Ψήφος, ψηφοφόροι και υποψήφιοι
Στην έρευνα που ανακοινώσαμε για τη συμπεριφορά των νέων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, ποσοστό 82% των μαθητών β’ λυκείου δηλώνει ότι θα ψηφίσει. Ποσοστό 40% ενδιαφέρεται για την πολιτική. Όσον αφορά τη μορφή πολιτικής κινητοποίησης, συλλογικές μορφές κινητοποίησης επιλέγει ποσοστό 19%, ποσοστό 20% επιλέγει να δραστηριοποιηθεί μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ποσοστό 21% επιλέγει την ατομική διαμεσολάβηση και ποσοστό 40% δεν κινητοποιείται.
Από τους φοιτητές ποσοστό 64% δηλώνει ότι θα ψηφίσει. Ποσοστό 41% ενδιαφέρεται για την πολιτική. Όσον αφορά τη μορφή πολιτικής κινητοποίησης συλλογικές μορφές κινητοποίησης επιλέγει ποσοστό 17,5%, ποσοστό 13% επιλέγει να δραστηριοποιηθεί μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ποσοστό 30% επιλέγει την ατομική διαμεσολάβηση και ποσοστό 23,5% δεν κινητοποιείται.
Αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον βρίσκουμε και στην έρευνα που ολοκληρώσαμε για την Α’ Θεσσαλονίκης, όπου το ποσοστό συμμετοχής κατά δήλωση των 1.050 που συμμετείχαν στην έρευνα ανέρχεται στο 85%. Ενδιαφερόμαστε;
Είναι ένα πραγματικά σημαντικό ερώτημα. Αν σκεφτούμε ότι στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν 1.813 υποψήφιοι για δημοτικοί σύμβουλοι ή σύμβουλοι για την τοπική κοινότητα. Ένας ανά 77 εκλογείς των προηγούμενων εκλογών!
Αλλά συζητάμε κάτι; Όσο και αν προσπαθούν οι υποψήφιοι, είναι κατά πάσα πιθανότητα αδύνατον. Πόσοι από τους 1.813 (και τους αντίστοιχους υποψήφιους για την περιφέρεια και τις ευρωεκλογές) να χωρέσουν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, που είναι η κύρια πηγή ενημέρωσής μας; Πέντε λεπτά παρέμβασης ο καθένας στο δημόσιο διάλογο! Αρκεί; Για πολλούς λόγους πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Ένας και σημαντικός είναι ότι όσοι εκλεγούν θα έχουν ελάχιστη αποδοχή από το σύνολο και το σύνολο ελάχιστη γνώση για αυτούς και τις απόψεις τους.
Σκέφτομαι μετά τις εκλογές να προτείνω στο δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο να καλέσει τους 1.813 (και όποιον άλλο θέλει) σε συνέλευση στο Παλέ. Αυτοί δεν είναι οι ενεργοί πολίτες; Ελπίζω επίσης αυτήν τη φορά το συμβούλιο κάθε κοινότητας να καλέσει συνέλευση των κατοίκων, για να συμμετέχουν στον προγραμματισμό του και να γνωρίσουν αυτούς που θα έχουν εκλεγεί. Να προσπαθήσει να τους κινητοποιήσει. Μετά τις εκλογές. Γιατί μέχρι τώρα σπάνια (αν όχι ποτέ) δεν έγινε. Ούτε καν τώρα. Άντε και καλή ψήφο!
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19 Μαΐου 2019