Θα υπάρξει δεύτερη κάλπη;
Εδώ που φτάσαμε το ερώτημα πότε θα γίνουν οι εκλογές μάλλον έχει πλέον μικρή σημασία. Αν θα στηθούν οι πρώτες κάλπες στις 9 Απριλίου ή μετά το Πάσχα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε περνώντας πολλές συμπληγάδες να πετύχει αυτό που ήθελε εξ αρχής: Να επιβεβαιώσει και εδώ ότι αυτό που λέει το εννοεί και το κάνει. Και ότι σε αυτό διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και αυτό υλοποιεί.
Οι λόγοι είναι και παιδευτικοί -που έλεγαν και οι Αρχαίοι- αλλά και ουσιαστικοί. Μαθαίνει ο κόσμος αλλά και το πολιτικό σύστημα στη λογική ότι η ημερομηνία εκλογών δεν είναι κάτι που παίζεται στο Στοίχημα. Ούτε κάτι που μπορεί να απασχολεί τους πολιτικολογούντες από την επομένη ημέρα των προηγούμενων εκλογών.
Επίσης αυτό που παίζει μεγάλη σημασία στο σκεπτικό του πρωθυπουργού είναι το κυβερνητικό έργο. Θεωρεί δηλαδή ότι όσο μεγαλύτερη είναι μία κυβερνητική θητεία τόσο περισσότερα πράγματα μπορεί να γίνουν για τη χώρα. Και ότι η πρόωρη προσφυγή σημαίνει ότι το κυβερνητικό κόμμα δεν υλοποιεί αυτά που είχε σχεδιάσει. Και από αυτό χάνουν όλοι. Κυρίως δε οι πολίτες που περιμένουν από μία κυβέρνηση να κάνει έργο. Και να βελτιώσει τη ζωή τους.
Πάμε τώρα στο δεύτερο ερώτημα που έχει ενδιαφέρον. Θα έχουμε δεύτερη κάλπη; Η ΝΔ λέει «ναι» για να πετύχει αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι» για να στηρίξει το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάτι ενδιάμεσο.
Δε θα είναι εύκολη η επιλογή για προσφυγή στη δεύτερη κάλπη μετά τις διερευνητικές. Καταρχήν γιατί υπάρχει ένα κομμάτι του λεγόμενου οικονομικού συστήματος της χώρας που θέλει σταθερότητα και που δεν του αρέσουν οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Και θα πιέσει για σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά δεύτερο: Φανταστείτε το πιθανό σενάριο η ΝΔ να πιάνει ένα ποσοστό γύρω στο 35% και το ΠΑΣΟΚ να προσπερνά το 12% και να μπορούν μαζί ήδη από την κάλπη της απλής αναλογική να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει δεύτερη κάλπη για να πετύχει οριακή αυτοδυναμία, όμως συνεχίζει να κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Άραγε μόνο για τη δεύτερη κάλπη; Θα ρισκάρει μια δεύτερη εκλογή που πάντα κρύβει εκπλήξεις; Πιθανώς ναι, γιατί θα έχει και την πίεση από την κοινοβουλευτική του ομάδα που λόγων της απλής αναλογικής θα έχει συρρικνωθεί δραματικά. Από 156 σήμερα σε 110 έως 115.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ με την απλή αναλογική θα έχει αυξήσει σημαντικά την κοινοβουλευτική του δύναμη που μπορεί να πλησιάσει και τους 40 βουλευτές. Θα ρισκάρει να πάει σε μία δεύτερη εκλογική μάχη που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής; Θα αντέξει στις πιέσεις διαφόρων για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;
Όλα της κάλπης δύσκολα, λοιπόν…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023