που προσεγγίζει τον συγκεκριμένο χώρο.
27/05/2023 07:57
03/06/2023 08:00
17/06/2023 08:05
Με άρωμα Χαλκιδικής ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε στον όμορφο προαύλειο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και νυν υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στο νομό Γιάννη Γιώργο, που στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναδείχτηκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της ΝΔ στο νομό. Αυτοδιοικητικός, καθώς υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση επί 29 χρόνια πριν κάνει το μεγάλο βήμα για τη Βουλή θυμήθηκε την παλιά Χαλκιδική και το θαλάσσιο στοιχείο.
«Τα βράδια κοιμόσουν στην πρύμνη του καϊκιού κάτω από μια κουβέρτα έχοντας σα σκεπή τα άστρα. Μια εικόνα που δε φεύγει ποτέ από το μυαλό σου», τονίζει. Θυμάται ακόμη το δούναι και λαβείν τα παλιά χρόνια με το Άγιο Όρος. «Δίναμε φρέσκα ψάρια, μας έδιναν παστά, μάς έδιναν κρασί, λάδι και ελιές και εμείς δίναμε άλλου είδους προϊόντα».
Για την αυτοδιοίκηση λέει ότι είναι έρωτας όσο για το βήμα προς τη Βουλή τονίζει ότι έρχονται στιγμές που λες ότι «οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησες όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να περάσουν και ως βοήθεια στην ιδιαίτερη πατρίδα σου που είναι η Χαλκιδική και αυτό θα είναι κάτι καλό». Όσο για το χαλάρωμα αυτό θα υπάρξει μετά τις εκλογές και αφού πρώτα η ΝΔ κατακτήσει την αυτοδυναμία. Τότε όπως λέει ο ίδιος θα πάει για ψάρεμα.
Πίνετε πρωινό καφέ;
Πάντα, τα πρωινά.
Τι είδους;
Συνήθως ντεκαφεϊνέ. Το καλοκαίρι φρέντο εσπρέσο, όπως τώρα. Το χειμώνα εσπρεσάκι διπλό ντεκαφεϊνέ, με στέβια, όχι ζαχαρίτσα (γελάει).
Στο δρόμο ή στο γραφείο;
Συνήθως στο γραφείο. Στο δρόμο το αποφεύγω, διότι πολλές φορές λερώνει το πουκάμισο. Και αν πηγαίνεις κάπου τα πράγματα γίνονται δύσκολα (γελάει).
Γεννηθήκατε στη Χαλκιδική, έτσι;
Στην Ιερισσό. Στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, κεφαλοχώρι και πρωτεύουσα σήμερα του δήμου Αριστοτέλη.
Γονείς;
Από εκεί. Από την Ιερισσό
Με τι ασχολούνταν;
Ψαράς ο πατέρας μου, πολύτεκνη η οικογένεια, τέσσερα αδέλφια, ένα κορίτσι και τρία αγόρια. Η μαμά στο σπίτι μεγάλωνε τα παιδιά και έκανε το κουμάντο. Αυτή και όχι ο μπαμπάς. Ο μπαμπάς ήταν ο κουβαλητής, η μαμά ο διαχειριστής (γελάει).
Άρα ζόρια…
Ναι, ναι. Δύσκολα, όχι εύκολα χωρίς πάντως ποτέ να μας λείψει τίποτα. Παρά ταύτα δεν υπήρχε η άπλα. Γιατί κυρίως τα πρώτα χρόνια οι ψαράδες δεν ήμασταν στις τοπ κατηγορίες επιχειρηματιών.
Σχολείο;
Δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στην Ιερισσό.
Μετά;
Θεσσαλονίκη. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες για την Ιατρική παρακολούθησα λογιστικό στον Φάρο και μέσα από εξετάσεις του δημοσίου, που τότε γινόντουσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, πέρασα στο ελληνικό δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο οικονομικών. Έτσι βρέθηκα το 1987 εφοριακός. Πιο μπροστά για 5,5 χρόνια δούλεψα στο Μαρινόπουλο. Ξεκίνησα από απλός εργάτης και έφτασα πια όταν έφυγα να γίνω υποδιευθυντής καταστήματος.
Ο 16χρονος Γιάννης Γιώργος στην Ιερισσό
Η Χαλκιδική πώς ήταν εκείνα τα χρόνια;
Η Χαλκιδική πήρε τη μεγάλη ανάπτυξη από το 1975 και μετά. Όταν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πήραν σάρκα και οστά. Το Πόρτο Καρράς, το Sani, το Athos-Pallini, το Eagles Palace στη δική μας περιοχή, το Athos στην περιοχή της Ιερισσού. Υπήρξαν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική που έδωσαν την πρώτη ώθηση. Μια Χαλκιδική στην οποία τα περισσότερα χωριά στην παραλία ήταν ψαροχώρια. Από την περιοχή των Μουδανιών και σε όλο το μήκος και πλάτος της παράλιας ζώνης ψαροχώρια βρίσκαμε. Τη Σκιώνη, τη Σάρτη, τη Συκιά, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιερισσό.
Τα αναπολείτε όλα αυτά;
Ναι, πάρα πολύ. Κατ΄ αρχήν όλα τα παιδικά μας χρόνια ήταν μέσα στη θάλασσα. Αν με ρωτήσει κάποιος τι είναι αυτό που θυμάσαι πιο έντονα θα πω ότι είναι το θαλάσσιο στοιχείο. Τα βράδια κοιμόσουν στην πρύμνη του καϊκιού κάτω από μια κουβέρτα, έχοντας σα σκεπή τα άστρα. Μια εικόνα που δε φεύγει ποτέ από το μυαλό σου.
Σε ποια περιοχή το θυμόσαστε αυτό περισσότερο;
Άγιο Όρος. Όπου η προσέγγιση τότε δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή . Σήμερα ισχύουν τα 500 μέτρα από την ακτή. Τότε είχαμε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τα μοναστήρια και είχε αναπτυχθεί και μια οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των μοναστηριών και των ψαράδων της περιοχής. Δίναμε φρέσκα ψάρια, μας έδιναν παστά, μάς έδιναν κρασί, λάδι και ελιές και εμείς δίναμε άλλου είδους προϊόντα.
Πώς βλέπετε το Άγιο Όρος σήμερα; Ποια η σημασία του για τη Χαλκιδική;
Έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια κατηγορία μόνο του. Και το κάνει ήδη. Σκεφτείτε μόνο ότι έχει 450.000 επισκέπτες το χρόνιο. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Αν μπορούσαμε αυτόν τον κόσμο να τον κρατήσουμε για ένα βράδυ έξω στη Βορειοανατολική Χαλκιδική θα ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα. Θα έφερνε 450.000 επισκέψεις ετησίως. Βρείτε μου ένα τόπο που έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν υπάρχει. Άρα η δυνατότητα που δίνει το Άγιο Όρος σε επίπεδο Βορειοανατολικής Χαλκιδικής είναι τεράστια. Και το αξιοποιεί αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και είναι καλό αυτό.
Δε μείναμε δηλαδή στη μονοκαλλιέργεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αλλά περάσαμε και στην τουριστική. Με συνέπεια να υπάρχουν εναλλακτικές σε ότι αφορά στην εύρεση εργασίας για πολύ κόσμο και όλο αυτό να παρέχει μια άλλη κατεύθυνση στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής. Ο θρησκευτικός τουρισμός αφορά πολύ κόσμο και μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε -με την καλή έννοια του όρου- τη μοναστική πολιτεία.
Με την τοπική αυτοδιοίκηση πώς ξεκίνησε η ενασχόληση;
Θα πω ότι μια φορά αυτοδιοικητικός για πάντα αυτοδιοικητικός. Η αυτοδιοίκηση είναι έρωτας. Είχα από πολύ νεαρή ηλικία εμπλοκή στα κοινά. Γρήγορα πολιτικοποιήθηκα, γρήγορα βρέθηκα στις τάξεις της ΝΔ, στην ΟΝΝΕΔ Ιερισσού το 1978, στη συνέχεια πρόεδρός της από το 1979 μέχρι το 1983, το 1987 στη ΔΑΚΕ των εφοριακών μέχρι το 1994 επί προεδρίας του αείμνηστου Αδάμ Ρεγκούζα και μετά του Παναγιώτη του Κοκκόρη. Από το 1994 και μετά όταν ξεκίνησε και η εμπλοκή μου με την αυτοδιοίκηση έμεινα μόνο στα αυτοδιοικητικά πλαίσια για 8 χρόνια.
1997, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο ΙΤΒ: Ανδρέας Ανδρεάδης, Βασίλης Βασιλάκης, Χαρούλα Μεσελίδου, Γιάννης Γιώργος, Αργυρώ Αράπογλου και Γιώργος Μπρουτζάς
Πρώτη κάθοδος;
Με τον Βασίλη τον Βασιλάκη στην πρώτη αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, την περίοδο 1995 με 1998 και μετά από το 1998 μέχρι το 2002 Δύο τετραετίες συνεχόμενες. Την πρώτη ως νομαρχιακός σύμβουλος και τη δεύτερη ως αντινομάρχης, ο μοναδικός στο νομό Χαλκιδικής.
Και μετά;
Το 2002 κατέβηκα ως υποψήφιος δήμαρχος στον τότε δήμο Σταγείρων-Ακάνθου, δεν κέρδισα το δήμο, αλλά κάθισα 4 χρόνια ως αρχηγός μειοψηφίας και το 2007 επανήλθα ξανά στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τον Στέργιο τον Ζωγράφο πάλι ως αντινομάρχης ως το 2010, όπου εκεί με βρήκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Εκδήλωση πρωτοχρονιάς κατά την πρώτη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής. Διακρίνονται μεταξύ των άλλων ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δημήτριος Μήτσιου, ο αείμνηστος Δημήτριος Τζηρίτης, ο Χάρης Σαρόγλου και ο Απόστολος Πάνας
Σχολείο ή αγάπη η αυτοδιοίκηση; Ή κάτι άλλο;
Και τα δύο. Τεράστιο σχολείο. Ειδικά όταν έχεις και καλούς δασκάλους.
Όπως;
Για μένα ο τότε νομάρχης, ο Βασίλης ο Βασιλάκης ήταν κάτι σα μέντορας, αλλά και ο δήμαρχος Πολυγύρου, ο συγχωρεμένος ο Δημήτρης ο Τζηρίτης και μετέπειτα νομαρχιακός σύμβουλος, αντινομάρχης και περιφερειακός σύμβουλος μαζί μου. Ήταν από τους πιο αξιόλογους αυτοδιοκητικούς, όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά ίσως και της χώρας. Μετά δυόμιση χρόνια με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και μετά κοινή πορεία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο βαδίζουμε μαζί από το 2011. Κοινή πορεία, όταν ταχθήκαμε μαζί εκείνο το ωραίο βράδυ το Φλεβάρη του 2014. Τότε που είπαμε «εδώ είμαστε πάμε να πάρουμε την περιφέρεια. Αφού δε μας θέλουν αυτοί μας θέλει ο κόσμος» (γελάει).
Το 1998, από την επίσκεψη του τότε προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στο Διοικητήριο της Νομαρχίας στον Πολυγύρο. Διακρίνονται οι Ιωακείμ Κρικελίκος, Βασίλης Βασιλάκης, Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Γιώργος
Το άλμα στην κεντρική πολιτική σκηνή πώς ήρθε;
Όταν είσαι 29 χρόνια στην αυτοδιοίκηση λογικό δεν είναι. Οκτώ χρόνια δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος, 8 χρόνια αντινομάρχης, 13 χρόνια αντιπεριφερειάρχης: όλα αυτά μας κάνουν 29 χρόνια. Τότε λες ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για κάτι διαφορετικό. Λες ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησες όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να περάσουν και ως βοήθεια στην ιδιαίτερη πατρίδα σου που είναι η Χαλκιδική και αυτό θα είναι κάτι καλό. Βρέθηκα αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος από το 2015 και από το 2019 Γενικός γραμματέας της Ένωσης.
Όλη αυτή η πορεία στην αυτοδιοίκηση σου δημιουργούν ένα τέτοιο υπόβαθρο που να μπορείς να βοηθήσεις ακόμη περισσότερο τον τόπο σου μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξιώνεις όλα τα προηγούμενα. Για να είμαστε ειλικρινής για μένα το απόλυτο αφεντικό σε επίπεδο νομού είναι ο αντιπεριφερειάρχης. Αλλά έρχονται στιγμές που λες ότι πρέπει να φύγεις με το κεφάλι ψηλά.
Πώς τα καταφέρατε με την πρώτη; Τα 29 χρόνια στην αυτοδιοίκηση ήταν το διαβατήριο;
Ένας εξαιρετικός φίλος από την αυτοδιοίκηση μου είπε κάποια στιγμή: «Γιάννη, η δική μας η δουλειά στον προεκλογικό αγώνα τελειώνει με την είσοδό μας στο ψηφοδέλτιο». Τι εννοούσε; Αν ο κόσμος εκτιμήσει τη δουλειά που έκανες όλα τα προηγούμενα χρόνια θα εκλεγείς. Αν δεν την εκτιμήσεις θα χάσεις. Φαίνεται ότι η δουλειά που έκανα είναι αυτή που με βοήθησε για την εκλογή.
Το 2023, μετά την ομιλία του κ. Γιώργου στα Νέα Μουδανιά, όπου τον προσφώνησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Γιατί κέρδισε η ΝΔ;
Γιατί δεν υπήρχε καλή εναλλακτική πρόταση εξουσίας πλην της δικής μας. Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης ό,τι υποσχέθηκε το έκανε στο ακέραιο πλην ελαχίστων, που δεν γίνονταν. Μην ξεχνάμε τι μας ήρθε στο κεφάλι. Από πανδημία μέχρι μεταναστευτικό και από ουκρανικό μέχρι ενεργειακό και εισαγόμενη ακρίβεια. Εμείς για τέσσερα χρόνια στηρίξαμε την κοινωνία κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.
Ο κόσμος έδειξε εμπιστοσύνη σε ένα πρόσωπο που πήρε από το χέρι τη χώρα και την οδήγησε σε ασφαλή λιμάνια. Πήρε από το χέρι τη χώρα και την οδήγησε ξανά στην Ευρώπη. Έναν πρωθυπουργό που έδειξε σε Ευρώπη και Αμερική τι σημαίνει υπευθυνότητα και υπεύθυνος πρωθυπουργός, τι σημαίνει ότι πλέον υπάρχει σοβαρότητα στη χώρα, τι σημαίνει ότι είμαστε εδώ για να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Θα μπορούσε να πάει καλύτερα η ΝΔ; Για παράδειγμα εδώ στη Χαλκιδική;
Ως γνωστόν ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο Και το καλύτερο είναι το τελειότερο. Πάντα υπάρχουν τα περιθώρια βελτίωσης Σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις καταστάσεις. Το θέμα είναι πόσο ευνοούν και οι συνθήκες για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι δεν ήταν εύκολο να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτά που κάναμε την τετραετία που πέρασε. Πιάσαμε σχεδόν το απόλυτο σε ό,τι αφορά αυτά που υποσχεθήκαμε και αυτά που πράξαμε.
Μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε την ελπίδα για την τετραετία που έρχεται και γι΄ αυτά που δεν αγγίξαμε και θα έπρεπε ίσως να τα δούμε με περισσότερη ευαισθησία ότι θα είναι τα πρώτα που θα αγγίξουμε και τα πρώτα που θα δούμε στην επόμενη τετραετία.
Σας ξάφνιασε το ποσοστό του νέου κόμματος Νίκη;
Ναι, ομολογώ ότι μας ξάφνιασε. Με την έννοια ότι δεν το είχαμε βρει μπροστά μας στο βαθμό που θα έπρεπε να το βρούμε. 5,35% στο νομό είναι ένα ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο. Βέβαια υπάρχουν οι διαμορφωμένες συνθήκες στη Χαλκιδική για κάτι τέτοιο. Και το γνωρίζουν όλοι.
Τι πρέπει να προσέξει η ΝΔ στις 25 Ιουνίου; Τι φοβάστε;
Τη χαλαρότητα φοβάμαι περισσότερο απ’ όλα. Το να μην αφήσουμε σε καμία περίπτωση τον κόσμο να πιστέψει ότι είμαστε νικητές και ότι «το έχουμε» και ότι «εντάξει, δε βαριέσαι, δε πάμε και μια μέρα να ψηφίσουμε». Ε, αυτή την Κυριακή να ψηφίσουμε. Γιατί έχουμε ανάγκη από τον καθένα, έχουμε ανάγκη τον καθένα που ψήφισε τη ΝΔ την προηγούμενη φορά.
Καλούμε λοιπόν, τον κόσμο να στηρίξει την παράταξη, γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή αυτοδυναμία. Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα, σημαίνει σταθερότητα στη χώρα, σημαίνει έναν πρωθυπουργό που μπορεί να τραβήξει τη χώρα μπροστά . Σημαίνει ότι η Ελλάδα μας θα μπορέσει να σταθεί ακόμη περισσότερο στα πόδια της και θα συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης που έχει ήδη ξεκινήσει. Για να έχουμε ως χώρα ένα τέτοιο επίπεδο που θα είναι εφάμιλλο των ευρωπαίων πολιτών.
Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Χαλκιδική σε αυτό μοντέλο;
Μπορεί να λέμε ότι είμαστε μόλις 100.000 πληθυσμός και από αυτούς να ψηφίζουν οι 65.000, αλλά η Χαλκιδική είναι η εικόνα της χώρας. Είναι μια περιοχή που στηρίζεται σε δύο πυλώνες ανάπτυξης: τον πρωτογενή τομέα και την τουριστική δραστηριότητα. Και οι δύο είναι ισχυρές δραστηριότητες. Αν θα πάει καλά και ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή σε ποσοστό 70 % θα έχουμε μια Χαλκιδική που ατενίζει το μέλλον με ελπίδα.
Αν δεν πάει καλά ένας από τους δύο πυλώνες, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Άρα χρειαζόμαστε τη στήριξη και στη μια περίπτωση και στην άλλη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορεί η Ελλάδα να φύγει μπροστά και η Χαλκιδική μπορεί να μπει μέσα στους πέντε πρώτους νομούς της χώρας. Επιμένω γι’ αυτό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Με τι χαλαρώνει ο Γιάννης Γιώργος σήμερα;
Δε χαλαρώνουμε σήμερα. Τρέχουμε σήμερα. Καθημερινά είμαστε σε δύο τρία χωριά. Πρέπει η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός, έτσι ώστε η χώρα να μη σταματήσει την πορεία προς την ανάπτυξη, αλλά να πάμε ακόμη πιο μπροστά να πάμε ακόμη μακρύτερα. Θα χαλαρώσουμε μετά τις 25 του μήνα, όταν πια θα έχουμε πετύχει το στόχο και τον σκοπό.
Πώς θα χαλαρώσετε;
Θα χαλαρώσουμε πηγαίνοντας για ψάρεμα (γελάει).
Η οικογένεια σήμερα;
Τετραμελής. Δύο κόρες, η σύζυγος που είναι επαγγελματίας και έχει πολύ τρέξιμο. Η μία κόρη ακολουθεί τη μαμά στις δραστηριότητές της, η άλλη κόρη βρίσκεται στην Αθήνα και εργάζεται εκεί και το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι στα κάγκελα.
Γιατί;
Γιατί ο μπαμπάς της ήταν υποψήφιος (γελάει).
Με τις τρεις γυναίκες του: Μαρίζα και Φωτεινή (οι κόρες) και Αναστασία (η σύζυγος)
Αν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε αύριο κάτι για τη Χαλκιδική με ένα μαγικό ραβδί, τι θα κάνατε;
Πρώτον θα προσπαθούσα να εξασφαλίσω επάρκεια νερού Και οι δύο δραστηριότητες που αναφέραμε είναι υδροβόρες δραστηριότητες και άρα τα επόμενα χρόνια η έλλειψη νερού πιθανώς να αποτελέσει πρόβλημα για εμάς. Το κώλυμα που έχουμε στην εξέλιξη του φράγματος του Χαβρύα δημιουργεί ένα θέμα. Έλεγα βέβαια πάντοτε ότι δεν είναι μόνο το φράγμα του Χαβρύα που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, καθώς για την οριστική λύση του θα χρειαστούμε 6 με 7 χρόνια για να μπει το έργο σε ράγες υλοποίησης.
Δεύτερον πρέπει να δούμε τις αφαλατώσεις. Χρειαζόμαστε να εντάξουμε δύο έργα αφαλάτωσης -το ένα στην περιοχή της Κασσάνδρας και το άλλο στην Προποντίδα- καθώς εκεί έχουμε κυρίως τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης. Αυτά τα δύο θα πρέπει να τα δούμε εξ αρχής. Άρα, το νερό είναι το ένα μεγάλο θέμα και εδώ θα χρειαστούμε το μαγικό ραβδί.
Το δεύτερο είναι η επίλυση δύο θεμάτων. Το ένα αφορά στο οδικό δίκτυο της Σιθωνίας. Εδώ η μελέτη ολοκληρώνεται και αφορά και διαπλάτυνση αλλά και σε κάποια σημεία καινούργια χάραξη. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί χρηματοδοτικό μέσο για να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Το δεύτερο θέμα είναι το λιμάνι της Ουρανούπολης που αποτελεί γάγγραινα για εμάς και είναι το πρώτο από τα λιμενικά έργα που πρέπει να γίνει. Και να μεγαλώσει και να αποτελέσει ασφαλές λιμάνι τόσο για τους ψαράδες της περιοχής όσο και για το τουριστικό στόλο που προσεγγίζει τον συγκεκριμένο χώρο.
ΣΧΟΛΙΑ