ΣΥΡΙΖΑ: «Χριστιανοί» εναντίον «άθεων»
Ένα μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την ημέρα της Παναγίας άναψε το φυτίλι για να ξεσπάσει εσωκομματικός πόλεμος στο ΣΥΡΙΖΑ. Αντάλλαξαν βαριές κουβέντες στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο με στελέχη που πρόσκεινται στην κίνηση των 53 και όχι μόνο. Όμως η διένεξη δεν σταμάτησε εκεί.
Μπήκαν στο παιχνίδι και οι αποκαλούμενοι «γεφυροποιοί», κάνοντας κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, υπερασπιζόμενοι τις πάγιες θέσεις της Αριστεράς για τη θρησκεία. Όμως όλα αυτά αποτελούν επιφαινόμενα της βαθύτερης κρίσης που διέρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μία κρίση που επιτείνεται ενόψει του επικείμενου συνεδρίου.
Είναι γνωστό πως η παροιμία «όπου φτώχεια και γκρίνια» έχει καθολική ισχύ. Και η δημοσκοπική φτώχεια του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει και την εσωκομματική γκρίνια.
Όλοι εναντίον όλων. Προεδρικοί εναντίον 53. Ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Πασοκογενών. Προεδρικοί και Πασοκογενείς εναντίον «γεφυροποιών». Πατριωτική Αριστερά εναντίον των διεθνιστών συντρόφων τους που υποστήριξαν την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ.
Οι λεγόμενοι προεδρικοί υπερασπίζονται, με κάθε τρόπο, κάθε επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Τι προεδρικοί θα ήταν αν δεν το έπρατταν; Και επειδή ο πρόεδρος είναι «παντός καιρού» -δηλαδή υποστηρίζει ό,τι πιστεύει πως θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- και οι φίλοι του υποστηρίζουν πολλές φορές αντιφατικές θέσεις και θέσεις που αμφισβητούν παραδεδεγμένες αρχές της Αριστεράς.
Πιθανόν η ανάγκη να διευρύνει το ακροατήριο του ο Αλέξης Τσίπρας τον ωθεί σε αυτήν την πολιτική. Όμως οι 53 και στελέχη του ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν.
Έφτασαν στο σημείο να μιλούν για «αριστεροποίηση του κέντρου και όχι κεντροποίηση της Αριστεράς». Αισθάνονται πως απειλούνται -στο όνομα της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά- οι αρχές και οι αξίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Είναι επόμενο αυτό το σκηνικό «όλοι εναντίον όλων» να έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπολιτευτική παραλυσία. Συγχρόνως, η εικόνα του προς τους πολίτες είναι ελάχιστα ελκυστική.
Τι μπορεί να πράξει η ηγετική ομάδα του κόμματος; Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο Αλέξης Τσίπρας;
Υπάρχει η άποψη πως θα «καθαρίσει» τους 53 όπως «καθάρισε» και όλους τους προηγούμενους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Αναμφίβολα ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει άριστα το παιχνίδι της πολιτικής ίντριγκας. Το έχει αποδείξει.
Όμως σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κουρασμένο και φθαρμένο κόμμα, λόγω των κυβερνητικών πεπραγμένων του. Ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ηττημένος ηγέτης, στον οποίον καταμαρτυρούν πολλά οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Επιπροσθέτως, στο στενό του περιβάλλον υπάρχουν στελέχη που βαρύνονται με πολλές αμαρτίες.
Συνεπώς τα περιθώρια δράσης του προέδρου και της ομάδας του είναι περιορισμένα, ενόψει και του συνεδρίου. Δηλαδή απειλείται η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα; Όχι, ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής. Όμως δεν είναι πλέον ο παντοδύναμος αρχηγός. Αμφισβητείται, δεν απειλείται. Και αυτό φέρνει μία διαρκή φθορά.
Αυτή η κατάσταση αντιπολιτευτικής αφασίας έχει αφήσει στον πρωθυπουργό ελεύθερο το πεδίο να εφαρμόζει χωρίς αντιστάσεις τις πολιτικές του. Ακόμα και οι όποιες κυβερνητικές αστοχίες, που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, δεν αναδεικνύονται επαρκώς από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει μια μακρά φάση περισυλλογής και εσωστρέφειας μέχρι να βρει το βηματισμό του και την κατεύθυνση του.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Αυγούστου 2020