Συν-ανταγωνισμός είναι η λύση
Άρχισαν να ξεδιπλώνονται τα προεκλογικά αφηγήματα κομμάτων και ηγητόρων με ιδέες, προτάσεις, υποσχέσεις και δεσμεύσεις για ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα και το χθες. Με αριθμούς που υποτίθεται κρύβουν τη μελλοντική ευημερία μας, εννοείται χωρίς να χρειαστεί εμείς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας. Γιατί ποιος θα τολμήσει να μας πει ευθέως ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για τη ζωή μας.
Πάνε τέσσερα χρόνια που έφυγε ένας σπουδαίος έλληνας στοχαστής, ο Δημήτρης Ποταμιάνος, που πίστευε ακράδαντα ότι η μοίρα μας είναι το εμείς και όχι το εγώ. Και αυτόν τον καημό τον έβαλε σ’ ένα εξαιρετικό βιβλίο, τις «Αλληλέγγυες Μέρες», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποταμός, διαρκώς επίκαιρο.
Ο συγγραφέας εξηγεί ότι Αλληλεγγύη δεν σημαίνει Φιλανθρωπία, ούτε αποτελεί dna-ικό χαρακτηριστικό μόνο ενός πολιτικού χώρου. Είναι απόκτημα, μας εξηγεί, της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου, χάρισμα και εργαλείο εξημέρωσής μας, καταλύτης για τη δημιουργική συνύπαρξή μας.
Ο Ποταμιάνος δεν παραθέτει απλώς την άποψή του. Μας καθιστά κοινωνούς των προβληματισμών του με τη βοήθεια ενός ωκεανού καλά τεκμηριωμένων μελετών και αναλύσεων άλλων έγκριτων διανοητών. Αναζητά σε όλο το τόξο της επιστήμης το νήμα και για να φθάσει στο νόημα.
Κατέβασε από τα ράφια της μεγάλης προσωπικής βιβλιοθήκης του από Δαρβίνο μέχρι Κροπότκιν, φιλοσόφους, οικονομολόγους, ιστορικούς και κοινωνικούς αναλυτές, βιολόγους και ηθολόγους, στοχαστές και μαθηματικούς, για να υποστηρίξει ότι οι κοινωνίες προχωρούν μόνο όταν στηρίζονται στο coopetition, στον Συν-ανταγωνισμό. Μέσα μας, λέει, συνυπάρχουν η ανταγωνιστική ροπή αλλά και η συνεργατική έφεση. Μόνο όταν συναντιούνται, ευημερούν οι κοινωνίες.
Στους «θρυμματισμένους» καιρούς μας, όμως, πώς καθίσταται εφικτή η Αλληλεγγύη; Πώς θα ανεβάσουμε πάνω στο Καράβι Κοινωνία τις αξίες της Συλλογικότητας, της Συνδημιουργίας και της Συνεργατικής έφεσης ;
Το credo του συγγραφέα είναι ότι οι πολιτείες χρειάζεται να εδραιώσουν θεσμούς που συμβάλλουν στο συν-ανταγωνισμό, να μην τον μάχονται γιατί συνιστά το οικολογικό καύσιμο της προόδου.
Οι «Αλληλέγγυες Μέρες» είναι ένα βιβλίο «Εναντίον της εποχής, διά της εποχής, για μια εποχή που θα έλθει».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Δεκεμβρίου 2018