ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: «Αυτοψία» Μητσοτάκη στο ΕΚΕΤΑ των... 1.500 ερευνητών (βίντεο, φωτ.)

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Παρόντες είναι υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας, Α. Ευθυμίου, Σ. Σιμόπουλος, Δ. Κούβελας ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

 10/04/2023 10:17

Θεσσαλονίκη: «Αυτοψία» Μητσοτάκη στο ΕΚΕΤΑ των... 1.500 ερευνητών (βίντεο, φωτ.)

Σοφία Χριστοφορίδου

Από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
mitsotakis-eketa1.jpg
mitsotakis-eketa2.jpg
mitsotakis-eketa4.jpg


"Ο πρωθυπουργός ήθελε να επισκεφτεί το ΕΚΕΤΑ εδώ και πολύ καιρό. Ο στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι να δει από κοντά τα σημερινά επιτεύγματα του ΕΚΕΤΑ που είναι από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, συμμετέχει σε πάρα πολλά ερευνητικά προγράμματα. Η κυβέρνηση το χρηματοδοτεί μέσω του ταμείου Ανάκαμψης για τα νέα του κτίρια το λεγόμενο ΕΚΕΤΑ2 εντός του THESSINTEC το οποίο προχωρά. περιμένουμε μια απόφαση του ΣτΕ ώστε να αρχίσει κανονικά η υλοποίηση του έργου" δήλωσε ο Υφυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα τεχνολογίας και Έρευνας Χρίστος Δήμας. Στο ΕΚΕΤΑ εργάζονται 1500 ερευνητές και άλλοι 200-300 θα προστεθούν στο δυναμικό του με τα νέα προγράμματα.

«Θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, όλο το προσωπικό, γιατί γίνεται πραγματικά μία πολύ σημαντική δουλειά. Και να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και πριν: η έρευνα πρέπει να έχει και ένα πραγματικό αποτύπωμα στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στα ζητήματα των βιώσιμων μεταφορών και των "έξυπνων" πόλεων, είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει στο μέλλον, είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται σήμερα" είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά την ξενάγηση στο κέντρο και συνέχισε:

"Νομίζω, ότι έχετε τη δυνατότητα και εσείς να ανταποκρίνεστε σε αιτήματα της Πολιτείας αλλά και εσείς να έρχεστε με δικές σας ιδέες, με συνεργάτη την Πολιτεία αλλά και σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα, και να αναπτύσσετε τέτοιες εφαρμογές που από ό,τι βλέπω δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εφαρμογές που αναπτύσσονται στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Και ειδικά μία πόλη η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από τα ζητήματα των μεταφορών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι πρωτοστατεί. Και αυτό το οποίο μου δείξατε με τα φανάρια και η βελτίωση της κίνησης στο δρόμο με μία τέτοια παρέμβαση είναι πραγματικά λειτουργική και φανταστείτε πόσο καλύτερα θα γίνουν τα πράγματα βέβαια όταν με το καλό τελειώσει το Μετρό και τελειώσει και το Flyover. Αλλά πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο τρόπος με τον οποίον χειριζόμαστε τα αυτοκίνητα, ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουν τα ποδήλατα, γιατί κατεξοχήν η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη η οποία έχει τέτοιες σημαντικές δυνατότητες. Όλα αυτά όμως πρέπει να δουλεύουν με κάποιον ενιαίο και οργανωμένο τρόπο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε δώσει μία δέσμευση ότι 1/1/2024, θα υπάρχει νέο μισθολόγιο συνολικά για το Δημόσιο»

Ο Πρωθυπουργός απάντησε και στο αίτημα των υπευθύνων του ΕΚΕΤΑ για καλύτερους μισθούς και νέες θέσεις ερευνητών, λέγοντας: «Εμείς έχουμε δώσει μία δέσμευση ότι 1/1/2024, θα υπάρχει νέο μισθολόγιο συνολικά για το Δημόσιο. Αυτό είναι ένα αρκετά σύνθετο έργο, το οποίο όμως θέλουμε να μπορεί να επιβραβεύσει κυρίως εκείνους τους τομείς δραστηριότητας όπου θέλουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που ξέρουμε ότι αν δεν τους πληρώσουμε ικανοποιητικά απλά δε θα είμαστε ανταγωνιστικοί.

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται και δουλεύουν εδώ θα μπορούσαν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα με πολύ μεγαλύτερες απολαβές. Κάποιοι επιλέγουν να είναι εδώ γιατί αγαπούν την έρευνα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια τεράστια απόσταση απολαβών μεταξύ της έρευνας που γίνεται σε ένα δημόσιο κέντρο και το τι θα κέρδιζε κάποιος εάν έβγαινε στην ελεύθερη αγορά.

Και βέβαια θέλω να πω και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός να μπορούμε το ΕΚΕΤΑ και όλα τα ερευνητικά μας κέντρα να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους αλλά και προς όφελος των ερευνητών την πνευματική ιδιοκτησία την οποία αναπτύσσουν. Διότι κι αυτή είναι μια αντίληψη. Μία από τις μεγάλες επιτυχίες, νομίζω, της εξωστρέφειας της πολιτικής μας είναι ότι φτάσαμε το 2022 σε αριθμό-ρεκόρ για τις πατέντες συνολικά στη χώρα».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει το «ρομπότ ξεναγό», το αγροτικό ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για διάφορες γεωργικές εργασίες, τον ηλεκτρο-εγκεφαλογράφο που βοηθά στη μελέτη διαφόρων νοσημάτων, τον φωτοκαταλυτικό αντιδραστήρα που καθαρίζει το νερό από οποιεσδήποτε προσμίξεις και το αυτοκινούμενο όχημα που έχει σχεδιάσει το ΕΚΕΤΑ και το οποίο είναι ικανό να κινείται εντός των εγκαταστάσεων εξολοκλήρου από μόνο του.

Επίσης, παρακολούθησε παρουσίαση του anti-drone συστήματος το οποίο εντοπίζει drones χωρίς σχέδιο πτήσης καθώς και παρουσίαση σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης ενέργειας του ΕΚΕΤΑ. Ενημερώθηκε επίσης για τον προσομοιωτή οδήγησης που διαθέτει το Κέντρο, που χρησιμοποιείται για πλήθος εκπαιδεύσεων σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τονίστηκε ότι στόχος του ΕΚΕΤΑ είναι η ανάπτυξη και η ανάδειξη καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών που έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών και στην οικονομία, στρατηγική που έχει οδηγήσει στη συγκρότηση 18 τεχνοβλαστών με σημαντική δραστηριότητα. Η ανθρωποκεντρική δραστηριότητα του Κέντρου περιλαμβάνει την υλοποίηση του «Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου - Πάρκο Τεχνολογιών», που συνδέεται με τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε το πετυχημένο μοντέλο λειτουργίας του ΕΚΕΤΑ. Το Κέντρο απασχολεί πλέον περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους, κυρίως μηχανικούς και επιστήμονες, σε επτά Περιφέρειες και εννέα πόλεις της χώρας, αντλώντας μόλις το 10% των πόρων του από κρατική χρηματοδότηση, ενώ το 77% προέρχεται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και το 13% από διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία. Μεταξύ άλλων, το ΕΚΕΤΑ έχει σταθερές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Samsung, η Pfizer και η ExxonMobil, αλλά και συνεργασίες με την Coca Cola, την TITAN, τη MYTILINEOS, την Kleemann και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη το προσωπικό του ΕΚΕΤΑ για το έργο του, χάρη στο οποίο συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κάτι που αποτυπώνεται και στη συστηματική προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την ενεργή συμμετοχή του Κέντρου στην ανάπτυξη του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ThessInTec.

Ο Δημήτρης Τζοβάρας, Πρόεδρος & Διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης ΕΚΕΤΑ δήλωσε: «Το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΚΕΤΑ ιδίως σε νέες υποδομές υποστηρίζεται πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 34 εκ. ευρώ. Το ΕΚΕΤΑ σκοπεύει να δημιουργήσει 19.000 νέα τετραγωνικά, δηλαδή περίπου να διπλασιάσει τις υποδομές του, έτσι ώστε να μπορεί να δει με αισιοδοξία τη νέα δεκαετία. Τα επιτεύγματα είναι σε διάφορους τομείς, σε θέματα ενέργειας, αντιdrone συστήματα, συστήματα καθαρισμού νερού και καθαρής ενέργειας, αυτόνομα οχήματα, συστήματα αγρορομποτικής, ανάλυσης ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση ασθενειών.

Ήδη απασχολούμε πάνω από 1.500 εργαζόμενους, κυρίως μηχανικούς, αλλά και βιολόγους, γιατρούς και πολλές άλλες ειδικότητες και με τα νέα προγράμματα που έχουμε εξασφαλίσει, θα έχουμε πάνω από 200 - 300 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Παρόντες είναι υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας, Α. Ευθυμίου, Σ. Σιμόπουλος, Δ. Κούβελας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

mitsotakis-eketa7.jpg
mitsotakis-eketa8.jpg
mitsotakis-eketa9.jpg

mitsotakis-eketa10.jpg

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός πήγε από το κτίριο διοίκησης στο Ινστιτούτο Μεταφορών με το αυτόνομης οδήγησης όχημα. 

oxima-autonomis-odogisis-eketa.jpg

mitsotakis-eketa-aytokinoumeno1.jpg

Ένα σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο ήταν το πρώτο από τα καινοτόμα συστήματα που είδε ο πρωθυπουργός στο ΕΚΕΤΑ. Το σύστημα παρακολούθησης εφαρμόζεται στο κτίριο του ΕΚΕΤΑ.

Την προσοχή του τράβηξε και το σύστημα antidrone για την ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων drone που αναπτύσσει το ΕΚΕΤΑ. Οι ερευνητές του έδειξαν το σύστημα εντοπισμού drone που δεν έχουν σχέδιο πτήσης με κάμερες, απλές και θερμικές. Το σύστημα αξιοποιεί μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωματώνει αισθητήρες διαφόρων τύπων όπως απλές και θερμικές κάμερες, αισθητήρες ήχου κλπ.

Υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας και όπως είπε ο υφυπουργός για θέματα τεχνολογίας Χ. Δήμας, σύντομα το σύστημα θα δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις του στρατού στην Ποτίδαια, σε πραγματικές συνθήκες.

Οι εφαρμογές του συστήματος επεκτείνονται και σε πολλές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, όπως συναυλίες, αλλά και συστήματα προστασίας πχ σε υπουργεία ή σε μια βιομηχανία που θέλει να προστατευτεί από κατασκοπεία, δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είδε συστήματα που είναι ενταγμένα στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι του ΕΚΕΤΑ για την υποστήριξη ηλικιωμένων για αυτόνομη διαβίωση. Μεταξύ άλλων το ΕΚΕΤΑ έχει αναπτύξει μηχανισμούς παρακολούθησης της συμπεριφοράς και της νοητικής κατάστασης των ηλικιωμένων, με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ. Ένας από τους τρόπους παρακολούθησης ειναι με εγκεφαλογράφημα την ώρα που ο χρήστης διαβάζει έναν κατάλογο σουπερμάρκετ. «Εδώ πρέπει να φέρουμε τον Άδωνι, να το δοκιμάσει με τιμές αρνιού και κατσικιού» σχολίασε αστειευόμενος ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για καινοτόμα συστήματα «έξυπνης γεωργίας», επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης του ΕΚΕΤΑ και είδε πώς λειτουργεί το σύστημα αυτόματης πέδησης σε ηλεκτρικά πατίνια.

Παρών στην επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν και ο πρόεδρος του ThessINTEC Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι εντός του Μαΐου θα έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε στη συνέχεια το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το τεχνολογικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στην Περαία να σταλεί για έλεγχο και έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΙΜΕΤ συμμετείχε στην ανάπτυξη του πρώτου ηλεκτροκίνητου φερι μποτ στον κόσμο

Ένα usb stick με τη μορφή ενός φέρι χάρισε στον πρωθυπουργό ο διευθυντής του ινστιτούτου μεταφορών Βαγγέλης Μπεκιάρης. Πρόκειται για ένα ομοίωμα του πρώτου ηλεκτροκίνητου φέρι μποτ στον κόσμο το οποίο κινείται στη Νορβηγία, στην ανάπτυξη του οποίου συμμετείχε το ΕΚΕΤΑ. «Ελπίζουμε σύντομα να το δούμε και στις δικές μας θάλασσες» είπε ο κ. Μπεκιάρης.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι μπορεί να βρει εφαρμογή σε μικρές αποστάσεις και όσο αυξάνεται η απόδοση των μπαταριών να πάει και σε πορθμεία. Η αντιπρόεδρος του ΙΜΕΤ Γεωργία Αϋφαντοπούλου τον ενημέρωσε ότι το σκάφος είναι «εκτυπωμένο» με 3D τεχνολογία και έχει αυτονομία να διανύσει χωρίς φόρτιση 35 ναυτικά μίλια.

mitsotakis-institouto-metaforon1.jpg





Από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
mitsotakis-eketa1.jpg
mitsotakis-eketa2.jpg
mitsotakis-eketa4.jpg


"Ο πρωθυπουργός ήθελε να επισκεφτεί το ΕΚΕΤΑ εδώ και πολύ καιρό. Ο στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι να δει από κοντά τα σημερινά επιτεύγματα του ΕΚΕΤΑ που είναι από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, συμμετέχει σε πάρα πολλά ερευνητικά προγράμματα. Η κυβέρνηση το χρηματοδοτεί μέσω του ταμείου Ανάκαμψης για τα νέα του κτίρια το λεγόμενο ΕΚΕΤΑ2 εντός του THESSINTEC το οποίο προχωρά. περιμένουμε μια απόφαση του ΣτΕ ώστε να αρχίσει κανονικά η υλοποίηση του έργου" δήλωσε ο Υφυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα τεχνολογίας και Έρευνας Χρίστος Δήμας. Στο ΕΚΕΤΑ εργάζονται 1500 ερευνητές και άλλοι 200-300 θα προστεθούν στο δυναμικό του με τα νέα προγράμματα.

«Θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, όλο το προσωπικό, γιατί γίνεται πραγματικά μία πολύ σημαντική δουλειά. Και να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και πριν: η έρευνα πρέπει να έχει και ένα πραγματικό αποτύπωμα στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στα ζητήματα των βιώσιμων μεταφορών και των "έξυπνων" πόλεων, είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει στο μέλλον, είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται σήμερα" είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά την ξενάγηση στο κέντρο και συνέχισε:

"Νομίζω, ότι έχετε τη δυνατότητα και εσείς να ανταποκρίνεστε σε αιτήματα της Πολιτείας αλλά και εσείς να έρχεστε με δικές σας ιδέες, με συνεργάτη την Πολιτεία αλλά και σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα, και να αναπτύσσετε τέτοιες εφαρμογές που από ό,τι βλέπω δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εφαρμογές που αναπτύσσονται στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Και ειδικά μία πόλη η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από τα ζητήματα των μεταφορών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι πρωτοστατεί. Και αυτό το οποίο μου δείξατε με τα φανάρια και η βελτίωση της κίνησης στο δρόμο με μία τέτοια παρέμβαση είναι πραγματικά λειτουργική και φανταστείτε πόσο καλύτερα θα γίνουν τα πράγματα βέβαια όταν με το καλό τελειώσει το Μετρό και τελειώσει και το Flyover. Αλλά πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο τρόπος με τον οποίον χειριζόμαστε τα αυτοκίνητα, ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουν τα ποδήλατα, γιατί κατεξοχήν η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη η οποία έχει τέτοιες σημαντικές δυνατότητες. Όλα αυτά όμως πρέπει να δουλεύουν με κάποιον ενιαίο και οργανωμένο τρόπο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε δώσει μία δέσμευση ότι 1/1/2024, θα υπάρχει νέο μισθολόγιο συνολικά για το Δημόσιο»

Ο Πρωθυπουργός απάντησε και στο αίτημα των υπευθύνων του ΕΚΕΤΑ για καλύτερους μισθούς και νέες θέσεις ερευνητών, λέγοντας: «Εμείς έχουμε δώσει μία δέσμευση ότι 1/1/2024, θα υπάρχει νέο μισθολόγιο συνολικά για το Δημόσιο. Αυτό είναι ένα αρκετά σύνθετο έργο, το οποίο όμως θέλουμε να μπορεί να επιβραβεύσει κυρίως εκείνους τους τομείς δραστηριότητας όπου θέλουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που ξέρουμε ότι αν δεν τους πληρώσουμε ικανοποιητικά απλά δε θα είμαστε ανταγωνιστικοί.

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται και δουλεύουν εδώ θα μπορούσαν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα με πολύ μεγαλύτερες απολαβές. Κάποιοι επιλέγουν να είναι εδώ γιατί αγαπούν την έρευνα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια τεράστια απόσταση απολαβών μεταξύ της έρευνας που γίνεται σε ένα δημόσιο κέντρο και το τι θα κέρδιζε κάποιος εάν έβγαινε στην ελεύθερη αγορά.

Και βέβαια θέλω να πω και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός να μπορούμε το ΕΚΕΤΑ και όλα τα ερευνητικά μας κέντρα να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους αλλά και προς όφελος των ερευνητών την πνευματική ιδιοκτησία την οποία αναπτύσσουν. Διότι κι αυτή είναι μια αντίληψη. Μία από τις μεγάλες επιτυχίες, νομίζω, της εξωστρέφειας της πολιτικής μας είναι ότι φτάσαμε το 2022 σε αριθμό-ρεκόρ για τις πατέντες συνολικά στη χώρα».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει το «ρομπότ ξεναγό», το αγροτικό ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για διάφορες γεωργικές εργασίες, τον ηλεκτρο-εγκεφαλογράφο που βοηθά στη μελέτη διαφόρων νοσημάτων, τον φωτοκαταλυτικό αντιδραστήρα που καθαρίζει το νερό από οποιεσδήποτε προσμίξεις και το αυτοκινούμενο όχημα που έχει σχεδιάσει το ΕΚΕΤΑ και το οποίο είναι ικανό να κινείται εντός των εγκαταστάσεων εξολοκλήρου από μόνο του.

Επίσης, παρακολούθησε παρουσίαση του anti-drone συστήματος το οποίο εντοπίζει drones χωρίς σχέδιο πτήσης καθώς και παρουσίαση σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης ενέργειας του ΕΚΕΤΑ. Ενημερώθηκε επίσης για τον προσομοιωτή οδήγησης που διαθέτει το Κέντρο, που χρησιμοποιείται για πλήθος εκπαιδεύσεων σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τονίστηκε ότι στόχος του ΕΚΕΤΑ είναι η ανάπτυξη και η ανάδειξη καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών που έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών και στην οικονομία, στρατηγική που έχει οδηγήσει στη συγκρότηση 18 τεχνοβλαστών με σημαντική δραστηριότητα. Η ανθρωποκεντρική δραστηριότητα του Κέντρου περιλαμβάνει την υλοποίηση του «Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου - Πάρκο Τεχνολογιών», που συνδέεται με τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε το πετυχημένο μοντέλο λειτουργίας του ΕΚΕΤΑ. Το Κέντρο απασχολεί πλέον περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους, κυρίως μηχανικούς και επιστήμονες, σε επτά Περιφέρειες και εννέα πόλεις της χώρας, αντλώντας μόλις το 10% των πόρων του από κρατική χρηματοδότηση, ενώ το 77% προέρχεται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και το 13% από διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία. Μεταξύ άλλων, το ΕΚΕΤΑ έχει σταθερές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Samsung, η Pfizer και η ExxonMobil, αλλά και συνεργασίες με την Coca Cola, την TITAN, τη MYTILINEOS, την Kleemann και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη το προσωπικό του ΕΚΕΤΑ για το έργο του, χάρη στο οποίο συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κάτι που αποτυπώνεται και στη συστηματική προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την ενεργή συμμετοχή του Κέντρου στην ανάπτυξη του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ThessInTec.

Ο Δημήτρης Τζοβάρας, Πρόεδρος & Διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης ΕΚΕΤΑ δήλωσε: «Το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΚΕΤΑ ιδίως σε νέες υποδομές υποστηρίζεται πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 34 εκ. ευρώ. Το ΕΚΕΤΑ σκοπεύει να δημιουργήσει 19.000 νέα τετραγωνικά, δηλαδή περίπου να διπλασιάσει τις υποδομές του, έτσι ώστε να μπορεί να δει με αισιοδοξία τη νέα δεκαετία. Τα επιτεύγματα είναι σε διάφορους τομείς, σε θέματα ενέργειας, αντιdrone συστήματα, συστήματα καθαρισμού νερού και καθαρής ενέργειας, αυτόνομα οχήματα, συστήματα αγρορομποτικής, ανάλυσης ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση ασθενειών.

Ήδη απασχολούμε πάνω από 1.500 εργαζόμενους, κυρίως μηχανικούς, αλλά και βιολόγους, γιατρούς και πολλές άλλες ειδικότητες και με τα νέα προγράμματα που έχουμε εξασφαλίσει, θα έχουμε πάνω από 200 - 300 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Παρόντες είναι υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας, Α. Ευθυμίου, Σ. Σιμόπουλος, Δ. Κούβελας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

mitsotakis-eketa7.jpg
mitsotakis-eketa8.jpg
mitsotakis-eketa9.jpg

mitsotakis-eketa10.jpg

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός πήγε από το κτίριο διοίκησης στο Ινστιτούτο Μεταφορών με το αυτόνομης οδήγησης όχημα. 

oxima-autonomis-odogisis-eketa.jpg

mitsotakis-eketa-aytokinoumeno1.jpg

Ένα σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο ήταν το πρώτο από τα καινοτόμα συστήματα που είδε ο πρωθυπουργός στο ΕΚΕΤΑ. Το σύστημα παρακολούθησης εφαρμόζεται στο κτίριο του ΕΚΕΤΑ.

Την προσοχή του τράβηξε και το σύστημα antidrone για την ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων drone που αναπτύσσει το ΕΚΕΤΑ. Οι ερευνητές του έδειξαν το σύστημα εντοπισμού drone που δεν έχουν σχέδιο πτήσης με κάμερες, απλές και θερμικές. Το σύστημα αξιοποιεί μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωματώνει αισθητήρες διαφόρων τύπων όπως απλές και θερμικές κάμερες, αισθητήρες ήχου κλπ.

Υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας και όπως είπε ο υφυπουργός για θέματα τεχνολογίας Χ. Δήμας, σύντομα το σύστημα θα δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις του στρατού στην Ποτίδαια, σε πραγματικές συνθήκες.

Οι εφαρμογές του συστήματος επεκτείνονται και σε πολλές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, όπως συναυλίες, αλλά και συστήματα προστασίας πχ σε υπουργεία ή σε μια βιομηχανία που θέλει να προστατευτεί από κατασκοπεία, δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είδε συστήματα που είναι ενταγμένα στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι του ΕΚΕΤΑ για την υποστήριξη ηλικιωμένων για αυτόνομη διαβίωση. Μεταξύ άλλων το ΕΚΕΤΑ έχει αναπτύξει μηχανισμούς παρακολούθησης της συμπεριφοράς και της νοητικής κατάστασης των ηλικιωμένων, με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ. Ένας από τους τρόπους παρακολούθησης ειναι με εγκεφαλογράφημα την ώρα που ο χρήστης διαβάζει έναν κατάλογο σουπερμάρκετ. «Εδώ πρέπει να φέρουμε τον Άδωνι, να το δοκιμάσει με τιμές αρνιού και κατσικιού» σχολίασε αστειευόμενος ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για καινοτόμα συστήματα «έξυπνης γεωργίας», επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης του ΕΚΕΤΑ και είδε πώς λειτουργεί το σύστημα αυτόματης πέδησης σε ηλεκτρικά πατίνια.

Παρών στην επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν και ο πρόεδρος του ThessINTEC Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι εντός του Μαΐου θα έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε στη συνέχεια το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το τεχνολογικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στην Περαία να σταλεί για έλεγχο και έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΙΜΕΤ συμμετείχε στην ανάπτυξη του πρώτου ηλεκτροκίνητου φερι μποτ στον κόσμο

Ένα usb stick με τη μορφή ενός φέρι χάρισε στον πρωθυπουργό ο διευθυντής του ινστιτούτου μεταφορών Βαγγέλης Μπεκιάρης. Πρόκειται για ένα ομοίωμα του πρώτου ηλεκτροκίνητου φέρι μποτ στον κόσμο το οποίο κινείται στη Νορβηγία, στην ανάπτυξη του οποίου συμμετείχε το ΕΚΕΤΑ. «Ελπίζουμε σύντομα να το δούμε και στις δικές μας θάλασσες» είπε ο κ. Μπεκιάρης.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι μπορεί να βρει εφαρμογή σε μικρές αποστάσεις και όσο αυξάνεται η απόδοση των μπαταριών να πάει και σε πορθμεία. Η αντιπρόεδρος του ΙΜΕΤ Γεωργία Αϋφαντοπούλου τον ενημέρωσε ότι το σκάφος είναι «εκτυπωμένο» με 3D τεχνολογία και έχει αυτονομία να διανύσει χωρίς φόρτιση 35 ναυτικά μίλια.

mitsotakis-institouto-metaforon1.jpg





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία