ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα προβλήματα του χρόνου των εκλογών

 13/12/2022 14:00

Θεωρώ πολιτική απρέπεια κάποιος που διαθέτει δημόσιο λόγο να υποδεικνύει ή να προτείνει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τον χρόνο που θα προκηρύξει εκλογές. Λες και ολόκληρος πρωθυπουργός αδυνατεί να κάνει ανάλυση των δεδομένων και να λάβει την τελική απόφαση που στο κάτω - κάτω αποτελεί αποκλειστικό του προνόμιο. Σήμερα, οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, είναι μάλλον άστοχο να μιλούμε για πρόωρες εκλογές, παρ’ όλο που εκλογές οι οποίες διεξάγονται πριν από τη λήξη της θητείας μίας κυβέρνησης τυπικά θεωρούνται πρόωρες. 

Δηλαδή απαιτείται η επίκληση εθνικών λόγων. Το βασικό χαρακτηριστικό των πρόωρων εκλογών, που αποτελεί και το όπλο κάθε κυβέρνησης, είναι ο αιφνιδιασμός των αντιπάλων, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές ουδέν κόμμα αιφνιδιάζεται.

Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να λάβει την απόφασή του για τον χρόνο των εκλογών σταθμίζοντας τα παρακάτω δεδομένα:

Εκλογές τον χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν μετά τις γιορτές. Όσοι διάκεινται θετικά σε αυτήν την ιδέα επικαλούνται την καταβολή των δώρων, των επιταγών κατά της ακρίβειας, την αύξηση των συντάξεων μετά από τόσα χρόνια, την ευφορία που θα επικρατήσει μετά το γιορταστικό κλίμα αυτής της περιόδου. 

Επιπλέον φαίνεται πως το αρνητικό ενδεχόμενο οι λογαριασμοί της ενέργειας να επιβαρύνουν υπέρμετρα τα νοικοκυριά τείνει να αντιμετωπιστεί με τις κρατικές ενισχύσεις. Οι επιφυλάξεις εντοπίζονται στις καιρικές συνθήκες και στον φόβο μήπως αυτές επηρεάσουν την προσέλευση των ψηφοφόρων μιας κάποιας ηλικίας, που αποτελούν το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος.

Εκλογές την άνοιξη. Σε αυτήν την απόφαση ίσως να καταλήξει ο πρωθυπουργός αν εξακολουθήσει να διατηρεί μία σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Ο δύσκολος χειμώνας θα έχει περάσει με την κυβέρνηση πολιτικά αλώβητη. Συνεπώς το χρονικό διάστημα από τα τέλη Μαρτίου ως τα τέλη Μαΐου είναι ιδανικό για τη διεξαγωγή δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αν χρειαστεί. Το μειονέκτημα αυτής της άποψης εντοπίζεται στο γεγονός πως, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, η Ελλάδα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Εκλογές με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Είναι η επιβεβαίωση του θεσμικού προφίλ του πρωθυπουργού, που θα ικανοποιήσει εκείνους τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως μετριοπαθείς στους οποίους η αποδοχή προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει υποστεί ρωγμές λόγω της γνωστής υπόθεσης της επισύνδεσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Συγχρόνως, αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία, θα δοθεί η δυνατότητα στους υπουργούς να ολοκληρώσουν τα προγράμματά τους και να φανεί έτσι πληρέστερα το κυβερνητικό έργο. Το εμφανές μειονέκτημα αυτής της άποψης είναι πως οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Με δεδομένο πως πλην απροόπτου θα είναι διπλές, αυτό σημαίνει πως οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν μέσα στον Αύγουστο. Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μέχρι τώρα, καθώς τα μπάνια του λαού είναι σεβαστά από την πολιτική τάξη της χώρας.

Προφανώς ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του για να καταλήξουν στον προσφορότερο για την κυβέρνηση χρόνο εκλογών θα συνεκτιμήσουν και άλλες παραμέτρους που είναι λογικό μόνον αυτοί να γνωρίζουν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.12.2022

Δημοφιλείς Απόψεις