Πρωινός καφές με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα
22/07/2023 08:00
22/07/2023 08:00
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι παρά τις δυσκολίες της τετραετίας «η σταθερότητα, η ικανότητα στο να ξεπεραστούν οι κρίσεις, αλλά και το όραμα και οι κατευθύνσεις σε πολλούς τομείς έπεισαν τον κόσμο ότι θα πρέπει να στηρίξει ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι είναι «μια από τις μοναδικές περιπτώσεις που κατάφερε να πάρει την Αριστερά από μικρά μονοψήφια ποσοστά και να την φέρει στο Μαξίμου», αλλά και ότι πια «έκλεισε ένας κύκλος και ότι σοφά έπραξε αποχωρώντας». Όσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη σημειώνει ότι άλλες κινήσεις τού βγήκαν και άλλες όχι και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι «με το αντί δεν είναι σίγουρο ότι πάντα θα καταφέρνεις να έχεις μεγάλη απήχηση και αποδοχή».
Για τα έργα της πόλης τονίζει ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει η ατζέντα «αλλά θα πρέπει να τρέξει», ενώ κάνοντας την αυτοαξιολόγησή του τονίζει με νόημα: «Υπήρξα αριστούχος στο σχολείο και δεν συμβιβάζομαι με τίποτε λιγότερο από το άριστα. Κάπου τα πήγαμε πολύ καλά, κάπου τα πήγαμε και άριστα, κάπου τα πήγαμε και καλώς». Παραδέχεται ότι στην καθαριότητα ο δήμος πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά. «Γνωρίζω την κατάσταση, έχω πλήρη εικόνα, κυκλοφορώ στην πόλη. Δεν δίνω κενές υποσχέσεις. Βλέπουμε πού υπάρχει πρόβλημα και σχεδιάζουμε τη λύση του», τονίζει.
Για τους πολλούς υποψηφίους στον δήμο Θεσσαλονίκης απαντά ότι «στη δημοκρατία μπορεί καθένας να προσφέρει τις υπηρεσίες του», αλλά και ότι «δεν έχουμε απλή αναλογική και ίσως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το 2023 δεν είναι 2019». Όσο για το δικό του στόχο τον προσδιορίζει ως εξής: Επανεκλογή και επιμονή στην καθημερινότητα, καθώς «στόχος μας είναι κάθε γειτονιά να έχει τη φροντίδα του δήμου», αλλά και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης, γιατί «με τον συνολικό όγκο της δουλειάς που πρέπει να γίνει θα πρέπει να τρέξουμε με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».
Στην ερώτηση για το μαγικό ραβδί απαντά ότι εκείνο που θα άλλαζε στη Θεσσαλονίκη είναι «μια εσωστρέφεια που έχει η πόλη και μια αίσθηση ότι είναι εγκαταλελειμμένη και ότι δεν θα της συμβεί τίποτε καλό. Θα ήθελα οι Θεσσαλονικείς να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ότι στην πόλη ήδη γίνονται πράγματα, ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα και ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρωταγωνίστρια».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε συγκινησιακά φορτισμένα. Ρωτήσαμε τον δήμαρχο για το τραγούδι που θα αντιπροσώπευε την πρώτη τετραετία. Μας απάντησε το «Here comes the sun» των Beatles. Λέγοντας εμφανώς συγκινημένος ότι «στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας και των προβλημάτων το άκουγα συχνά. Βγαίνει ο ήλιος κι όλα είναι φωτεινά και λαμπερά, όλα φέρνουν υγεία και επιτυχία». Και όταν επιμείναμε μάς θύμισε τις ημέρες της πανδημίας: «Δύσκολες εικόνες στα νοσοκομεία, δύσκολες εικόνες στην καθημερινότητα. Να είσαι ένας νέος δήμαρχος έξι μηνών και να βλέπεις τους δρόμους άδειους και τον κόσμο με αγωνία. Από την άλλη υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες στο να εκτελείς έργα. Να έχεις στο γραφείο χωρισμένο σε δύο βάρδιες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δουλέψαμε. Άρα, όταν έβγαινε ο ήλιος, μας έδινε κουράγιο. Γι’ αυτό και άκουγα τόσο συχνά το τραγούδι των Βeatles».
Πάντως για το μέλλον απαντά σαλονικιώτικα. Το τραγούδι του για την επόμενη πενταετία είναι το «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» του Βασίλη Καρρά. «Για να δώσουμε», όπως λέει «και ένα μήνυμα ότι μένουμε Θεσσαλονίκη».
Κύριε δήμαρχε, είστε γουρλής: Πριν από 17 μήνες ήπιαμε εδώ τον πρώτο «πρωινό καφέ» της σειράς. Έκτοτε ο καφές ζει και βασιλεύει…
(Γελάει). Γενικά μου λένε ότι είμαι γουρλής και κάνω καλό ποδαρικό. Πολλοί φίλοι με φώναζαν, για να κάνω ποδαρικό στο μαγαζί τους. Άρα, χαίρομαι που βοήθησα και εσάς και επαληθεύεται και ο κανόνας (γελάει).
Τότε πίνατε το πρωί εσπρέσο. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια προτίμηση;
Εσπρέσο, πολλούς εσπρέσο και κανέναν ελληνικό. Έχουμε μια κομψοτέχνισσα εδώ στο γραφείο, που κάνει εξαιρετικό ελληνικό καφέ (γελάει).
Και χωρίς ζάχαρη…
Και χωρίς ζάχαρη. Ο ελληνικός καφές πρέπει να είναι άψογος. Σε μπρίκι…
Τα θεσσαλονικιώτικα κουλούρια που είχαμε την άλλη φορά δεν τα βλέπω στο γραφείο σας…
Κουλούρια είχαμε στον προηγούμενο πρωινό καφέ. Είχαμε όμως πολλά κουλούρια τώρα στο Λονδίνο. Στο φεστιβάλ γαστρονομίας National Geographic Traveller.
Τα φτιάξατε εσείς;
Τα πήραμε έτοιμα τα κουλούρια, αλλά τα ετοιμάσαμε με αυγά, με φέτα τυρί, με ντομάτα και έκαναν θραύση.
Και τότε είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα έχουμε μία από τα ίδια.
(Χαμογελάει). Η καλή ομάδα δεν αλλάζει.
Πώς σας φάνηκε το εκλογικό αποτέλεσμα;
Σε κάποιο βαθμό ήταν αναμενόμενο όσον αφορά τη νίκη της ΝΔ, αλλά νομίζω ότι η διαφορά μάς εξέπληξε όλους.
Γιατί εμπιστεύθηκε ο κόσμος ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας του μάλιστα μετά από 4 δύσκολα χρόνια διακυβέρνησης ακόμη πιο υψηλά ποσοστά;
Παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις γκαντεμιές, η σταθερότητα, η ικανότητα στο να ξεπεραστούν οι κρίσεις και από την άλλη πλευρά το όραμα και οι κατευθύνσεις σε πολλούς τομείς έπεισαν τον κόσμο ότι θα πρέπει να στηρίξει ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πολλοί προβλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυριαρχήσει για μια οκταετία στην πολιτική σκηνή της χώρας λόγω και της έλλειψης μιας ισχυρής αντιπολίτευσης. Βλέπετε πιθανό κάτι τέτοιο;
Στην πολιτική είναι πολύ δύσκολο να προβλέπεις και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες ακόμη και σε έναν χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών. Πολλά συμβαίνουν. Η ελληνική αλλά και η παγκόσμια πολιτική κατάσταση μάς δείχνουν ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Και να αλλάξουν ραγδαία. Αλλά από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θετικά στοιχεία -άλλωστε γι’ αυτό και εγώ τον εμπιστεύθηκα από το 2015.
Ήταν λογική από την άλλη η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα;
Η Αριστερά πάντα έχει σύμβολα και τιμά προσωπικότητες για την ουσιαστική τους συνεισφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι νομίζω μια από τις μοναδικές περιπτώσεις που κατάφερε να πάρει την Αριστερά από μικρά μονοψήφια ποσοστά και να την φέρει στο Μαξίμου. Αυτό δείχνει το μέγεθος του πολιτικού άνδρα και τις ικανότητές του. Από εκεί και μετά έκλεισε ένας κύκλος και νομίζω ότι πολύ σοφά έπραξε αποχωρώντας, γιατί πλέον και η φθορά -και για το κόμμα του και για τον ίδιο- θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Θα ξαναβρεί βηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο καιρός θα δείξει κατά πόσο και κάτω από τις συνθήκες -τις οικονομικές και τις κοινωνικές- αυτό το κόμμα μπορεί να επανέλθει. Σε κάθε περίπτωση η ηγετική μορφή, δηλαδή η μορφή του ηγέτη και του επικεφαλής, είναι αυτή που θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές. Θα το δούμε στην πορεία.
Πολλοί λένε ότι ήρθε ο καιρός να εκλεγεί μια γυναίκα. Και εννοώ την Αχτσιόγλου.
Δεν είναι θέμα άνδρα ή γυναίκα, αλλά ικανότητας. Και η Έφη Αχτσιόγλου αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη έχουν δείξει δείγματα γραφής. Αλλά άλλο να είσαι ένα στέλεχος, ακόμη και υψηλού επιπέδου, και άλλο να είσαι πρόεδρος. Και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως είναι σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης; Πώς τον κρίνετε μέχρι στιγμής; Έχει διανύσει ήδη μια πορεία, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι να τα εκτοξεύσει.
Είχε ένα μικρό διάστημα στο οποίο έπρεπε να δείξει αρκετά και σε ένα πολιτικό περιβάλλον που ήταν πολύ σύνθετο. Κάποιες επιλογές τού βγήκαν, κάποιες άλλες όχι.
Μήπως το ότι είπε προεκλογικά ούτε με τον ένα αλλά ούτε και με τον άλλο ήταν τελικά λάθος;
Με το «αν ποτέ» δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα στην πολιτική. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε -και αυτό είναι και η δική μου αντίληψη- ότι με το «αντί» δεν είναι σίγουρο ότι πάντα θα καταφέρνεις να έχεις μεγάλη απήχηση και αποδοχή.
Ποιο είναι το στοίχημα για τη χώρα για την επόμενη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Παρά την επιτυχημένη πρώτη θητεία, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά στο κομμάτι των υποδομών, στο κομμάτι του εκσυγχρονισμού και της λειτουργίας του κράτους, χρειάζεται να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο νομίζω ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί περισσότερο από τον καθένα. Η Ελλάδα να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα.
Η πιο κρίσιμη μεταρρύθμιση; Στην υγεία; Στην παιδεία; Στο κράτος;
Το μείζον είναι η διοίκηση, όπου εντάσσονται και η παιδεία και η υγεία, που είναι τα πρώτιστα, αλλά και οι υποδομές, όπως σας είπα και προηγουμένως. Η Ελλάδα χρειάζεται τις υποδομές, ώστε να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, γιατί οποιαδήποτε επένδυση ή η αλλαγή του οικονομικού κλίματος έχει να κάνει με τις υποδομές, το επίπεδο της καθημερινότητας και την ποιότητα της ζωής.
Ένας πρώην πλέον συνάδελφός σας, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πως την είδατε την κίνηση αυτή;
Κατ’ αρχάς με αντέγραψε και έχει και αυτός ένα jukebox στο γραφείο του (γελάει).
Ισχύει αυτό.
Να πούμε ότι ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι φίλος και ίσως δεν είμαι ο καταλληλότερος να τον αξιολογήσω, γιατί τον εκτιμώ και τον αγαπώ. Χάρηκα πάρα πολύ που ένας αυτοδιοικητικός και ένας άνθρωπος με τόσες ικανότητες αναλαμβάνει μια τέτοια θέση. Είναι σημαντικό και για τον ίδιο αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση ότι ένα στέλεχος με πολλές επιτυχίες στον δήμο του αναλαμβάνει ένα πολύ ευρύτερο αντικείμενο σε ένα κομμάτι το οποίο το ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα.
Με το νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Θα βλέπατε και εσείς το ενδεχόμενο μετά από δύο θητείες δημαρχίας να πάτε για κάτι άλλο; Βουλή ή απευθείας υπουργός;
(Χαμογελάει). Η μητέρα μου μού λέει: «Αγόρι μου, φτάνει όσα έμαθες». (γελάει). Όχι, είμαι εδώ στην πόλη μου, στον δήμο, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο.
Εξακολουθείτε να είστε της άποψης ότι δύο θητείες στη θέση του δημάρχου φτάνουν;
Στην επόμενη θητεία θα ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος υποδομών, έργων και μεταρρυθμίσεων στην πόλη μας. Όταν θα φτάσουμε στο 2028, το ξανασυζητάμε.
Σας βλέπω σήμερα πιο ανοικτό…
Είναι νωρίς ακόμη. Πάντως το να κάνω κάτι διαφορετικό μετά τη δημαρχία δεν είναι κάτι που έχω μέσα στο μυαλό μου.
Τι άλλαξε τους τελευταίους 17 μήνες στην προσωπική σας ζωή εξαιτίας της δημαρχίας; Συνήθειες; Άσπρισαν τα μαλλιά; Το στομάχι έγινε πιο ανθεκτικό; Ή μήπως σάς κούρασε η καθημερινότητα του δημάρχου;
Νομίζω ότι είναι εμφανές (γελάει). Τα μαλλιά άσπρισαν, παίρνω ενίοτε δύο χαπάκια, ένα για τη χοληστερίνη και ένα για την πίεση (γελάει), καμιά μέρα ξεχνάω να φάω, το στομάχι έχει όντως σκληρύνει λίγο, αλλά είναι ένα ταξίδι για το οποίο πραγματικά κάθε ημέρα χαίρομαι.
Με την οικογένεια. Μαζί με τη μαμά Λιλίκα και τις αδελφές του Λου και Άσπα
Η μαμά εξακολουθεί να τηλεφωνεί το πρωί και να σας δίνει συμβουλές και να σας λέει… «βάλε ζακέτα»;
«Βάλε ζακέτα» όχι, αλλά για συμβουλές σίγουρα. Το πρώτο πρωινό τηλεφώνημα είναι πάντοτε από τη μητέρα μου.
Με προσωπική ή πολιτική συμβουλή;
Πάντα είναι και το ένα και το άλλο.
Οι δύο αδελφές σάς συμβουλεύουν σε κάποιες στιγμές;
Οι αδελφές μου, που βρίσκονται και οι δύο σε απόσταση, η μια στην Αθήνα και η άλλη στις ΗΠΑ, επικοινωνούν μαζί μου, για να μου δώσουν κουράγιο και πολλές φορές και για να μου στείλουν ιδέες και προτάσεις από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν στο δικό τους το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ υποστηρικτικές.
Το πολύ πρωινό ξύπνημα εξακολουθεί να υφίσταται;
Γίνεται και χειρότερο (γελάει).
Δηλαδή τι ώρα έχει εγερτήριο;
Τώρα έχουμε πάει γύρω στις 5.
Και ο ύπνος;
Ο ύπνος είναι… όποτε μπορώ. Όταν γυρνώ στο σπίτι μου, κοιμάμαι.
Και το μαξιλάρι σας εξακολουθεί να είναι ο αποδέκτης των τύψεων που έχετε προς αυτούς που αδικήσατε όπως μου είχατε πει παλιότερα;
Ναι, και συζητάει μαζί του. Μόνο που το έχω κουράσει (γελάει).
Απογοητευτήκατε από κάτι ιδιαίτερα;
Κάποια πράγματα με κούρασαν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με απογοήτευσαν.
Όπως;
Κάποιες δυσκολίες, κάποιες αβελτηρίες, αλλά δεν θα το έλεγα απογοήτευση.
Αν κάνατε μια αυτοαξιολόγηση, τι βαθμό θα βάζατε στον εαυτό σας και τη θητεία σας;
Υπήρξα αριστούχος στο σχολείο και δεν συμβιβάζομαι με τίποτε λιγότερο από το άριστα. Κάπου τα πήγαμε πολύ καλά, κάπου τα πήγαμε και άριστα, κάπου τα πήγαμε και καλώς.
Πού θεωρείτε ότι τα πήγατε πολύ καλά;
Στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης, της καθημερινότητας σε πολλές γειτονιές, στην απασχόληση και στο κομμάτι της προβολής της πόλης, όπου τα πήγαμε εξαιρετικά καλά, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι αναγνωρίσιμη και ελκυστική. Από εκεί και μετά το θέμα της καθαριότητας είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά.
Πέραν της καθαριότητας πού αλλού θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα;
Στη κοινωνική πολιτική και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη, της διεύρυνσης της φροντίδας σε κάθε γειτονιά, αλλά αυτό είναι και θέμα χρόνου. Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα κάθε γειτονιά θα έχει τη φροντίδα του δήμου.
Τι περιμένει η Θεσσαλονίκη από τη νέα κυβέρνηση ενόψει και της ανόδου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Ποιο είναι το καλοκαιρινό σας μήνυμα;
Πριν από 10 ημέρες που κατέβηκα στην Αθήνα και μίλησα με τους κορυφαίους υπουργούς τούς άφησα έναν ολόκληρο φάκελο. Αλλά σε ό,τι αφορά την πόλη θα έλεγα ότι είναι οι υποδομές, η ΔΕΘ, το flyover, η ολοκλήρωση του μετρό, ένας πολύ καλύτερος ΟΑΣΘ -γιατί ο ΟΑΣΘ δεν είναι αυτός που έπρεπε να είναι μετά από 4 χρόνια προσπάθειας- και η ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων που έχουν δρομολογηθεί. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει η ατζέντα της πόλης, αλλά η ατζέντα αυτή θα πρέπει να τρέξει.
Για το μετρό τον Φεβρουάριο του 2022 λέγαμε ότι θα λειτουργήσει εντός του 2023, τώρα πήγε στο 2024. Θα έχουμε κι άλλες καθυστερήσεις;
Δυστυχώς είχαμε τις προσφυγές και δυστυχώς πήγε πίσω. Το μετρό είναι ένα σύνθετο έργο. Βλέπω όμως το φως στην άκρη της σήραγγας και τώρα πλέον αν η εκκίνησή του θα είναι αρχές του 2024 ή στη μέση έχει μικρή σημασία. Το θέμα είναι ότι το μετρό ολοκληρώνεται, συνεχίζει προς την Καλαμαριά, συνεχίζει προς τα δυτικά και πρέπει να συνεχίσει και προς το αεροδρόμιο. Εδώ είμαστε, για να επιβλέπουμε και να πιέζουμε.
Το flyover θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στο κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης. Είστε έτοιμος να τα παλέψετε;
Τεράστια προβλήματα και αυτό ήταν ένα θέμα που έθεσα στον νέο υπουργό Υποδομών, τον Χρήστο Σταϊκούρα. Ότι δηλαδή η πόλη είναι απροετοίμαστη για αυτό το έργο που θα επιβαρύνει πάρα πολύ την κυκλοφορία. Χρειάζεται δουλειά, προετοιμασία, αστυνόμευση και ενημέρωση των πολιτών. Αν ξεκινήσουμε χωρίς όλα αυτά, νομίζω ότι η πόλη θα ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Για κάτι βέβαια που, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο.
Σε περιοδεία στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης
Το υπονοήσατε και εσείς ότι ο ΟΑΣΘ παραμένει ο μεγάλος ασθενής. Γιατί; Βλέπετε φως στο τούνελ;
Προφανώς η κατάσταση το 2023 είναι πολύ καλύτερη από το 2019. Αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας τα οχήματα και τον κόσμο που στοιβαζόταν στα λεωφορεία πριν από τέσσερα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά ακόμη δεν είναι ο ΟΑΣΘ που θέλουμε. Ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεισέφερε, εγώ προσωπικά συμμετείχα όσο κανένας δήμαρχος στο παρελθόν στην προσπάθεια για τη βελτίωση του ΟΑΣΘ. Χρειάζεται όμως ο καινούριος φορέας που πολύ τολμηρά αλλά και με βιωσιμότητα θα αναλάβει το συνολικό κομμάτι της εξυπηρέτησης της μεταφοράς των πολιτών και των επισκεπτών.
Πάμε στα πιο ειδικά: Πλατεία Ελευθερίας: τι έγινε και τι να περιμένουμε;
Η Πλατεία Ελευθερίας είναι ένα πολύ σημαντικό αλλά και σύνθετο έργο. Θα προσπαθήσω, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός Πάρκου Μνήμης στο επίπεδο της γης.
Στην καθαριότητα εξακολουθώ να ακούω γκρίνιες. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;
Η Θεσσαλονίκη, με την ανάπτυξη που είχε, επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα και στο κομμάτι της κυκλοφορίας και στο κομμάτι της καθαριότητας. Αυτό είναι κάτι που το συναντάμε σε όλα τα αστικά κέντρα. Πριν από λίγες ημέρες ήμουν στο Λονδίνο και η κατάσταση ήταν και εκεί δύσκολη στον τομέα της καθαριότητας.
Επί της ουσίας τώρα κρατήστε το εξής. Γνωρίζω την κατάσταση, έχω πλήρη εικόνα, κυκλοφορώ στην πόλη. Δεν δίνω κενές υποσχέσεις. Βλέπουμε πού υπάρχει πρόβλημα και σχεδιάζουμε τη λύση του. Αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση πέραν των 59 υπόγειων κάδων επιπλέον 200, αναδιάταξη πόρων, συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων, ενίσχυση του στόλου καθαριότητας -με 23 νέα οχήματα, πέραν των 83 που ήδη φέραμε, και με επιπλέον 74 νέα οχήματα, για τα οποία αναμένουμε έγκριση από την Περιφέρεια- την παράδοση Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους αλλά και την εκπαίδευσή τους κ.ά.
Καλούμαστε όμως να καλύψουμε έδαφος αρκετών χρόνων και επιτρέψτε μου να πω και μια νέα κουλτούρα από πολίτες και επιχειρηματίες για τον δημόσιο χώρο και τα απορρίμματα. Το στοίχημα αυτό είναι διαρκές και μας αφορά όλους.
Μουσείο Ολοκαυτώματος: σε ποιο σημείο βρίσκεται;
Το 2019 το Μουσείο Ολοκαυτώματος ήταν απλά μια σκέψη. Αυτή τη στιγμή, μετά και τα 11.000 τ.μ. που προσέφερε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνονται εντός του 2023 οι μελέτες για την κατασκευή του Μουσείου, που είναι ένα τόσο σημαντικό έργο, αλλά και ένας φάρος για την πόλη μας. Το επίσης εξαιρετικά ευχάριστο είναι ότι καταφέραμε να ενσωματωθεί στο πρότζεκτ ένα πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο περίπου 70 στρεμμάτων, που θα προσφέρει πράσινο στην πόλη αλλά και θα συνοδεύει αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο.
Με κάθε επιφύλαξη, γιατί στην Ελλάδα ζούμε, πότε προβλέπετε να είναι έτοιμο το Μουσείο του Ολοκαυτώματος;
Αν σκεφτούμε ότι οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2023 και με τις επιλογές που κάναμε ώστε να μην έχουμε τις μέγιστες καθυστερήσεις ενός δημόσιου έργου, πιστεύω ότι η κατασκευή του Μουσείου θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 με έναν χρονικό ορίζοντα τριών ετών, καθώς έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του. Αυτά τα λέω με την εμπειρία μου ως μηχανικός.
Έχουμε μπει για τα καλά στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ακούγεται ότι θα έχετε αυτή τη φορά τη στήριξη της ΝΔ. Τι λέτε γι’ αυτό;
Όποια βοήθεια και όποια στήριξη είναι δεκτή. Προφανώς και τη θέλω και προφανώς είναι σημαντικό να υπάρχει βοήθεια αλλά και η συναντίληψη που υπήρξε και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με την κυβέρνηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά το σημαντικό βέβαια είναι -γιατί πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές- να υπάρξει η στήριξη των πολιτών. Δεν απευθύνομαι μόνο σε ένα πολιτικό κοινό, απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες.
Σας αρέσει που έχετε ήδη 12 αντιπάλους;
Δώδεκα είναι; Μήπως βγήκε σήμερα και κανένας ακόμη (γελάει).
Δώδεκα είναι, τουλάχιστον μέχρι προχτές…
Στη δημοκρατία μπορεί καθένας να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια τέτοια διαδικασία. Από την άλλη πλευρά δεν έχουμε απλή αναλογική και ίσως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το 2023 δεν είναι 2019.
Σε περιοδεία στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης
Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος; Με τι ποσοστό θα ήσασταν ευχαριστημένος;
Ευχαριστημένος θα ήμουν με το να επανεκλεγώ... Από εκεί και μετά ανάλογα με τους αντιπάλους και ανάλογα με την πορεία της προεκλογικής προσπάθειας θα μπορώ να σας πω αν ο στόχος είναι η πρώτη ή η δεύτερη Κυριακή.
Ποιος είναι ο στόχος για την επόμενη πενταετία, αν επανεκλεγείτε; Το 2019 είχατε πει καθημερινότητα. Σήμερα;
Η καθημερινότητα παραμένει, καθώς στόχος μας είναι κάθε γειτονιά να έχει τη φροντίδα του δήμου. Από εκεί και πέρα: καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα πεζοδρόμια, φωτισμός παντού, πράσινο, καθαριότητα, υπόγειοι κάδοι. Επίσης να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα, ο άξονας της Αριστοτέλους, το ντεκ της παραλίας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η πλατεία Διοικητηρίου, η πλατεία Ελευθερίας, τα Λουτρά της Θέρμης, όπου ήδη ξεκινήσαμε την προεργασία, οι στάβλοι Παπάφη μαζί με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που δεν αφορούν το δήμο. Συγχρόνως βέβαια και αξιοποιώντας την ελκυστικότητα της πόλης να έχουμε επενδύσεις, εταιρίες καινοτομίας και τεχνολογίας. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί αυτό το ενδιαφέρον για την πόλη, με τον τουρισμό, τον οργανωμένο τουρισμό, τον ποιοτικό τουρισμό για 12 μήνες το χρόνο.
Πώς θα διοικήσετε; Τι σκέφτεστε να αλλάξετε στον τρόπο διοίκησης; Θα έχουμε έναν διαφορετικό Ζέρβα από το 2023 και μετά;
Προφανώς. Διοίκησα τέσσερα χρόνια με την απλή αναλογική. Ας μην ξεχνάμε ότι εκλέχτηκα με 67% και είχα μόλις 7 δημοτικούς συμβούλους στους 49. Χρειάστηκε να κάνω περίτεχνες διαδικασίες, ώστε η πόλη να διοικηθεί και να φέρει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι με το καινούριο εκλογικό σύστημα αλλά και με τη δική μου πρόταση θα έχουμε ένα πιο ομοιογενές διοικητικό σχήμα, με εμπειρία στελεχών -γιατί ήμασταν μια διοίκηση που δεν είχε αυτήν την εμπειρία- με πολλή προεργασία που έχει γίνει και με ένα στυλ διοίκησης που ήδη το δουλεύω στο μυαλό μου. Έτσι ώστε το σχήμα να είναι παρά πολύ αποδοτικό.
Πιο αυστηρό;
Αυστηρό ήταν και τώρα.
Πιο εποπτικό;
Εποπτικό ήταν και τώρα (γελάει).
Πιο επιτελικό;
Ακριβώς. Για να μπορεί μαζί με τα στελέχη του δήμου να τρέχει καλύτερα τα πρότζεκτ, γιατί με τον συνολικό όγκο της δουλειάς που πρέπει να γίνει θα πρέπει να τρέξουμε με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Πάντα στο τέλος ρωτάω για το περίφημο μαγικό ραβδί. Αν το είχατε, τι θα αλλάζατε στη Θεσσαλονίκη;
Εκείνο που θα άλλαζα είναι μια εσωστρέφεια που έχει η πόλη. Μια αίσθηση ότι είναι εγκαταλελειμμένη και ότι δεν θα της συμβεί τίποτε καλό. Η Θεσσαλονίκη είναι φτιαγμένη για να έχει μόνον επιτυχίες, για να προχωράει πάντα μπροστά και να έχει νίκες. Άρα με ένα μαγικό ραβδί θα ήθελα οι Θεσσαλονικείς να αποκτήσουν αυτή την αυτοπεποίθηση ότι στην πόλη ήδη γίνονται πράγματα, ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα και ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρωταγωνίστρια.
Άρα πιο πολύ ψυχαναλυτής και ψυχολόγος.
Ίσως χρειάζεται η πόλη μας τα success stories, που δεν τα είχε τα τελευταία χρόνια. Οι νίκες και μάλιστα οι εκτός έδρας νίκες είναι εκείνες που σου δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι θα πάρεις πρωταθλήματα. Και η Θεσσαλονίκη παίρνει και θα πάρει πολλά πρωταθλήματα.
Είστε λάτρης των τραγουδιών. Βλέπω εδώ και το περίφημο juke box στο γραφείο σας. Ένα τραγούδι που ταιριάζει στην πρώτη θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα ποιο θα ήταν;
Ένα τραγούδι το οποίο αγαπώ πολύ και το οποίο πολλές φορές το τραγουδούσα είναι το «Here comes the sun» των Beatles. Στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας και των προβλημάτων το άκουγα συχνά... Βγαίνει ο ήλιος κι όλα είναι φωτεινά και λαμπερά, όλα φέρνουν υγεία και επιτυχία.
Σας βλέπω ότι συγκινηθήκατε. Προφανώς γιατί οι ημέρες της πανδημίας ήταν δύσκολες και είχατε μεγάλη πίεση. Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον τελευταίο πρωινό καφέ μάς έλεγε ότι πήγαινε κάθε ημέρα στο γραφείο του όπου τον περίμεναν 30 άνθρωποι που του ζητούσαν να μεσολαβήσει για να μπουν οι δικοί τους στην Εντατική.
Αυτά που είπε ο Ιγνάτιος τα έζησα και εγώ. Δύσκολες εικόνες στα νοσοκομεία, δύσκολες εικόνες στην καθημερινότητα. Να είσαι ένας νέος δήμαρχος έξι μηνών και να βλέπεις τους δρόμους άδειους και τον κόσμο με αγωνία. Από την άλλη υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες στο να εκτελείς έργα. Να φανταστείτε ότι το γραφείο μου, το γραφείο του δημάρχου, ήταν χωρισμένο σε δύο βάρδιες. Ήμασταν στο 50-50. Οι μισοί ήταν στο σπίτι τους -μια ημέρα ερχόταν η μία ομάδα του επιτελείου, την άλλη ημέρα η άλλη. Κι αυτό, ώστε, αν έβγαινε ένα κρούσμα θετικό, να μπορούσε να δουλέψει μία από τις δύο ομάδες, γιατί υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε όλοι να βγουν στην καραντίνα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δουλέψαμε. Άρα, όταν έβγαινε ο ήλιος, μας έδινε κουράγιο. Γι’ αυτό και άκουγα τόσο συχνά το τραγούδι των Βeatles.
Mάλιστα. Και ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι γι’ αυτά που έρχονται; Φαντάζομαι σίγουρα πιο αισιόδοξα…
Να πω και ένα σαλονικιώτικο. «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» του Βασίλη Καρρά. Για να δώσουμε και ένα μήνυμα ότι μένουμε Θεσσαλονίκη.
15/07/2023 08:00
08/07/2023 08:10
01/07/2023 08:00
29/07/2023 08:00
05/08/2023 08:00
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι παρά τις δυσκολίες της τετραετίας «η σταθερότητα, η ικανότητα στο να ξεπεραστούν οι κρίσεις, αλλά και το όραμα και οι κατευθύνσεις σε πολλούς τομείς έπεισαν τον κόσμο ότι θα πρέπει να στηρίξει ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι είναι «μια από τις μοναδικές περιπτώσεις που κατάφερε να πάρει την Αριστερά από μικρά μονοψήφια ποσοστά και να την φέρει στο Μαξίμου», αλλά και ότι πια «έκλεισε ένας κύκλος και ότι σοφά έπραξε αποχωρώντας». Όσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη σημειώνει ότι άλλες κινήσεις τού βγήκαν και άλλες όχι και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι «με το αντί δεν είναι σίγουρο ότι πάντα θα καταφέρνεις να έχεις μεγάλη απήχηση και αποδοχή».
Για τα έργα της πόλης τονίζει ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει η ατζέντα «αλλά θα πρέπει να τρέξει», ενώ κάνοντας την αυτοαξιολόγησή του τονίζει με νόημα: «Υπήρξα αριστούχος στο σχολείο και δεν συμβιβάζομαι με τίποτε λιγότερο από το άριστα. Κάπου τα πήγαμε πολύ καλά, κάπου τα πήγαμε και άριστα, κάπου τα πήγαμε και καλώς». Παραδέχεται ότι στην καθαριότητα ο δήμος πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά. «Γνωρίζω την κατάσταση, έχω πλήρη εικόνα, κυκλοφορώ στην πόλη. Δεν δίνω κενές υποσχέσεις. Βλέπουμε πού υπάρχει πρόβλημα και σχεδιάζουμε τη λύση του», τονίζει.
Για τους πολλούς υποψηφίους στον δήμο Θεσσαλονίκης απαντά ότι «στη δημοκρατία μπορεί καθένας να προσφέρει τις υπηρεσίες του», αλλά και ότι «δεν έχουμε απλή αναλογική και ίσως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το 2023 δεν είναι 2019». Όσο για το δικό του στόχο τον προσδιορίζει ως εξής: Επανεκλογή και επιμονή στην καθημερινότητα, καθώς «στόχος μας είναι κάθε γειτονιά να έχει τη φροντίδα του δήμου», αλλά και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης, γιατί «με τον συνολικό όγκο της δουλειάς που πρέπει να γίνει θα πρέπει να τρέξουμε με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».
Στην ερώτηση για το μαγικό ραβδί απαντά ότι εκείνο που θα άλλαζε στη Θεσσαλονίκη είναι «μια εσωστρέφεια που έχει η πόλη και μια αίσθηση ότι είναι εγκαταλελειμμένη και ότι δεν θα της συμβεί τίποτε καλό. Θα ήθελα οι Θεσσαλονικείς να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ότι στην πόλη ήδη γίνονται πράγματα, ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα και ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρωταγωνίστρια».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε συγκινησιακά φορτισμένα. Ρωτήσαμε τον δήμαρχο για το τραγούδι που θα αντιπροσώπευε την πρώτη τετραετία. Μας απάντησε το «Here comes the sun» των Beatles. Λέγοντας εμφανώς συγκινημένος ότι «στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας και των προβλημάτων το άκουγα συχνά. Βγαίνει ο ήλιος κι όλα είναι φωτεινά και λαμπερά, όλα φέρνουν υγεία και επιτυχία». Και όταν επιμείναμε μάς θύμισε τις ημέρες της πανδημίας: «Δύσκολες εικόνες στα νοσοκομεία, δύσκολες εικόνες στην καθημερινότητα. Να είσαι ένας νέος δήμαρχος έξι μηνών και να βλέπεις τους δρόμους άδειους και τον κόσμο με αγωνία. Από την άλλη υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες στο να εκτελείς έργα. Να έχεις στο γραφείο χωρισμένο σε δύο βάρδιες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δουλέψαμε. Άρα, όταν έβγαινε ο ήλιος, μας έδινε κουράγιο. Γι’ αυτό και άκουγα τόσο συχνά το τραγούδι των Βeatles».
Πάντως για το μέλλον απαντά σαλονικιώτικα. Το τραγούδι του για την επόμενη πενταετία είναι το «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» του Βασίλη Καρρά. «Για να δώσουμε», όπως λέει «και ένα μήνυμα ότι μένουμε Θεσσαλονίκη».
Κύριε δήμαρχε, είστε γουρλής: Πριν από 17 μήνες ήπιαμε εδώ τον πρώτο «πρωινό καφέ» της σειράς. Έκτοτε ο καφές ζει και βασιλεύει…
(Γελάει). Γενικά μου λένε ότι είμαι γουρλής και κάνω καλό ποδαρικό. Πολλοί φίλοι με φώναζαν, για να κάνω ποδαρικό στο μαγαζί τους. Άρα, χαίρομαι που βοήθησα και εσάς και επαληθεύεται και ο κανόνας (γελάει).
Τότε πίνατε το πρωί εσπρέσο. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια προτίμηση;
Εσπρέσο, πολλούς εσπρέσο και κανέναν ελληνικό. Έχουμε μια κομψοτέχνισσα εδώ στο γραφείο, που κάνει εξαιρετικό ελληνικό καφέ (γελάει).
Και χωρίς ζάχαρη…
Και χωρίς ζάχαρη. Ο ελληνικός καφές πρέπει να είναι άψογος. Σε μπρίκι…
Τα θεσσαλονικιώτικα κουλούρια που είχαμε την άλλη φορά δεν τα βλέπω στο γραφείο σας…
Κουλούρια είχαμε στον προηγούμενο πρωινό καφέ. Είχαμε όμως πολλά κουλούρια τώρα στο Λονδίνο. Στο φεστιβάλ γαστρονομίας National Geographic Traveller.
Τα φτιάξατε εσείς;
Τα πήραμε έτοιμα τα κουλούρια, αλλά τα ετοιμάσαμε με αυγά, με φέτα τυρί, με ντομάτα και έκαναν θραύση.
Και τότε είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα έχουμε μία από τα ίδια.
(Χαμογελάει). Η καλή ομάδα δεν αλλάζει.
Πώς σας φάνηκε το εκλογικό αποτέλεσμα;
Σε κάποιο βαθμό ήταν αναμενόμενο όσον αφορά τη νίκη της ΝΔ, αλλά νομίζω ότι η διαφορά μάς εξέπληξε όλους.
Γιατί εμπιστεύθηκε ο κόσμος ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας του μάλιστα μετά από 4 δύσκολα χρόνια διακυβέρνησης ακόμη πιο υψηλά ποσοστά;
Παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις γκαντεμιές, η σταθερότητα, η ικανότητα στο να ξεπεραστούν οι κρίσεις και από την άλλη πλευρά το όραμα και οι κατευθύνσεις σε πολλούς τομείς έπεισαν τον κόσμο ότι θα πρέπει να στηρίξει ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πολλοί προβλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυριαρχήσει για μια οκταετία στην πολιτική σκηνή της χώρας λόγω και της έλλειψης μιας ισχυρής αντιπολίτευσης. Βλέπετε πιθανό κάτι τέτοιο;
Στην πολιτική είναι πολύ δύσκολο να προβλέπεις και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες ακόμη και σε έναν χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών. Πολλά συμβαίνουν. Η ελληνική αλλά και η παγκόσμια πολιτική κατάσταση μάς δείχνουν ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Και να αλλάξουν ραγδαία. Αλλά από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θετικά στοιχεία -άλλωστε γι’ αυτό και εγώ τον εμπιστεύθηκα από το 2015.
Ήταν λογική από την άλλη η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα;
Η Αριστερά πάντα έχει σύμβολα και τιμά προσωπικότητες για την ουσιαστική τους συνεισφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι νομίζω μια από τις μοναδικές περιπτώσεις που κατάφερε να πάρει την Αριστερά από μικρά μονοψήφια ποσοστά και να την φέρει στο Μαξίμου. Αυτό δείχνει το μέγεθος του πολιτικού άνδρα και τις ικανότητές του. Από εκεί και μετά έκλεισε ένας κύκλος και νομίζω ότι πολύ σοφά έπραξε αποχωρώντας, γιατί πλέον και η φθορά -και για το κόμμα του και για τον ίδιο- θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Θα ξαναβρεί βηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο καιρός θα δείξει κατά πόσο και κάτω από τις συνθήκες -τις οικονομικές και τις κοινωνικές- αυτό το κόμμα μπορεί να επανέλθει. Σε κάθε περίπτωση η ηγετική μορφή, δηλαδή η μορφή του ηγέτη και του επικεφαλής, είναι αυτή που θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές. Θα το δούμε στην πορεία.
Πολλοί λένε ότι ήρθε ο καιρός να εκλεγεί μια γυναίκα. Και εννοώ την Αχτσιόγλου.
Δεν είναι θέμα άνδρα ή γυναίκα, αλλά ικανότητας. Και η Έφη Αχτσιόγλου αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη έχουν δείξει δείγματα γραφής. Αλλά άλλο να είσαι ένα στέλεχος, ακόμη και υψηλού επιπέδου, και άλλο να είσαι πρόεδρος. Και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως είναι σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης; Πώς τον κρίνετε μέχρι στιγμής; Έχει διανύσει ήδη μια πορεία, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι να τα εκτοξεύσει.
Είχε ένα μικρό διάστημα στο οποίο έπρεπε να δείξει αρκετά και σε ένα πολιτικό περιβάλλον που ήταν πολύ σύνθετο. Κάποιες επιλογές τού βγήκαν, κάποιες άλλες όχι.
Μήπως το ότι είπε προεκλογικά ούτε με τον ένα αλλά ούτε και με τον άλλο ήταν τελικά λάθος;
Με το «αν ποτέ» δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα στην πολιτική. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε -και αυτό είναι και η δική μου αντίληψη- ότι με το «αντί» δεν είναι σίγουρο ότι πάντα θα καταφέρνεις να έχεις μεγάλη απήχηση και αποδοχή.
Ποιο είναι το στοίχημα για τη χώρα για την επόμενη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Παρά την επιτυχημένη πρώτη θητεία, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά στο κομμάτι των υποδομών, στο κομμάτι του εκσυγχρονισμού και της λειτουργίας του κράτους, χρειάζεται να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο νομίζω ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί περισσότερο από τον καθένα. Η Ελλάδα να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα.
Η πιο κρίσιμη μεταρρύθμιση; Στην υγεία; Στην παιδεία; Στο κράτος;
Το μείζον είναι η διοίκηση, όπου εντάσσονται και η παιδεία και η υγεία, που είναι τα πρώτιστα, αλλά και οι υποδομές, όπως σας είπα και προηγουμένως. Η Ελλάδα χρειάζεται τις υποδομές, ώστε να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, γιατί οποιαδήποτε επένδυση ή η αλλαγή του οικονομικού κλίματος έχει να κάνει με τις υποδομές, το επίπεδο της καθημερινότητας και την ποιότητα της ζωής.
Ένας πρώην πλέον συνάδελφός σας, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πως την είδατε την κίνηση αυτή;
Κατ’ αρχάς με αντέγραψε και έχει και αυτός ένα jukebox στο γραφείο του (γελάει).
Ισχύει αυτό.
Να πούμε ότι ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι φίλος και ίσως δεν είμαι ο καταλληλότερος να τον αξιολογήσω, γιατί τον εκτιμώ και τον αγαπώ. Χάρηκα πάρα πολύ που ένας αυτοδιοικητικός και ένας άνθρωπος με τόσες ικανότητες αναλαμβάνει μια τέτοια θέση. Είναι σημαντικό και για τον ίδιο αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση ότι ένα στέλεχος με πολλές επιτυχίες στον δήμο του αναλαμβάνει ένα πολύ ευρύτερο αντικείμενο σε ένα κομμάτι το οποίο το ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα.
Με το νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Θα βλέπατε και εσείς το ενδεχόμενο μετά από δύο θητείες δημαρχίας να πάτε για κάτι άλλο; Βουλή ή απευθείας υπουργός;
(Χαμογελάει). Η μητέρα μου μού λέει: «Αγόρι μου, φτάνει όσα έμαθες». (γελάει). Όχι, είμαι εδώ στην πόλη μου, στον δήμο, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο.
Εξακολουθείτε να είστε της άποψης ότι δύο θητείες στη θέση του δημάρχου φτάνουν;
Στην επόμενη θητεία θα ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος υποδομών, έργων και μεταρρυθμίσεων στην πόλη μας. Όταν θα φτάσουμε στο 2028, το ξανασυζητάμε.
Σας βλέπω σήμερα πιο ανοικτό…
Είναι νωρίς ακόμη. Πάντως το να κάνω κάτι διαφορετικό μετά τη δημαρχία δεν είναι κάτι που έχω μέσα στο μυαλό μου.
Τι άλλαξε τους τελευταίους 17 μήνες στην προσωπική σας ζωή εξαιτίας της δημαρχίας; Συνήθειες; Άσπρισαν τα μαλλιά; Το στομάχι έγινε πιο ανθεκτικό; Ή μήπως σάς κούρασε η καθημερινότητα του δημάρχου;
Νομίζω ότι είναι εμφανές (γελάει). Τα μαλλιά άσπρισαν, παίρνω ενίοτε δύο χαπάκια, ένα για τη χοληστερίνη και ένα για την πίεση (γελάει), καμιά μέρα ξεχνάω να φάω, το στομάχι έχει όντως σκληρύνει λίγο, αλλά είναι ένα ταξίδι για το οποίο πραγματικά κάθε ημέρα χαίρομαι.
Με την οικογένεια. Μαζί με τη μαμά Λιλίκα και τις αδελφές του Λου και Άσπα
Η μαμά εξακολουθεί να τηλεφωνεί το πρωί και να σας δίνει συμβουλές και να σας λέει… «βάλε ζακέτα»;
«Βάλε ζακέτα» όχι, αλλά για συμβουλές σίγουρα. Το πρώτο πρωινό τηλεφώνημα είναι πάντοτε από τη μητέρα μου.
Με προσωπική ή πολιτική συμβουλή;
Πάντα είναι και το ένα και το άλλο.
Οι δύο αδελφές σάς συμβουλεύουν σε κάποιες στιγμές;
Οι αδελφές μου, που βρίσκονται και οι δύο σε απόσταση, η μια στην Αθήνα και η άλλη στις ΗΠΑ, επικοινωνούν μαζί μου, για να μου δώσουν κουράγιο και πολλές φορές και για να μου στείλουν ιδέες και προτάσεις από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν στο δικό τους το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ υποστηρικτικές.
Το πολύ πρωινό ξύπνημα εξακολουθεί να υφίσταται;
Γίνεται και χειρότερο (γελάει).
Δηλαδή τι ώρα έχει εγερτήριο;
Τώρα έχουμε πάει γύρω στις 5.
Και ο ύπνος;
Ο ύπνος είναι… όποτε μπορώ. Όταν γυρνώ στο σπίτι μου, κοιμάμαι.
Και το μαξιλάρι σας εξακολουθεί να είναι ο αποδέκτης των τύψεων που έχετε προς αυτούς που αδικήσατε όπως μου είχατε πει παλιότερα;
Ναι, και συζητάει μαζί του. Μόνο που το έχω κουράσει (γελάει).
Απογοητευτήκατε από κάτι ιδιαίτερα;
Κάποια πράγματα με κούρασαν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με απογοήτευσαν.
Όπως;
Κάποιες δυσκολίες, κάποιες αβελτηρίες, αλλά δεν θα το έλεγα απογοήτευση.
Αν κάνατε μια αυτοαξιολόγηση, τι βαθμό θα βάζατε στον εαυτό σας και τη θητεία σας;
Υπήρξα αριστούχος στο σχολείο και δεν συμβιβάζομαι με τίποτε λιγότερο από το άριστα. Κάπου τα πήγαμε πολύ καλά, κάπου τα πήγαμε και άριστα, κάπου τα πήγαμε και καλώς.
Πού θεωρείτε ότι τα πήγατε πολύ καλά;
Στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης, της καθημερινότητας σε πολλές γειτονιές, στην απασχόληση και στο κομμάτι της προβολής της πόλης, όπου τα πήγαμε εξαιρετικά καλά, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι αναγνωρίσιμη και ελκυστική. Από εκεί και μετά το θέμα της καθαριότητας είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά.
Πέραν της καθαριότητας πού αλλού θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα;
Στη κοινωνική πολιτική και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη, της διεύρυνσης της φροντίδας σε κάθε γειτονιά, αλλά αυτό είναι και θέμα χρόνου. Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα κάθε γειτονιά θα έχει τη φροντίδα του δήμου.
Τι περιμένει η Θεσσαλονίκη από τη νέα κυβέρνηση ενόψει και της ανόδου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Ποιο είναι το καλοκαιρινό σας μήνυμα;
Πριν από 10 ημέρες που κατέβηκα στην Αθήνα και μίλησα με τους κορυφαίους υπουργούς τούς άφησα έναν ολόκληρο φάκελο. Αλλά σε ό,τι αφορά την πόλη θα έλεγα ότι είναι οι υποδομές, η ΔΕΘ, το flyover, η ολοκλήρωση του μετρό, ένας πολύ καλύτερος ΟΑΣΘ -γιατί ο ΟΑΣΘ δεν είναι αυτός που έπρεπε να είναι μετά από 4 χρόνια προσπάθειας- και η ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων που έχουν δρομολογηθεί. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει η ατζέντα της πόλης, αλλά η ατζέντα αυτή θα πρέπει να τρέξει.
Για το μετρό τον Φεβρουάριο του 2022 λέγαμε ότι θα λειτουργήσει εντός του 2023, τώρα πήγε στο 2024. Θα έχουμε κι άλλες καθυστερήσεις;
Δυστυχώς είχαμε τις προσφυγές και δυστυχώς πήγε πίσω. Το μετρό είναι ένα σύνθετο έργο. Βλέπω όμως το φως στην άκρη της σήραγγας και τώρα πλέον αν η εκκίνησή του θα είναι αρχές του 2024 ή στη μέση έχει μικρή σημασία. Το θέμα είναι ότι το μετρό ολοκληρώνεται, συνεχίζει προς την Καλαμαριά, συνεχίζει προς τα δυτικά και πρέπει να συνεχίσει και προς το αεροδρόμιο. Εδώ είμαστε, για να επιβλέπουμε και να πιέζουμε.
Το flyover θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στο κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης. Είστε έτοιμος να τα παλέψετε;
Τεράστια προβλήματα και αυτό ήταν ένα θέμα που έθεσα στον νέο υπουργό Υποδομών, τον Χρήστο Σταϊκούρα. Ότι δηλαδή η πόλη είναι απροετοίμαστη για αυτό το έργο που θα επιβαρύνει πάρα πολύ την κυκλοφορία. Χρειάζεται δουλειά, προετοιμασία, αστυνόμευση και ενημέρωση των πολιτών. Αν ξεκινήσουμε χωρίς όλα αυτά, νομίζω ότι η πόλη θα ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Για κάτι βέβαια που, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο.
Σε περιοδεία στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης
Το υπονοήσατε και εσείς ότι ο ΟΑΣΘ παραμένει ο μεγάλος ασθενής. Γιατί; Βλέπετε φως στο τούνελ;
Προφανώς η κατάσταση το 2023 είναι πολύ καλύτερη από το 2019. Αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας τα οχήματα και τον κόσμο που στοιβαζόταν στα λεωφορεία πριν από τέσσερα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά ακόμη δεν είναι ο ΟΑΣΘ που θέλουμε. Ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεισέφερε, εγώ προσωπικά συμμετείχα όσο κανένας δήμαρχος στο παρελθόν στην προσπάθεια για τη βελτίωση του ΟΑΣΘ. Χρειάζεται όμως ο καινούριος φορέας που πολύ τολμηρά αλλά και με βιωσιμότητα θα αναλάβει το συνολικό κομμάτι της εξυπηρέτησης της μεταφοράς των πολιτών και των επισκεπτών.
Πάμε στα πιο ειδικά: Πλατεία Ελευθερίας: τι έγινε και τι να περιμένουμε;
Η Πλατεία Ελευθερίας είναι ένα πολύ σημαντικό αλλά και σύνθετο έργο. Θα προσπαθήσω, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός Πάρκου Μνήμης στο επίπεδο της γης.
Στην καθαριότητα εξακολουθώ να ακούω γκρίνιες. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;
Η Θεσσαλονίκη, με την ανάπτυξη που είχε, επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα και στο κομμάτι της κυκλοφορίας και στο κομμάτι της καθαριότητας. Αυτό είναι κάτι που το συναντάμε σε όλα τα αστικά κέντρα. Πριν από λίγες ημέρες ήμουν στο Λονδίνο και η κατάσταση ήταν και εκεί δύσκολη στον τομέα της καθαριότητας.
Επί της ουσίας τώρα κρατήστε το εξής. Γνωρίζω την κατάσταση, έχω πλήρη εικόνα, κυκλοφορώ στην πόλη. Δεν δίνω κενές υποσχέσεις. Βλέπουμε πού υπάρχει πρόβλημα και σχεδιάζουμε τη λύση του. Αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση πέραν των 59 υπόγειων κάδων επιπλέον 200, αναδιάταξη πόρων, συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων, ενίσχυση του στόλου καθαριότητας -με 23 νέα οχήματα, πέραν των 83 που ήδη φέραμε, και με επιπλέον 74 νέα οχήματα, για τα οποία αναμένουμε έγκριση από την Περιφέρεια- την παράδοση Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους αλλά και την εκπαίδευσή τους κ.ά.
Καλούμαστε όμως να καλύψουμε έδαφος αρκετών χρόνων και επιτρέψτε μου να πω και μια νέα κουλτούρα από πολίτες και επιχειρηματίες για τον δημόσιο χώρο και τα απορρίμματα. Το στοίχημα αυτό είναι διαρκές και μας αφορά όλους.
Μουσείο Ολοκαυτώματος: σε ποιο σημείο βρίσκεται;
Το 2019 το Μουσείο Ολοκαυτώματος ήταν απλά μια σκέψη. Αυτή τη στιγμή, μετά και τα 11.000 τ.μ. που προσέφερε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνονται εντός του 2023 οι μελέτες για την κατασκευή του Μουσείου, που είναι ένα τόσο σημαντικό έργο, αλλά και ένας φάρος για την πόλη μας. Το επίσης εξαιρετικά ευχάριστο είναι ότι καταφέραμε να ενσωματωθεί στο πρότζεκτ ένα πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο περίπου 70 στρεμμάτων, που θα προσφέρει πράσινο στην πόλη αλλά και θα συνοδεύει αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο.
Με κάθε επιφύλαξη, γιατί στην Ελλάδα ζούμε, πότε προβλέπετε να είναι έτοιμο το Μουσείο του Ολοκαυτώματος;
Αν σκεφτούμε ότι οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2023 και με τις επιλογές που κάναμε ώστε να μην έχουμε τις μέγιστες καθυστερήσεις ενός δημόσιου έργου, πιστεύω ότι η κατασκευή του Μουσείου θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 με έναν χρονικό ορίζοντα τριών ετών, καθώς έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του. Αυτά τα λέω με την εμπειρία μου ως μηχανικός.
Έχουμε μπει για τα καλά στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ακούγεται ότι θα έχετε αυτή τη φορά τη στήριξη της ΝΔ. Τι λέτε γι’ αυτό;
Όποια βοήθεια και όποια στήριξη είναι δεκτή. Προφανώς και τη θέλω και προφανώς είναι σημαντικό να υπάρχει βοήθεια αλλά και η συναντίληψη που υπήρξε και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με την κυβέρνηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά το σημαντικό βέβαια είναι -γιατί πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές- να υπάρξει η στήριξη των πολιτών. Δεν απευθύνομαι μόνο σε ένα πολιτικό κοινό, απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες.
Σας αρέσει που έχετε ήδη 12 αντιπάλους;
Δώδεκα είναι; Μήπως βγήκε σήμερα και κανένας ακόμη (γελάει).
Δώδεκα είναι, τουλάχιστον μέχρι προχτές…
Στη δημοκρατία μπορεί καθένας να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια τέτοια διαδικασία. Από την άλλη πλευρά δεν έχουμε απλή αναλογική και ίσως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το 2023 δεν είναι 2019.
Σε περιοδεία στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης
Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος; Με τι ποσοστό θα ήσασταν ευχαριστημένος;
Ευχαριστημένος θα ήμουν με το να επανεκλεγώ... Από εκεί και μετά ανάλογα με τους αντιπάλους και ανάλογα με την πορεία της προεκλογικής προσπάθειας θα μπορώ να σας πω αν ο στόχος είναι η πρώτη ή η δεύτερη Κυριακή.
Ποιος είναι ο στόχος για την επόμενη πενταετία, αν επανεκλεγείτε; Το 2019 είχατε πει καθημερινότητα. Σήμερα;
Η καθημερινότητα παραμένει, καθώς στόχος μας είναι κάθε γειτονιά να έχει τη φροντίδα του δήμου. Από εκεί και πέρα: καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα πεζοδρόμια, φωτισμός παντού, πράσινο, καθαριότητα, υπόγειοι κάδοι. Επίσης να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα, ο άξονας της Αριστοτέλους, το ντεκ της παραλίας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η πλατεία Διοικητηρίου, η πλατεία Ελευθερίας, τα Λουτρά της Θέρμης, όπου ήδη ξεκινήσαμε την προεργασία, οι στάβλοι Παπάφη μαζί με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που δεν αφορούν το δήμο. Συγχρόνως βέβαια και αξιοποιώντας την ελκυστικότητα της πόλης να έχουμε επενδύσεις, εταιρίες καινοτομίας και τεχνολογίας. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί αυτό το ενδιαφέρον για την πόλη, με τον τουρισμό, τον οργανωμένο τουρισμό, τον ποιοτικό τουρισμό για 12 μήνες το χρόνο.
Πώς θα διοικήσετε; Τι σκέφτεστε να αλλάξετε στον τρόπο διοίκησης; Θα έχουμε έναν διαφορετικό Ζέρβα από το 2023 και μετά;
Προφανώς. Διοίκησα τέσσερα χρόνια με την απλή αναλογική. Ας μην ξεχνάμε ότι εκλέχτηκα με 67% και είχα μόλις 7 δημοτικούς συμβούλους στους 49. Χρειάστηκε να κάνω περίτεχνες διαδικασίες, ώστε η πόλη να διοικηθεί και να φέρει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι με το καινούριο εκλογικό σύστημα αλλά και με τη δική μου πρόταση θα έχουμε ένα πιο ομοιογενές διοικητικό σχήμα, με εμπειρία στελεχών -γιατί ήμασταν μια διοίκηση που δεν είχε αυτήν την εμπειρία- με πολλή προεργασία που έχει γίνει και με ένα στυλ διοίκησης που ήδη το δουλεύω στο μυαλό μου. Έτσι ώστε το σχήμα να είναι παρά πολύ αποδοτικό.
Πιο αυστηρό;
Αυστηρό ήταν και τώρα.
Πιο εποπτικό;
Εποπτικό ήταν και τώρα (γελάει).
Πιο επιτελικό;
Ακριβώς. Για να μπορεί μαζί με τα στελέχη του δήμου να τρέχει καλύτερα τα πρότζεκτ, γιατί με τον συνολικό όγκο της δουλειάς που πρέπει να γίνει θα πρέπει να τρέξουμε με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Πάντα στο τέλος ρωτάω για το περίφημο μαγικό ραβδί. Αν το είχατε, τι θα αλλάζατε στη Θεσσαλονίκη;
Εκείνο που θα άλλαζα είναι μια εσωστρέφεια που έχει η πόλη. Μια αίσθηση ότι είναι εγκαταλελειμμένη και ότι δεν θα της συμβεί τίποτε καλό. Η Θεσσαλονίκη είναι φτιαγμένη για να έχει μόνον επιτυχίες, για να προχωράει πάντα μπροστά και να έχει νίκες. Άρα με ένα μαγικό ραβδί θα ήθελα οι Θεσσαλονικείς να αποκτήσουν αυτή την αυτοπεποίθηση ότι στην πόλη ήδη γίνονται πράγματα, ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα και ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρωταγωνίστρια.
Άρα πιο πολύ ψυχαναλυτής και ψυχολόγος.
Ίσως χρειάζεται η πόλη μας τα success stories, που δεν τα είχε τα τελευταία χρόνια. Οι νίκες και μάλιστα οι εκτός έδρας νίκες είναι εκείνες που σου δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι θα πάρεις πρωταθλήματα. Και η Θεσσαλονίκη παίρνει και θα πάρει πολλά πρωταθλήματα.
Είστε λάτρης των τραγουδιών. Βλέπω εδώ και το περίφημο juke box στο γραφείο σας. Ένα τραγούδι που ταιριάζει στην πρώτη θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα ποιο θα ήταν;
Ένα τραγούδι το οποίο αγαπώ πολύ και το οποίο πολλές φορές το τραγουδούσα είναι το «Here comes the sun» των Beatles. Στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας και των προβλημάτων το άκουγα συχνά... Βγαίνει ο ήλιος κι όλα είναι φωτεινά και λαμπερά, όλα φέρνουν υγεία και επιτυχία.
Σας βλέπω ότι συγκινηθήκατε. Προφανώς γιατί οι ημέρες της πανδημίας ήταν δύσκολες και είχατε μεγάλη πίεση. Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον τελευταίο πρωινό καφέ μάς έλεγε ότι πήγαινε κάθε ημέρα στο γραφείο του όπου τον περίμεναν 30 άνθρωποι που του ζητούσαν να μεσολαβήσει για να μπουν οι δικοί τους στην Εντατική.
Αυτά που είπε ο Ιγνάτιος τα έζησα και εγώ. Δύσκολες εικόνες στα νοσοκομεία, δύσκολες εικόνες στην καθημερινότητα. Να είσαι ένας νέος δήμαρχος έξι μηνών και να βλέπεις τους δρόμους άδειους και τον κόσμο με αγωνία. Από την άλλη υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες στο να εκτελείς έργα. Να φανταστείτε ότι το γραφείο μου, το γραφείο του δημάρχου, ήταν χωρισμένο σε δύο βάρδιες. Ήμασταν στο 50-50. Οι μισοί ήταν στο σπίτι τους -μια ημέρα ερχόταν η μία ομάδα του επιτελείου, την άλλη ημέρα η άλλη. Κι αυτό, ώστε, αν έβγαινε ένα κρούσμα θετικό, να μπορούσε να δουλέψει μία από τις δύο ομάδες, γιατί υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε όλοι να βγουν στην καραντίνα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δουλέψαμε. Άρα, όταν έβγαινε ο ήλιος, μας έδινε κουράγιο. Γι’ αυτό και άκουγα τόσο συχνά το τραγούδι των Βeatles.
Mάλιστα. Και ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι γι’ αυτά που έρχονται; Φαντάζομαι σίγουρα πιο αισιόδοξα…
Να πω και ένα σαλονικιώτικο. «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» του Βασίλη Καρρά. Για να δώσουμε και ένα μήνυμα ότι μένουμε Θεσσαλονίκη.
ΣΧΟΛΙΑ