ΑΠΟΨΕΙΣ

Πυρκαγιά στο Μάτι, το γεγονός της χρονιάς

 01/01/2019 10:20

Η ύπαρξη εκατό νεκρών επισκιάζει κάθε άλλο γεγονός που συνέβη μέσα στο 2018. Ενενήντα συνάνθρωποι μας χάθηκαν μέσα σε έξι περίπου ώρες και οι υπόλοιποι δέκα κατέληξαν μέσα στις εντατικές των νοσοκομείων. Όταν υπάρχει τόσο αβάστακτος πόνος οι πολιτικές εξελίξεις παραμερίζονται και όλοι θα πρέπει να σκεφτούμε την αξία της ανθρώπινης ζωής, που δυστυχώς δεν είναι δεδομένη.

Τέτοια απρόοπτα γεγονότα ίσως θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε την κοσμοαντίληψη μας, τις προτεραιότητες μας και τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, αν πιστεύουμε.

Από ένα τυχαίο γεγονός και την συσσώρευση πολλών άλλων παραγόντων, μέσα στους οποίους ήταν και η ανθρώπινη αβελτηρία στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καταστράφηκαν ανθρώπινες ζωές. Όχι μόνον αυτών που έφυγαν, αλλά και αυτών που έμειναν. Των οικείων τους.

Αυτή η μεγάλη καταστροφή ήταν επόμενο να λάβει και πολιτικές διαστάσεις, όχι τόσο για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, όσο για τον βλακώδη τρόπο συγκάλυψης των ευθυνών. Πάντα σε τόσο μεγάλες καταστροφές κάποιοι ευθύνονται. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους, κάτι που θεωρείται αυτονόητο. Και γι’ αυτό υπάρχουν και οι παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας, που δεν είδαμε στην προκειμένη περίπτωση.

Στο Μάτι ξέρουμε τι έγινε. Όλος ο επιμερισμός των ευθυνών χάθηκε στον λαβύρινθο γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην γνωρίζουμε καν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανακρίσεις.

Βέβαια, στην πυρκαγιά στο Μάτι συμπυκνώθηκαν σχεδόν όλες οι παθογένειες της Ελληνικής κοινωνίας, με προεξάρχον το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Αυτό όμως δεν αποτελεί το άλλοθι για τις αυταπόδεικτες ευθύνες των κυβερνώντων. Όπως και στην Μάνδρα Αττικής, με τους είκοσι τρείς νεκρούς, οι βασικοί υπαίτιοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από τις χρόνιες παράνομες συμπεριφορές των πολιτών, κατά τεκμήριο μη προνομιούχων, τις οποίες όμως όλες οι κυβερνήσεις ανεχόταν στην αρχή και αποδεχόταν στην συνέχεια.

Πάντα, τόσο μεγάλες καταστροφές γίνονται η αφορμή για την εξαγωγή των καταλλήλων συμπερασμάτων για το μέλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση προς τούτο είναι η ορθή διάγνωση των αιτιών που την  προκάλεσαν. Όταν εν ονόματι του πολιτικού κόστους οδηγούνται οι κυβερνώντες σε πολιτικές συγκαλύψεως, τότε μετά βεβαιότητας, το τραγικό φαινόμενο θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Το γεγονός πως οι ύπαρξη εκατό νεκρών έχει ήδη λησμονηθεί σε όλα τα επίπεδα, αποδεικνύει τον γενικότερο μιθριδατισμό που έχει προσβάλει την Ελληνική κοινωνία. Έχουν περάσει μόλις πέντε μήνες και κανένας δεν ενδιαφέρεται, έστω σε δημοσιογραφικό επίπεδο, να μάθει τι κάνουν οι επιζώντες. Πώς ζουν. Τι γίνεται με τις κατεστραμμένες περιουσίες τους. Αραιά-αραιά μαθαίνουμε, με ψιλά γράμματα, κάποιες αγωγές που καταθέτουν οι πληγέντες. Μέχρις εκεί.

Οι μεγάλες καταστροφές γίνονται πολλές φορές η αιτία για στιγμές εθνικής αυτογνωσίας. Για να κάνουμε όλοι μας μιαν απογραφή των πεπραγμένων μας για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Η χρονιά που φεύγει μας έκανε φτωχότερους, καθώς χάθηκαν εκατό συνάνθρωποι μας μέσα σε ένα τοπίο βιβλικής καταστροφής και συγχρόνως έδειξε τα χαλαρά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. Ο καινούργιος χρόνος ας μας κάνει όλους καλύτερους και πιο συμπονετικούς.  

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις