Θα έχουμε «θερμό» καλοκαίρι;
Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δέχτηκαν συνδυασμένη επίθεση τόσο από τον Τούρκο πρόεδρο όσο και από την κυρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Είναι φανερό πως και οι δύο ενοχλήθηκαν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στα όσα είπε και στα όσα υποψιάζονται πως συμφώνησε.
Για μεν τον Ερντογάν η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Οι εκβιασμοί του δεν αποδίδουν ούτε τα ανατολίτικα παζάρια του. Η διεθνής κατάσταση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι τόσο πολωμένη ώστε το δυτικό στρατόπεδο δεν συγχωρεί διαφοροποιήσεις. Μάλιστα, όσο ο πόλεμος παρατείνεται, ο ρόλος των επιτήδειων ουδέτερων αποδυναμώνεται. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν και επιχειρεί να μεταφέρει την πίεση που υφίσταται η Τουρκία στην Ελλάδα, με τις εμπρηστικές δηλώσεις του.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αντιδρά ψύχραιμα, ενώ ο πρωθυπουργός από το Νταβός δήλωσε πως: «αν ο Ερντογάν θεωρεί ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας, κάνει λάθος». Μία αυτονόητη δήλωση, με τη σημασία της.
Ο Ερντογάν έχει δύο επιλογές αν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα. Η πρώτη επιλογή του είναι να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές. Και δεύτερη επιλογή του είναι να στείλει ερευνητικό σκάφος στην τουρκολιβυκή ΑΟΖ, νότια της Κρήτης.
Στην πρώτη περίπτωση η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα, όπως έκανε και τον Μάρτιο του 2020 για να αποτρέψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο τα μέτρα είναι επαρκή, ενώ επιπροσθέτως υπάρχει και η πολιτική βούληση. Συγχρόνως, και αυτό είναι το βασικό, η Ελλάδα έχει με το μέρος της τη νομιμότητα και τη διεθνή κοινότητα, όπως φάνηκε και στην κρίση του 2020.
Εκεί όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη είναι στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ακόμα ΑΟΖ. Απεναντίας η Τουρκία το έπραξε πειρατικά με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το ότι έχει μηδενική διεθνή ισχύ αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως υπάρχει και η Τουρκία μπορεί να το επικαλείται.
Συνεπώς αν σταλεί ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος η πατρίδα μας τι θα κληθεί να υπερασπιστεί; Κάτι που νομικά δεν υφίσταται; Από την άλλη την πλευρά αν δεν αντιδράσει, νομιμοποιεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ.
Η ελληνική κυβέρνηση κατά καιρούς έχει δηλώσει πως σκοπεύει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης. Όμως φαίνεται πως διστάζει. Επιπλέον, η ανακήρυξη της ΑΟΖ στην περιοχή δημιουργεί πλείστα όσα πολιτικά ζητήματα, όπως φάνηκε και από την ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ως γνωστόν η οριοθέτηση δεν προχώρησε ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας περιθώρια στην Τουρκία να διεκδικήσει χώρο με βάση την αρχή της ευθυδικίας.
Συνεπώς σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν, αν δεν ενεργήσει αστραπιαία, να βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο, με υψηλό πολιτικό κόστος.
Οι σχέσεις μας με την Ρωσία είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο από την εποχή που ο Χρουτσόφ απειλούσε να βομβαρδίσει την Ακρόπολη με πυρηνικά. Και γι’ αυτό τη βασική ευθύνη την έχει η Ρωσία η οποία και επέλεξε μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία. Η εισβολή στην Ουκρανία δεν άφησε κανένα περιθώριο στην Ελληνική κυβέρνηση να μην ταχθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.05.2022