ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Στο ΤΑΙΠΕΔ η ανάπλαση της ΔΕΘ - ΣΔΙΤ και παραχώρηση για 35 χρόνια

Θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους €300.000.000. Η Δημόσια Συμμετοχή μπορει να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως €120.000.000

 21/05/2024 16:17

Θεσσαλονίκη: Στο ΤΑΙΠΕΔ η ανάπλαση της ΔΕΘ - ΣΔΙΤ και παραχώρηση για 35 χρόνια

Σήμερα, Τρίτη 21/05, κατόπιν εισήγησης του Υπερταμείου, εγκρίθηκε από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή η ένταξη της Ανάπλασης της ΔΕΘ, ενός εμβληματικού Έργου για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζεται από τον ν.4413/2016 θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Ανοικτός Διαγωνισμός Παραχώρησης. H περίοδος Παραχώρησης ορίζεται στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.

Ύστερα από παραγωγική διαβούλευση και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα χρηματοδοτήσει μέρος του έργου, υπήρξε συμφωνία σχετικά με το βέλτιστο μοντέλο χρηματοδότησης. Βάσει αυτού, το Έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, με τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.

Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% της έκτασης μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση, σε συνέχεια συμφωνίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει το Υπερταμείο, η έγκριση από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή αποτελεί μια κομβικής σημασίας εξέλιξη για το σύνθετο και απαιτητικό Έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ.Η διυπουργική συνεργασία και συνδρομή πολύτιμης βοήθειας ήταν σημαντική στην εξέλιξη του έργου. (Υπουργείο Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ.α.).

Μέχρι σήμερα το Υπερταμείο και η ΔΕΘ-HELEXPO έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά κρίσιμων βημάτων, τα οποία αποτελούσαν προϋπόθεση για την διεξαγωγή του Διαγωνισμού.Πιο συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες, εκπονήθηκαν και αξιολογήθηκαν ποικίλα σενάρια με διάφορες χρηματοοικονομικές παραδοχές, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία πρώτη διαβούλευση με την αγορά. Κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του έργουαξιοποιήθηκε γνώση απόδιεθνείς και εγχώριους εμπειρογνώμονες, με εμπειρία και τεχνογνωσία σε παρεμφερή Έργα, οι οποίοι εργάστηκαν εντατικά και συνεργάστηκαν αρμονικά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επενδύσεις 300 εκατ. για την ανάπλαση - Εξασφαλισμένοι πόροι 120 εκατ.ευρώ

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του Έργου, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους €300.000.000. Η Δημόσια Συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως €120.000.000 (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της Δημόσιας Συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του Έργου. Οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό.

Αναθέτων φορέας του έργου, η ΔΕΘ- Helexpo

Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ-HELEXPO διασφαλίζεται οριστικά, καθώς η εταιρεία παραμένει 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει πως ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος μετά τον Διαγωνισμό, θα κληθεί να παρέχει υπηρεσίες στη ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία είναι ο Αναθέτων φορέας του Έργου.

Η ωρίμανση των τευχών του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η Διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO υπό το συντονισμό του Υπερταμείου θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του Έργου και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο:

  • Εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του Διαγωνισμού.
  • Έως το Α εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο Διαγωνισμός και να έχει αναδειχθεί ο Ανάδοχος.
  • Το Β’ εξάμηνο 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος. Το Έργο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Για την κοινωνία και το περιβάλλον:

  • Όπως συμφωνήθηκε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου το 60% της περιοχής μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση. Δημιουργείται ένας «πνεύμονας πρασίνου» μέσα στην πόλη, ανοικτός και προσβάσιμος 365 μέρες το χρόνο. Η πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους και στους χώρους πρασίνου θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους, 365 μέρες το χρόνο.
  • Ένα σύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο:
    • Περισσότερες από 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις,
    • 100.000 τ.μ. πρασίνου, χωρίς περίφραξη,
    • Ο χώρος αποκτά ζωή 365 μέρες το χρόνο μέσα από τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων και ανοικτών χώρων,
    • 11.500 τ.μ. (επιπλέον των 100.000) Πάρκο Αγ. Φωτεινής,
    • 10.800 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι περιμετρικά της ΔΕΘ.
  • Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα είναι σχεδιασμένες, ώστε να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (πράσινες και έξυπνες τεχνολογίες).
  • Ο χώρος στάθμευσης που θα δημιουργηθεί (με 1.300 νέες θέσεις), συνδυαστικά με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσ/νίκης, θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη.
  • Θα αναδειχθούν εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης (Μουσείο MOMus, Μουσείο Ιστορίας ΔΕΘ, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης).

Για την Οικονομία:

  • H ΔΕΘ γίνεται πραγματικά Διεθνής με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν επισκέπτες από το εξωτερικό.
  • Ενισχύεται το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και επιχειρηματικού κόμβου για τη ΝΑ Ευρώπη.
  • Το αναβαθμισμένο εκθεσιακό προϊόν της πόλης θα οδηγήσει σε σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
  • Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά από την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεταιστα €500.000.000/χρόνο.
  • Η ανάπλαση θα επιφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας (> 1.500 θέσεις εργασίας/χρόνο μετά την ολοκλήρωση).
  • Θα ενισχυθεί δραστικά ένας από τους πλέον αποδοτικούς κλάδους (Εκθεσιακές/Συνεδριακές Δραστηριότητες), ο οποίος δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
deth-2024-infographic.jpg


Αναλυτικές διευκρινίσεις

Το Υπερταμείο, επίσης απαντά διευκρινιστικά στα παρακάτω ζητήματα ενδιαφέροντος, σχετικά με την ανάπλαση. 

 Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου

Η Δημόσια Συμμετοχή είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να καλυφθεί το «χρηματοδοτικό κενό», να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και να είναι ελκυστική η επένδυση για Ιδιώτη επενδυτή. Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο καταλυτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την ευημερία των πολιτών. Άλλωστε, η πρακτική των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι ότι οι υποδομές αυτού του τύπου είναι δημόσιου χαρακτήρα. 1

Η συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και το πάρκο

Η ΔΕΘ-HELEXPO θα έχει την υποχρέωση συντήρησης των κοινοχρηστων χώρων και του πάρκου όπως συμφωνήθηκε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

 Το προφίλ του επενδυτή

Οι προτάσεις των δυνητικών επενδυτών θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν διεξοδικά, σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού. Το έργο είναι σύνθετο και καινοτόμο σε πολλά επίπεδα. Ιδανικά, ο Ιδιώτης θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε κατασκευαστικά έργα, καθώς και στη διαχείριση και λειτουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, επιχειρηματικών κέντρων και εμπορικών χώρων.

Περί της διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO και των θέσεων εργασίας

 Το έργο δεν συνδέεται με οποιαδήποτε αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα η ανάπλαση της ΔΕΘ όχι μόνο δεν μειώνει τις ανάγκες σε θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως τις αυξάνει.

Το εκτιμώμενο ενδιαφέρον των επενδυτών

Το προκαταρκτικό market scouting που πραγματοποιήθηκε έδειξε πως υπάρχει ενδιαφέρον από Ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό που θα κρίνει πραγματικά το ενδιαφέρον του Ιδιωτικού Τομέα είναι ο Διαγωνισμός και οι Όροι του. Το Υπερταμείο, και από εδώ και στο εξής και το PPF, εργάζονται, προκειμένου αφενός να είναι ελκυστικοί για τη συμμετοχή Ιδιωτών επενδυτών και αφενός να διασφαλίζουν το Δημόσιο Συμφέρον, καθώς και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την κοινωνία και το Περιβάλλον.

Η διαμόρφωση του Masterplan του έργου

Το Masterplan του έργου έχει οριοθετηθεί από τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος και το αποτέλεσμα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Τα ειδικότερα θέματα θα οριστικοποιηθούν με την ανάδειξη του Αναδόχου (Ιδιώτη επενδυτή), ως αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πλάνο νέων Εκθέσεων & Συνεδρίων

Το εκθεσιακό και συνεδριακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΘ-HELEXPO θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί στη βάση των αναγκών που εμφανίζονται στην αγορά. Το περιεχόμενο των νέων Εκθέσεων/Συνεδρίων θα διαμορφωθεί σε επόμενο διάστημα μετά από την εκπόνηση της σχετικής έρευνας και του business plan της ΔΕΘ-HELEXPO. Ήδη η εταιρεία ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των εκθέσεών της με νέα προϊόντα. Μάλιστα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ξένους διοργανωτές να μεταφέρουν εκθεσιακή δραστηριότητα από άλλες πόλεις του εξωτερικού στη Θεσσαλονίκη.

 Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη ανέβηκε 31 θέσεις – εκτοξεύθηκε από την 73η στην 42η μεσα σε ένα έτος (από το 2022 στο 2023) στη διεθνή κατάταξη στη διοργάνωση συνεδρίων, γεγονός που σημαίνει οτι η διεθνής ζήτηση για τον συνεδριακό προορισμο Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη. Στην Ευρώπη, για το 2023 είναι μέσα στους top 30 προορισμούς (26η θεση).

Επιβεβαίωση του makthes.gr

Την αποκλειστική είδηση για την ωρίμανση των τευχών δημοπράτησης από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ και την επιλογή της σύμβαση παραχώρησης μετέδωσε ήδη από την περασμένη Παρασκευή το makthes.gr [https://www.makthes.gr/50-1715960034-jisuyi2l4p-704-704-704420] Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών «το έργο αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ το οποίο συνιστά έργο μείζονος αναπτυξιακής προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αποδίδοντας δημόσιο χώρο πρασίνου καθώς και την ανταγωνιστικότητα της πόλης ως προορισμό για συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις».

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Έχουμε βρει μια συμφωνία και με τον Δήμο και με την περιφέρεια για τον τρόπο με τον οποίο θα προωθήσουμε το νέο έργο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Με περισσότερο πράσινο, κάτι το οποίο ζητούσε η πόλη, έχοντας όμως ταυτόχρονα και μια ανταγωνιστική πρόταση η οποία μπορεί να προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές από το εξωτερικό. Θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά: σε μια εποχή όπου όλοι μας έχουμε κουραστεί να πηγαίνουμε σε απρόσωπα συνεδριακά κέντρα τα οποία μπορεί να βρίσκονται κοντά σε ένα αεροδρόμιο, η δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε έναν σημαντικό χώρο πρασίνου, την καθιστά άκρως ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε όλες και όλοι μαζί».

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Σημειωτέον ότι για αύριο 22 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση προσφυγής που κατέθεσαν οι πολίτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Τα κύρια επιχειρήματα που επικαλούνται οι προσφεύγοντες είναι: -Καταστρατήγηση των στοχεύσεων του υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού και του ίδιου του ΕΠΣ περί ενίσχυσης του ρόλου της ΔΕΘ _ -Παραβίαση των ρυθμίσεων του άρ. 24 παρ.1 & 2 του Συντάγματος – Ανεπίτρεπτη ανάμειξη και νόθευση των χρήσεων γης – Μεταβολή επί τα χείρω του υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδιασμού και παραβίαση του πολεοδομικού κεκτημένου – Αλλοίωση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής επέμβασης_ -Παράλειψη εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης και εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής επέμβασης_ -Μείωση και υποβάθμιση του ισοζυγίου κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων. Πάντως είναι πολύ πιθανό η εξέταση της υπόθεσης να αναβληθεί.


Σήμερα, Τρίτη 21/05, κατόπιν εισήγησης του Υπερταμείου, εγκρίθηκε από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή η ένταξη της Ανάπλασης της ΔΕΘ, ενός εμβληματικού Έργου για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζεται από τον ν.4413/2016 θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Ανοικτός Διαγωνισμός Παραχώρησης. H περίοδος Παραχώρησης ορίζεται στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.

Ύστερα από παραγωγική διαβούλευση και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα χρηματοδοτήσει μέρος του έργου, υπήρξε συμφωνία σχετικά με το βέλτιστο μοντέλο χρηματοδότησης. Βάσει αυτού, το Έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, με τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.

Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% της έκτασης μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση, σε συνέχεια συμφωνίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει το Υπερταμείο, η έγκριση από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή αποτελεί μια κομβικής σημασίας εξέλιξη για το σύνθετο και απαιτητικό Έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ.Η διυπουργική συνεργασία και συνδρομή πολύτιμης βοήθειας ήταν σημαντική στην εξέλιξη του έργου. (Υπουργείο Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ.α.).

Μέχρι σήμερα το Υπερταμείο και η ΔΕΘ-HELEXPO έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά κρίσιμων βημάτων, τα οποία αποτελούσαν προϋπόθεση για την διεξαγωγή του Διαγωνισμού.Πιο συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες, εκπονήθηκαν και αξιολογήθηκαν ποικίλα σενάρια με διάφορες χρηματοοικονομικές παραδοχές, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία πρώτη διαβούλευση με την αγορά. Κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του έργουαξιοποιήθηκε γνώση απόδιεθνείς και εγχώριους εμπειρογνώμονες, με εμπειρία και τεχνογνωσία σε παρεμφερή Έργα, οι οποίοι εργάστηκαν εντατικά και συνεργάστηκαν αρμονικά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επενδύσεις 300 εκατ. για την ανάπλαση - Εξασφαλισμένοι πόροι 120 εκατ.ευρώ

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του Έργου, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους €300.000.000. Η Δημόσια Συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως €120.000.000 (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της Δημόσιας Συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του Έργου. Οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό.

Αναθέτων φορέας του έργου, η ΔΕΘ- Helexpo

Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ-HELEXPO διασφαλίζεται οριστικά, καθώς η εταιρεία παραμένει 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει πως ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος μετά τον Διαγωνισμό, θα κληθεί να παρέχει υπηρεσίες στη ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία είναι ο Αναθέτων φορέας του Έργου.

Η ωρίμανση των τευχών του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η Διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO υπό το συντονισμό του Υπερταμείου θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του Έργου και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο:

  • Εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του Διαγωνισμού.
  • Έως το Α εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο Διαγωνισμός και να έχει αναδειχθεί ο Ανάδοχος.
  • Το Β’ εξάμηνο 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος. Το Έργο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Για την κοινωνία και το περιβάλλον:

  • Όπως συμφωνήθηκε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου το 60% της περιοχής μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση. Δημιουργείται ένας «πνεύμονας πρασίνου» μέσα στην πόλη, ανοικτός και προσβάσιμος 365 μέρες το χρόνο. Η πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους και στους χώρους πρασίνου θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους, 365 μέρες το χρόνο.
  • Ένα σύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο:
    • Περισσότερες από 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις,
    • 100.000 τ.μ. πρασίνου, χωρίς περίφραξη,
    • Ο χώρος αποκτά ζωή 365 μέρες το χρόνο μέσα από τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων και ανοικτών χώρων,
    • 11.500 τ.μ. (επιπλέον των 100.000) Πάρκο Αγ. Φωτεινής,
    • 10.800 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι περιμετρικά της ΔΕΘ.
  • Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα είναι σχεδιασμένες, ώστε να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (πράσινες και έξυπνες τεχνολογίες).
  • Ο χώρος στάθμευσης που θα δημιουργηθεί (με 1.300 νέες θέσεις), συνδυαστικά με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσ/νίκης, θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη.
  • Θα αναδειχθούν εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης (Μουσείο MOMus, Μουσείο Ιστορίας ΔΕΘ, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης).

Για την Οικονομία:

  • H ΔΕΘ γίνεται πραγματικά Διεθνής με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν επισκέπτες από το εξωτερικό.
  • Ενισχύεται το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και επιχειρηματικού κόμβου για τη ΝΑ Ευρώπη.
  • Το αναβαθμισμένο εκθεσιακό προϊόν της πόλης θα οδηγήσει σε σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
  • Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά από την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεταιστα €500.000.000/χρόνο.
  • Η ανάπλαση θα επιφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας (> 1.500 θέσεις εργασίας/χρόνο μετά την ολοκλήρωση).
  • Θα ενισχυθεί δραστικά ένας από τους πλέον αποδοτικούς κλάδους (Εκθεσιακές/Συνεδριακές Δραστηριότητες), ο οποίος δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
deth-2024-infographic.jpg


Αναλυτικές διευκρινίσεις

Το Υπερταμείο, επίσης απαντά διευκρινιστικά στα παρακάτω ζητήματα ενδιαφέροντος, σχετικά με την ανάπλαση. 

 Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου

Η Δημόσια Συμμετοχή είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να καλυφθεί το «χρηματοδοτικό κενό», να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και να είναι ελκυστική η επένδυση για Ιδιώτη επενδυτή. Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο καταλυτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την ευημερία των πολιτών. Άλλωστε, η πρακτική των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι ότι οι υποδομές αυτού του τύπου είναι δημόσιου χαρακτήρα. 1

Η συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και το πάρκο

Η ΔΕΘ-HELEXPO θα έχει την υποχρέωση συντήρησης των κοινοχρηστων χώρων και του πάρκου όπως συμφωνήθηκε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

 Το προφίλ του επενδυτή

Οι προτάσεις των δυνητικών επενδυτών θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν διεξοδικά, σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού. Το έργο είναι σύνθετο και καινοτόμο σε πολλά επίπεδα. Ιδανικά, ο Ιδιώτης θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε κατασκευαστικά έργα, καθώς και στη διαχείριση και λειτουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, επιχειρηματικών κέντρων και εμπορικών χώρων.

Περί της διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO και των θέσεων εργασίας

 Το έργο δεν συνδέεται με οποιαδήποτε αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα η ανάπλαση της ΔΕΘ όχι μόνο δεν μειώνει τις ανάγκες σε θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως τις αυξάνει.

Το εκτιμώμενο ενδιαφέρον των επενδυτών

Το προκαταρκτικό market scouting που πραγματοποιήθηκε έδειξε πως υπάρχει ενδιαφέρον από Ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό που θα κρίνει πραγματικά το ενδιαφέρον του Ιδιωτικού Τομέα είναι ο Διαγωνισμός και οι Όροι του. Το Υπερταμείο, και από εδώ και στο εξής και το PPF, εργάζονται, προκειμένου αφενός να είναι ελκυστικοί για τη συμμετοχή Ιδιωτών επενδυτών και αφενός να διασφαλίζουν το Δημόσιο Συμφέρον, καθώς και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την κοινωνία και το Περιβάλλον.

Η διαμόρφωση του Masterplan του έργου

Το Masterplan του έργου έχει οριοθετηθεί από τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος και το αποτέλεσμα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Τα ειδικότερα θέματα θα οριστικοποιηθούν με την ανάδειξη του Αναδόχου (Ιδιώτη επενδυτή), ως αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πλάνο νέων Εκθέσεων & Συνεδρίων

Το εκθεσιακό και συνεδριακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΘ-HELEXPO θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί στη βάση των αναγκών που εμφανίζονται στην αγορά. Το περιεχόμενο των νέων Εκθέσεων/Συνεδρίων θα διαμορφωθεί σε επόμενο διάστημα μετά από την εκπόνηση της σχετικής έρευνας και του business plan της ΔΕΘ-HELEXPO. Ήδη η εταιρεία ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των εκθέσεών της με νέα προϊόντα. Μάλιστα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ξένους διοργανωτές να μεταφέρουν εκθεσιακή δραστηριότητα από άλλες πόλεις του εξωτερικού στη Θεσσαλονίκη.

 Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη ανέβηκε 31 θέσεις – εκτοξεύθηκε από την 73η στην 42η μεσα σε ένα έτος (από το 2022 στο 2023) στη διεθνή κατάταξη στη διοργάνωση συνεδρίων, γεγονός που σημαίνει οτι η διεθνής ζήτηση για τον συνεδριακό προορισμο Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη. Στην Ευρώπη, για το 2023 είναι μέσα στους top 30 προορισμούς (26η θεση).

Επιβεβαίωση του makthes.gr

Την αποκλειστική είδηση για την ωρίμανση των τευχών δημοπράτησης από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ και την επιλογή της σύμβαση παραχώρησης μετέδωσε ήδη από την περασμένη Παρασκευή το makthes.gr [https://www.makthes.gr/50-1715960034-jisuyi2l4p-704-704-704420] Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών «το έργο αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ το οποίο συνιστά έργο μείζονος αναπτυξιακής προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αποδίδοντας δημόσιο χώρο πρασίνου καθώς και την ανταγωνιστικότητα της πόλης ως προορισμό για συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις».

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Έχουμε βρει μια συμφωνία και με τον Δήμο και με την περιφέρεια για τον τρόπο με τον οποίο θα προωθήσουμε το νέο έργο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Με περισσότερο πράσινο, κάτι το οποίο ζητούσε η πόλη, έχοντας όμως ταυτόχρονα και μια ανταγωνιστική πρόταση η οποία μπορεί να προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές από το εξωτερικό. Θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά: σε μια εποχή όπου όλοι μας έχουμε κουραστεί να πηγαίνουμε σε απρόσωπα συνεδριακά κέντρα τα οποία μπορεί να βρίσκονται κοντά σε ένα αεροδρόμιο, η δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε έναν σημαντικό χώρο πρασίνου, την καθιστά άκρως ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε όλες και όλοι μαζί».

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Σημειωτέον ότι για αύριο 22 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση προσφυγής που κατέθεσαν οι πολίτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Τα κύρια επιχειρήματα που επικαλούνται οι προσφεύγοντες είναι: -Καταστρατήγηση των στοχεύσεων του υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού και του ίδιου του ΕΠΣ περί ενίσχυσης του ρόλου της ΔΕΘ _ -Παραβίαση των ρυθμίσεων του άρ. 24 παρ.1 & 2 του Συντάγματος – Ανεπίτρεπτη ανάμειξη και νόθευση των χρήσεων γης – Μεταβολή επί τα χείρω του υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδιασμού και παραβίαση του πολεοδομικού κεκτημένου – Αλλοίωση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής επέμβασης_ -Παράλειψη εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης και εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής επέμβασης_ -Μείωση και υποβάθμιση του ισοζυγίου κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων. Πάντως είναι πολύ πιθανό η εξέταση της υπόθεσης να αναβληθεί.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία