Πρωινός καφές με τον Θανάση Γλαβίνα
05/08/2023 08:00
05/08/2023 08:00
Φωτογραφίες Προσωπικό αρχείο Θανάση Γλαβίνα
Αυτός ο πρωινός καφές με το νέο Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβίνα ήταν ελαφρώς περιπετειώδης. Κι αυτό γιατί ερχόμενος στο ραντεβού τράκαρε. Ελαφρά ευτυχώς και χωρίς να φταίει. Έτσι ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με περίπου 1,5 ώρα καθυστέρηση. Ορμητικός ο λόγος του, όπως ταιριάζει σε έναν Εκπρόσωπο Τύπου, μια θέση που ανέλαβε επίσημα πριν από μερικές ημέρες. Μια θέση ηλεκτρική καρέκλα, αλλά και όπου θα φορά πάντοτε γραβάτα. Γιατί όπως πιστεύει «η πρόοδος είναι θέμα πράξεων και όχι συμβόλων». Εξάλλου όπως λέει «δε μπήκαμε στην πολιτική για τα εύκολα». Θυμήθηκε πολλά από τον πατέρα του και παλιό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, τις δικές του σπουδές στην Κομοτηνή, όπου πρωτογνώρισε και τον Νίκο Ανδρουλάκη και την περίοδο της Γερμανίας, ενώ σχολίασε και τη φράση «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια» («Ναι, ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια. Όχι απλά έτσι, όχι ότι τα ωραία χρόνια έπεσαν από τον ουρανό, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι εργάστηκαν, γιατί ψηφίστηκαν νόμοι και κάποιοι σήκωναν το χεράκι τους και έβαζαν την υπογραφή τους όταν έρχονταν τα νομοσχέδια στη Βουλή), ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνάδελφό του και νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη («Εμείς δεν έχουμε αγκυλώσεις. Αν οι μεταρρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα τις στηρίξουμε»), ενώ αυτοπροσδιορίστηκε λέγοντας ότι «ανήκω σε ένα μετριοπαθές κέντρο, προφανώς δημοκρατικό, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε μια λογική ότι η πολιτική δεν πρέπει να έχει ακραίες θέσεις, αλλά ακραίο πάθος για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».
Για το ότι εκλέχτηκε με την πρώτη, αλλά ότι δε βγήκε βουλευτής εξαιτίας των παραξενιών του εκλογικού νόμου λέει ότι η πρώτη αντίδραση ήταν ένα σκληρό συναίσθημα. «Κατεβαίνεις, το κερδίζεις, βγαίνεις πρώτος και μετά σου έρχεται η απογοήτευση. Αυτή όμως είναι η πολιτική» τονίζει. Όσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη την χαρακτηρίζει «ντεφορμέ. Κακό ξεκίνημα και η ομάδα φαίνεται αμοντάριστη».
Πίνετε πρωινό καφέ;
Όχι, δεν είμαι θιασώτης του καφέ. Προτιμώ το τσάι, χειμώνα και καλοκαίρι. Κυρίως φυσικά το χειμώνα. Προτιμώ το ζεστό, μαύρο τσάι. Αλλά και το καλοκαίρι τη βγάζω με το παγωμένο τσάι. Τσάι ροδάκινο που είναι εξίσου δυναμικό (γελάει)
Πρωινός καφές στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει;
Ε, βέβαια υπάρχει. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κόμμα, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εταιρία που θέλει να λειτουργεί με οργανωμένο τρόπο. Έχει διάφορες συνθέσεις αυτός ο πρωινός καφές. Άλλες μέρες πιο μεγάλες συνθέσεις, άλλες ημέρες πιο μικρές, άλλες φορές το τμήμα είναι πιο συντετμημένο, αλλά είναι μια διαδικασία που γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα καλοκαίρι βέβαια τον έχουμε παρακάμψει, αλλά από το Σεπτέμβριο θα μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς πρωινού καφέ.
Γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Ντεπό. Τι θυμάστε;
Ναι, στο Ντεπό. Ξεκινήσαμε στη γωνία Ψελλού με Βασιλίσσης Όλγας και στη συνέχεια μετακομίσαμε στην Ελβετία, λίγα μέτρα παρακάτω. Σχολείο πήγα στο 1ο δημοτικό Αγίου Ελευθερίου, Ντεπό 100% (γελάει) και στη συνέχεια πάλι στο Ντεπό, στην Ανθέων με Σοφούλη, στο 21ο Λύκειο, ένα πολύ κλασσικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη συνοικία Ουζιέλ.
Ντυμένος καρναβάλι στο Σοχό
Με τη μητέρα και μια σημαία του ΠΑΣΟΚ σε μικρή ηλικία
Ο πατέρας σας Γιάννης Γλαβίνας από το Σοχό και βουλευτής, η μαμά, η Παρθένα Παπαδοπούλου, έτσι;
Η μαμά δημόσιος υπάλληλος. Πιο πολύ στο σπίτι με τη μαμά ήμασταν, γιατί ο μπαμπάς έλειπε και αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό των παιδικών μου χρόνων. Η απουσία του μπαμπά. Δεν έχω όμως κανένα παράπονο γιατί περνούσαμε χρόνο μαζί. Και με έπαιρνε μαζί του. Θυμάμαι πολλές πολιτικές στιγμές από τις οποίες έχω και φωτογραφίες και στιγμιότυπα.
Ο μπαμπάς ήταν στη Β’ Θεσσαλονίκη εσείς γεννηθήκατε εδώ. Παιδί της πόλης ή αγροτόπαιδο;
Δεν μπορώ να το πω. Πολλές φορές τον ακολουθούσα στη Β’ Θεσσαλονίκης. Εξάλλου τα καλοκαίρια πηγαίναμε πάντα στο Σοχό και περνούσα όπως ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα χωριό, παίζει ελεύθερα και γυρνά από εδώ και από εκεί. Νομίζω ότι συνδυάζω και τα δύο και ύστερα από πολλά χρόνια αυτές οι εμπειρίες με βοήθησαν να μπορώ να έχω πρόσβαση και στη Β’ Θεσσαλονίκης και να συνδεθώ με τους ανθρώπους εκεί, αλλά ταυτόχρονα να έχω και βιώματα και μέσα από την πόλη.
Πιτσιρικάς, με τον πατέρα του μετά από κάποια προεκλογική συγκέντρωση
Φαντάζομαι ότι οι συζητήσεις στο σπίτι περιείχαν αρκετή πολιτική. Ο πατέρας σας διετέλεσε βουλευτής από το 1981 μέχρι το 1996.
Η πολιτική πέρα από τις στιγμές που ζήσαμε ως οικογένεια ήταν και ένα βίωμα και μια ζώσα καθημερινότητα ανά πάσα στιγμή. Ζούσαμε μέσα από την πολιτική και πολλές φορές βοηθούσαμε στο πρόγραμμα του πατέρα μας. Το γεγονός ότι ήταν ένα δημόσιο πρόσωπο αφορούσε και εμένα προσωπικά: στο πως θα κινηθώ και πως θα συμπεριφερθώ. Πολύς κόσμος μου έλεγε ότι γνώριζε τον πατερά μου. Αλλά έζησα και με το ότι η πολιτική καθορίζει πολλές φορές τη ζωή των ανθρώπων. Πάντα συμμετείχαμε ως οικογένεια στη ζωή, δεν είμασταν ποτέ ουδέτεροι, ούτε μέναμε απ’ έξω, πάντα είχαμε απόψεις στο σπίτι και αυτό με ώθησε και εμένα. Δε μου έβαλε το μικρόβιο, αλλά με ώθησε να προσπαθώ, να είμαι ενεργός πολίτης και μια πτυχή του ενεργού πολίτη είναι και η ενασχόληση με τα πολιτικά.
Με τον πατέρα του και τον Κώστα Λαλιώτη στη ΔΕΘ του 1993
Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη της εποχής ποιες είναι;
Θυμάμαι κάποιες πολιτικές ομιλίες με πολύ κόσμο στο Σοχό και σε άλλα μέρη. Τα έζησα τώρα ως υποψήφιος και θυμόμουν τι έζησα εγώ με τον πατέρα μου. Ως παιδί πάντως ήμουν ατίθασο (γελάει). Θυμάμαι την κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου πήγαμε οικογενειακά, αλλά και την πολιτική ομιλία στη Θεσσαλονίκη του Γιώργου Παπανδρέου το 2004, που ήταν η τελευταία φορά που ο πατέρας μου ήταν υποψήφιος. Ήμουν τότε 17 χρονών και ήταν η πρώτη ενσυνείδητη πολιτική κίνηση.
Καλός μαθητής;
Καλός, συνεπής, αλλά όχι κάτι φοβερό. Έπαιζα και τα ποδόσφαιρά μου, αλλά πάντοτε κρατούσα μια συνέπεια σε αυτά που έκανα, όπως θέλω να κρατώ και τώρα. Να είμαι συνεπής στα μαθήματά μου, να συμμετέχω και με ένα καλό εννοούμενο ανταγωνισμό.
Παρέες; Κορίτσια;
Ξέρετε στο σπίτι μου μεγαλώσαμε ως μια κανονική οικογένεια της μεσαίας τάξης. Οι γονείς, εγώ και μια αδελφή, που και αυτή σπούδασε δικηγόρος. Μια οικογένεια κανονική που κάναμε αυτά που κάνουν τα παιδιά της μεσαίας τάξης. Φυσικά βγαίναμε με παρέες και κορίτσια. Με τα όλα μας (γελάει). Κανονικοί άνθρωποι που τυχαίνει να ασχολούμαστε με την πολιτική και δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο χάρισμα. Και εγώ δε μεγάλωσα με κάτι το ιδιαίτερο: τα σχολεία και το πανεπιστήμιο που φοίτησα ήταν δημόσια. Ένα παιδί προερχόμενο από τη μεσαία τάξη, χωρίς ιδιαιτερότητες.
Από κάπου εκείνη την περίοδο έρχεται και το «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια». Τι αισθάνεστε ακούγοντας αυτή τη φράση;
Είχα μια θεωρία, περισσότερο από κομματικό πατριωτισμό θα έλεγα, και όλη αυτή η ιστορία με το ΠΑΣΟΚ, τα ωραία χρόνια και τα πεντοχίλιαρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην αρχή με ενοχλούσε. Γιατί λειτουργούσε σκωπτικά. Στη συνέχεια πήρε την κανονική του διάσταση, η φράση βγήκε από έναν σκηνοθέτη και αποτύπωσε τις συνθήκες της εποχής. Προφανώς έχει εντυπωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνδεθεί με σωστές μεταρρυθμίσεις, με αύξηση του βιοτικού επιπέδου, με κοινωνική συνοχή. Άρα, ναι ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια. Όχι απλά έτσι, όχι ότι τα ωραία χρόνια έπεσαν από τον ουρανό, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι εργάστηκαν, γιατί ψηφίστηκαν νόμοι και κάποιοι σήκωναν το χεράκι τους και έβαζαν την υπογραφή τους όταν έρχονταν τα νομοσχέδια στη Βουλή.
Γιατί επιλέξατε τη Νομική;
Όλη η οικογένεια σπούδασε Νομική. Και ο πατέρας μου και η μητέρα μου και η αδελφή μου (γελάει). Ήταν μονόδρομος, αν και κανείς δε μου το επέβαλε, αλλά και μια συνειδητή επιλογή ότι αν θέλω και εγώ να κάνω κάτι η Νομική είναι η κορυφή της πυραμίδας της επιστήμης. Οπότε, ναι Νομική…
Διατελέσατε και γραμματέας της ΠΑΣΠ Κομοτηνής…
Πράγματι πέρασα στη Νομική Κομοτηνής και στο πρώτο έτος αρχίζουν τα πολιτικά ερεθίσματα. Το ΠΑΣΟΚ σιγοβράζει μέσα μου, ξυπνούν τα πολιτικά ένστικτα, μπαίνω στο κόμμα που τότε είναι αντιπολίτευση, με τον Γιώργο Παπανδρέου και ειδικά μετά το 2007 καλπάζει προς την εξουσία. Μπαίνουμε έτσι και εμείς στη διαδικασία της έντονης πολιτικοποίησης και εγώ αναλαμβάνω στο τρίτο έτος τα ηνία της ΠΑΣΠ Νομικής στην Κομοτηνή. Έντονα και παραγωγικά χρόνια.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη ως διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το 2022
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λίγο μετά τη φετινή ορκωμοσία στη Βουλή
Κάπου εκεί πρέπει θα τριγυρνούσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ήδη στην Ξάνθη και έκανε νομίζω το μεταπτυχιακό του. Λόγω των συχνών επαφών μας που είχαμε μεταξύ των οργανώσεων της Ξάνθης και της Κομοτηνής σε μια από αυτές τις συνεστιάσεις έτυχε και τον γνώρισα και εγώ. Ήταν οι εποχές με τους έντονους αγώνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την πολιτικοποίηση.
Στη συνέχεια αποκτήσατε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στην Κομοτηνή και ένα μεταπτυχιακό στη Βόννη: Δεν είχατε σκεφτεί να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Τελείωσα την πολιτική δραστηριότητα στην Κομοτηνή με πολλές έντονες εμπειρίες και μνήμες. Γιατί εκεί διαμορφωθήκαμε ως πολιτικές προσωπικότητες. Ταυτόχρονα κατανοώ ότι πρέπει να προχωρήσω και σε επαγγελματικό επίπεδο και να αποκτήσω περισσότερα εφόδια γνώσεων από το εξωτερικό. Δυο μεταπτυχιακά λοιπόν, στο δημόσιο δίκαιο που άπτεται πολύ της πολιτικής δράσης. Αρχικά στην Κομοτηνή, μαζί με άσκηση εδώ στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα και στρατός. Μετά ήρθε η ανάγκη να ανοίξει η ματιά και να βάλουμε πλώρη για άλλες πολιτείες. Έτσι πήγα στη Βόννη, που ήταν η παλιά πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο.
Το 2019 στο Γκρατς της Αυστρίας κατά τη διάρκεια διδακτορικής υποτροφίας
Καλή η εμπειρία;
Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία. Σίγουρα το να σπουδάσεις σε μια ξένη χώρα σου ανοίγει πολύ τους ορίζοντες. Το έκανα με πολύ δυσκολία και εννοώ ότι και οικονομικά ήταν δύσκολα. Δούλεψα για να καλύψω ένα κομμάτι των εξόδων μου, στη συνέχεια πήρα υποτροφία από το γερμανικό κοινοβούλιο και μετακινήθηκα από την πρώην πρωτεύουσα στη νυν πρωτεύουσα, το Βερολίνο. Μόλις παρέδωσα τη πτυχιακή μου εργασία στη Βόννη, πήρα το τρένο και τα μπογαλάκια μου και άφησα τη φτηνή φοιτητική εστία της Βόννης και έφτασα στο Βερολίνο.
Η Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές πως προέκυψε;
Λόγω της σύνδεσης με τη Νομική. Γιατί το ελληνικό δίκαιο έχει στενή σύνδεση με το γερμανικό και γιατί οι κορυφαίοι νομικοί βρίσκονται στη Γερμανία.
Στο Βερολίνο στη στάση Κοινοβούλιο του μετρό
Εκεί περάσατε και από το γραφείο σοσιαλδημοκράτη βουλευτή. Τι αποκομίσατε;
Επανήρθα στα πολιτικά (γελάει). Με το SPD να είναι σε μια μεταβατική φάση, καθώς κυριαρχούσε η Μέρκελ. Είμαστε πια τον Γενάρη του 2015 και όπως καταλαβαίνετε το ιδιαίτερο της εποχής ήταν ότι βρισκόμαστε στην φούντωμα της ελληνικής κρίσης. Ήμουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χωρίς να έχω κάνει κάτι (γελάει), γιατί όλο το ενδιαφέρον της Ευρώπης εκείνη την εποχή ήταν στραμμένο στην Ελλάδα. Ήταν οι πιο σκληροί μήνες και τους έζησα τελείως μέσα στα πράγματα γιατί όλοι στη Γερμανία ενδιαφέρονταν για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεχόμουν ερωτήσεις του τύπου: «Θέλεις μήπως λεφτά (γελάει);», «Θα χρειαστείς κάτι;» Έζησα όλη την απαξίωση της χώρας μου και αυτό με ισχυροποίησε
Σε τι διαφέρει η γερμανική από την ελληνική ζωή;
Δεν μπορώ να πω ότι είναι πιο εργατικοί οι Γερμανοί. Θεωρώ έχοντας το βίωμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι δουλεύουμε πολύ περισσότερο. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν οι Γερμανοί είναι πιο παραγωγικοί. Είναι σίγουρα πιο μεθοδικοί, είδα εκεί ένα σύστημα, είδα ότι ασχολούνται με ζητήματα έντονης καθημερινότητας. Ότι τα νοίκια είναι πολύ ακριβά. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Εδώ εξαντλούμαστε σε μια σκληρή κομματική αντιπαράθεση, ενώ εκεί θα έβλεπες μια τέτοια αντιπαράθεση για επιμέρους ζητήματα, όπως το περιβάλλον, η χρήση πράσινων μέσων και τα ενοίκια. Δηλαδή, ζητήματα της καθημερινότητας που αφορούν πολύ τον πολίτη.
Πρακτική στην Κομισιόν το 2018, στη μέση ο τότε Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος
Το 2018 στις Βρυξέλλες όταν δούλευε με τον τότε Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν και σήμερα αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά
Τι πρέπει να αλλάξει στη σημερινή ελληνική δικαιοσύνη;
Πρέπει να αλλάξει η αίσθηση των πολιτών ότι για κάποιο λόγο δεν αποδίδεται η δικαιοσύνη. Δυστυχώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο θεσμό. Ο κόσμος δεν έχει ελπίδα ότι θα βρει το δίκιο του. Αυτό χρειάζεται να αλλάξει και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης θα παίξει σημαντικό ρόλο και αυτό είναι μια πρόκληση για τον νέο υπουργό που δεν πρέπει να μείνει στα ευχολόγια και στις διακηρύξεις, αλλά να δούμε πράγματα και ο εκσυγχρονισμός στη δικαιοσύνη να υλοποιηθεί. Γιατί αν περιμένουμε ότι ο εκσυγχρονισμός θα είναι οι μεταρρυθμίσεις του Κικίλια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εκεί δεν είδαμε καμία ουσιαστική εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά μία από τα ίδια.
Συνεπώς για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ λέτε ότι καλό θα είναι αυτά που λέει να τα κάνει κιόλας…
Μακάρι. Εμείς δεν έχουμε αγκυλώσεις. Αν οι μεταρρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα τις στηρίξουμε και αν έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του νομικού κόσμου και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προς το συμφέρον του πολίτη είναι δεδομένο ότι θα τις στηρίξουμε.
ΠΑΣΟΚ γιατί; Λόγω του πατέρα σας;
Αυτή είναι η εύκολη απάντηση. Ναι, οικογενειακή παράδοση. Από τον πατέρα μου, που ανήκε στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο, στην παράταξη των Φιλελεύθερων του Βενιζέλου, στη συνέχεια ως αγωνιστής του 1-1-4, στην αντίσταση κατά της χούντας και πάντα στο κέντρο.
Πέραν αυτού;
Συνειδητοποίησα στην πορεία ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με κάποιο τρόπο να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα προς το καλύτερο. Να αλλάξει την εικόνα της χώρας σε όλες τις πτυχές της. Ό,τι κοιτάμε γύρω μας είναι ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Τα μεγάλα πράγματα έγιναν στη χώρα μας από το ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου λοιπόν, ΠΑΣΟΚ γιατί και προσωπικά ανήκω σε ένα μετριοπαθές κέντρο, προφανώς δημοκρατικό, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε μια λογική ότι η πολιτική δεν πρέπει να έχει ακραίες θέσεις, αλλά ακραίο πάθος για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Είμαι ένας άνθρωπος μετριοπαθής, που πιστεύει ότι εδώ ανήκει, ότι εδώ είναι οι ιδέες και οι θέσεις του και ότι θα ήταν πολύ ευτυχές για μένα να μπορέσω να τις υλοποιήσω.
Τι έκανε λάθος το ΠΑΣΟΚ;
Όπως κάθε κόμμα όταν παίρνει την εξουσία θα κάνει και λάθη. Αυτά τα λάθη εμείς τα πληρώσαμε και μάλιστα πολύ ακριβά. Αλλά δεν μπορεί τα λάθη που φέρουν την υπογραφή όλων να τα αναλάβει για όλη τη μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια ιστορική αδικία, την οποία σήμερα προσπαθούμε να την αποκαταστήσουμε. Είναι πολύ άδικο αυτό που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ και εμείς οι νεότεροι παρόλο που δε φέρουμε αυτήν την ευθύνη αγωνιζόμαστε για να το ξεπλύνουμε. Και φταίνε όλα τα κόμματα που το εκμεταλλεύτηκαν, ρίχνοντας την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ που φταίει για όλα τα κακά της μεταπολίτευσης. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε στα χρόνια μας μια ακραία κομματικοποίηση εντός του δημοσίου τομέα που δημιούργησε στους πολίτες αντιδράσεις και άσχημα συναισθήματα. Αυτό ήταν ένα λάθος που έπρεπε να το διορθώσουμε πιο έγκαιρα. Από εκεί και πέρα δε σταθώ σε ζητήματα διαφθοράς. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ήταν στα υψηλά κλιμάκια ΠΑΣΟΚ είχαν εχέγγυα καθαρότητας και αξιοπιστίας. Λιγότεροι είναι αυτοί που προφανώς αμαύρωσαν τη συνολική εικόνα, αλλά το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πάντα επικοινωνούσε με την κοινωνία, πάντα αλληλοεπιδρούσε σωστά με την κοινωνία. Λάθη όλοι κάνουμε.
Ανδρέας Παπανδρέου ή Κώστας Σημίτης;
Δε τα διαχωρίζουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας είναι ο ιδρυτής μας, είναι πάνω από όλα ο φωτεινός σηματοδότης μας, η φωτεινή πυξίδα. Ακόμη και σήμερα οι ιδέες του και η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη μας οδηγεί και μας καθοδηγεί και άλλαξε καθοριστικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις βασικές έρευνες παραμένει η πιο αγαπητή προσωπικότητα στη μεταπολίτευση στην Ελλάδα. Μας εμπνέει, μας οδηγεί. Δε μένουμε όμως εκεί, αλλά προχωράμε. Ο Σημίτης εξέφρασε μια άλλη, μια διαφορετική ανάγκη που είχε το ΠΑΣΟΚ εκείνη τη στιγμή, την ιδέα του εκσυγχρονισμού, με πολύ σημαντικά έργα, με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου εμείς στο ΠΑΣΟΚ τους τιμούμε και τους αναγνωρίζουμε όλους. Προφανώς με το πρωτείο-δεν το συζητάμε αυτό-στον Ανδρέα Παπανδρέου που είναι ο ιδρυτής και ο μεγάλος ηγέτης μας.
Η πρώτη συνάντηση όπως είπατε με τον Νίκο Ανδρουλάκη έγινε στην Κομοτηνή. Δε σκεφτήκατε τότε ότι θα βρεθείτε ως Εκπρόσωπος Τύπου με τον Νίκο Ανδρουλάκη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
Όχι, βέβαια ούτε φανταζόμουν ότι θα ήμουν υποψήφιος βουλευτής. Σίγουρα μπορεί να υπήρχε μια μικρή φλόγα πολιτικής μέσα μου, αλλά δεν είχα κάνει τέτοια σχέδια.
Προχωράμε τον χρόνο και φτάνουμε στο σήμερα. Τι αίσθημα υπάρχει σε κάποιον όπως εσείς που βγαίνει με την πρώτη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής, αλλά εξαιτίας των τερτιπιών του εκλογικού νόμου δεν μπαίνει τελικά στη Βουλή Πως αισθάνεστε;
Η πρώτη αντίδραση είναι ένα σκληρό συναίσθημα. Κατεβαίνεις, το κερδίζεις, βγαίνεις πρώτος και μετά σου έρχεται η απογοήτευση. Αυτή είναι η πολιτική και εδώ με βοήθησε η οικογένειά μου, τα βιώματά μου ότι η πολιτική έχει και πολλές πίκρες και πολλές δυσκολίες. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά κάτι που έχει κυρίως δύσκολες και σκληρές στιγμές που απαιτούν ψυχικό σθένος. Είχα την ατυχία-ευτυχία να το βιώσω αυτό με την πρώτη προσπάθεια και σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτή τη δυσκολία και τις σκληρές στιγμές που σου προσφέρει η πολιτική , που δεν εμπεριέχει πολλές φορές χαρά. Έζησα τη μεγάλη χαρά, γιατί χαρά είναι πάνω απ’ όλα η αναγνώριση του κόσμου ότι με έβγαλε πρώτο και με σημαντική διαφορά, αναγνώρισε τη δουλειά μου και αυτά που ήθελα να κάνω. Μετά ήρθε η σκληρή απογοήτευση που δεν οφείλεται στους πολίτες αλλά στα τερτίπια του εκλογικού νόμου. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα από τα 8 κόμματα της Βουλής που δεν έχει έδρα στη Β’ Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι που με πονάει πάρα πολύ σήμερα γιατί πάρα πολύ άνθρωποι δεν έχουν εκπροσώπηση. Γιατί αυτή είναι η δουλειά του βουλευτή, να εκπροσωπεί τους πολίτες. Αυτό ήθελα να κάνω, να εκπροσωπώ με επάξιο, αντάξιο και αποτελεσματικό τρόπο τους πολίτες που βλέπουν σε εσένα την πολιτική τους έκφραση. Γι’ αυτό στεναχωριέμαι παρά πολύ. Που δεν έχω τη δυνατότητα να το κάνω εντός της Βουλής τόσο με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και κατά τη διάρκεια των νομοσχεδίων.
Και ο Χάρης Καστανίδης βρέθηκε εκτός Βουλής, αν και ήταν πρώτος. Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης διάλεξε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης; Ο πρώην υπουργός στο δικό του πρωινό καφέ είπε ότι αυτό προσβάλει τους Θεσσαλονικείς που δεν έχουν βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης. Τι λέτε;
Εμείς οι νεότεροι τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον Χάρη Καστανίδη και την πολιτική του παρακαταθήκη. Είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα και τα ιερά τέρατα της παράταξής μας. Είχα την τύχη και την ευτυχία να συνεργαστώ μαζί του ως διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μπόρεσα να τον γνωρίσω πολύ καλύτερα και να μάθω από αυτόν πάρα πολλά. Από εκεί και πέρα σίγουρα ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά αυτό που βάλαμε ως προτεραιότητα ήταν η ανανέωση της παράταξης. Είμαι σίγουρος ότι και ο Χάρης ο Καστανίδης νοιάζεται και ενδιαφέρεται πολύ για το μέλλον της παράταξης και συμβάλει και αυτός με τον τρόπο του στην ανανέωσή της. Είναι αλήθεια ότι οι συσχετισμοί παίζουν και αυτοί το ρόλο τους και εδώ μέτρησαν. Και εννοώ τα αποτελέσματα σε άλλες εκλογικές περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ ήταν πιο ισχυρό. Ο πρόεδρος έπρεπε να λάβει μια απόφαση που δεν ήταν καθόλου εύκολη. Τη λάβαμε με γνώμονα το καλό της παράταξης και πιστεύω ότι δε θα μείνουμε στις προσωπικές πικρίες, αλλά θα κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Να προσθέσω εδώ ότι ο Χάρης ο Καστανίδης ήταν βουλευτής με τον πατέρα μου από το 1981, ξεκίνησαν μαζί την «πορεία προς το λαό», όπως το έλεγαν τότε και ως εκ τούτου νοιώθω και εγώ ότι έχω και ένα οικογενειακό δέσιμο μαζί του.
Και τώρα Εκπρόσωπος Τύπου. Ηλεκτρική καρέκλα το ξέρετε; Κάθε λάθος πληρώνετε…
Δεν μπήκαμε στην πολιτική για τα εύκολα. Ούτε ήταν εύκολο όταν κλήθηκα από το πουθενά, τότε ήμουν στην Κομοτηνή, να αναλάβω διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Το σοκ ήταν μεγάλο και τώρα ήταν αρκετά μεγάλο το σοκ, γιατί πρόκειται για μια ηλεκτρική καρέκλα. Πρέπει να είσαι παρά πολύ προσεκτικός, ό,τι λες και ό,τι κάνεις μετρά. Αλλά είναι και μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την ιστορική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Είναι σχεδόν για όλους εμάς που δε βιώσαμε τα μεγάλα του ΠΑΣΟΚ αλλά τα έχουμε μόνο διαβάσει και τα ακούμε από κάποιους που τα έχουν ακόμη στο νου τους και μας τα μεταφέρουν, μεγάλη τιμή και ευθύνη ένας τέτοιος ρόλος.
Πως προετοιμάζεστε;
Με πολύ μπρίφινγκ, με πολλές συζητήσεις και με πολύ ενημέρωση. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα, καθώς ξεκίνησα τη Δευτέρα και επίσημα. Παρότι καλοκαίρι και η Βουλή είναι κλειστή η επικαιρότητα τρέχει, χρειάζεται πολύ προετοιμασία, σθένος και ψυχική ηρεμία -γιατί είναι δύσκολες οι στιγμές- και μεγάλη αντοχή γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές. Και πραγματικά η πρόκληση να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ξανά μεγάλο και μια ισχυρή παράταξη, χρήσιμη για τη χώρα είναι πάνω από πρόσωπα και ιδέες. Απέναντι σε αυτό κανείς δεν μπορεί να πει Όχι. Ως εκ τούτου και εγώ δέχτηκα παρότι πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα τόσο δύσκολο ρόλο. Που πέραν όλων των άλλων είναι και πολύ τιμητικό για την πόλη και τη Θεσσαλονίκη.
Θα φοράτε πάντοτε γραβάτα στο μπρίφινγκ;
Θα υπάρχει πάντα. Όχι, ως θεσμός.
Σήμερα δε φοράτε.
Σήμερα είμαστε πιο χαλαροί (γελάει). Όμως η πρόοδος θεωρώ είναι θέμα πράξεων και όχι συμβόλων. Άρα και η γραβάτα δεν είναι ένα σύμβολο, αλλά ένα σημάδι ότι σεβόμαστε και ότι τιμούμε. Καμία φορά βλέπω τους παλιούς πολιτικούς που δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους δεις με γραβάτα. Όλοι τους φορούν. Ακόμη και στα καφενεία πήγαιναν με γραβάτα και σακάκι.
Πως βλέπετε τη δεύτερη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Ντεφορμέ. Κακό ξεκίνημα και η ομάδα φαίνεται αμοντάριστη. Ένα ετερόκλητο σχήμα, χωρίς σαφές στίγμα. Το πολυπληθές του σχήματος ήταν μάλλον μια διευθέτηση κομματικών θέσεων παρά ένα σχήμα που μπορεί να έχει επιδόσεις, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να έχει αποτελεσματικότητα, όπως είδαμε και στις φωτιές. Και να πω εδώ ότι η τοποθέτηση προσώπων από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πανάκεια.
Γιατί;
Δε φτάνει να είναι κάποιος απλά από το ΠΑΣΟΚ, δεν του δίνει αυτό την ικανότητα των μεταρρυθμίσεων και της αποτελεσματικότητας, αλλά έχει να κάνει με μια συνολική πολιτική αντίληψη , την οποία υλοποιούν τα πρόσωπα. Δεν έρχονται τα πρόσωπα πάνω από την πολιτική αντίληψη. Είναι η πολιτική αντίληψη και έρχονταν τα πρόσωπα και την εφάρμοζαν και την υλοποιούσαν. Εδώ έχουμε μια αντιγραφή, όπου παίρνουμε τα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι μπορούμε να κλέψουμε ένα κομμάτι από αυτή την πολιτική δράση και βούληση αλλά στο τέλος καταλήγουμε σε ένα κακέκτυπο, το οποίο δεν είναι εύκολο και δεν αντιγράφεται.
Άρα δεν ανησυχείτε με τον διεμβολισμό που κάνει η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ;
Καθόλου. Μπορεί επικοινωνιακά να προσπαθεί να το περάσει η κυβέρνηση, αλλά εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε κανένα φόβο. Δείτε τα αποτελέσματα. Από το 2015 και την εκλογή της Φώφης Γεννηματά ανεβαίνουμε σταθερά. Εγώ δε θα πω ότι κάνουμε άλματα τεράστια, αλλά μικρά άλματα, συνεχή και σταθερά βήματα προόδου, χτίζοντας παράλληλα μαζί με την ανανέωση και τη συνεργασία με τους εμπειρότερους πολιτικούς που βρίσκονται στην παράταξή μας και μας βοηθούν εμάς τους νεότερους πάρα πολύ μέχρι να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν, για το μεγάλο άλμα.
Θεωρείτε ότι θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει κυβερνητική δυναμική;
Αν δεν παίρναμε διψήφιο ποσοστό με βάση αυτά που λέει η κυβέρνηση θα έπρεπε να πέφτουμε. Εμείς δεν πέφτουμε, αλλά ανεβαίνουμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και σε όλη αυτήν την πορεία που κάνουμε και τα τελευταία χρόνια συνυφαίνουμε τη θέλησή μας και πάλι να επανέλθουμε στα κυβερνητικά πράγματα. Αυτή η τετραετία είναι ένα στοίχημα για εμάς να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε και πάλι να αποτελέσουμε κυβερνητική δύναμη, γιατί προφανώς με τα προηγούμενα ποσοστά δε το μπορούσαμε, αλλά νομίζω ότι στο τέλος αυτό θα έρθει και ως μια πολιτική ανάγκη. Ότι ο κόσμος θα αναζητήσει αντίβαρα εξουσίας, εναλλακτικές προτάσεις. Και το ΠΑΣΟΚ εκείνη τη στιγμή μέσα από την εμπειρία και όλα όσα κάνουμε αυτό το διάστημα που για εμάς είναι ένα σχολείο θα είναι έτοιμο πραγματικά να πει στους πολίτες ότι μπορούμε να αναλάβουμε. Και μετά θα αποφασίσουν αυτοί.
Πως χαλαρώνετε σήμερα;
Περάσαμε 15 πολύ έντονους μήνες, οι πιο έντονοι μήνες της ζωής μου μέχρι σήμερα… Η χαλάρωση όμως είναι μέσα στο πρόγραμμα και είναι αναγκαία. Και η παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και προφανώς μέρη στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με χαλαρώνουν. Ο Σοχός είναι ένα άλλο μέρος, επίσης η παραλία της Μηχανιώνας που πηγαίνω πολύ συχνά, όπου έχω και πολύ καλούς φίλους, αλλά και τα ορεινά της Β’ Θεσσαλονίκης, όπως τα χωριά στο Βερτίσκο.
Με την ποδοσφαιρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κάπου το 2017. Ο Γλαβίνας διακρίνεται όρθιος, πρώτος από τα αριστερά
Περίπατος και περπάτημα, δηλαδή;
Το περπάτημα είναι μια λύση, το τρέξιμο παλιότερα επίσης, αν και τώρα τελευταία το έχω παρατήσει, αλλά πιστεύω ότι θα τα ξαναπιάσω κάποια στιγμή και θα βρω τη φόρμα μου. Γιατί παλιά έπαιζα και ποδόσφαιρο.
Που;
Η δεύτερη καταγωγή μου είναι από το Σχολάρι. Οπότε έπαιξα εκεί γιατί ήταν στα ανατολικά και από το σπίτι μας στην Ελβετία μέχρι εκεί ήταν πολύ κοντά. ΕΠΣΜ, κανονικά έπαιζα και στην Κομοτηνή, αλλά και στις μικρές ακαδημίες του Άρη, αλλά και στη Δ’ Εθνική.
Τι θέση;
Πότε αμυντικό χαφ και πότε στα μπακ.
Στον αέρα ως μπακ
Οικογένεια;
Προς το παρόν όχι, αλλά είναι στο πλάνο. Αλλά πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και αυτό (γελάει).
Καλοκαιρινές διακοπές έχει φέτος το πρόγραμμα;
Τις έχουμε προγραμματίσει γιατί τις είχαμε σχεδιάσει πριν ανακοινωθεί τα του Εκπροσώπου Τύπου. Χρειαζόμαστε μια ανάσα γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος και για να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα περιμένουμε πως και πως τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Γιατί θέλουμε να κάνουμε αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση, θέλουμε να αναδείξουμε τα κενά της κυβέρνησης, που μάλιστα βγαίνουν και τώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα είμαστε στο τηλέφωνο, θα είμαστε στα skype και στην πολιτική συζήτηση. Γιατί η επικαιρότητα τρέχει και ειδήσεις θα υπάρχουν και τον Αύγουστο. Και μάλιστα περισσότερες.
Που θα κάνετε διακοπές;
Νότιο Αιγαίο, Λειψοί και Λέρο. Που είναι πολύ οικονομικοί προορισμοί.
Στην Τήνο το 2018 με αγαπημένους φίλους
Για το τέλος τα αυτοδιοικητικά. Σε δύο μήνες θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατασταλάξει το θα κάνει στη Θεσσαλονίκη , όπου υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες που προέρχονται από τον χώρο σας;
Η αλήθεια είναι ότι η προτεραιότητα των εθνικών εκλογών μας πήγε πίσω στο χρονοδιάγραμμα, αλλά η αυτοδιοίκηση παραμένει ένας πολύ σημαντικός πυλώνας για το ΠΑΣΟΚ, στον οποίο επενδύουμε πάρα πολλά. Το ΠΑΣΟΚ κράτησε τις δυνάμεις του και εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εδώ έχουμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα δημάρχων που προέρχονται από την παράταξή μας που με τα χρόνια, με το έργο και με το όραμά τους επιβραβεύονται από τους πολίτες και μάλιστα διατηρούν και την κομματική τους σημαία ψηλά. Εδώ στη Θεσσαλονίκη και στον κεντρικό δήμο η αυτοδιοίκηση άνοιξε ήδη τα φτερά της, δημιούργησε μόνη της μαζί με τους πολίτες σχήματα. Έχουμε την τύχη να έχουμε πολλά στελέχη μας σε διαφορετικές παρατάξεις, με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Θα ήταν ιδανικό και προτιμητέο να ήταν όλοι ενωμένοι σε μια παράταξη που θα διεκδικούσε με πολύ καλές πιθανότητες την κατάληψη της πρώτης θέσης και της δημαρχίας. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών. Εμείς θέλουμε η αυτοδιοίκηση να έχει την πολιτική της αυτονομία και να μην είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, όπου η κυβέρνηση κάνει μεταφορά των ευθυνών, με τον Χαρδαλιά, με τον Μηταράκη και με τον Πατούλη, δεν είναι κάτι που μας εκφράζει.
Άρα χρίσμα στη Θεσσαλονίκη γιόκ…
Η εποχή των χρισμάτων λίγο έως πολύ έχει παρέλθει. Επιλέγουμε να δώσουμε χρίσματα κυρίως στις περιφέρειες, αλλά και στο δήμο Αθηναίων που είναι ένας κεντρικός δήμος και όπου δεν υπήρξε αυτοδιοικητική παράταξη και πρόσωπο που να είχε ήδη μια πορεία. Ως εκ τούτου λοιπόν, θα μείνουμε μόνο σε αυτά. Στη Θεσσαλονίκη θα στηρίξουμε πρόσωπα και πολιτικές κυρίως που προέρχονται από την παράταξή μας και τον χώρο μας και που θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών της πόλης. Καλή επιτυχία και μακάρι να μπορέσουμε στο δεύτερο γύρο να έχουμε μια πιο συγκροτημένη εικόνα των δυνάμεων της Θεσσαλονίκης που προέχονται από τον χώρο μας, και να προσελκύσουν και δυνάμεις ευρύτερες, γιατί προφανώς μόνο οι δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ για να είμαστε ειλικρινείς δε φτάνουν για να διεκδικήσουν το δήμο της πόλης. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ παραμένει και στην Α΄ και στη Β’ Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα χαμηλό. Μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και από την πληθώρα της παρουσίας μας σε πολλά αυτοδιοικητικά σχήματα έχουμε και μια ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντες και τις επαφές μας με την κοινωνία των πολιτών. Γιατί η κοινωνία των πολιτών συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις παρατάξεις που βρίσκονται τώρα και αγωνίζονται για τον καλό της πόλης, όπως και αυτή του κ. Αγγελούδη και του κ Πέγκα αλλά και στις υπόλοιπες παρατάξεις. Να δούμε λοιπόν τις πολιτικές και μέσα από αυτό να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να διευρύνει την απήχησή του σε στρώματα που δεν τα κατάφερε σε αυτές τις εκλογές, αλλά έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε στις επόμενες.
29/07/2023 08:00
22/07/2023 08:00
Φωτογραφίες Προσωπικό αρχείο Θανάση Γλαβίνα
Αυτός ο πρωινός καφές με το νέο Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβίνα ήταν ελαφρώς περιπετειώδης. Κι αυτό γιατί ερχόμενος στο ραντεβού τράκαρε. Ελαφρά ευτυχώς και χωρίς να φταίει. Έτσι ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με περίπου 1,5 ώρα καθυστέρηση. Ορμητικός ο λόγος του, όπως ταιριάζει σε έναν Εκπρόσωπο Τύπου, μια θέση που ανέλαβε επίσημα πριν από μερικές ημέρες. Μια θέση ηλεκτρική καρέκλα, αλλά και όπου θα φορά πάντοτε γραβάτα. Γιατί όπως πιστεύει «η πρόοδος είναι θέμα πράξεων και όχι συμβόλων». Εξάλλου όπως λέει «δε μπήκαμε στην πολιτική για τα εύκολα». Θυμήθηκε πολλά από τον πατέρα του και παλιό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, τις δικές του σπουδές στην Κομοτηνή, όπου πρωτογνώρισε και τον Νίκο Ανδρουλάκη και την περίοδο της Γερμανίας, ενώ σχολίασε και τη φράση «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια» («Ναι, ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια. Όχι απλά έτσι, όχι ότι τα ωραία χρόνια έπεσαν από τον ουρανό, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι εργάστηκαν, γιατί ψηφίστηκαν νόμοι και κάποιοι σήκωναν το χεράκι τους και έβαζαν την υπογραφή τους όταν έρχονταν τα νομοσχέδια στη Βουλή), ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνάδελφό του και νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη («Εμείς δεν έχουμε αγκυλώσεις. Αν οι μεταρρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα τις στηρίξουμε»), ενώ αυτοπροσδιορίστηκε λέγοντας ότι «ανήκω σε ένα μετριοπαθές κέντρο, προφανώς δημοκρατικό, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε μια λογική ότι η πολιτική δεν πρέπει να έχει ακραίες θέσεις, αλλά ακραίο πάθος για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».
Για το ότι εκλέχτηκε με την πρώτη, αλλά ότι δε βγήκε βουλευτής εξαιτίας των παραξενιών του εκλογικού νόμου λέει ότι η πρώτη αντίδραση ήταν ένα σκληρό συναίσθημα. «Κατεβαίνεις, το κερδίζεις, βγαίνεις πρώτος και μετά σου έρχεται η απογοήτευση. Αυτή όμως είναι η πολιτική» τονίζει. Όσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη την χαρακτηρίζει «ντεφορμέ. Κακό ξεκίνημα και η ομάδα φαίνεται αμοντάριστη».
Πίνετε πρωινό καφέ;
Όχι, δεν είμαι θιασώτης του καφέ. Προτιμώ το τσάι, χειμώνα και καλοκαίρι. Κυρίως φυσικά το χειμώνα. Προτιμώ το ζεστό, μαύρο τσάι. Αλλά και το καλοκαίρι τη βγάζω με το παγωμένο τσάι. Τσάι ροδάκινο που είναι εξίσου δυναμικό (γελάει)
Πρωινός καφές στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει;
Ε, βέβαια υπάρχει. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κόμμα, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εταιρία που θέλει να λειτουργεί με οργανωμένο τρόπο. Έχει διάφορες συνθέσεις αυτός ο πρωινός καφές. Άλλες μέρες πιο μεγάλες συνθέσεις, άλλες ημέρες πιο μικρές, άλλες φορές το τμήμα είναι πιο συντετμημένο, αλλά είναι μια διαδικασία που γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα καλοκαίρι βέβαια τον έχουμε παρακάμψει, αλλά από το Σεπτέμβριο θα μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς πρωινού καφέ.
Γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Ντεπό. Τι θυμάστε;
Ναι, στο Ντεπό. Ξεκινήσαμε στη γωνία Ψελλού με Βασιλίσσης Όλγας και στη συνέχεια μετακομίσαμε στην Ελβετία, λίγα μέτρα παρακάτω. Σχολείο πήγα στο 1ο δημοτικό Αγίου Ελευθερίου, Ντεπό 100% (γελάει) και στη συνέχεια πάλι στο Ντεπό, στην Ανθέων με Σοφούλη, στο 21ο Λύκειο, ένα πολύ κλασσικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη συνοικία Ουζιέλ.
Ντυμένος καρναβάλι στο Σοχό
Με τη μητέρα και μια σημαία του ΠΑΣΟΚ σε μικρή ηλικία
Ο πατέρας σας Γιάννης Γλαβίνας από το Σοχό και βουλευτής, η μαμά, η Παρθένα Παπαδοπούλου, έτσι;
Η μαμά δημόσιος υπάλληλος. Πιο πολύ στο σπίτι με τη μαμά ήμασταν, γιατί ο μπαμπάς έλειπε και αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό των παιδικών μου χρόνων. Η απουσία του μπαμπά. Δεν έχω όμως κανένα παράπονο γιατί περνούσαμε χρόνο μαζί. Και με έπαιρνε μαζί του. Θυμάμαι πολλές πολιτικές στιγμές από τις οποίες έχω και φωτογραφίες και στιγμιότυπα.
Ο μπαμπάς ήταν στη Β’ Θεσσαλονίκη εσείς γεννηθήκατε εδώ. Παιδί της πόλης ή αγροτόπαιδο;
Δεν μπορώ να το πω. Πολλές φορές τον ακολουθούσα στη Β’ Θεσσαλονίκης. Εξάλλου τα καλοκαίρια πηγαίναμε πάντα στο Σοχό και περνούσα όπως ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα χωριό, παίζει ελεύθερα και γυρνά από εδώ και από εκεί. Νομίζω ότι συνδυάζω και τα δύο και ύστερα από πολλά χρόνια αυτές οι εμπειρίες με βοήθησαν να μπορώ να έχω πρόσβαση και στη Β’ Θεσσαλονίκης και να συνδεθώ με τους ανθρώπους εκεί, αλλά ταυτόχρονα να έχω και βιώματα και μέσα από την πόλη.
Πιτσιρικάς, με τον πατέρα του μετά από κάποια προεκλογική συγκέντρωση
Φαντάζομαι ότι οι συζητήσεις στο σπίτι περιείχαν αρκετή πολιτική. Ο πατέρας σας διετέλεσε βουλευτής από το 1981 μέχρι το 1996.
Η πολιτική πέρα από τις στιγμές που ζήσαμε ως οικογένεια ήταν και ένα βίωμα και μια ζώσα καθημερινότητα ανά πάσα στιγμή. Ζούσαμε μέσα από την πολιτική και πολλές φορές βοηθούσαμε στο πρόγραμμα του πατέρα μας. Το γεγονός ότι ήταν ένα δημόσιο πρόσωπο αφορούσε και εμένα προσωπικά: στο πως θα κινηθώ και πως θα συμπεριφερθώ. Πολύς κόσμος μου έλεγε ότι γνώριζε τον πατερά μου. Αλλά έζησα και με το ότι η πολιτική καθορίζει πολλές φορές τη ζωή των ανθρώπων. Πάντα συμμετείχαμε ως οικογένεια στη ζωή, δεν είμασταν ποτέ ουδέτεροι, ούτε μέναμε απ’ έξω, πάντα είχαμε απόψεις στο σπίτι και αυτό με ώθησε και εμένα. Δε μου έβαλε το μικρόβιο, αλλά με ώθησε να προσπαθώ, να είμαι ενεργός πολίτης και μια πτυχή του ενεργού πολίτη είναι και η ενασχόληση με τα πολιτικά.
Με τον πατέρα του και τον Κώστα Λαλιώτη στη ΔΕΘ του 1993
Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη της εποχής ποιες είναι;
Θυμάμαι κάποιες πολιτικές ομιλίες με πολύ κόσμο στο Σοχό και σε άλλα μέρη. Τα έζησα τώρα ως υποψήφιος και θυμόμουν τι έζησα εγώ με τον πατέρα μου. Ως παιδί πάντως ήμουν ατίθασο (γελάει). Θυμάμαι την κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου πήγαμε οικογενειακά, αλλά και την πολιτική ομιλία στη Θεσσαλονίκη του Γιώργου Παπανδρέου το 2004, που ήταν η τελευταία φορά που ο πατέρας μου ήταν υποψήφιος. Ήμουν τότε 17 χρονών και ήταν η πρώτη ενσυνείδητη πολιτική κίνηση.
Καλός μαθητής;
Καλός, συνεπής, αλλά όχι κάτι φοβερό. Έπαιζα και τα ποδόσφαιρά μου, αλλά πάντοτε κρατούσα μια συνέπεια σε αυτά που έκανα, όπως θέλω να κρατώ και τώρα. Να είμαι συνεπής στα μαθήματά μου, να συμμετέχω και με ένα καλό εννοούμενο ανταγωνισμό.
Παρέες; Κορίτσια;
Ξέρετε στο σπίτι μου μεγαλώσαμε ως μια κανονική οικογένεια της μεσαίας τάξης. Οι γονείς, εγώ και μια αδελφή, που και αυτή σπούδασε δικηγόρος. Μια οικογένεια κανονική που κάναμε αυτά που κάνουν τα παιδιά της μεσαίας τάξης. Φυσικά βγαίναμε με παρέες και κορίτσια. Με τα όλα μας (γελάει). Κανονικοί άνθρωποι που τυχαίνει να ασχολούμαστε με την πολιτική και δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο χάρισμα. Και εγώ δε μεγάλωσα με κάτι το ιδιαίτερο: τα σχολεία και το πανεπιστήμιο που φοίτησα ήταν δημόσια. Ένα παιδί προερχόμενο από τη μεσαία τάξη, χωρίς ιδιαιτερότητες.
Από κάπου εκείνη την περίοδο έρχεται και το «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια». Τι αισθάνεστε ακούγοντας αυτή τη φράση;
Είχα μια θεωρία, περισσότερο από κομματικό πατριωτισμό θα έλεγα, και όλη αυτή η ιστορία με το ΠΑΣΟΚ, τα ωραία χρόνια και τα πεντοχίλιαρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην αρχή με ενοχλούσε. Γιατί λειτουργούσε σκωπτικά. Στη συνέχεια πήρε την κανονική του διάσταση, η φράση βγήκε από έναν σκηνοθέτη και αποτύπωσε τις συνθήκες της εποχής. Προφανώς έχει εντυπωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνδεθεί με σωστές μεταρρυθμίσεις, με αύξηση του βιοτικού επιπέδου, με κοινωνική συνοχή. Άρα, ναι ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια. Όχι απλά έτσι, όχι ότι τα ωραία χρόνια έπεσαν από τον ουρανό, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι εργάστηκαν, γιατί ψηφίστηκαν νόμοι και κάποιοι σήκωναν το χεράκι τους και έβαζαν την υπογραφή τους όταν έρχονταν τα νομοσχέδια στη Βουλή.
Γιατί επιλέξατε τη Νομική;
Όλη η οικογένεια σπούδασε Νομική. Και ο πατέρας μου και η μητέρα μου και η αδελφή μου (γελάει). Ήταν μονόδρομος, αν και κανείς δε μου το επέβαλε, αλλά και μια συνειδητή επιλογή ότι αν θέλω και εγώ να κάνω κάτι η Νομική είναι η κορυφή της πυραμίδας της επιστήμης. Οπότε, ναι Νομική…
Διατελέσατε και γραμματέας της ΠΑΣΠ Κομοτηνής…
Πράγματι πέρασα στη Νομική Κομοτηνής και στο πρώτο έτος αρχίζουν τα πολιτικά ερεθίσματα. Το ΠΑΣΟΚ σιγοβράζει μέσα μου, ξυπνούν τα πολιτικά ένστικτα, μπαίνω στο κόμμα που τότε είναι αντιπολίτευση, με τον Γιώργο Παπανδρέου και ειδικά μετά το 2007 καλπάζει προς την εξουσία. Μπαίνουμε έτσι και εμείς στη διαδικασία της έντονης πολιτικοποίησης και εγώ αναλαμβάνω στο τρίτο έτος τα ηνία της ΠΑΣΠ Νομικής στην Κομοτηνή. Έντονα και παραγωγικά χρόνια.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη ως διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το 2022
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λίγο μετά τη φετινή ορκωμοσία στη Βουλή
Κάπου εκεί πρέπει θα τριγυρνούσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ήδη στην Ξάνθη και έκανε νομίζω το μεταπτυχιακό του. Λόγω των συχνών επαφών μας που είχαμε μεταξύ των οργανώσεων της Ξάνθης και της Κομοτηνής σε μια από αυτές τις συνεστιάσεις έτυχε και τον γνώρισα και εγώ. Ήταν οι εποχές με τους έντονους αγώνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την πολιτικοποίηση.
Στη συνέχεια αποκτήσατε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στην Κομοτηνή και ένα μεταπτυχιακό στη Βόννη: Δεν είχατε σκεφτεί να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Τελείωσα την πολιτική δραστηριότητα στην Κομοτηνή με πολλές έντονες εμπειρίες και μνήμες. Γιατί εκεί διαμορφωθήκαμε ως πολιτικές προσωπικότητες. Ταυτόχρονα κατανοώ ότι πρέπει να προχωρήσω και σε επαγγελματικό επίπεδο και να αποκτήσω περισσότερα εφόδια γνώσεων από το εξωτερικό. Δυο μεταπτυχιακά λοιπόν, στο δημόσιο δίκαιο που άπτεται πολύ της πολιτικής δράσης. Αρχικά στην Κομοτηνή, μαζί με άσκηση εδώ στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα και στρατός. Μετά ήρθε η ανάγκη να ανοίξει η ματιά και να βάλουμε πλώρη για άλλες πολιτείες. Έτσι πήγα στη Βόννη, που ήταν η παλιά πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο.
Το 2019 στο Γκρατς της Αυστρίας κατά τη διάρκεια διδακτορικής υποτροφίας
Καλή η εμπειρία;
Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία. Σίγουρα το να σπουδάσεις σε μια ξένη χώρα σου ανοίγει πολύ τους ορίζοντες. Το έκανα με πολύ δυσκολία και εννοώ ότι και οικονομικά ήταν δύσκολα. Δούλεψα για να καλύψω ένα κομμάτι των εξόδων μου, στη συνέχεια πήρα υποτροφία από το γερμανικό κοινοβούλιο και μετακινήθηκα από την πρώην πρωτεύουσα στη νυν πρωτεύουσα, το Βερολίνο. Μόλις παρέδωσα τη πτυχιακή μου εργασία στη Βόννη, πήρα το τρένο και τα μπογαλάκια μου και άφησα τη φτηνή φοιτητική εστία της Βόννης και έφτασα στο Βερολίνο.
Η Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές πως προέκυψε;
Λόγω της σύνδεσης με τη Νομική. Γιατί το ελληνικό δίκαιο έχει στενή σύνδεση με το γερμανικό και γιατί οι κορυφαίοι νομικοί βρίσκονται στη Γερμανία.
Στο Βερολίνο στη στάση Κοινοβούλιο του μετρό
Εκεί περάσατε και από το γραφείο σοσιαλδημοκράτη βουλευτή. Τι αποκομίσατε;
Επανήρθα στα πολιτικά (γελάει). Με το SPD να είναι σε μια μεταβατική φάση, καθώς κυριαρχούσε η Μέρκελ. Είμαστε πια τον Γενάρη του 2015 και όπως καταλαβαίνετε το ιδιαίτερο της εποχής ήταν ότι βρισκόμαστε στην φούντωμα της ελληνικής κρίσης. Ήμουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χωρίς να έχω κάνει κάτι (γελάει), γιατί όλο το ενδιαφέρον της Ευρώπης εκείνη την εποχή ήταν στραμμένο στην Ελλάδα. Ήταν οι πιο σκληροί μήνες και τους έζησα τελείως μέσα στα πράγματα γιατί όλοι στη Γερμανία ενδιαφέρονταν για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεχόμουν ερωτήσεις του τύπου: «Θέλεις μήπως λεφτά (γελάει);», «Θα χρειαστείς κάτι;» Έζησα όλη την απαξίωση της χώρας μου και αυτό με ισχυροποίησε
Σε τι διαφέρει η γερμανική από την ελληνική ζωή;
Δεν μπορώ να πω ότι είναι πιο εργατικοί οι Γερμανοί. Θεωρώ έχοντας το βίωμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι δουλεύουμε πολύ περισσότερο. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν οι Γερμανοί είναι πιο παραγωγικοί. Είναι σίγουρα πιο μεθοδικοί, είδα εκεί ένα σύστημα, είδα ότι ασχολούνται με ζητήματα έντονης καθημερινότητας. Ότι τα νοίκια είναι πολύ ακριβά. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Εδώ εξαντλούμαστε σε μια σκληρή κομματική αντιπαράθεση, ενώ εκεί θα έβλεπες μια τέτοια αντιπαράθεση για επιμέρους ζητήματα, όπως το περιβάλλον, η χρήση πράσινων μέσων και τα ενοίκια. Δηλαδή, ζητήματα της καθημερινότητας που αφορούν πολύ τον πολίτη.
Πρακτική στην Κομισιόν το 2018, στη μέση ο τότε Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος
Το 2018 στις Βρυξέλλες όταν δούλευε με τον τότε Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν και σήμερα αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά
Τι πρέπει να αλλάξει στη σημερινή ελληνική δικαιοσύνη;
Πρέπει να αλλάξει η αίσθηση των πολιτών ότι για κάποιο λόγο δεν αποδίδεται η δικαιοσύνη. Δυστυχώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο θεσμό. Ο κόσμος δεν έχει ελπίδα ότι θα βρει το δίκιο του. Αυτό χρειάζεται να αλλάξει και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης θα παίξει σημαντικό ρόλο και αυτό είναι μια πρόκληση για τον νέο υπουργό που δεν πρέπει να μείνει στα ευχολόγια και στις διακηρύξεις, αλλά να δούμε πράγματα και ο εκσυγχρονισμός στη δικαιοσύνη να υλοποιηθεί. Γιατί αν περιμένουμε ότι ο εκσυγχρονισμός θα είναι οι μεταρρυθμίσεις του Κικίλια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εκεί δεν είδαμε καμία ουσιαστική εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά μία από τα ίδια.
Συνεπώς για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ λέτε ότι καλό θα είναι αυτά που λέει να τα κάνει κιόλας…
Μακάρι. Εμείς δεν έχουμε αγκυλώσεις. Αν οι μεταρρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα τις στηρίξουμε και αν έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του νομικού κόσμου και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προς το συμφέρον του πολίτη είναι δεδομένο ότι θα τις στηρίξουμε.
ΠΑΣΟΚ γιατί; Λόγω του πατέρα σας;
Αυτή είναι η εύκολη απάντηση. Ναι, οικογενειακή παράδοση. Από τον πατέρα μου, που ανήκε στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο, στην παράταξη των Φιλελεύθερων του Βενιζέλου, στη συνέχεια ως αγωνιστής του 1-1-4, στην αντίσταση κατά της χούντας και πάντα στο κέντρο.
Πέραν αυτού;
Συνειδητοποίησα στην πορεία ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με κάποιο τρόπο να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα προς το καλύτερο. Να αλλάξει την εικόνα της χώρας σε όλες τις πτυχές της. Ό,τι κοιτάμε γύρω μας είναι ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Τα μεγάλα πράγματα έγιναν στη χώρα μας από το ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου λοιπόν, ΠΑΣΟΚ γιατί και προσωπικά ανήκω σε ένα μετριοπαθές κέντρο, προφανώς δημοκρατικό, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε μια λογική ότι η πολιτική δεν πρέπει να έχει ακραίες θέσεις, αλλά ακραίο πάθος για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Είμαι ένας άνθρωπος μετριοπαθής, που πιστεύει ότι εδώ ανήκει, ότι εδώ είναι οι ιδέες και οι θέσεις του και ότι θα ήταν πολύ ευτυχές για μένα να μπορέσω να τις υλοποιήσω.
Τι έκανε λάθος το ΠΑΣΟΚ;
Όπως κάθε κόμμα όταν παίρνει την εξουσία θα κάνει και λάθη. Αυτά τα λάθη εμείς τα πληρώσαμε και μάλιστα πολύ ακριβά. Αλλά δεν μπορεί τα λάθη που φέρουν την υπογραφή όλων να τα αναλάβει για όλη τη μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια ιστορική αδικία, την οποία σήμερα προσπαθούμε να την αποκαταστήσουμε. Είναι πολύ άδικο αυτό που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ και εμείς οι νεότεροι παρόλο που δε φέρουμε αυτήν την ευθύνη αγωνιζόμαστε για να το ξεπλύνουμε. Και φταίνε όλα τα κόμματα που το εκμεταλλεύτηκαν, ρίχνοντας την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ που φταίει για όλα τα κακά της μεταπολίτευσης. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε στα χρόνια μας μια ακραία κομματικοποίηση εντός του δημοσίου τομέα που δημιούργησε στους πολίτες αντιδράσεις και άσχημα συναισθήματα. Αυτό ήταν ένα λάθος που έπρεπε να το διορθώσουμε πιο έγκαιρα. Από εκεί και πέρα δε σταθώ σε ζητήματα διαφθοράς. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ήταν στα υψηλά κλιμάκια ΠΑΣΟΚ είχαν εχέγγυα καθαρότητας και αξιοπιστίας. Λιγότεροι είναι αυτοί που προφανώς αμαύρωσαν τη συνολική εικόνα, αλλά το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πάντα επικοινωνούσε με την κοινωνία, πάντα αλληλοεπιδρούσε σωστά με την κοινωνία. Λάθη όλοι κάνουμε.
Ανδρέας Παπανδρέου ή Κώστας Σημίτης;
Δε τα διαχωρίζουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας είναι ο ιδρυτής μας, είναι πάνω από όλα ο φωτεινός σηματοδότης μας, η φωτεινή πυξίδα. Ακόμη και σήμερα οι ιδέες του και η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη μας οδηγεί και μας καθοδηγεί και άλλαξε καθοριστικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις βασικές έρευνες παραμένει η πιο αγαπητή προσωπικότητα στη μεταπολίτευση στην Ελλάδα. Μας εμπνέει, μας οδηγεί. Δε μένουμε όμως εκεί, αλλά προχωράμε. Ο Σημίτης εξέφρασε μια άλλη, μια διαφορετική ανάγκη που είχε το ΠΑΣΟΚ εκείνη τη στιγμή, την ιδέα του εκσυγχρονισμού, με πολύ σημαντικά έργα, με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου εμείς στο ΠΑΣΟΚ τους τιμούμε και τους αναγνωρίζουμε όλους. Προφανώς με το πρωτείο-δεν το συζητάμε αυτό-στον Ανδρέα Παπανδρέου που είναι ο ιδρυτής και ο μεγάλος ηγέτης μας.
Η πρώτη συνάντηση όπως είπατε με τον Νίκο Ανδρουλάκη έγινε στην Κομοτηνή. Δε σκεφτήκατε τότε ότι θα βρεθείτε ως Εκπρόσωπος Τύπου με τον Νίκο Ανδρουλάκη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
Όχι, βέβαια ούτε φανταζόμουν ότι θα ήμουν υποψήφιος βουλευτής. Σίγουρα μπορεί να υπήρχε μια μικρή φλόγα πολιτικής μέσα μου, αλλά δεν είχα κάνει τέτοια σχέδια.
Προχωράμε τον χρόνο και φτάνουμε στο σήμερα. Τι αίσθημα υπάρχει σε κάποιον όπως εσείς που βγαίνει με την πρώτη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής, αλλά εξαιτίας των τερτιπιών του εκλογικού νόμου δεν μπαίνει τελικά στη Βουλή Πως αισθάνεστε;
Η πρώτη αντίδραση είναι ένα σκληρό συναίσθημα. Κατεβαίνεις, το κερδίζεις, βγαίνεις πρώτος και μετά σου έρχεται η απογοήτευση. Αυτή είναι η πολιτική και εδώ με βοήθησε η οικογένειά μου, τα βιώματά μου ότι η πολιτική έχει και πολλές πίκρες και πολλές δυσκολίες. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά κάτι που έχει κυρίως δύσκολες και σκληρές στιγμές που απαιτούν ψυχικό σθένος. Είχα την ατυχία-ευτυχία να το βιώσω αυτό με την πρώτη προσπάθεια και σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτή τη δυσκολία και τις σκληρές στιγμές που σου προσφέρει η πολιτική , που δεν εμπεριέχει πολλές φορές χαρά. Έζησα τη μεγάλη χαρά, γιατί χαρά είναι πάνω απ’ όλα η αναγνώριση του κόσμου ότι με έβγαλε πρώτο και με σημαντική διαφορά, αναγνώρισε τη δουλειά μου και αυτά που ήθελα να κάνω. Μετά ήρθε η σκληρή απογοήτευση που δεν οφείλεται στους πολίτες αλλά στα τερτίπια του εκλογικού νόμου. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα από τα 8 κόμματα της Βουλής που δεν έχει έδρα στη Β’ Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι που με πονάει πάρα πολύ σήμερα γιατί πάρα πολύ άνθρωποι δεν έχουν εκπροσώπηση. Γιατί αυτή είναι η δουλειά του βουλευτή, να εκπροσωπεί τους πολίτες. Αυτό ήθελα να κάνω, να εκπροσωπώ με επάξιο, αντάξιο και αποτελεσματικό τρόπο τους πολίτες που βλέπουν σε εσένα την πολιτική τους έκφραση. Γι’ αυτό στεναχωριέμαι παρά πολύ. Που δεν έχω τη δυνατότητα να το κάνω εντός της Βουλής τόσο με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και κατά τη διάρκεια των νομοσχεδίων.
Και ο Χάρης Καστανίδης βρέθηκε εκτός Βουλής, αν και ήταν πρώτος. Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης διάλεξε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης; Ο πρώην υπουργός στο δικό του πρωινό καφέ είπε ότι αυτό προσβάλει τους Θεσσαλονικείς που δεν έχουν βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης. Τι λέτε;
Εμείς οι νεότεροι τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον Χάρη Καστανίδη και την πολιτική του παρακαταθήκη. Είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα και τα ιερά τέρατα της παράταξής μας. Είχα την τύχη και την ευτυχία να συνεργαστώ μαζί του ως διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μπόρεσα να τον γνωρίσω πολύ καλύτερα και να μάθω από αυτόν πάρα πολλά. Από εκεί και πέρα σίγουρα ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά αυτό που βάλαμε ως προτεραιότητα ήταν η ανανέωση της παράταξης. Είμαι σίγουρος ότι και ο Χάρης ο Καστανίδης νοιάζεται και ενδιαφέρεται πολύ για το μέλλον της παράταξης και συμβάλει και αυτός με τον τρόπο του στην ανανέωσή της. Είναι αλήθεια ότι οι συσχετισμοί παίζουν και αυτοί το ρόλο τους και εδώ μέτρησαν. Και εννοώ τα αποτελέσματα σε άλλες εκλογικές περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ ήταν πιο ισχυρό. Ο πρόεδρος έπρεπε να λάβει μια απόφαση που δεν ήταν καθόλου εύκολη. Τη λάβαμε με γνώμονα το καλό της παράταξης και πιστεύω ότι δε θα μείνουμε στις προσωπικές πικρίες, αλλά θα κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Να προσθέσω εδώ ότι ο Χάρης ο Καστανίδης ήταν βουλευτής με τον πατέρα μου από το 1981, ξεκίνησαν μαζί την «πορεία προς το λαό», όπως το έλεγαν τότε και ως εκ τούτου νοιώθω και εγώ ότι έχω και ένα οικογενειακό δέσιμο μαζί του.
Και τώρα Εκπρόσωπος Τύπου. Ηλεκτρική καρέκλα το ξέρετε; Κάθε λάθος πληρώνετε…
Δεν μπήκαμε στην πολιτική για τα εύκολα. Ούτε ήταν εύκολο όταν κλήθηκα από το πουθενά, τότε ήμουν στην Κομοτηνή, να αναλάβω διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Το σοκ ήταν μεγάλο και τώρα ήταν αρκετά μεγάλο το σοκ, γιατί πρόκειται για μια ηλεκτρική καρέκλα. Πρέπει να είσαι παρά πολύ προσεκτικός, ό,τι λες και ό,τι κάνεις μετρά. Αλλά είναι και μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την ιστορική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Είναι σχεδόν για όλους εμάς που δε βιώσαμε τα μεγάλα του ΠΑΣΟΚ αλλά τα έχουμε μόνο διαβάσει και τα ακούμε από κάποιους που τα έχουν ακόμη στο νου τους και μας τα μεταφέρουν, μεγάλη τιμή και ευθύνη ένας τέτοιος ρόλος.
Πως προετοιμάζεστε;
Με πολύ μπρίφινγκ, με πολλές συζητήσεις και με πολύ ενημέρωση. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα, καθώς ξεκίνησα τη Δευτέρα και επίσημα. Παρότι καλοκαίρι και η Βουλή είναι κλειστή η επικαιρότητα τρέχει, χρειάζεται πολύ προετοιμασία, σθένος και ψυχική ηρεμία -γιατί είναι δύσκολες οι στιγμές- και μεγάλη αντοχή γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές. Και πραγματικά η πρόκληση να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ξανά μεγάλο και μια ισχυρή παράταξη, χρήσιμη για τη χώρα είναι πάνω από πρόσωπα και ιδέες. Απέναντι σε αυτό κανείς δεν μπορεί να πει Όχι. Ως εκ τούτου και εγώ δέχτηκα παρότι πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα τόσο δύσκολο ρόλο. Που πέραν όλων των άλλων είναι και πολύ τιμητικό για την πόλη και τη Θεσσαλονίκη.
Θα φοράτε πάντοτε γραβάτα στο μπρίφινγκ;
Θα υπάρχει πάντα. Όχι, ως θεσμός.
Σήμερα δε φοράτε.
Σήμερα είμαστε πιο χαλαροί (γελάει). Όμως η πρόοδος θεωρώ είναι θέμα πράξεων και όχι συμβόλων. Άρα και η γραβάτα δεν είναι ένα σύμβολο, αλλά ένα σημάδι ότι σεβόμαστε και ότι τιμούμε. Καμία φορά βλέπω τους παλιούς πολιτικούς που δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους δεις με γραβάτα. Όλοι τους φορούν. Ακόμη και στα καφενεία πήγαιναν με γραβάτα και σακάκι.
Πως βλέπετε τη δεύτερη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Ντεφορμέ. Κακό ξεκίνημα και η ομάδα φαίνεται αμοντάριστη. Ένα ετερόκλητο σχήμα, χωρίς σαφές στίγμα. Το πολυπληθές του σχήματος ήταν μάλλον μια διευθέτηση κομματικών θέσεων παρά ένα σχήμα που μπορεί να έχει επιδόσεις, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να έχει αποτελεσματικότητα, όπως είδαμε και στις φωτιές. Και να πω εδώ ότι η τοποθέτηση προσώπων από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πανάκεια.
Γιατί;
Δε φτάνει να είναι κάποιος απλά από το ΠΑΣΟΚ, δεν του δίνει αυτό την ικανότητα των μεταρρυθμίσεων και της αποτελεσματικότητας, αλλά έχει να κάνει με μια συνολική πολιτική αντίληψη , την οποία υλοποιούν τα πρόσωπα. Δεν έρχονται τα πρόσωπα πάνω από την πολιτική αντίληψη. Είναι η πολιτική αντίληψη και έρχονταν τα πρόσωπα και την εφάρμοζαν και την υλοποιούσαν. Εδώ έχουμε μια αντιγραφή, όπου παίρνουμε τα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι μπορούμε να κλέψουμε ένα κομμάτι από αυτή την πολιτική δράση και βούληση αλλά στο τέλος καταλήγουμε σε ένα κακέκτυπο, το οποίο δεν είναι εύκολο και δεν αντιγράφεται.
Άρα δεν ανησυχείτε με τον διεμβολισμό που κάνει η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ;
Καθόλου. Μπορεί επικοινωνιακά να προσπαθεί να το περάσει η κυβέρνηση, αλλά εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε κανένα φόβο. Δείτε τα αποτελέσματα. Από το 2015 και την εκλογή της Φώφης Γεννηματά ανεβαίνουμε σταθερά. Εγώ δε θα πω ότι κάνουμε άλματα τεράστια, αλλά μικρά άλματα, συνεχή και σταθερά βήματα προόδου, χτίζοντας παράλληλα μαζί με την ανανέωση και τη συνεργασία με τους εμπειρότερους πολιτικούς που βρίσκονται στην παράταξή μας και μας βοηθούν εμάς τους νεότερους πάρα πολύ μέχρι να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν, για το μεγάλο άλμα.
Θεωρείτε ότι θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει κυβερνητική δυναμική;
Αν δεν παίρναμε διψήφιο ποσοστό με βάση αυτά που λέει η κυβέρνηση θα έπρεπε να πέφτουμε. Εμείς δεν πέφτουμε, αλλά ανεβαίνουμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και σε όλη αυτήν την πορεία που κάνουμε και τα τελευταία χρόνια συνυφαίνουμε τη θέλησή μας και πάλι να επανέλθουμε στα κυβερνητικά πράγματα. Αυτή η τετραετία είναι ένα στοίχημα για εμάς να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε και πάλι να αποτελέσουμε κυβερνητική δύναμη, γιατί προφανώς με τα προηγούμενα ποσοστά δε το μπορούσαμε, αλλά νομίζω ότι στο τέλος αυτό θα έρθει και ως μια πολιτική ανάγκη. Ότι ο κόσμος θα αναζητήσει αντίβαρα εξουσίας, εναλλακτικές προτάσεις. Και το ΠΑΣΟΚ εκείνη τη στιγμή μέσα από την εμπειρία και όλα όσα κάνουμε αυτό το διάστημα που για εμάς είναι ένα σχολείο θα είναι έτοιμο πραγματικά να πει στους πολίτες ότι μπορούμε να αναλάβουμε. Και μετά θα αποφασίσουν αυτοί.
Πως χαλαρώνετε σήμερα;
Περάσαμε 15 πολύ έντονους μήνες, οι πιο έντονοι μήνες της ζωής μου μέχρι σήμερα… Η χαλάρωση όμως είναι μέσα στο πρόγραμμα και είναι αναγκαία. Και η παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και προφανώς μέρη στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με χαλαρώνουν. Ο Σοχός είναι ένα άλλο μέρος, επίσης η παραλία της Μηχανιώνας που πηγαίνω πολύ συχνά, όπου έχω και πολύ καλούς φίλους, αλλά και τα ορεινά της Β’ Θεσσαλονίκης, όπως τα χωριά στο Βερτίσκο.
Με την ποδοσφαιρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κάπου το 2017. Ο Γλαβίνας διακρίνεται όρθιος, πρώτος από τα αριστερά
Περίπατος και περπάτημα, δηλαδή;
Το περπάτημα είναι μια λύση, το τρέξιμο παλιότερα επίσης, αν και τώρα τελευταία το έχω παρατήσει, αλλά πιστεύω ότι θα τα ξαναπιάσω κάποια στιγμή και θα βρω τη φόρμα μου. Γιατί παλιά έπαιζα και ποδόσφαιρο.
Που;
Η δεύτερη καταγωγή μου είναι από το Σχολάρι. Οπότε έπαιξα εκεί γιατί ήταν στα ανατολικά και από το σπίτι μας στην Ελβετία μέχρι εκεί ήταν πολύ κοντά. ΕΠΣΜ, κανονικά έπαιζα και στην Κομοτηνή, αλλά και στις μικρές ακαδημίες του Άρη, αλλά και στη Δ’ Εθνική.
Τι θέση;
Πότε αμυντικό χαφ και πότε στα μπακ.
Στον αέρα ως μπακ
Οικογένεια;
Προς το παρόν όχι, αλλά είναι στο πλάνο. Αλλά πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και αυτό (γελάει).
Καλοκαιρινές διακοπές έχει φέτος το πρόγραμμα;
Τις έχουμε προγραμματίσει γιατί τις είχαμε σχεδιάσει πριν ανακοινωθεί τα του Εκπροσώπου Τύπου. Χρειαζόμαστε μια ανάσα γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος και για να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα περιμένουμε πως και πως τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Γιατί θέλουμε να κάνουμε αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση, θέλουμε να αναδείξουμε τα κενά της κυβέρνησης, που μάλιστα βγαίνουν και τώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα είμαστε στο τηλέφωνο, θα είμαστε στα skype και στην πολιτική συζήτηση. Γιατί η επικαιρότητα τρέχει και ειδήσεις θα υπάρχουν και τον Αύγουστο. Και μάλιστα περισσότερες.
Που θα κάνετε διακοπές;
Νότιο Αιγαίο, Λειψοί και Λέρο. Που είναι πολύ οικονομικοί προορισμοί.
Στην Τήνο το 2018 με αγαπημένους φίλους
Για το τέλος τα αυτοδιοικητικά. Σε δύο μήνες θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατασταλάξει το θα κάνει στη Θεσσαλονίκη , όπου υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες που προέρχονται από τον χώρο σας;
Η αλήθεια είναι ότι η προτεραιότητα των εθνικών εκλογών μας πήγε πίσω στο χρονοδιάγραμμα, αλλά η αυτοδιοίκηση παραμένει ένας πολύ σημαντικός πυλώνας για το ΠΑΣΟΚ, στον οποίο επενδύουμε πάρα πολλά. Το ΠΑΣΟΚ κράτησε τις δυνάμεις του και εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εδώ έχουμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα δημάρχων που προέρχονται από την παράταξή μας που με τα χρόνια, με το έργο και με το όραμά τους επιβραβεύονται από τους πολίτες και μάλιστα διατηρούν και την κομματική τους σημαία ψηλά. Εδώ στη Θεσσαλονίκη και στον κεντρικό δήμο η αυτοδιοίκηση άνοιξε ήδη τα φτερά της, δημιούργησε μόνη της μαζί με τους πολίτες σχήματα. Έχουμε την τύχη να έχουμε πολλά στελέχη μας σε διαφορετικές παρατάξεις, με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Θα ήταν ιδανικό και προτιμητέο να ήταν όλοι ενωμένοι σε μια παράταξη που θα διεκδικούσε με πολύ καλές πιθανότητες την κατάληψη της πρώτης θέσης και της δημαρχίας. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών. Εμείς θέλουμε η αυτοδιοίκηση να έχει την πολιτική της αυτονομία και να μην είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, όπου η κυβέρνηση κάνει μεταφορά των ευθυνών, με τον Χαρδαλιά, με τον Μηταράκη και με τον Πατούλη, δεν είναι κάτι που μας εκφράζει.
Άρα χρίσμα στη Θεσσαλονίκη γιόκ…
Η εποχή των χρισμάτων λίγο έως πολύ έχει παρέλθει. Επιλέγουμε να δώσουμε χρίσματα κυρίως στις περιφέρειες, αλλά και στο δήμο Αθηναίων που είναι ένας κεντρικός δήμος και όπου δεν υπήρξε αυτοδιοικητική παράταξη και πρόσωπο που να είχε ήδη μια πορεία. Ως εκ τούτου λοιπόν, θα μείνουμε μόνο σε αυτά. Στη Θεσσαλονίκη θα στηρίξουμε πρόσωπα και πολιτικές κυρίως που προέρχονται από την παράταξή μας και τον χώρο μας και που θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών της πόλης. Καλή επιτυχία και μακάρι να μπορέσουμε στο δεύτερο γύρο να έχουμε μια πιο συγκροτημένη εικόνα των δυνάμεων της Θεσσαλονίκης που προέχονται από τον χώρο μας, και να προσελκύσουν και δυνάμεις ευρύτερες, γιατί προφανώς μόνο οι δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ για να είμαστε ειλικρινείς δε φτάνουν για να διεκδικήσουν το δήμο της πόλης. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ παραμένει και στην Α΄ και στη Β’ Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα χαμηλό. Μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και από την πληθώρα της παρουσίας μας σε πολλά αυτοδιοικητικά σχήματα έχουμε και μια ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντες και τις επαφές μας με την κοινωνία των πολιτών. Γιατί η κοινωνία των πολιτών συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις παρατάξεις που βρίσκονται τώρα και αγωνίζονται για τον καλό της πόλης, όπως και αυτή του κ. Αγγελούδη και του κ Πέγκα αλλά και στις υπόλοιπες παρατάξεις. Να δούμε λοιπόν τις πολιτικές και μέσα από αυτό να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να διευρύνει την απήχησή του σε στρώματα που δεν τα κατάφερε σε αυτές τις εκλογές, αλλά έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε στις επόμενες.
ΣΧΟΛΙΑ