Συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί
Με τον κορονοϊό να μας δείχνει τα δόντια του θυμίζοντας ότι, όσο και αν θέλουμε να το ξεχάσουμε και νομίζουμε ότι η τήρηση των μέτρων δεν μας αφορά για διάφορους ακατανόητους λόγους, και ότι η υπόθεση αυτή αφορά κάποιους άλλους -φτάσαμε αισίως λίγο πριν από το τριήμερο της Θεσσαλονίκης στο μέγιστο του Απριλίου του 2021 και στο δεκαπλάσιο της ίδιας περιόδου του 2020. Εκτιμάμε ότι υπάρχουν 40-60 χιλιάδες συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή που είναι συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί. Αν δούμε το ποσοστό εμβολιασμένων (επί το 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων) υπολογίζοντας και αυτούς που νόσησαν είμαστε στο 62.5% (και στη χώρα στο 65%). Τουλάχιστον όσον αφορά τους θανάτους είμαστε στο μισό της αντίστοιχης περιόδου (Απρίλιος 2021) και στο τετραπλάσιο της περσινής περιόδου.
Η μόνη πρακτικά λύση είναι να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι και γιατί εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει και η γρίπη, η πνευμονία και άλλες ασθένειες. Προφανώς ένας λογικός άνθρωπος αρκεί να δει ότι από αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα το 90% είναι μη εμβολιασμένοι (δηλαδή στο ένα τρίτο έχουμε το 90% των προβλημάτων και στα δύο τρίτα το 10%) για να καταλάβει ότι αν εμβολιαστούν όλοι θα πέσουμε στο 10% των κρουσμάτων και θανάτων, αλλά αυτό θα το καταλάβει ένας λογικός άνθρωπος…
Αν βγάλουμε τα παιδιά μέχρι 12 χρονών θα δούμε ότι 25% των υπολοίπων δεν έχει εμβολιαστεί και από ότι φαίνεται (αφού μόλις 1 στους 1.000 εμβολιάζεται κάθε μέρα) απέχουμε πολύ.
Την περίοδο αυτή το τρίτο πολιτικό κόμμα της χώρας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκλογή του επικεφαλής του σε ενάμιση μήνα από τώρα. Ας θυμηθούμε ότι το κόμμα αυτό (ΠΑΣΟΚ τότε, ΚΙΝΑΛ σήμερα) ξεκίνησε πρώτο την διεύρυνση της εκλογικής βάσης της ηγεσίας του συμπεριλαμβάνοντας στο εκλογικό σώμα μέλη και φίλους του εκτός από τα κεντρικά του στελέχη. Το μακρινό 1996! Η διαδικασία αυτή -τουλάχιστον για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, διεύρυνε, και καλά έκανε, την νομιμοποιητική βάση του επικεφαλής.
Φυσικά εκτός από τα προσωπικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων είναι σημαντική η πολιτική τους πρόταση και προοπτική. Άσχετα αν προς το παρόν είναι πολλοί οι υποψήφιοι πιθανόν η διαδικασία αυτή να βοηθήσει να διευρυνθεί η πολιτική εναντίον του εξισωτικού απομονωτισμού που εκφράζουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να υπάρξει μια πειστική ορθολογική εναλλακτική λύση. Κόμματα που προσδοκούν (όπως σε άλλες θρησκείες) την Δευτέρα παρουσία μπορεί να είναι ελκτικά σήμερα αλλά τουλάχιστον στην Ευρώπη οι δύο κύριες πολιτικές οικογένειες φαίνεται να ανακάμπτουν και να σκέφτονται με ποιο τρόπο εκτός από την υγειονομική κρίση θα μπορέσουμε συλλογικά να ξεπεράσουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Βέβαια σε μία χώρα που το 1989 όταν κατέρρευσε ο παράδεισος της μισής Ευρώπης η κοινή γνώμη ασχολούταν με ξεματιάστρες και φωτογραφίες σε πρωτοσέλιδα θέλει πολύ δουλειά. Και εμβόλιο πολιτικής…
Καλό μας τριήμερο με προσοχή.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Οκτωβρίου 2021