Θέρμανση: Γκρίνιες, τσακωμοί και έξυπνες λύσεις στις πολυκατοικίες
21/11/2022 07:00
21/11/2022 07:00
Ο χειμώνας έφτασε και σταδιακά οι λέβητες ανάβουν σε πολυκατοικίες και νοικοκυριά με φειδώ και προληπτικές ενέργειες για εξοικονόμηση. Μέχρι στιγμής, ο ευνοϊκός καιρός βοήθησε τους καταναλωτές να μην ανάψουν τα σώματα θέρμανσης, ωστόσο, πλέον προετοιμάζονται για την έναρξη της χειμερινής περιόδου και τη μάχη με τους λογαριασμούς ενέργειας.
Η κεντρική θέρμανση στις πολυκατοικίες άρχισε να καταργείται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με διαχειριστές κοινοχρήστων, από την προηγούμενη δεκαετία με την αύξηση στις τιμές πετρελαίου και τις μαζικές αποκοπές ιδιοκτητών διαμερισμάτων που επέλεγαν ατομικές μονάδες.
«Στη Θεσσαλονίκη πλέον το 8% των πολυκατοικιών έχει κεντρική θέρμανση με αέριο και 2% με πετρέλαιο. Σε αντίθεση με την Αθήνα, που υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κεντρικής θέρμανσης, στην πόλη μας από τότε που ήρθε το αέριο άρχισαν να αποκτούν αυτονομία και ατομική θέρμανση οι περισσότεροι» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων Θεσσαλονίκης Φραγκίσκος Βακαλόπουλος.
Ωστόσο, στις πολυκατοικίες που υπάρχει ακόμη κεντρική θέρμανση, οι γενικές συνελεύσεις το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς με γκρίνιες και τσακωμούς μεταξύ των ενοίκων.
«Από τις αρχές Νοεμβρίου γίνονται γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν την κεντρική θέρμανση. Υπάρχουν διαφωνίες και τσακωμοί, καθώς κάποιοι δεν θέλουν να συμμετέχουν και ζητούν να αποκοπούν και άλλοι προτείνουν να επανέλθουν σε λέβητες πετρελαίου» αναφέρει η Ελένη Ιακωβίδου, ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων Θεσσαλονίκης.
«Αποφασίζουν να μην ανοίξουν κεντρική θέρμανση»
Σύμφωνα με την κ. Ιακωβίδου, που συμμετείχε σε γενικές συνελεύσεις ενοίκων πολυκατοικιών, είναι πολλοί αυτοί που τελικά κατέληξαν να μην ανοίξουν τον λέβητά τους προς το παρόν.
«Σε πολλές περιπτώσεις αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν την κεντρική θέρμανση, καθώς είναι αυξημένο το ενεργειακό κόστος. Όσοι έχουν αέριο, είναι διστακτικοί καθώς με αυτόν τον τρόπο θέρμανση, πρώτα καταναλώνεις και μετά σου έρχεται ο λογαριασμός. Δεν είναι όπως το πετρέλαιο που ελέγχεις πόσο θα βάλεις. Γι’ αυτό, όσοι χρησιμοποιούν αέριο έχουν το άγχος μήπως κάποια διαμερίσματα καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα και μετά δεν μπορούν να τα πληρώσουν, με αποτέλεσμα να κλείσει όμως η θέρμανση για όλη την οικοδομή» εξηγεί η κ. Ιακωβίδου.
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη θέρμανση, καθώς όταν οι λογαριασμοί για μία πολυκατοικία από 3.000 ευρώ φτάνουν στις 8.000 ευρώ, ο κόσμος φοβάται να ανάψει τους λέβητες. Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν να τους ανοίγουν όλοι και εκεί πραγματικά θα κρίνουμε ποια είναι η κατάσταση» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων Θεσσαλονίκης.
Οι αποκοπές κοστίζουν για όλους τους ένοικους
Η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση είναι μία λύση που προτιμούν ένοικοι σε πολυκατοικίες, ώστε να μην συμμετέχουν στην πληρωμή λογαριασμών. Όμως το κόστος των αποκοπών μοιράζεται στους υπόλοιπους ένοικους και μπορεί να καταλήξει δυσβάστακτο.
«Υπάρχει νόμος από το 2017 που επιτρέπει σε έναν ένοικο την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση, μάλιστα τον καθιστά ανεξάρτητο κανονισμού και γενικής συνέλευσης. Ακόμα και γενική συνέλευση να γίνει και λάβουν αρνητική απόφαση, ο ίδιος μπορεί να προχωρήσει στην αποκοπή» τονίζει αρχικά η κ. Ιακωβίδου, ωστόσο επισημαίνει πως «αν το 1/4 των ιδιοκτητών ή ενοίκων αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση οι υπόλοιποι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αν υπάρχει καυστήρας με ισχύ για 10 διαμερίσματα και φύγουν οι τέσσερις, δεν μπορούν να τον λειτουργήσουν, διότι είναι βαρύ το κόστος συντήρησης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, υπογραμμίζει ότι ένας ένοικος δεν μπορεί μόνος του να αποφασίσει αν θα αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση.
«Είναι αποφάσεις των ιδιοκτητών, ο μισθωτής δεν μπορεί να επεμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη ακόμη ο καιρός βοηθά ιδιαίτερα και δεν χρειάζεται να ανοίξουν τα σώματα θέρμανσης» λέει ο κ. Χαϊδούτης. Μάλιστα, προτείνει να μην λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις, καθώς όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγους μήνες.
«Δεν πρέπει να κάνουμε επιλογές βεβιασμένες, διότι σήμερα μπορεί να υπάρχει ενεργειακή κρίση αλλά σε λίγους μήνες μπορεί να μην υπάρχει. Θα ήταν λάθος να συζητάμε να γυρίσουμε από θέρμανση αερίου ξανά σε πετρελαίου» σημειώνει.
Η μετατροπή από αέριο σε πετρέλαιο, μάλιστα, είναι μία πολύ ακριβή διαδικασία σύμφωνα με την Ελένη Ιακωβίδου. «Όσοι θέλουν να επανέλθουν σε πετρέλαιο, όταν έρχονται σε επαφή με τους συντηρητές καυστήρα αλλάζουν γνώμη. Όταν ένας καυστήρας πετρελαίου έχει να λειτουργήσει 10 χρόνια, δεν είναι εύκολο να δουλέψει ξανά, χρειάζονται πολλά χρήματα για την συντήρηση» δηλώνει η κ. Ιακωβίδου.
Προκαταβολές για… θέρμανση
Οι συνθήκες που προκλήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και των δυσοίωνων προβλέψεων για τον επερχόμενο χειμώνα, οδήγησαν πολλούς διαχειριστές ενοικίων να λαμβάνουν προκαταβολές.
«Φοβόμαστε για όσα θα ακολουθήσουν και λαμβάνουμε προκαταβολές για να διασφαλίσουμε την ρευστότητα όλο τον χειμώνα. Στόχος μας είναι μία πολυκατοικία να διαθέτει χρήματα για να συμπληρώσει το οικονομικό κενό στην περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει τους λογαριασμούς. Διότι, αν ένας δεν μπορέσει να δώσει χρήματα, θα κοπεί η θέρμανση σε όλη την οικοδομή. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν είναι όλοι έτοιμοι να τα δώσουν προκαταβολές, και ας ξέρουν ότι θα τα λάβουν πίσω την άνοιξη» λέει η Ελένη Ιακωβίδου.
Πάντως, η ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι αν σε μία οικοδομή αποφασίσουν να μην ανοίξουν τους λέβητες θα πρέπει να προχωρήσουν και σε διακοπή παροχής.
«Μπορεί να τα έχουν κλειστά, αλλά οι εταιρείες θα συνεχίζουν να στέλνουν πάγιους λογαριασμούς. Είναι απαραίτητο να έρθουν σε επικοινωνία με την εταιρεία και να ζητήσουν διακοπή παροχής».
Κόβουν μαγείρεμα και σιδέρωμα
Έξυπνες και πρακτικές λύσεις για εξοικονόμηση βρίσκουν οι καταναλωτές στα νοικοκυριά, ώστε να γλιτώσουν όσα περισσότερα χρήματα στους επόμενους λογαριασμούς ενέργειας. Την ώρα που ο εφιάλτης της θέρμανσης αρχίζει, νοικοκυρές έχουν λάβει τα μέτρα τους ώστε τουλάχιστον να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η κ. Θεοφίλη έχει ένα σπίτι περίπου 70 τ.μ., όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Πρόσφατα μπήκε στο ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» και μετέτρεψε το σπίτι σε λιγότερο ενεργοβόρο, προσθέτοντας μονώσεις εσωτερικά και εξωτερικά. Αλλά δεν σταμάτησε σε αυτό, αποφάσισε να σταματήσει να χρησιμοποιεί ηλεκτρικές συσκευές καθημερινά.
«Το στεγνωτήριο πλέον δεν το χρησιμοποιώ, διότι καίει πολύ ρεύμα. Σιδερώνω τα απολύτως απαραίτητα, διότι και το σίδηρο καίει πολύ. Δηλαδή, πετσέτες, σεντόνια και τζιν δεν τα σιδερώνω ποτέ πλέον. Όσο για τον φούρνο, τον έχω αντικαταστήσει με μία φριτέζα αέρος που καίει πολύ λιγότερο» αναφέρει η κ. Θεοφίλη. Μάλιστα, πλέον διαθέτει και ηλιακό για να αποφεύγει να ανάβει θερμοσίφωνα.
«Η διαφορά είναι μεγάλη από τότε που κάνω όλα τα παραπάνω. Από 1.500 κιλοβατώρες πέσαμε στις 700, ωστόσο οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι πληρώνουμε πολλά. Όμως δεν μπορώ να φανταστώ πόσα θα πλήρωνα αν είχα περισσότερες κιλοβατώρες» τονίζει.
Υπάρχουν νοικοκυριά, όπου πλέον σταμάτησαν εντελώς το μαγείρεμα, καθώς με χαρτί κα μολύβι είδαν ότι τους συμφέρει καλύτερα να παραγγέλλουν από έξω.
«Σταμάτησα να χρησιμοποιώ την κουζίνα εντελώς. Από Δευτέρα έως Παρασκευή παίρνουμε φαγητό από catering που έχουμε κάνει συμφωνία. Μας συμφέρει, καθώς είδαμε μείωση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά ξοδεύουμε και λιγότερα στο σούπερ μάρκετ» λέει 40χρονη που μιλάει στη «ΜτΚ».
Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην μας «κλέβουν»
Συμβουλές και προτάσεις δίνουν από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ώστε οι πολίτες να προσέχουν να μην τους χρεώνουν περισσότερο οι εταιρείες αλλά και να εξοικονομούν ενέργεια. To βασικότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νικόλαο Τσεμπερλίδη, είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές να ελέγχουν κάθε μήνα τους μετρητές.
«Επειδή η τιμή του φυσικού αερίου αλλάζει από μήνα σε μήνα, καθώς είναι χρηματιστηριακό προϊόν, και επειδή η τιμολόγηση γίνεται κάθε τέσσερις μήνες, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τους μετρητές. Να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες τους και να τους πουν ότι θα στέλνουν κάθε μήνα τα κυβικά που καταναλώνουν, ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα τους χρεώνουν κατά προσέγγιση. Να ελέγχουμε κάθε πρώτη του μήνα τους μετρητές και να στέλνουμε με email στην εταιρεία τι έχουμε κάψει» δηλώνει ο κ. Τσεμπερλίδης.
Το ίδιο προτείνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών και για όσους χρησιμοποιών το ρεύμα για τη θέρμανση τους.
«Ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το ρεύμα, οι λογαριασμοί έρχονται κάθε τέσσερις μήνες και τις μετρήσεις τις κάνουν διαφορετικές εταιρείες από τους παρόχους. Γι’ αυτό πρέπει κάθε μήνα να βλέπουμε κιλοβατώρες και να ενημερώνουμε την εταιρεία. Ενώ, για όσους χρησιμοποιούν θέρμανση πετρελαίου, να ζητούν μέτρηση ύψους στον λέβητα πριν και μετά την παράδοση και να προσπαθούν να βάζουν πάνω από 1.000 ευρώ ώστε να τους βγαίνει φθηνότερα».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.11.2022
21/11/2022 07:00
31/01/2022 07:00
Ο χειμώνας έφτασε και σταδιακά οι λέβητες ανάβουν σε πολυκατοικίες και νοικοκυριά με φειδώ και προληπτικές ενέργειες για εξοικονόμηση. Μέχρι στιγμής, ο ευνοϊκός καιρός βοήθησε τους καταναλωτές να μην ανάψουν τα σώματα θέρμανσης, ωστόσο, πλέον προετοιμάζονται για την έναρξη της χειμερινής περιόδου και τη μάχη με τους λογαριασμούς ενέργειας.
Η κεντρική θέρμανση στις πολυκατοικίες άρχισε να καταργείται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με διαχειριστές κοινοχρήστων, από την προηγούμενη δεκαετία με την αύξηση στις τιμές πετρελαίου και τις μαζικές αποκοπές ιδιοκτητών διαμερισμάτων που επέλεγαν ατομικές μονάδες.
«Στη Θεσσαλονίκη πλέον το 8% των πολυκατοικιών έχει κεντρική θέρμανση με αέριο και 2% με πετρέλαιο. Σε αντίθεση με την Αθήνα, που υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κεντρικής θέρμανσης, στην πόλη μας από τότε που ήρθε το αέριο άρχισαν να αποκτούν αυτονομία και ατομική θέρμανση οι περισσότεροι» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων Θεσσαλονίκης Φραγκίσκος Βακαλόπουλος.
Ωστόσο, στις πολυκατοικίες που υπάρχει ακόμη κεντρική θέρμανση, οι γενικές συνελεύσεις το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς με γκρίνιες και τσακωμούς μεταξύ των ενοίκων.
«Από τις αρχές Νοεμβρίου γίνονται γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν την κεντρική θέρμανση. Υπάρχουν διαφωνίες και τσακωμοί, καθώς κάποιοι δεν θέλουν να συμμετέχουν και ζητούν να αποκοπούν και άλλοι προτείνουν να επανέλθουν σε λέβητες πετρελαίου» αναφέρει η Ελένη Ιακωβίδου, ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων Θεσσαλονίκης.
«Αποφασίζουν να μην ανοίξουν κεντρική θέρμανση»
Σύμφωνα με την κ. Ιακωβίδου, που συμμετείχε σε γενικές συνελεύσεις ενοίκων πολυκατοικιών, είναι πολλοί αυτοί που τελικά κατέληξαν να μην ανοίξουν τον λέβητά τους προς το παρόν.
«Σε πολλές περιπτώσεις αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν την κεντρική θέρμανση, καθώς είναι αυξημένο το ενεργειακό κόστος. Όσοι έχουν αέριο, είναι διστακτικοί καθώς με αυτόν τον τρόπο θέρμανση, πρώτα καταναλώνεις και μετά σου έρχεται ο λογαριασμός. Δεν είναι όπως το πετρέλαιο που ελέγχεις πόσο θα βάλεις. Γι’ αυτό, όσοι χρησιμοποιούν αέριο έχουν το άγχος μήπως κάποια διαμερίσματα καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα και μετά δεν μπορούν να τα πληρώσουν, με αποτέλεσμα να κλείσει όμως η θέρμανση για όλη την οικοδομή» εξηγεί η κ. Ιακωβίδου.
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη θέρμανση, καθώς όταν οι λογαριασμοί για μία πολυκατοικία από 3.000 ευρώ φτάνουν στις 8.000 ευρώ, ο κόσμος φοβάται να ανάψει τους λέβητες. Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν να τους ανοίγουν όλοι και εκεί πραγματικά θα κρίνουμε ποια είναι η κατάσταση» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων Θεσσαλονίκης.
Οι αποκοπές κοστίζουν για όλους τους ένοικους
Η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση είναι μία λύση που προτιμούν ένοικοι σε πολυκατοικίες, ώστε να μην συμμετέχουν στην πληρωμή λογαριασμών. Όμως το κόστος των αποκοπών μοιράζεται στους υπόλοιπους ένοικους και μπορεί να καταλήξει δυσβάστακτο.
«Υπάρχει νόμος από το 2017 που επιτρέπει σε έναν ένοικο την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση, μάλιστα τον καθιστά ανεξάρτητο κανονισμού και γενικής συνέλευσης. Ακόμα και γενική συνέλευση να γίνει και λάβουν αρνητική απόφαση, ο ίδιος μπορεί να προχωρήσει στην αποκοπή» τονίζει αρχικά η κ. Ιακωβίδου, ωστόσο επισημαίνει πως «αν το 1/4 των ιδιοκτητών ή ενοίκων αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση οι υπόλοιποι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αν υπάρχει καυστήρας με ισχύ για 10 διαμερίσματα και φύγουν οι τέσσερις, δεν μπορούν να τον λειτουργήσουν, διότι είναι βαρύ το κόστος συντήρησης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, υπογραμμίζει ότι ένας ένοικος δεν μπορεί μόνος του να αποφασίσει αν θα αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση.
«Είναι αποφάσεις των ιδιοκτητών, ο μισθωτής δεν μπορεί να επεμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη ακόμη ο καιρός βοηθά ιδιαίτερα και δεν χρειάζεται να ανοίξουν τα σώματα θέρμανσης» λέει ο κ. Χαϊδούτης. Μάλιστα, προτείνει να μην λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις, καθώς όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγους μήνες.
«Δεν πρέπει να κάνουμε επιλογές βεβιασμένες, διότι σήμερα μπορεί να υπάρχει ενεργειακή κρίση αλλά σε λίγους μήνες μπορεί να μην υπάρχει. Θα ήταν λάθος να συζητάμε να γυρίσουμε από θέρμανση αερίου ξανά σε πετρελαίου» σημειώνει.
Η μετατροπή από αέριο σε πετρέλαιο, μάλιστα, είναι μία πολύ ακριβή διαδικασία σύμφωνα με την Ελένη Ιακωβίδου. «Όσοι θέλουν να επανέλθουν σε πετρέλαιο, όταν έρχονται σε επαφή με τους συντηρητές καυστήρα αλλάζουν γνώμη. Όταν ένας καυστήρας πετρελαίου έχει να λειτουργήσει 10 χρόνια, δεν είναι εύκολο να δουλέψει ξανά, χρειάζονται πολλά χρήματα για την συντήρηση» δηλώνει η κ. Ιακωβίδου.
Προκαταβολές για… θέρμανση
Οι συνθήκες που προκλήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και των δυσοίωνων προβλέψεων για τον επερχόμενο χειμώνα, οδήγησαν πολλούς διαχειριστές ενοικίων να λαμβάνουν προκαταβολές.
«Φοβόμαστε για όσα θα ακολουθήσουν και λαμβάνουμε προκαταβολές για να διασφαλίσουμε την ρευστότητα όλο τον χειμώνα. Στόχος μας είναι μία πολυκατοικία να διαθέτει χρήματα για να συμπληρώσει το οικονομικό κενό στην περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει τους λογαριασμούς. Διότι, αν ένας δεν μπορέσει να δώσει χρήματα, θα κοπεί η θέρμανση σε όλη την οικοδομή. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν είναι όλοι έτοιμοι να τα δώσουν προκαταβολές, και ας ξέρουν ότι θα τα λάβουν πίσω την άνοιξη» λέει η Ελένη Ιακωβίδου.
Πάντως, η ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι αν σε μία οικοδομή αποφασίσουν να μην ανοίξουν τους λέβητες θα πρέπει να προχωρήσουν και σε διακοπή παροχής.
«Μπορεί να τα έχουν κλειστά, αλλά οι εταιρείες θα συνεχίζουν να στέλνουν πάγιους λογαριασμούς. Είναι απαραίτητο να έρθουν σε επικοινωνία με την εταιρεία και να ζητήσουν διακοπή παροχής».
Κόβουν μαγείρεμα και σιδέρωμα
Έξυπνες και πρακτικές λύσεις για εξοικονόμηση βρίσκουν οι καταναλωτές στα νοικοκυριά, ώστε να γλιτώσουν όσα περισσότερα χρήματα στους επόμενους λογαριασμούς ενέργειας. Την ώρα που ο εφιάλτης της θέρμανσης αρχίζει, νοικοκυρές έχουν λάβει τα μέτρα τους ώστε τουλάχιστον να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η κ. Θεοφίλη έχει ένα σπίτι περίπου 70 τ.μ., όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Πρόσφατα μπήκε στο ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» και μετέτρεψε το σπίτι σε λιγότερο ενεργοβόρο, προσθέτοντας μονώσεις εσωτερικά και εξωτερικά. Αλλά δεν σταμάτησε σε αυτό, αποφάσισε να σταματήσει να χρησιμοποιεί ηλεκτρικές συσκευές καθημερινά.
«Το στεγνωτήριο πλέον δεν το χρησιμοποιώ, διότι καίει πολύ ρεύμα. Σιδερώνω τα απολύτως απαραίτητα, διότι και το σίδηρο καίει πολύ. Δηλαδή, πετσέτες, σεντόνια και τζιν δεν τα σιδερώνω ποτέ πλέον. Όσο για τον φούρνο, τον έχω αντικαταστήσει με μία φριτέζα αέρος που καίει πολύ λιγότερο» αναφέρει η κ. Θεοφίλη. Μάλιστα, πλέον διαθέτει και ηλιακό για να αποφεύγει να ανάβει θερμοσίφωνα.
«Η διαφορά είναι μεγάλη από τότε που κάνω όλα τα παραπάνω. Από 1.500 κιλοβατώρες πέσαμε στις 700, ωστόσο οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι πληρώνουμε πολλά. Όμως δεν μπορώ να φανταστώ πόσα θα πλήρωνα αν είχα περισσότερες κιλοβατώρες» τονίζει.
Υπάρχουν νοικοκυριά, όπου πλέον σταμάτησαν εντελώς το μαγείρεμα, καθώς με χαρτί κα μολύβι είδαν ότι τους συμφέρει καλύτερα να παραγγέλλουν από έξω.
«Σταμάτησα να χρησιμοποιώ την κουζίνα εντελώς. Από Δευτέρα έως Παρασκευή παίρνουμε φαγητό από catering που έχουμε κάνει συμφωνία. Μας συμφέρει, καθώς είδαμε μείωση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά ξοδεύουμε και λιγότερα στο σούπερ μάρκετ» λέει 40χρονη που μιλάει στη «ΜτΚ».
Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην μας «κλέβουν»
Συμβουλές και προτάσεις δίνουν από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ώστε οι πολίτες να προσέχουν να μην τους χρεώνουν περισσότερο οι εταιρείες αλλά και να εξοικονομούν ενέργεια. To βασικότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νικόλαο Τσεμπερλίδη, είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές να ελέγχουν κάθε μήνα τους μετρητές.
«Επειδή η τιμή του φυσικού αερίου αλλάζει από μήνα σε μήνα, καθώς είναι χρηματιστηριακό προϊόν, και επειδή η τιμολόγηση γίνεται κάθε τέσσερις μήνες, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τους μετρητές. Να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες τους και να τους πουν ότι θα στέλνουν κάθε μήνα τα κυβικά που καταναλώνουν, ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα τους χρεώνουν κατά προσέγγιση. Να ελέγχουμε κάθε πρώτη του μήνα τους μετρητές και να στέλνουμε με email στην εταιρεία τι έχουμε κάψει» δηλώνει ο κ. Τσεμπερλίδης.
Το ίδιο προτείνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών και για όσους χρησιμοποιών το ρεύμα για τη θέρμανση τους.
«Ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το ρεύμα, οι λογαριασμοί έρχονται κάθε τέσσερις μήνες και τις μετρήσεις τις κάνουν διαφορετικές εταιρείες από τους παρόχους. Γι’ αυτό πρέπει κάθε μήνα να βλέπουμε κιλοβατώρες και να ενημερώνουμε την εταιρεία. Ενώ, για όσους χρησιμοποιούν θέρμανση πετρελαίου, να ζητούν μέτρηση ύψους στον λέβητα πριν και μετά την παράδοση και να προσπαθούν να βάζουν πάνω από 1.000 ευρώ ώστε να τους βγαίνει φθηνότερα».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.11.2022
ΣΧΟΛΙΑ