Προοδευτική δημοτική αρχή στη Θεσσαλονίκη
Ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2010 άλλαξε σελίδα. Με δήμαρχο τον Γιάννη Μπουτάρη, η πόλη ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι εξωστρέφειας, φιλίας με τους γείτονες, κατανόησης της πολυεθνικής ιστορίας της, αποδοχής της διαφορετικότητας, ενθάρρυνσης της πολιτιστικής δημιουργίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.
Η δημοτική Κίνηση «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» ήταν μία υποδειγματική συσπείρωση ενεργών προοδευτικών πολιτών, που στηρίχθηκε βεβαίως στη συνέχεια από κόμματα, αλλά διατήρησε πλήρως την ανεξαρτησία της.
Στην οκταετία που πέρασε, η Θεσσαλονίκη έκανε σημαντικά βήματα στη διαμόρφωσή της, ως ανοικτής και εξωστρεφούς πόλης. Αντίθετα, στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη οι βελτιώσεις δεν ήταν σημαντικές. Η δε «Πρωτοβουλία» σταδιακά έχασε τη δυναμική της ως χώρος ενεργού συμμετοχής πολιτών. Αποτιμώντας ωστόσο συνολικά την περίοδο αυτή, υπήρξε μία θετική μεταστροφή της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα είναι υπαρκτή η απειλή της συντηρητικής παλινόρθωσης, που θα επιτρέψει την ακροδεξιά έξαρση με μισαλλοδοξία, ρατσισμό και εθνικισμό. Είναι ταυτόχρονα δυνατή η κοινωνικά προοδευτική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη. Είναι πολλά αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν συναρτώνται όλα από την τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο για να υπάρχουν τοπικές πολιτικές που θα προωθούν το όραμα της προοδευτικής Θεσσαλονίκης απαιτείται στη διοίκηση του κεντρικού δήμου της πόλης να βρίσκονται δυνάμεις που διάκεινται θετικά σε αυτό.
Το ζητούμενο σήμερα είναι να μην αναιρεθούν όσα θετικά δημιουργήθηκαν και να ενοποιηθούν με νέα συστατικά στοιχεία, ώστε να συγκροτηθεί μία νέα δυναμική, με στόχο να συντελεστεί ένας «εν πλω» μετασχηματισμός του προοδευτικού αυτοδιοικητικού ρεύματος στην πόλη.
Δεν είναι ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα στο χώρο της αυτοδιοίκησης να επιλέξουν την αυτόνομη κάθοδο - καταγραφή, επηρεασμένες από το γεγονός ότι το νέο σύστημα απλής αναλογικής επιτρέπει την εκλογή δημοτικού συμβούλου με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα.
Αυτό που απαιτείται είναι μία νέα αυτοδοικητική πρωτοβουλία ευρείας συμπαράταξης ενεργών προοδευτικών πολιτών, που θα υπερβεί αδυναμίες του παρελθόντος και θα στηριχθεί στην προγραμματική δέσμευση και τη συμμετοχική λειτουργία.
Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή μία νικηφόρα προοδευτική απάντηση στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη.
Τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να παραχωρήσουν χώρο για τις αναγκαίες συμπαρατάξεις στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από την αντιπαλότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Όσοι συγκροτούν σήμερα την «Πρωτοβουλία», οφείλουν να λειτουργήσουν ως συνιστώσα της νέας συσπείρωσης και όχι ως αυτοσυντηρούμενος μηχανισμός με αναπαραγωγή των στενών παραταξιακών λογικών.
Όλα αυτά ισχύουν είτε είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος δήμαρχος μιας τέτοιας νέας συσπείρωσης θα δεσμεύεται για το πρόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας της.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"