Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!
Έχει τη Μύκονο και την Πάρο αλλά ας μην το κάνουμε θέμα. Υποθέτω όλοι στη Θεσσαλονίκη έμαθαν ξαφνικά ότι από την Παρασκευή θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα στη Χαλκιδική λόγω αυξημένου φορτίου. Φαντάζομαι ότι αυτό προέκυψε γιατί διαπίστωναν ότι στη Θεσσαλονίκη αρκετοί από όσους βρίσκονταν θετικοί μόλις είχαν επιστρέψει από Χαλκιδική.
Τι φταίει άραγε; Από τις 1/7 που άνοιξαν τα σύνορα, μέχρι τις 21/7 που έκλεισαν, τα κρούσματα ήταν λίγα και σχεδόν μισά-μισά (307 εισαγόμενα και 353 εγχώρια). Δημιούργησε αυτό την έκρηξη που βλέπουμε;
Δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Η ιχνηλάτηση δεν μπορεί εύκολα να αποκαλύψει τον ασθενή «0». Για παράδειγμα: ο νεαρός που κόλλησε τον πατέρα του και δημιούργησε το θέμα με το γηροκομείο μπορεί να κόλλησε από Έλληνα ή αλλοδαπό που επίσης μπορεί να κόλλησε από Έλληνα ή αλλοδαπό και πάει λέγοντας.
Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι από 22/7 και μετά τα εισαγόμενα είναι 529 και τα εγχώρια 2.981! Επίσης: από τις 22/7 μέχρι σήμερα είχαμε 614 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.450 σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα και 1.400 περίπου που δεν γνωρίζουμε την αιτία…
Έτσι βρεθήκαμε να περιμένουμε να έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων στο τέλος Αυγούστου και σχετικά υψηλό κινούμενο μέσο. Καταρχήν λογικά μετά τις 24/8 θα σταθεροποιηθεί στους αριθμούς που παρατηρούμε και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί μέχρι να ανοίξουν (όπως ανοίξουν τα σχολεία…).
Εντωμεταξύ θα ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελληνίων! Ταυτόχρονα με αυτό πρέπει να είναι γνωστό τι θα γίνει με το επόμενο εξάμηνο στα ΑΕΙ. Έχω πει από καιρό ότι το καλύτερο θα είναι να εισαχθούν μεν τώρα οι πρωτοετείς, αλλά να αρχίσουν κανονικά το επόμενο εξάμηνο! Έτσι ούτε θα έχουμε την εμφύλια διαμάχη περί του αν θα νοικιάσουν σπίτι ή όχι, και θα δοθεί η δυνατότητα πιθανόν μέσω εξ αποστάσεως μαθήματα να εισαχθούν στο νόημα των σπουδών τους. Μετά μπορεί με μία ελάχιστη αύξηση (1 μάθημα ανά εξάμηνο) να βρεθούν στη θέση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε 7 εξάμηνα και έτσι να μην «καθυστερήσουν». Αυτό πρέπει να αποφασιστεί και να γίνει αμέσως!
Ευτυχώς οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου θα γίνουν ηλεκτρονικά. Άσχετα από το θέμα της αξιολόγησης της διαδικασίας (εμείς σαν ΑΠΘ έχουμε ξεκινήσει να το ελέγχουμε) η μετακίνηση 80.000 φοιτητών προς τα πανεπιστήμιά τους θα είναι βόμβα μετάδοσης. Το ίδιο θα είναι και αν 40.000 οικογένειες αναζητούν σπίτια…
Ας δούμε με σύνεση τι πρέπει να γίνει και ας το κάνουμε. Γιατί μπορεί να μην έχει σαν τη Χαλκιδική αλλά το πλήγμα θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Αυγούστου 2020