Ψηφιακή ανισότητα
Το διαδίκτυο έχει μεταμορφώσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, λειτουργώντας σαν πύλη πληροφοριών, ιδεών, ευκαιριών, πόρων. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, ένας αγρότης της Κολομβίας δεν θα μπορούσε να επικοινωνήσει με έναν φοιτητή στο Ουλάν Μπατόρ, ένας επιχειρηματίας της Γροιλανδίας με τον προμηθευτή του στην Κένυα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Το διαδίκτυο έριξε καθεστώτα, αποκάλυψε σκάνδαλα μεγατόνων, έφερε περισσότερη δημοκρατία σε αυταρχικές περιοχές του πλανήτη, συνεισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ όσο και η οικονομία του Καναδά. Παραμένει, όμως, άβατο για τις γυναίκες.
Μόνο στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα η πρόσβαση των γυναικών στο διαδίκτυο υστερεί ελάχιστα σε σχέση με εκείνη των ανδρών, στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες το ίντερνετ είναι θηλυκή υπόθεση. Στην Ελλάδα, περίπου το 75% των γυναικών το χρησιμοποιεί -οι μεγαλύτερες σε ηλικία έστω και ως απλό σερφάρισμα- έστω έναντι του 95% των ανδρών.
Στη Νότιο Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε περιοχές της Ευρώπης και σε όλη την Κεντρική Ασία το ψηφιακό χάσμα είναι βαθύ.
Η γεφύρωσή του έχει μεγάλη σημασία για τις γυναίκες και όχι μόνο: όσο βελτιώνονται τα ποσοστά πρόσβασης τους στο διαδίκτυο έχει παρατηρηθεί μείωση του παιδικού υποσιτισμού και της θνησιμότητας, αύξηση των εισοδηματικών δυνατοτήτων για τις ίδιες και τις οικογένειές τους, αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης για τις κοινότητες όπου ζουν.
Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η αίσθηση της χειραφέτησης. Στοιχεία ερευνών που έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα από ευρωπαϊκές αρχές δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών νιώθουν ότι ο παγκόσμιος ιστός τους δίνει περισσότερη ελευθερία, αυξάνει το αίσθημα της ίσης συμμετοχής στην κοινωνία.
Πράγματι, σερφάροντας καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα και τις πλατφόρμες ανάρτησης κειμένων ή εργασιών, διαπιστώνεις το πλήθος των γυναικών που έχουν δημόσιο λόγο και υπερασπίζονται με σθένος τις απόψεις τους. Είναι θεαματικά περισσότερες από όσες στα αλήθεια έχουν ρόλο στην οικονομία και την πολιτική, στο επιχειρείν και σε κέντρα αποφάσεων.
Το θεωρώ σημαντικό γιατί η ψηφιακή κοινωνία με τις συνδέσεις που δημιουργεί, την ώσμωση και την ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και με την απλή παρακολούθηση της δραστηριότητας άλλων γυναικών, ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση, αποδραματοποιεί την ιδέα του δημόσιου λόγου, ανασύρει φιλοδοξίες θαμμένες στους στερεοτυπικούς ρόλους.
Γι’ αυτό έχει σημασία να επιταχυνθεί ο ρυθμός γεφύρωσης του online χάσματος. Υπολογίζεται ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα προστεθούν 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι στους χρήστες του διαδικτύου, οι γυναίκες θα είναι μόνο 450 εκατομμύρια, ούτε καν οι μισοί χρήστες.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9/10 Μαρτίου 2019