Τι χρειάζεται η Δυτική Θεσσαλονίκη
20/02/2023 08:00
20/02/2023 08:00
Σκέψεις, σχέδια (άλλα επί χάρτου, άλλα έτοιμα να υλοποιηθούν), στρατηγικές, προβληματισμοί, προκλήσεις, προβλήματα, αιτήματα, υποσχέσεις, δεσμεύσεις ξεδιπλώθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου με το στοίχημα ωστόσο να είναι ένα: H ισόρροπη ανάπτυξη της, επί πολλά χρόνια παρατημένης στη μοίρα της, Δυτικής Θεσσαλονίκης που διψά για οραματικά projects τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να απολαύσει την ευημερία που της αξίζει και να δρέψει τους καρπούς της προόδου.
Το ευοίωνο, όπως διαγράφεται, μέλλον και οι προοπτικές ανάταξης της Δυτικής Θεσσαλονίκης τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσαν η «ΜτΚ» και το makthes.gr, με τη συμμετοχή πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών παραγόντων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ.
Τα τελευταία χρόνια η παραμελημένη και μονίμως στο περιθώριο Δυτική Θεσσαλονίκη κάνει όλο και πιο τολμηρά βήματα για να γείρει τη… ζυγαριά από το κέντρο προς το μέρος της με τους αρμόδιους φορείς να στρέφουν το βλέμμα δυτικά επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στην «αναγέννηση» της περιοχής.
Οι εξαγγελίες πλούσιες (Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, σύνδεση λιμανιού με ΠΑΘΕ, η δημιουργία κέντρου logistics, οι πολλά υποσχόμενες επενδύσεις real estate, η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η αναβίωση ξεχασμένων βιομηχανικών χώρων, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο), οι προοπτικές, εφόσον υλοποιηθούν με ορίζοντα το 2030 όλα αυτά, τεράστιες, οι πολίτες δικαιολογημένα καχύποπτοι.
Το ριζικό λίφτινγκ στις υποδομές, γεγονός που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σαφές χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του Μετρό, η βελτίωση της πρόσβασης στις βιομηχανικές περιοχές του Καλοχωρίου και της Σίνδου, η λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου (όνειρο χρόνων) και η μέριμνα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή απαιτείται να ενταχθούν σε μία συνεκτική και καλά μελετημένη αναπτυξιακή στρατηγική με ξεκάθαρο ορίζοντα ολοκλήρωσης, χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις.
Οι διαπιστώσεις, εύκολες και ανέξοδες, έχουν ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Το τι χρειάζεται να γίνει, σε γενικές γραμμές, έχει συμφωνηθεί, ζητούμενο είναι ο τρόπος που θα επιτευχθεί. Όραμα, προοπτική, δράση, απτά αποτελέσματα, συντονισμός των αρμόδιων φορέων, ταχεία και συνετή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (πόροι από νέο ΕΣΠΑ 2021-27 και Ταμείο Ανάκαμψης), βούληση, συνέργειες, συμμαχίες, μακριά από μικροπολιτικές λογικές και αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού με ορόσημο τις επόμενες εκλογές, είναι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για να αλλάξει επίπεδο η περιοχή και να αποτελέσει τον αναπτυξιακό καταλύτη για τη Θεσσαλονίκη του 2030.
Όλα τα projects που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε σχεδιάζονται δείχνουν πως μετά από πολλά χρόνια η Δυτική Θεσσαλονίκη βγαίνει από τη σκιά του κέντρου της πόλης, μπαίνοντας με φόρα στις πρώτες θέσεις του τραίνου της ανάπτυξης, αρκεί αυτό να μη λοξοδρομήσει.
Το στοίχημα λοιπόν της αναζωογόνησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να κερδηθεί με την κοινωνία, τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς συμμετόχους και συστρατευμένους στην προσπάθεια ανάταξης μίας περιοχής που έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Χρόνος υπάρχει, λεφτά αναμφίβολα υπάρχουν, μένει να επιδειχθεί και η αντίστοιχη πολιτική βούληση για να μην μετράμε πάλι χαμένες ευκαιρίες.
Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόλυτη προτεραιότητα η αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης
«Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει δοκιμαστεί όσο καμία άλλη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι και ένας τόπος με πολύ ικανούς και άξιους ανθρώπους, που δεν είχε ποτέ τις ίδιες και ίσες ευκαιρίες με άλλες περιοχές. Εμείς εξασφαλίσαμε για την ΠKM στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 πόρους που αγγίζουν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία και την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κεντρική Μακεδονία. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας είναι η Δυτική Θεσσαλονίκη. Με στόχο όχι μόνο να βάλουμε τέλος στην απομόνωση και την αναπτυξιακή ανισορροπία, αλλά να δημιουργήσουμε πραγματική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», επεσήμανε στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που υλοποίησε η ΠΚΜ στην περιοχή.
«Ολοκληρώσαμε το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της ΠΚΜ, το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο της βόρειας Ελλάδας. Και στον αύλειο χώρο, στα δύο διατηρητέα κτίρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου Θεσσαλονίκης, δημιουργούμε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, που θα στεγάσει από τον Σεπτέμβριο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί, από όλα τα Επιμελητήρια, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, τους Φορείς και τους Συλλόγους, της Κεντρικής Μακεδονίας.
- Μετά και την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που ρυθμίζει όλα τα πολεοδομικά ζητήματα, μπαίνει σε φάση υλοποίησης το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα έργο που στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, μία οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των 45.000 Ελλήνων Εβραίων, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα κατοχής.
- Ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στους συμπολίτες μας ένα έργο που έμενε για δεκαετίες στο συρτάρι, τη νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης και τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16, ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά και μεταφορικά έργα στον τόπο μας. Ενώ και οι συμπληρωματικές εργασίες που υλοποιούμε, ολοκληρώνονται τον Μάρτιο του 2023.
- Κλείνουμε μία ακόμα ‘πληγή’ στη σημαντικότερη οδική αρτηρία της δυτικής Θεσσαλονίκης, εντάσσοντας στο ΕΣΠΑ 2021-2027, το ορφανό χιλιόμετρο της οδού Λαγκαδά, το οποίο κακώς είχε μείνει εκτός διαπλάτυνσης, όταν έγιναν οι εργασίες πριν από 15 χρόνια.
- Με χρηματοδότηση της ΠKM, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά δημιουργείται το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο, ο μεγαλύτερος δημόσιος χώρος πρασίνου της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Με τις εργασίες στην οδό Μοναστηρίου, την ανάπλαση των Τειχών σε ολόκληρο το μήκος της οδού Επταπυργίου, τα δεκάδες έργα αναπλάσεων και πρασίνου, που υλοποιούμε και παραδίδουμε στους συμπολίτες μας, σε συνεργασία με τους Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
- Ξεκινήσαμε τις εργασίες αποκατάστασης και εξυγίανσης του Δυτικού Μετώπου του Θερμαϊκού, σε έκταση μεγαλύτερη των 6.000 στρεμμάτων, από τις εκβολές του ποταμού Γαλλικού, μέχρι την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων, που περιλαμβάνουν και τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και το ρέμα και τις εκβολές του ρέματος Δενδροποτάμου. Ουσιαστικά είναι οι πρώτες εργασίες, ενός έργου που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της ανάπλασης και αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης. Εδώ καταγράφονται καθυστερήσεις για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις οποίες δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
- Στο Καλοχώρι, σε συνεργασία με τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα, διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για να περάσει η περιοχή, από την εποχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στη εποχή του Οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου.
- Βάζουμε σε φάση υλοποίησης το έργο στην Ενωτική Σίνδου με τη διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και τη σύνδεσή της με τις τοπικές οδούς της περιοχής, βελτιώνοντας τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης με το εθνικό δίκτυο».
Επίσης ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι απόλυτη προτεραιότητα της ΠΚΜ είναι η επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης δυτικά: «Eίμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο και την Αττικό Μετρό, για την επέκταση του μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι απόλυτη προτεραιότητα. Και γνωρίζω ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες ανάπτυξης του μετρό Θεσσαλονίκης ώστε να καθοριστούν τόσο η χάραξη όσο και η χωροθέτηση των σταθμών».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του χαρακτήρισε τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης «ανθρώπους άξιους και ικανούς, που ακόμα και στα δύσκολα ποτέ δεν έχασαν το χαμόγελό τους, την ανοιχτή τους καρδιά» και κατέληξε: «Με πολλή δουλειά, μεθοδικότητα και συνεργασία, μαζί, χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».
Γιώργος Καραγιάννης
Υφυπουργός υποδομών και μεταφορών
Αργά, αλλά σταθερά κερδίζουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας - Ετοιμάζουμε τις επεκτάσεις του Mετρό στα δυτικά
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, αφού παραδέχτηκε τα διαχρονικά ελλείμματα που παρουσιάζει η Δυτική Θεσσαλονίκη, σκιαγράφησε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τις επεκτάσεις του μετρό στα δυτικά, τον προαστιακό σιδηρόδρομο, τα αντιπλημμυρικά έργα, την σιδηροδρομική σύνδεση του έκτου προβλήτα με την υφιστάμενη γραμμή να κατέχουν κεντρική θέση στα πλάνα της κυβέρνησης, με το βλέμμα στο 2030.
«Η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι μία περιοχή με εξαιρετικές δυνατότητες, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεανικού πληθυσμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και με διαχρονικά αναπτυξιακά ελλείμματα. Ελλείμματα, όχι μόνο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ.Καραγιάννης.
«Το αίσθημα εγκατάλειψης οφείλεται κατά κύριο λόγο στα πολλά και μεγάλα λόγια
από εκπροσώπους της Πολιτείας κατά το παρελθόν, που έμειναν στο επίπεδο των εξαγγελιών. Από την άλλη, το κλίμα της εσωστρέφειας οφείλεται στη νοοτροπία και στη στάση πολλών εκπροσώπων των τοπικών μας κοινωνιών. Mε τα «όχι» χτίστηκαν καριέρες», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές.
Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως «το κλειδί για την επιτυχία είναι η ουσιαστική, ειλικρινής και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των συλλογικών φορέων».
Στη συνέχεια περιέγραψε το κυβερνητικό σχέδιο. «Με δεδομένη τη στρατηγική θέση της πόλης, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα υπαρκτά προβλήματα στις υποδομές, υλοποιούμε ήδη στη Βόρεια Ελλάδα έργα ύψους 5 δισ. ευρώ. Και ο δικός μας ο σχεδιασμός, έχει ενσωματώσει πλήρως την αναβάθμιση των υποδομών Δυτικής Θεσσαλονίκης σε όλα τα επίπεδα. Η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει μόνο Μετρό, αλλά θα έχει το πλέον σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα Μετρό σε όλη την Ευρώπη, ένα τοπόσημο για την πόλη. Ο σταθμός Βενιζέλου κατασκευάζεται κανονικά ενώ προχωρά και η επέκταση προς την Καλαμαριά. Οι 18 συρμοί έχουν ήδη έρθει και ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές», επεσήμανε, διαβεβαιώνοντας πως το μετρό θα αλλάξει την πορεία της Θεσσαλονίκης.
«Σε λίγες ημέρες θα υποβληθούν οι προσφορές για το Φορέα Λειτουργίας. Ήδη ετοιμάζουμε τις επόμενες επεκτάσεις και προς το Αεροδρόμιο και προς τα Δυτικά, έτσι ώστε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από το Κορδελιό, τους Αμπελοκήπους, τον Εύοσμο και τις άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης να μπορούν να έχουν γρήγορη και ασφαλή δυνατότητα μετακίνησης σε όλη την πόλη», σημείωσε ενώ προανήγγειλε εντός του 2023 την υπογραφή της σύμβασης για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στη Δυτική Θεσσαλονίκη και επί υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών και με την κατασκευή νέων τμημάτων γραμμών.
Το δίκτυο αυτό θα έχει τη μορφή Χ, με δύο διασταυρούμενες γραμμές και κοινό ενδιάμεσο τμήμα. Τερματικοί σταθμοί στα δυτικά θα είναι η Σίνδος και τα Διαβατά.
Και τερματικοί σταθμοί προς το κέντρο της πόλης θα είναι ο σταθμός του ΟΣΕ
και ένας ακόμα στην περιοχή του Λιμένα, πλησίον στην Προβλήτα 1.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Σίνδο, οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Περιοχής και χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής θα μπορούν, όπως είπα, να έχουν τη καλύτερη δυνατή πρόσβαση στο κέντρο της πόλης και μετέπειτα στο Αεροδρόμιο», εξήγησε.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, εντός του 2023 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο που αφορά τη νέα δυτική σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του λιμένα με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή, που θα συνδέσει το Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και τον λιμένα.
Ξεδιπλώνοντας την κυβερνητική στρατηγική, ο υφυπουργός υποδομών αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα έχουν «το FlyOver και η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός, που σε συνδυασμό με το Μετρό θα διασφαλίσουν οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και θα κάνει τις μετακινήσεις πιο γρήγορες, πιο οικονομικές και πιο ασφαλείς».
Ο Γιώργος Καραγιάννης έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε έργα τα οποία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
«Ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί αντιπλημμυρικά έργα για την ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς (Δενδροπόταμος, Τάφρος Διαβατών, Στρατόπεδο Γκόνου, Οικισμός Καλοχωρίου). Επίσης υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για τα έργα διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων στους δήμους Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά και Κορδελιού-Ευόσμου», υποστήριξε.
Παράλληλα, σημείωσε πως «υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή 17 υπερσύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, η πλειοψηφία των οποίων αφορά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στους δήμους Νέαπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Αμπελόκηπων- Μενεμένης».
«Σε κάθε περίπτωση, αργά, αλλά σταθερά κερδίζουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας. Είναι βέβαιο ότι με την ανανέωση της εντολής στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα και η πόλη με περισσότερη αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια θα μπορέσει να καταστεί ένα πρότυπο για να ζεις και να επισκεφθείς. Ακόμη περισσότερο, αυτό ισχύει για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, που με συγκριτικό της πλεονέκτημα το μεγάλο ποσοστό νέων που κατοικούν σε αυτή, αφού αποκτήσει τις βασικές υποδομές που αξίζει μπορεί να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο στην ανάπτυξη που έρχεται. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η πραγματική αποστολή της πολιτικής είναι μία καλύτερη ζωή για όλες και για όλους. Και αυτό πράττουμε τα 3,5 και πλέον χρόνια με σοβαρότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.
Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
H xώρα αλλάζει και η Θεσσαλονίκη αλλάζει πιο γρήγορα
«Η κυβέρνηση -σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο, την επιχειρηματική κοινότητα, τους συλλογικούς φορείς- δρομολόγησε και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο εξέλιξης της πόλης μας, που απλώνεται σε όλους τους τομείς και περιλαμβάνει πάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Έργα που μπήκαν στις ράγες με σκοπό, να επανα-τοποθετήσουμε την πόλη μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα αλλάζει -και η Θεσσαλονίκη αλλάζει πιο γρήγορα», τόνισε ο υφυπουργός εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.
Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος του δ.σ. της Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ
H ισόρροπη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί
«Θεωρούμε ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη αυτή είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης. Μία περιοχή που κατά κοινή ομολογία για πολλά χρόνια παρουσίαζε υστέρηση, σε σχέση με το κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης. Υστέρηση σε υποδομές και δημόσιες επενδύσεις. Και αυτό, παρότι εδώ χτυπά η οικονομική καρδιά της Θεσσαλονίκης, εδώ έχουν έδρα οι μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες, και εδώ παράγεται ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της πόλης. Πιστεύω ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα- πρωτίστως δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο στην περιοχή. H ισόρροπη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί προς όφελος όχι μόνο της δυτικής αλλά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης », επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του δ.σ. της Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, στην ομιλία που άνοιξε την εκδήλωση.
Μιχάλης Γεράνης
Πρόεδρος ΦoΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων είναι στο δρόμο της υλοποίησης
Στο μείζον ζήτημα της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στον εθνικό σχεδιασμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, τονίζοντας ότι όλα τα έργα που είχαν προγραμματιστεί εκτελούνται, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στις άλλες περιοχές.
Επεσήμανε την ανάγκη για την ανακύκλωση όλων των υλικών, ενώ έδωσε έμφαση στο νέο ρεύμα, αυτό του καφέ κάδου τον οποίο προμηθεύονται ήδη οι δήμοι για να προχωρήσουν στη συλλογή βιοαποβλήτων, προκειμένου να παραχθεί κομπόστ πρώτης ποιότητας. Το σύστημα αυτό μάλιστα θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα και στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να συγκεντρώνουν σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγει κάθε νοικοκυριό, ώστε να τα ρίχνουν στους καφέ κάδους. Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα των δήμων θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.
«Είμαστε περήφανοι για την υλοποίηση μεγάλων έργων, μονάδων που θα αλλάξουν την εικόνα των περιοχών στην Κεντρική Μακεδονία, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Γεράνης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας για την αγαστή συνεργασία, καθώς και την Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως για τη σημαντική συμβολή της.
«Απαιτείται η συνεργασία όλων. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλα γιατί τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και πρόσθεσε ότι ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά τώρα, που έρχεται ο καφέ κάδος.
Για τη Θεσσαλονίκη, την πρώτη περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γεράνης είπε ότι «έχει αλλάξει σε όλα τα επίπεδα και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν».
Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως η βαριά βιομηχανία στην περιοχή, όση έχει απομείνει, φθίνει αλλά δημιουργεί ζητήματα και στο εξής, όπως είπε, «θα πρέπει να δούμε και τη συμπεριφορά των πολιτών στο περιβάλλον».
Μίλησε για τον όρο κυκλική οικονομία, αλλά οι περισσότεροι, όπως είπε, δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό. «Είναι το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε, γιατί η κυκλική οικονομία δεν είναι τίποτα άλλο, από τη δεύτερη ευκαιρία που δίνουμε για ζωή στα απόβλητα» ανάφερε ο ίδιος, ενώ επισήμανε τη ανάγκη παντρέματος της σημερινής τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με την κυκλική οικονομία.
«Αν δεν παντρέψουμε αυτούς τους δύο όρους ελλοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση με την αλλαγή του κλίματος Και εμείς πρέπει να κάνουμε το σωστό και θα το κάνουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦoΔΣΑ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια ευκαιρία για ζωή στα απόβλητα για να προστατευτεί το περιβάλλον και ο πλανήτης.
Αναφορικά με τις διεκδικήσεις του ΦoΔΣΑ από την πολιτεία είπε ότι «όλα τα σχέδια και τα οράματα που έχουμε αναθέσει στην πολιτεία θα προχωρήσουν στην πόλη και την περιφέρεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαχειριστούμε σωστά τα απόβλητα».
Γιώργος Μυλωνάς
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ALUMIL
Το όραμα του Arxellence 2 θα αλλάξει τα φώτα της δυτικής Θεσσαλονίκης
Μία σύγχρονη προσέγγιση για την ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, με αρχές αειφορίας, ανέπτυξε ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alumil.
Μία πρωτοβουλία της εταιρείας, ο Ανοιχτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών ArXellence 2, έγινε η αφορμή και το πλαίσιο για την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως της ιδανικής προσέγγισης για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.
Ο επικεφαλής της Alumil έκανε μία σύντομη αναδρομή στην πορεία του ArXellence 2, από το όραμα και το σχεδιασμό, μέχρι την τελική του υλοποίηση.
Η επιτυχία του ArXellence 2 αποτυπώνεται ανάγλυφα μέσα από τα εξαιρετικά στατιστικά του. Η περιοχή ενδιαφέροντος του διαγωνισμού στο δυτικό παράλιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης ήταν 120.000m2, με την οικοδομήσιμη έκταση να φτάνει τα 400.000m2. Στο μεγάλο κάλεσμα της ALUMIL έκαναν εγγραφή 1464 αρχιτεκτονικά γραφεία από 90 χώρες, ενώ στην τελική φάση έφτασαν προς αξιολόγηση 173 μελέτες, από τις οποίες οι 6 έλαβαν βραβείο (συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο) και οι 4 τιμητικούς επαίνους, συμπληρώνοντας τη δεκάδα των διακρίσεων.
«Πριν από μερικά χρόνια αποφασίσαμε να προχωρήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία, έχοντας εμπειρία από εξωτερικό, από περιοχές που είδαμε να μεταμορφώνονται πραγματικά, όπως στο Βανκούβερ, τον Καναδά και την Βομβάη. Ήταν περιοχές που αν δεν τις έλεγες σκουπιδότοπους σίγουρα τις έλεγες υποβαθμισμένες, κι όμως τις είδαμε να μεταμορφώνονται σε επιχειρηματικά κέντρα. Έτσι, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε το Arxellence 2, θέλοντας να κάνουμε κάτι για τη Θεσσαλονίκη, κάτι που σίγουρα είναι δύσκολο. Εμείς δεν έχουμε κανέναν συμφέρον από αυτό, ούτε έχουμε ιδιοκτησία ούτε σκεφτόμαστε να χρίσουμε», σημείωσε ο κ.Μυλωνάς.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Alumil, το όραμα του Arxellence 2 παρουσιάστηκε και στον πρωθυπουργό. «Η μελέτη και ο διαγωνισμός έγινε μέσα στην πανδημία. Το παρουσίασε στον πρωθυπουργό και ο ίδιος είπε ότι είναι μια σημαντική παρέμβαση που αξίζει να κάνουμε εξαιρέσεις και να δώσουμε κίνητρα για να συμμετέχουν κι άλλοι σε αυτό» είπε.
Μάλιστα, ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι ανάμεσα στις συζητήσεις είναι να χτιστεί και ένα κτίριο 60 ορόφων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος για πράσινο.
Η σύνδεση με το νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο κ.Μυλωνάς, η πρωτοβουλία του ArXellence 2 κατάφερε να προσελκύσει τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα, προκαλώντας τη να οραματιστεί τη βιώσιμη διαβίωση στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας σε επαφή πολίτες, ειδικούς, επιχειρήσεις και θεσμικά όργανα, ώστε να εκκινήσουν οι συζητήσεις για να καταστούν οι χώροι διαβίωσης του «αύριο» πιο προσιτοί και προσβάσιμοι.
Παράλληλα, ανέδειξε την καθοριστική σημασία του πράσινου σχεδιασμού, της κυκλικότητας των υλικών και της μέγιστης λειτουργικότητας των κτιρίων, για ποιοτική και άνετη καθημερινότητα.
Το νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους αποσκοπεί στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συνδυάζοντας βιωσιμότητα, προσβασιμότητα και επενδύσεις. Το ArXellence 2 εναρμονίζεται πλήρως στις παραπάνω στοχεύσεις, δίνοντας το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα σχετικά με τον αστικό σχεδιασμό στη Θεσσαλονίκη.
Το ArXellence 2 έφερε στο τραπέζι τη συζήτηση του αειφόρου αστικού σχεδιασμού, με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αρχιτεκτονικών προτάσεων από όλο τον κόσμο.
Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις επόμενες γενιές, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ALUMIL μπορεί να γίνει ένα case study, όπου δημόσιοι φορείς και ιδιωτική πρωτοβουλία θα συνεργαστούν για την υλοποίηση του οράματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
«Οι προτάσεις από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό είναι εξαιρετικές. Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να δείξουν την θάλασσα μέσα από τα κτίρια και τα κοντέινερ, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Αν γίνει αυτό θα αλλάξει τα φώτα της δυτικής Θεσσαλονίκης» κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.
κ. Βαρνάβας
Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως
Υφιστάμεθα ταξικό ρατσισμό
Με μία χειμαρρώδη ομιλία που ανέδειξε τις μεγάλες παθογένειες αλλά και τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της δυτικής Θεσσαλονίκης, παρενέβη ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, στην ημερίδα.
« Σε μία χώρα που πεθαίνει δημογραφικά, σε έναν τόπο που οι θάνατοι είναι πιο πολλοί από τις γεννήσεις, η Δυτική Θεσσαλονίκη μυρίζει Ανάσταση. Σε αυτήν εδώ την περιοχή, οι οικογένειες κάνουν ακόμη παιδιά, οι γεννήσεις είναι πολύ περισσότερες από τους θανάτους. Αυτήν την περιοχή λοιπόν κάποιοι την έχουν παρομοιάσει με βάλτο και δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να ζητήσει συγγνώμη. Το έχω ξαναπεί, αλλά δεν θα κουραστώ να το λέω. Η Δυτική Θεσσαλονίκη υφίσταται ταξικό ρατσισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Σκεφτείτε τι έγινε με τη ThessINTEC. Υποτίθεται πως συνδέεται με τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις θέσεις της εργασίας που αυτή παράγει, αλλά για κάποιον λόγο, ενώ η βιομηχανική δραστηριότητα εντοπίζεται στα δυτικά, η επένδυση έγινε στα Ανατολικά. Τα σκουπίδια στα δυτικά και οι επενδύσεις στα ανατολικά. Σε μία εποχή που τα τείχη πέφτουν παντού, στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα αόρατο τείχος που εμποδίζει την ανάπτυξη», επεσήμανε.
«Εμείς, ως Εκκλησία, θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε, για να εμπνέουμε, για να επισημαίνουμε τα λάθη, για να ζητούμε συγγνώμη για τα όποια λάθη. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι εκπροσωπώ αυτούς που δεν εκπροσωπούνται. Τους πρόσφυγες τρίτης γενιάς που αγωνίζονται καθημερινά για το μεροκάματο με επιμονή και αξιοπρέπεια. Το ξαναλέω. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο και η ομορφιά είστε εσείς»., κατέληξε.
Ας σηκώσουμε τα μανίκια και ας εργαστούμε ώστε η Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα
Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο γνωστό έλλειμμα που υπάρχει στην ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος και της γύρω περιοχής.
Τόνισε πως οι διαφοροποιήσεις κοινωνικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές, υποδομών, συγκέντρωσης δραστηριοτήτων και οικονομικής ανάπτυξης γίνονται εύκολα αντιληπτές και διαπερνούν διαχρονικά τον άξονα Δυτική- Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Ας σηκώσουμε, λοιπόν, τα μανίκια και ας εργαστούμε ώστε η Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», κατέληξε.
Χρήστος Γιαννούλης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Βαθύτατη προσβολή η μικρή συμμετοχή της Βόρειας Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης
Για το μεγάλο και αιώνιο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης να κρύβεται πίσω από τη μιζέρια του ρόλου της συμπρωτεύουσα και όχι μιας μεγαλούπολης, μίλησε ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.
Αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε την εξέλιξη με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας την αρνητική και υπονοώντας ότι ίσως πίσω από αυτήν κρύβεται δόλος ή αλλά συμφέροντα «που επέτρεψε η ανοχή της κυβέρνησης».
«Είναι βαθύτατη προσβολή η μικρή συμμετοχή της Βόρειας Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν μας πείθει το επιχείρημα ότι θα γίνουν αναπλάσεις σε δυο βυζαντινούς ναούς στην Πέλλα, η ανάπλαση πάρκου και 1.000 βοηθοί για ΑΜΕΑ που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που στηρίχτηκε και από την αντιπολίτευση» είπε ο Χρήστος Γιαννούλης, τονίζοντας για την δυτική Θεσσαλονίκη ότι «στα δυτικά υπάρχει αντιπλημμυρική απειλή, δεν υπάρχει θωράκιση, κινδυνεύει να πνιγεί κάθε φορά που βρέχει».
Τέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης και να δοθούν περισσότερους εκτελεστικές ικανότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για να προχωρούν γρήγορα έργα.
Γιώργος Αρβανιτίδης
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Η Θεσσαλονίκη είναι ένας γίγαντας
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη δυτική Θεσσαλονίκη τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, τονίζοντας πως η πόλη έχει δυνατότητες και πρέπει να βάλει ψηλά τον πήχη, αρκεί να υπάρχει μια συνέχεια και μια συνέπεια.
«Η Θεσσαλονίκη είναι και η Χαλκιδική και το Κιλκίς, είναι όλη της η ενδοχώρα και βέβαια τα Βαλκάνια. Αυτά είναι το αύριο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη βάζουμε υψηλούς στόχους, αλλά δεν μας βγαίνει ο σχεδιασμός. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί η Θεσσαλονίκη απουσιάζει από το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και πώς η δωρεά του Νιάρχου να καταρρέει; Ας σκεφτούμε αλλιώς: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται το παραλιακό μέτωπο, αλλά θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στο Α. Δεν είναι κακό να χτίζουμε, αλλά απαιτείται συνέχεια. Τα μειονεκτήματα του σήμερα γίνονται πλεονεκτήματα του αύριο. Στόχος είναι να μεγαλώσοuμε τον πήχη, να έχουμε υψηλές προσδοκίες, γιατί η εξωστρέφεια της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από εδώ», επεσήμανε.
Βούλα Πατουλίδου
Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης
Συνεργασία Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και Δήμων για την Δυτική Θεσσαλονίκη
«Η ΠΚΜ έχει όραμα για τη Δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και σχέδιο, πάνω στο οποίο βασίζει πρωτοβουλίες και έργα για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής και την αναβάθμισή της. Αυτά τα έργα, είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη που έφθασε να έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Κατά την τελευταία διετία δεκάδες έργα αναπλάσεων και πρασίνου πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τόνισε η κ. Πατουλίδου, η οποία ενδεικτικά ανέφερε:
-την βιοκλιματική αναβάθμιση του συνοικισμού Αγίου Νεκταρίου, στο Δενδροπόταμο, στο Δήμο Μενεμένης-Αμπελοκήπων
-την ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη και των περιμετρικών οδών στον Δήμο Θεσσαλονίκης,
- την δημιουργία πράσινου πυρήνα για την αστική αναζωογόνηση πολεοδομικών ενοτήτων του οικισμού Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά
- την ανάπτυξη πρασίνου σε σχολικές αυλές του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου αλλά και
- την προμήθεια 5 ηλεκτρικών οχημάτων και ενός επιδαπέδιου σταθμού φόρτισης, έργο με σαφή περιβαλλοντική διάσταση που βλέπει στην επόμενη ημέρα των μετακινήσεων.
Πάρις Μπίλλιας
Αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων της ΠΚΜ
Η Δυτική Θεσσαλονίκη υπέστη αδικίες, αλλά η περιφέρεια απαντά με έργα
Με πλέγμα σημαντικών έργων που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως ο ανισόπεδος κόμβος Κ16, η διάνοιξη της οδού Λαγκαδά, η Ενωτική της Σίνδου και ο προαστιακός σιδηρόδρομος κ.ά απαντά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αυτή τη στιγμή υλοποιεί πολλά από αυτά, ενώ για κάποια άλλα εκπονεί μελέτες, ώστε να είναι ώριμα για την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια.
Ο αντιπεριφερειάρχης δεν θα μπορούσε να παραλείψει το mega project που τρέχει η ΠΚΜ, το μεγαλύτερο έργο για τη Θεσσαλονίκη της νέας εποχής, την ενοποίηση, ανάπλαση, ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.
Στο δυτικό τμήμα του παραλιακού μετώπου, όπως είπε, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πρόδρομες εργασίες, οι οποίες αφορούν στον καθαρισμό και την εξυγίανση των εδαφών, σε μήκος έξι χιλιομέτρων, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, μέχρι την περιοχή των παλαιών βυρσοδεψείων και έχουν προϋπολογισμό 7 εκ. ευρώ. «Η περιοχή που εξυγιαίνεται, περιλαμβάνει και τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, καθώς και το ρέμα και τις εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, δηλαδή όλη την υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Μπίλλιας και πρόσθεσε ότι το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στοχεύει σε ισόρροπη ανάπτυξη, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Στο δυτικό παραλιακό μέτωπο, λαμβάνουμε υπόψη όλες τις συνθήκες που προστατεύουν τις περιοχές.
Κώστας Γιουτίκας
Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος της ΠΚΜ
Μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης της δυσοσμίας
«Η ΠKΜ, στη Θεσσαλονίκη, έχει κάνει την επιλογή της, επενδύει δυτικά, με οραματικές παρεμβάσεις κλίμακας, όπως η αποκατάσταση του δυτικού παράκτιου μετώπου αλλά και η μετατροπή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Καλοχωρίου σε οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο. Η Περιφέρειεα επενδύει δυτικά, για να αλλάξει η εικόνα των μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές και την έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση, προκειμένου να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος της ΠΚΜ.
O κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε στην εκρηκτική ανάπτυξη των Logistics με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, την τελευταία τετραετία. Όπως είπε, σήμερα, 242 Κέντρα Logistics λειτουργούν στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, και 319 στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, εστίασε στην πρωτοβουλία της ΠΚΜ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας και τη συνεργασία της με το ΑΠΘ, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα ΕΛΠΕ και το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου για, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης του φαινομένου της δυσοσμίας.
Μελίνα Δερμεντζοπούλου
Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ
Δέσμευσή μας να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο
Στο μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το στοίχημα της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των νομών αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.
«Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει λάβει τον χαρακτηρισμό ως η πιο αδικημένη αναπτυξιακά περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αυτή η αίσθηση ή η πραγματικότητα της εσωτερικής ανισότητας στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, είναι ένα αποτέλεσμα ενός συνδυασμού πολιτικών επιλογών, αλλά και αντικειμενικών δυσκολιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν σε μια ημερίδα με αντίστοιχη θεματολογία που παραδοσιακά έχει στην ατζέντα της μόνο θέματα υποδομών, περιβάλλοντος και δημοσιονομικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνεται το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Γιατί άλλωστε αυτό είναι το νόημα, ότι όλα γίνονται και απευθύνονται για τον άνθρωπο» ανέφερε.
«Ζητούμενο στο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης είναι οι συνέργειες, η ενεργοποίηση και ο προσανατολισμός όλων των παραγωγικών δυνάμεων και η υιοθέτηση ολοκληρωμένων και μακροπρόθεσμων πολιτικών και όχι οι μεμονωμένες παρεμβάσεις που τις ξεπερνά ο χρόνος με στόχο τη μείωση της ευαλωτότητας» σχολίασε.
Αναφερόμενη στις δράσεις του τομέα Υγείας, είπε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων, θωρακίζει την δημόσια υγεία, συμβάλει-συνεισφέρει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ερχόμενη σε Διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας, με τις ΥΠΕ, με τους Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, με τους δήμους, λειτουργώντας ως ομπρέλα για την ισόρροπη ανάπτυξη και θωράκιση του υγειονομικού χάρτη των όμορων περιοχών.
Κλεάνθης Μανδαλιανός
Δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού
Δεν είμαστε πλέον οι φτωχοί συγγενείς
«Tο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μου και συνολικά η δυτική Θεσσαλονίκη είναι η ρύπανση. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, με τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου να βρίσκεται σε επαφές με την Περιφέρεια και την Πολιτεία. Η λύση μπορεί να προέλθει μέσα από την τεχνογνωσία και το μοντέλο που εφαρμόστηκε επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν σε περιοχές με βαριά βιομηχανία, χωρίς να επιβαρύνεται η υγεία τους. Η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά καθαρή και καθορίζει σημαντικά την ανάπτυξή της», ανέφερε ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Κλεάνθης Μανδαλιανός.
«Eίμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, με πάρα πολλά παιδιά και ίσως το μεγαλύτερο νεανικό πληθυσμό. Δεν είμαστε πλέον οι φτωχοί συγγενείς. Οφείλουμε σεβασμό στους κατοίκους μας», σημείωσε.
Λάζαρος Κυρίζογλου
Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Οι κυβερνήσεις δε σπάνε θερμόμετρα αγάπης για την αυτοδιοίκηση
Την ανάγκη της διοικητικής μεταρρύθμισης επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. «Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, δεν σέβονται έμπρακτα το Σύνταγμα και τις για την αυτοδιοίκηση επιταγές του. Δεν «σπάνε θερμόμετρα αγάπης» για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και για μας τους αυτοδιοικητικούς» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αξίζει κανείς να ζει στον δήμο μας, που διαθέτει τις καλύτερες προνοιακές δομές και η ζωή εδώ δεν είναι καθόλου υποβαθμισμένη», ανέφερε.
«Αντί να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς αποκλίνουμε. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Η διοικητική μεταρρύθμιση του συνόλου του Διοικητικού Συστήματος της χώρας και της Α’ και Β’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης. Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται. Αυτή είναι η μεγάλη μας διεκδίκηση. Τα κόμματα που έρχονται διαχρονικά στην εξουσία και οι κυβερνήσεις παριστάνουν τους κουφούς. Γνωρίζουν πολύ καλά την ορθότητα των προτάσεών μας αλλά δεν θέλουν να τις αποδεχθούν» σημείωσε ο ομιλητής στην ενότητα με θεματική τις «Δράσεις και διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης», υποστήριξε.
Δημήτρης Δεμουρτζίδης
Δήμαρχος Παύλου Μελά
Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το status quo της δυτικής Θεσσαλονίκης
Για τις δράσεις και τις διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης μίλησε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο υπό κατασκευή μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, τη χωροθέτηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου, και το περιαστικό δάσος της Ευκαρπίας.
Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, σημείωσε πως «κινούμαστε σε δύο άξονες. 27 Οκτωβρίου 2017 παραχωρήθηκε το στρατόπεδο από την προηγούμενη κυβέρνηση, τρέξαμε τις μελέτες με τον υπηρεσιακό μηχανισμό όσο μπορούσαμε για να είμαστε έτοιμοι να το εντάξουμε στις ΟΧΕ ΒΑΑ της ΠΚΜ, 20 εκατ. από τα 10 εκατ. αρχικά που είχε υποσχεθεί ο κ. Τζιτζικώστας. Τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν τα έργα. Προφανώς δεν θα τελειώσουν μέχρι τον Νοέμβρη του 2023 όπως προβλέπει η σύμβαση αλλά σίγουρα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα μητροπολιτικό πάρκο αναψυχής 340 στρεμμάτων που θα το χαίρεται όλη η Θεσσαλονίκη.
Ο δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος και ιδιαίτερα των κτηρίων με βαρύνουσα ιστορική σημασία, που αναπτύσσονται στη νοτιοδυτική πλευρά, στα οποία θα διαμορφωθούν πολιτιστικοί και μουσειακοί χώροι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη ΜΑΘ.
Ήδη υπογράψαμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο για να υλοποιηθεί η Δημιουργική Επανάχρηση κτηρίου στρατωνισμού πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με χρήσεις Υπηρεσιών του δήμου και μόνιμης έκθεσης αφιερωμένης στην Εθνική Αντίσταση».
Καταλήγοντας ο κ. Δερμουτζίδης τόνισε πως «όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το status quo της δυτικής Θεσσαλονίκης».
Γιάννης Ιωαννίδης
Δήμαρχος Δέλτα
Θα είμαστε υπόλογοι στους πολίτες αν δεν επιχειρήσουμε τα αυτονόητα
Τις πιο αναγκαίες και κρίσιμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή οι οποίες συμφέρουν όλη τη Θεσσαλονίκη κατέγραψε αναλυτικά ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο Δήμος Δέλτα είναι ίσως ο μοναδικός δήμος της χώρας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, της κοινωνικής σύνθεσης και της ιστορικής διαδρομής συγκρότησης του, όπου συνυπάρχουν, όλες οι μορφές δραστηριοτήτων, όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Γεωργικές και αλιευτικές δραστηριότητες, τυπικές και άτυπες βιομηχανικές περιοχές, εκτεταμένη προστατευόμενη περιοχή, Διεθνές Πανεπιστήμιο, παζλ κοινωνικών ομάδων, είναι τα σημαντικά στοιχεία που περιλαμβάνει στους κόλπους του ο δήμος Δέλτα.
«Θα είμαστε υπόλογοι στους πολίτες που θα ζήσουν όταν εμείς θα έχουμε φύγει από τις θέσεις που βρισκόμαστε τώρα αν δεν επιχειρήσουμε τα αυτονόητα», κατέληξε.
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
Στοχευμένες παρεμβάσεις για ν’ αλλάξει μορφή η δυτική Θεσσαλονίκη
«Χιλιάδες νέοι άνθρωποι και οικογένειες επιλέγουν να ζουν στα δυτικά. Η αυτοδιοίκηση και όλοι οι δήμαρχοι, εργαζόμαστε για την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης δυτικά και ανατολικά. Ωστόσο, η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης για την οποία επί δεκαετίες ακούμε δυστυχώς δεν βλέπουμε να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το άμεσο μέλλον», επεσήμανε ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
Για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο ΙΣΝ όπου ακυρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε πως «είμαστε όλοι παγωμένοι. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα τρέξει με γρήγορους ρυθμούς».
Κλείνοντας τόνισε πως «η δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί νευραλγικό τμήμα της σύγχρονης μητροπολιτικής περιοχής, και μπορεί μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων να αλλάξει συνολικά η μορφή της».
Γιώργος Τσακούμης
Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Aστική αναζωογόνηση των δυτικών συνοικιών
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Θεσσαλονίκη.
Υποβαθμισμένες Περιοχές, Πυκνότητα Δόμησης, Έλλειψη Πρασίνου, Κυκλοφοριακό, Αέρια Ρύπανση, Ανεργία, Χαμηλά Εισοδήματα - Κοινωνικές Ανισότητες.
Αναρωτήθηκε αν μπορούμε να δούμε τη Δυτική Θεσσαλονίκη ξεχωριστά από την Ανατολική και αν είναι εφικτό να απομονώσεις ένα τμήμα του αστικού ιστού της πόλης και να το δεις αυτόνομα, απαντώντας ασφαλώς αρνητικά.
«Πρέπει να δούμε την πόλη συνολικά ως ένα σώμα το οποίο αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα. Το καυσαέριο και ο θόρυβος δεν μπορεί να περιοριστεί αν απλά περάσεις ένα δρόμο. Ούτε το κυκλοφοριακό είναι ανεξάρτητο αλλά επηρεάζεται από όλο το σύστημα των οδικών υποδομών. Η εικόνα της πόλης δεν είναι καλή συνολικά. Απλά δυτικά είναι χειρότερη. Ζούμε σε μια άσχημη πόλη με πολλά προβλήματα που απλά δυτικά τα φαινόμενα εμφανίζονται πιο έντονα. Η Θεσσαλονίκη στερείται στρατηγικού σχεδιασμού και αναπτυξιακού οράματος. Γίνονται αρκετά έργα ( και μεγάλα έργα) που θα βελτιώσουν την εικόνα και θα βοηθήσουν τη λειτουργία της πόλης αλλά είναι αποσπασματικά κι όχι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο σχεδιασμού. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και αναθεωρητικό όπου απαιτείται», επεσήμανε.
Ειδικά για την δυτική Θεσσαλονίκη «πρέπει να προχωρήσουμε σε Αστική Αναζωογόνηση των Δυτικών Συνοικιών, αντιμετώπιση των πολεοδομικών ζητημάτων της περιοχής, ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού της Δυτικής Θεσσαλονίκης το οποίο προσφέρει δυνατότητα για στοχευμένη ανάπτυξη μέσω στρατηγικών επενδύσεων».
Γεωργία Δερετζή
Διευθύντρια νευρολογικής κλινικής «Παπαγεωργίου» και πρόεδρος του συλλόγου «Αντηρίδα»
Το στοίχημα στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο
«Οι καινοτόμες και κοινωνικές ευαισθησίες του νοσοκομείου στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματικά βοηθούν στους πολίτες πρόσφατα ήταν νομίζω ο δήμαρχος, το χωριό πρόληψης που είναι επιτυχημένο στο Δήμο Ευόσμου».
«Δημόσια περίθαλψη αλλά ανθρώπινο πρόσωπο και πραγματικά στο νοσοκομείο μας καταφθάνουν κάθε μέρα διάφοροι άνθρωποι οικονομικής και κοινωνικής στάθμης. Ο φυλακισμένος, ο χρήστης, ο μοναχικός, ο Ρομά, ο πρόσφυγας, ο περιθωριακός είναι μέσα στον καθημερινό κατάλογο των ασθενών μας. Όλοι με το ίδιο δικαίωμα, ισότητα, να δεχθούν τις παροχές υγείας με σύγχρονους τρόπους με καινοτόμες θεραπείες, γιατί η αρρώστια και ο θάνατος δεν κάνουν διακρίσεις», επεσήμανε η Γεωργία Δερετζή, διευθύντρια νευρολογικής κλινικής «Παπαγεωργίου» και πρόεδρος του συλλόγου «Αντηρίδα».
Στυλιανός Παπαδόπουλος
Ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Intergeo
Θα απομακρυνθούν 1.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων
Για το έργο της απορρύπανσης των εδαφο-υδατικών πόρων του δυτικού μετώπου Θεσσαλονίκης, μίλησε ο Δρ. Στυλιανός Παπαδόπουλος, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Intergeo.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής μία σειράς IN SITU και ONSITE μεθόδων αποκατάστασης, και η απομάκρυνση επικίνδυνων, μη επικίνδυνων αποβλήτων και αμιαντούχων υλικών από τις περιοχές παρέμβασης.
«Το σύνολο των επικίνδυνων αποβλήτων που προβλέπεται να απομακρυνθούν συνολικά, στα πλαίσιο του έργου, είναι περίπου 1000 τόνοι, εκ των οποίων 200 τόνοι είναι αμιαντούχα υλικά, ενώ προβλέπεται και η απομάκρυνση 1400 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων. Μέχρι στιγμής συνολικά έχουν απομακρυνθεί 500 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων και 1450 τόνοι μη επικίνδυνων», ανέφερε.
«Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Δυτικού Μετώπου Θεσσαλονίκης. Θα μειωθούν τα επίπεδα των ρυπογόνων ουσιών, σε επιτρεπτά όρια, επιτρέποντας αστική χρήση της περιοχής, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για αναβάθμιση/ευημερία της περιοχής», κατέληξε.
Γιάννης Παπαηλιόπουλος
Ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ
Τα μπάζα βρίθουν στη δυτική Θεσσαλονίκη
Για αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, ότι δηλαδή τα μπάζα ανακυκλώνονται αλλά και τους τρόπους διαχείρισης των ΑΕΚΚ και την παράνομη απόθεσή τους μίλησε ο κ. Γιάννης Παπαηλιόπουλος, ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ, του συλλογικού συστήματος για την ανακύκλωση των μπάζων.
«Η ΑΝΑΚΕΜ είναι το πανελλαδικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ», ανέφερε ο κ. Παπαηλιόπουλος και τόνισε πως «η παράνομη απόθεση που υπάρχει είναι μία ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι 15 εκατ. τόνοι ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών, Κατεδαφίσεων) παράγονται τον χρόνο στην Ελλάδα και 1,5 εκατ. τόνοι παράγονται ετησίως στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. «Το 25% των ΑΕΚΚ αυτών παράγονται στους δυτικούς δήμους. Εδώ υπάρχει μία περίεργη κατάσταση: Ενώ παράγεται θεωρητικά το 25% στους δυτικούς δήμους, η απόθεση που υπάρχει στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι στο70%. Άρα η δυτική Θεσσαλονίκη δέχεται μέχρι σήμερα παράνομη απόθεση», επεσήμανε.
Αντώνης Μουντούρης
Διευθυντής υγιεινής, ασφάλειας, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης ομίλου, HELLENiQ ENERGY
Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ενεργοί κοινωνικοί εταίροι στις προσπάθειες ανάπτυξης της περιοχής
«O Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με τη νέα ονομασία του πλέον HELLENiQ ENERGY, έχει επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του βιώσιμης ανάπτυξης και μετασχηματισμού, ώστε να παραμείνει πρωταγωνιστής στη νέα οικονομία ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα. Η συμβολή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι και θα παραμείνει σημαντική, τόσο σε όρους οικονομικούς όσο και σε κοινωνικούς. Σύμφωνα με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου, δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ενεργοί κοινωνικοί εταίροι και συμμέτοχοι και στις μελλοντικές προσπάθειες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών», ανέφερε ο Αντώνης Μουντούρης, διευθυντής υγιεινής, ασφάλειας, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης ομίλου, HELLENiQ ENERGY.
Απόστολος Σίσκος
Γενικός διευθυντής της Envirometrics EΠΕ
Σύγχρονο πρόβλημα οι οσμές
Ως ένα «πολύ σύγχρονο πρόβλημα» χαρακτήρισε τις οσμές ο διευθυντής της Envirometrics EΠΕ, Απόστολος Σίσκος και εξήγησε πως ορίζουμε την οσμή αλλά και ποια χαρακτηριστικά της είναι αυτά που υποδεικνύουν την επικινδυνότητά τους: «Μιλάμε για μία χημική ουσία δηλαδή που προκαλεί την αίσθηση της όσφρησης και την αντιλαμβανόμαστε στη μύτη μας.Οι οσμές έχουν κάποια χαρακτηριστικά για να διαπιστώσουμε αν είναι επικίνδυνες και αυτά είναι: η συγκέντρωσή τους, που είναι πολύ σημαντική και μετριέται με συγκεκριμένο τρόπο, η ανανγωρισιμότητά τους, η ένταση, ο ιδανικός τόνος και φυσικά ο χαρακτήρας της».
Ο κ. Σίσκος αναφέρθηκε στην πιθανότητα ύπαρξης μίας εφαρμογής όπου οι πολίτες θα μπορούν να απαντούν σε δομημένες ερωτήσεις και να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για το που υπάρχουν οσμές κ.λπ.
Γιάννης Ευμολπίδης
Senior Planning Engineer της Dimand
To σχέδιό μας για την Δυτική Θεσσαλονίκη
Τις επενδύσεις της Dimand ανέπτυξε ο Γιάννης Ευμολπίδης, Senior Planning Engineer της εταιρείας.
«Το HUB, το οποίο κατασκευάζεται τώρα επί της 26ης Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει τέσσερα κτίρια έκτασης 20.000 τ.μ. Θα είναι νέας δόμησης γραφείων και με υπόγεια στάθμευση 230 θέσεων. Η ανάπλαση θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024, έχουμε ολοκληρώσει τα υπόγεια και προχωράμε στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Προχωράει πολύ καλά. Μαζί με το HUB αποκτήσαμε πρόσφατα το γωνιακό οικόπεδο, που ήταν η παλιά έκθεση αυτοκινήτων του Ανδρεάδη. Αυτό περιλαμβάνει ένα υφιστάμενο κτίριο ισόγειο και πρώτο όροφο, και προβλέπεται η ανέγερση ακόμα τριών ορόφων. Μιλάμε για άλλα 4.500 τ.μ. στην περιοχή. Κλείνουμε μια ενιαία αστική ανάπλαση που θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ σε επένδυση. Παράλληλα, είμαστε σε διαδικασίες, υπογράφτηκε η πρώτη μεταβίβαση ενός σημαντικού ποσοστού του ΦΙΞ, κλείναμε και προχωράμε σε όλο το συγκρότημα, Μιλάμε για ένα 23 στρέμματα που είναι το ακίνητο, για διατηρητέα κτίρια έκτασης 14.000 τ.μ. και σε νέα δόμηση που μπορεί να φτάσει τα 30.000 τ.μ. με βάση τους συντελεστές της περιοχής. Συνολικά μιλάμε για μια επένδυση, που θα προσεγγίσει τα 50.000 τ.μ.», ανέφερε.
Για τη μελέτη της διαμόρφωσης της ανάπλασης, υποστήριξε πως «για την 26ης Οκτωβρίου, είμαστε σε επαφή με τον κύριο Μυλωνά και υπάρχει μια διοικητική διαδικασία εγκρίσεων. Τώρα ξεκινάμε και πιστεύουμε ότι σε έξι μήνες θα τελειώσει αυτή η προσπάθεια».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.02.2023
Σκέψεις, σχέδια (άλλα επί χάρτου, άλλα έτοιμα να υλοποιηθούν), στρατηγικές, προβληματισμοί, προκλήσεις, προβλήματα, αιτήματα, υποσχέσεις, δεσμεύσεις ξεδιπλώθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου με το στοίχημα ωστόσο να είναι ένα: H ισόρροπη ανάπτυξη της, επί πολλά χρόνια παρατημένης στη μοίρα της, Δυτικής Θεσσαλονίκης που διψά για οραματικά projects τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να απολαύσει την ευημερία που της αξίζει και να δρέψει τους καρπούς της προόδου.
Το ευοίωνο, όπως διαγράφεται, μέλλον και οι προοπτικές ανάταξης της Δυτικής Θεσσαλονίκης τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσαν η «ΜτΚ» και το makthes.gr, με τη συμμετοχή πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών παραγόντων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ.
Τα τελευταία χρόνια η παραμελημένη και μονίμως στο περιθώριο Δυτική Θεσσαλονίκη κάνει όλο και πιο τολμηρά βήματα για να γείρει τη… ζυγαριά από το κέντρο προς το μέρος της με τους αρμόδιους φορείς να στρέφουν το βλέμμα δυτικά επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στην «αναγέννηση» της περιοχής.
Οι εξαγγελίες πλούσιες (Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, σύνδεση λιμανιού με ΠΑΘΕ, η δημιουργία κέντρου logistics, οι πολλά υποσχόμενες επενδύσεις real estate, η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η αναβίωση ξεχασμένων βιομηχανικών χώρων, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο), οι προοπτικές, εφόσον υλοποιηθούν με ορίζοντα το 2030 όλα αυτά, τεράστιες, οι πολίτες δικαιολογημένα καχύποπτοι.
Το ριζικό λίφτινγκ στις υποδομές, γεγονός που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σαφές χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του Μετρό, η βελτίωση της πρόσβασης στις βιομηχανικές περιοχές του Καλοχωρίου και της Σίνδου, η λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου (όνειρο χρόνων) και η μέριμνα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή απαιτείται να ενταχθούν σε μία συνεκτική και καλά μελετημένη αναπτυξιακή στρατηγική με ξεκάθαρο ορίζοντα ολοκλήρωσης, χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις.
Οι διαπιστώσεις, εύκολες και ανέξοδες, έχουν ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Το τι χρειάζεται να γίνει, σε γενικές γραμμές, έχει συμφωνηθεί, ζητούμενο είναι ο τρόπος που θα επιτευχθεί. Όραμα, προοπτική, δράση, απτά αποτελέσματα, συντονισμός των αρμόδιων φορέων, ταχεία και συνετή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (πόροι από νέο ΕΣΠΑ 2021-27 και Ταμείο Ανάκαμψης), βούληση, συνέργειες, συμμαχίες, μακριά από μικροπολιτικές λογικές και αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού με ορόσημο τις επόμενες εκλογές, είναι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για να αλλάξει επίπεδο η περιοχή και να αποτελέσει τον αναπτυξιακό καταλύτη για τη Θεσσαλονίκη του 2030.
Όλα τα projects που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε σχεδιάζονται δείχνουν πως μετά από πολλά χρόνια η Δυτική Θεσσαλονίκη βγαίνει από τη σκιά του κέντρου της πόλης, μπαίνοντας με φόρα στις πρώτες θέσεις του τραίνου της ανάπτυξης, αρκεί αυτό να μη λοξοδρομήσει.
Το στοίχημα λοιπόν της αναζωογόνησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να κερδηθεί με την κοινωνία, τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς συμμετόχους και συστρατευμένους στην προσπάθεια ανάταξης μίας περιοχής που έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Χρόνος υπάρχει, λεφτά αναμφίβολα υπάρχουν, μένει να επιδειχθεί και η αντίστοιχη πολιτική βούληση για να μην μετράμε πάλι χαμένες ευκαιρίες.
Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόλυτη προτεραιότητα η αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης
«Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει δοκιμαστεί όσο καμία άλλη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι και ένας τόπος με πολύ ικανούς και άξιους ανθρώπους, που δεν είχε ποτέ τις ίδιες και ίσες ευκαιρίες με άλλες περιοχές. Εμείς εξασφαλίσαμε για την ΠKM στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 πόρους που αγγίζουν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία και την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κεντρική Μακεδονία. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας είναι η Δυτική Θεσσαλονίκη. Με στόχο όχι μόνο να βάλουμε τέλος στην απομόνωση και την αναπτυξιακή ανισορροπία, αλλά να δημιουργήσουμε πραγματική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», επεσήμανε στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που υλοποίησε η ΠΚΜ στην περιοχή.
«Ολοκληρώσαμε το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της ΠΚΜ, το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο της βόρειας Ελλάδας. Και στον αύλειο χώρο, στα δύο διατηρητέα κτίρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου Θεσσαλονίκης, δημιουργούμε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, που θα στεγάσει από τον Σεπτέμβριο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί, από όλα τα Επιμελητήρια, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, τους Φορείς και τους Συλλόγους, της Κεντρικής Μακεδονίας.
- Μετά και την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που ρυθμίζει όλα τα πολεοδομικά ζητήματα, μπαίνει σε φάση υλοποίησης το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα έργο που στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, μία οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των 45.000 Ελλήνων Εβραίων, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα κατοχής.
- Ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στους συμπολίτες μας ένα έργο που έμενε για δεκαετίες στο συρτάρι, τη νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης και τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16, ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά και μεταφορικά έργα στον τόπο μας. Ενώ και οι συμπληρωματικές εργασίες που υλοποιούμε, ολοκληρώνονται τον Μάρτιο του 2023.
- Κλείνουμε μία ακόμα ‘πληγή’ στη σημαντικότερη οδική αρτηρία της δυτικής Θεσσαλονίκης, εντάσσοντας στο ΕΣΠΑ 2021-2027, το ορφανό χιλιόμετρο της οδού Λαγκαδά, το οποίο κακώς είχε μείνει εκτός διαπλάτυνσης, όταν έγιναν οι εργασίες πριν από 15 χρόνια.
- Με χρηματοδότηση της ΠKM, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά δημιουργείται το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο, ο μεγαλύτερος δημόσιος χώρος πρασίνου της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Με τις εργασίες στην οδό Μοναστηρίου, την ανάπλαση των Τειχών σε ολόκληρο το μήκος της οδού Επταπυργίου, τα δεκάδες έργα αναπλάσεων και πρασίνου, που υλοποιούμε και παραδίδουμε στους συμπολίτες μας, σε συνεργασία με τους Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
- Ξεκινήσαμε τις εργασίες αποκατάστασης και εξυγίανσης του Δυτικού Μετώπου του Θερμαϊκού, σε έκταση μεγαλύτερη των 6.000 στρεμμάτων, από τις εκβολές του ποταμού Γαλλικού, μέχρι την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων, που περιλαμβάνουν και τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και το ρέμα και τις εκβολές του ρέματος Δενδροποτάμου. Ουσιαστικά είναι οι πρώτες εργασίες, ενός έργου που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της ανάπλασης και αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης. Εδώ καταγράφονται καθυστερήσεις για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις οποίες δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
- Στο Καλοχώρι, σε συνεργασία με τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα, διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για να περάσει η περιοχή, από την εποχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στη εποχή του Οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου.
- Βάζουμε σε φάση υλοποίησης το έργο στην Ενωτική Σίνδου με τη διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και τη σύνδεσή της με τις τοπικές οδούς της περιοχής, βελτιώνοντας τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης με το εθνικό δίκτυο».
Επίσης ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι απόλυτη προτεραιότητα της ΠΚΜ είναι η επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης δυτικά: «Eίμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο και την Αττικό Μετρό, για την επέκταση του μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι απόλυτη προτεραιότητα. Και γνωρίζω ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες ανάπτυξης του μετρό Θεσσαλονίκης ώστε να καθοριστούν τόσο η χάραξη όσο και η χωροθέτηση των σταθμών».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του χαρακτήρισε τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης «ανθρώπους άξιους και ικανούς, που ακόμα και στα δύσκολα ποτέ δεν έχασαν το χαμόγελό τους, την ανοιχτή τους καρδιά» και κατέληξε: «Με πολλή δουλειά, μεθοδικότητα και συνεργασία, μαζί, χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».
Γιώργος Καραγιάννης
Υφυπουργός υποδομών και μεταφορών
Αργά, αλλά σταθερά κερδίζουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας - Ετοιμάζουμε τις επεκτάσεις του Mετρό στα δυτικά
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, αφού παραδέχτηκε τα διαχρονικά ελλείμματα που παρουσιάζει η Δυτική Θεσσαλονίκη, σκιαγράφησε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τις επεκτάσεις του μετρό στα δυτικά, τον προαστιακό σιδηρόδρομο, τα αντιπλημμυρικά έργα, την σιδηροδρομική σύνδεση του έκτου προβλήτα με την υφιστάμενη γραμμή να κατέχουν κεντρική θέση στα πλάνα της κυβέρνησης, με το βλέμμα στο 2030.
«Η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι μία περιοχή με εξαιρετικές δυνατότητες, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεανικού πληθυσμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και με διαχρονικά αναπτυξιακά ελλείμματα. Ελλείμματα, όχι μόνο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ.Καραγιάννης.
«Το αίσθημα εγκατάλειψης οφείλεται κατά κύριο λόγο στα πολλά και μεγάλα λόγια
από εκπροσώπους της Πολιτείας κατά το παρελθόν, που έμειναν στο επίπεδο των εξαγγελιών. Από την άλλη, το κλίμα της εσωστρέφειας οφείλεται στη νοοτροπία και στη στάση πολλών εκπροσώπων των τοπικών μας κοινωνιών. Mε τα «όχι» χτίστηκαν καριέρες», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές.
Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως «το κλειδί για την επιτυχία είναι η ουσιαστική, ειλικρινής και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των συλλογικών φορέων».
Στη συνέχεια περιέγραψε το κυβερνητικό σχέδιο. «Με δεδομένη τη στρατηγική θέση της πόλης, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα υπαρκτά προβλήματα στις υποδομές, υλοποιούμε ήδη στη Βόρεια Ελλάδα έργα ύψους 5 δισ. ευρώ. Και ο δικός μας ο σχεδιασμός, έχει ενσωματώσει πλήρως την αναβάθμιση των υποδομών Δυτικής Θεσσαλονίκης σε όλα τα επίπεδα. Η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει μόνο Μετρό, αλλά θα έχει το πλέον σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα Μετρό σε όλη την Ευρώπη, ένα τοπόσημο για την πόλη. Ο σταθμός Βενιζέλου κατασκευάζεται κανονικά ενώ προχωρά και η επέκταση προς την Καλαμαριά. Οι 18 συρμοί έχουν ήδη έρθει και ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές», επεσήμανε, διαβεβαιώνοντας πως το μετρό θα αλλάξει την πορεία της Θεσσαλονίκης.
«Σε λίγες ημέρες θα υποβληθούν οι προσφορές για το Φορέα Λειτουργίας. Ήδη ετοιμάζουμε τις επόμενες επεκτάσεις και προς το Αεροδρόμιο και προς τα Δυτικά, έτσι ώστε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από το Κορδελιό, τους Αμπελοκήπους, τον Εύοσμο και τις άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης να μπορούν να έχουν γρήγορη και ασφαλή δυνατότητα μετακίνησης σε όλη την πόλη», σημείωσε ενώ προανήγγειλε εντός του 2023 την υπογραφή της σύμβασης για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στη Δυτική Θεσσαλονίκη και επί υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών και με την κατασκευή νέων τμημάτων γραμμών.
Το δίκτυο αυτό θα έχει τη μορφή Χ, με δύο διασταυρούμενες γραμμές και κοινό ενδιάμεσο τμήμα. Τερματικοί σταθμοί στα δυτικά θα είναι η Σίνδος και τα Διαβατά.
Και τερματικοί σταθμοί προς το κέντρο της πόλης θα είναι ο σταθμός του ΟΣΕ
και ένας ακόμα στην περιοχή του Λιμένα, πλησίον στην Προβλήτα 1.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Σίνδο, οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Περιοχής και χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής θα μπορούν, όπως είπα, να έχουν τη καλύτερη δυνατή πρόσβαση στο κέντρο της πόλης και μετέπειτα στο Αεροδρόμιο», εξήγησε.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, εντός του 2023 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο που αφορά τη νέα δυτική σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του λιμένα με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή, που θα συνδέσει το Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και τον λιμένα.
Ξεδιπλώνοντας την κυβερνητική στρατηγική, ο υφυπουργός υποδομών αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα έχουν «το FlyOver και η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός, που σε συνδυασμό με το Μετρό θα διασφαλίσουν οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και θα κάνει τις μετακινήσεις πιο γρήγορες, πιο οικονομικές και πιο ασφαλείς».
Ο Γιώργος Καραγιάννης έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε έργα τα οποία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
«Ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί αντιπλημμυρικά έργα για την ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς (Δενδροπόταμος, Τάφρος Διαβατών, Στρατόπεδο Γκόνου, Οικισμός Καλοχωρίου). Επίσης υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για τα έργα διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων στους δήμους Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά και Κορδελιού-Ευόσμου», υποστήριξε.
Παράλληλα, σημείωσε πως «υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή 17 υπερσύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, η πλειοψηφία των οποίων αφορά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στους δήμους Νέαπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Αμπελόκηπων- Μενεμένης».
«Σε κάθε περίπτωση, αργά, αλλά σταθερά κερδίζουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας. Είναι βέβαιο ότι με την ανανέωση της εντολής στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα και η πόλη με περισσότερη αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια θα μπορέσει να καταστεί ένα πρότυπο για να ζεις και να επισκεφθείς. Ακόμη περισσότερο, αυτό ισχύει για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, που με συγκριτικό της πλεονέκτημα το μεγάλο ποσοστό νέων που κατοικούν σε αυτή, αφού αποκτήσει τις βασικές υποδομές που αξίζει μπορεί να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο στην ανάπτυξη που έρχεται. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η πραγματική αποστολή της πολιτικής είναι μία καλύτερη ζωή για όλες και για όλους. Και αυτό πράττουμε τα 3,5 και πλέον χρόνια με σοβαρότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.
Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
H xώρα αλλάζει και η Θεσσαλονίκη αλλάζει πιο γρήγορα
«Η κυβέρνηση -σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο, την επιχειρηματική κοινότητα, τους συλλογικούς φορείς- δρομολόγησε και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο εξέλιξης της πόλης μας, που απλώνεται σε όλους τους τομείς και περιλαμβάνει πάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Έργα που μπήκαν στις ράγες με σκοπό, να επανα-τοποθετήσουμε την πόλη μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα αλλάζει -και η Θεσσαλονίκη αλλάζει πιο γρήγορα», τόνισε ο υφυπουργός εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.
Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος του δ.σ. της Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ
H ισόρροπη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί
«Θεωρούμε ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη αυτή είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης. Μία περιοχή που κατά κοινή ομολογία για πολλά χρόνια παρουσίαζε υστέρηση, σε σχέση με το κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης. Υστέρηση σε υποδομές και δημόσιες επενδύσεις. Και αυτό, παρότι εδώ χτυπά η οικονομική καρδιά της Θεσσαλονίκης, εδώ έχουν έδρα οι μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες, και εδώ παράγεται ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της πόλης. Πιστεύω ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα- πρωτίστως δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο στην περιοχή. H ισόρροπη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί προς όφελος όχι μόνο της δυτικής αλλά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης », επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του δ.σ. της Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, στην ομιλία που άνοιξε την εκδήλωση.
Μιχάλης Γεράνης
Πρόεδρος ΦoΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων είναι στο δρόμο της υλοποίησης
Στο μείζον ζήτημα της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στον εθνικό σχεδιασμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, τονίζοντας ότι όλα τα έργα που είχαν προγραμματιστεί εκτελούνται, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στις άλλες περιοχές.
Επεσήμανε την ανάγκη για την ανακύκλωση όλων των υλικών, ενώ έδωσε έμφαση στο νέο ρεύμα, αυτό του καφέ κάδου τον οποίο προμηθεύονται ήδη οι δήμοι για να προχωρήσουν στη συλλογή βιοαποβλήτων, προκειμένου να παραχθεί κομπόστ πρώτης ποιότητας. Το σύστημα αυτό μάλιστα θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα και στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να συγκεντρώνουν σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγει κάθε νοικοκυριό, ώστε να τα ρίχνουν στους καφέ κάδους. Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα των δήμων θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.
«Είμαστε περήφανοι για την υλοποίηση μεγάλων έργων, μονάδων που θα αλλάξουν την εικόνα των περιοχών στην Κεντρική Μακεδονία, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Γεράνης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας για την αγαστή συνεργασία, καθώς και την Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως για τη σημαντική συμβολή της.
«Απαιτείται η συνεργασία όλων. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλα γιατί τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και πρόσθεσε ότι ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά τώρα, που έρχεται ο καφέ κάδος.
Για τη Θεσσαλονίκη, την πρώτη περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γεράνης είπε ότι «έχει αλλάξει σε όλα τα επίπεδα και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν».
Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως η βαριά βιομηχανία στην περιοχή, όση έχει απομείνει, φθίνει αλλά δημιουργεί ζητήματα και στο εξής, όπως είπε, «θα πρέπει να δούμε και τη συμπεριφορά των πολιτών στο περιβάλλον».
Μίλησε για τον όρο κυκλική οικονομία, αλλά οι περισσότεροι, όπως είπε, δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό. «Είναι το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε, γιατί η κυκλική οικονομία δεν είναι τίποτα άλλο, από τη δεύτερη ευκαιρία που δίνουμε για ζωή στα απόβλητα» ανάφερε ο ίδιος, ενώ επισήμανε τη ανάγκη παντρέματος της σημερινής τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με την κυκλική οικονομία.
«Αν δεν παντρέψουμε αυτούς τους δύο όρους ελλοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση με την αλλαγή του κλίματος Και εμείς πρέπει να κάνουμε το σωστό και θα το κάνουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦoΔΣΑ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια ευκαιρία για ζωή στα απόβλητα για να προστατευτεί το περιβάλλον και ο πλανήτης.
Αναφορικά με τις διεκδικήσεις του ΦoΔΣΑ από την πολιτεία είπε ότι «όλα τα σχέδια και τα οράματα που έχουμε αναθέσει στην πολιτεία θα προχωρήσουν στην πόλη και την περιφέρεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαχειριστούμε σωστά τα απόβλητα».
Γιώργος Μυλωνάς
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ALUMIL
Το όραμα του Arxellence 2 θα αλλάξει τα φώτα της δυτικής Θεσσαλονίκης
Μία σύγχρονη προσέγγιση για την ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, με αρχές αειφορίας, ανέπτυξε ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alumil.
Μία πρωτοβουλία της εταιρείας, ο Ανοιχτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών ArXellence 2, έγινε η αφορμή και το πλαίσιο για την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως της ιδανικής προσέγγισης για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.
Ο επικεφαλής της Alumil έκανε μία σύντομη αναδρομή στην πορεία του ArXellence 2, από το όραμα και το σχεδιασμό, μέχρι την τελική του υλοποίηση.
Η επιτυχία του ArXellence 2 αποτυπώνεται ανάγλυφα μέσα από τα εξαιρετικά στατιστικά του. Η περιοχή ενδιαφέροντος του διαγωνισμού στο δυτικό παράλιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης ήταν 120.000m2, με την οικοδομήσιμη έκταση να φτάνει τα 400.000m2. Στο μεγάλο κάλεσμα της ALUMIL έκαναν εγγραφή 1464 αρχιτεκτονικά γραφεία από 90 χώρες, ενώ στην τελική φάση έφτασαν προς αξιολόγηση 173 μελέτες, από τις οποίες οι 6 έλαβαν βραβείο (συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο) και οι 4 τιμητικούς επαίνους, συμπληρώνοντας τη δεκάδα των διακρίσεων.
«Πριν από μερικά χρόνια αποφασίσαμε να προχωρήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία, έχοντας εμπειρία από εξωτερικό, από περιοχές που είδαμε να μεταμορφώνονται πραγματικά, όπως στο Βανκούβερ, τον Καναδά και την Βομβάη. Ήταν περιοχές που αν δεν τις έλεγες σκουπιδότοπους σίγουρα τις έλεγες υποβαθμισμένες, κι όμως τις είδαμε να μεταμορφώνονται σε επιχειρηματικά κέντρα. Έτσι, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε το Arxellence 2, θέλοντας να κάνουμε κάτι για τη Θεσσαλονίκη, κάτι που σίγουρα είναι δύσκολο. Εμείς δεν έχουμε κανέναν συμφέρον από αυτό, ούτε έχουμε ιδιοκτησία ούτε σκεφτόμαστε να χρίσουμε», σημείωσε ο κ.Μυλωνάς.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Alumil, το όραμα του Arxellence 2 παρουσιάστηκε και στον πρωθυπουργό. «Η μελέτη και ο διαγωνισμός έγινε μέσα στην πανδημία. Το παρουσίασε στον πρωθυπουργό και ο ίδιος είπε ότι είναι μια σημαντική παρέμβαση που αξίζει να κάνουμε εξαιρέσεις και να δώσουμε κίνητρα για να συμμετέχουν κι άλλοι σε αυτό» είπε.
Μάλιστα, ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι ανάμεσα στις συζητήσεις είναι να χτιστεί και ένα κτίριο 60 ορόφων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος για πράσινο.
Η σύνδεση με το νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο κ.Μυλωνάς, η πρωτοβουλία του ArXellence 2 κατάφερε να προσελκύσει τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα, προκαλώντας τη να οραματιστεί τη βιώσιμη διαβίωση στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας σε επαφή πολίτες, ειδικούς, επιχειρήσεις και θεσμικά όργανα, ώστε να εκκινήσουν οι συζητήσεις για να καταστούν οι χώροι διαβίωσης του «αύριο» πιο προσιτοί και προσβάσιμοι.
Παράλληλα, ανέδειξε την καθοριστική σημασία του πράσινου σχεδιασμού, της κυκλικότητας των υλικών και της μέγιστης λειτουργικότητας των κτιρίων, για ποιοτική και άνετη καθημερινότητα.
Το νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους αποσκοπεί στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συνδυάζοντας βιωσιμότητα, προσβασιμότητα και επενδύσεις. Το ArXellence 2 εναρμονίζεται πλήρως στις παραπάνω στοχεύσεις, δίνοντας το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα σχετικά με τον αστικό σχεδιασμό στη Θεσσαλονίκη.
Το ArXellence 2 έφερε στο τραπέζι τη συζήτηση του αειφόρου αστικού σχεδιασμού, με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αρχιτεκτονικών προτάσεων από όλο τον κόσμο.
Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις επόμενες γενιές, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ALUMIL μπορεί να γίνει ένα case study, όπου δημόσιοι φορείς και ιδιωτική πρωτοβουλία θα συνεργαστούν για την υλοποίηση του οράματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
«Οι προτάσεις από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό είναι εξαιρετικές. Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να δείξουν την θάλασσα μέσα από τα κτίρια και τα κοντέινερ, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Αν γίνει αυτό θα αλλάξει τα φώτα της δυτικής Θεσσαλονίκης» κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.
κ. Βαρνάβας
Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως
Υφιστάμεθα ταξικό ρατσισμό
Με μία χειμαρρώδη ομιλία που ανέδειξε τις μεγάλες παθογένειες αλλά και τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της δυτικής Θεσσαλονίκης, παρενέβη ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, στην ημερίδα.
« Σε μία χώρα που πεθαίνει δημογραφικά, σε έναν τόπο που οι θάνατοι είναι πιο πολλοί από τις γεννήσεις, η Δυτική Θεσσαλονίκη μυρίζει Ανάσταση. Σε αυτήν εδώ την περιοχή, οι οικογένειες κάνουν ακόμη παιδιά, οι γεννήσεις είναι πολύ περισσότερες από τους θανάτους. Αυτήν την περιοχή λοιπόν κάποιοι την έχουν παρομοιάσει με βάλτο και δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να ζητήσει συγγνώμη. Το έχω ξαναπεί, αλλά δεν θα κουραστώ να το λέω. Η Δυτική Θεσσαλονίκη υφίσταται ταξικό ρατσισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Σκεφτείτε τι έγινε με τη ThessINTEC. Υποτίθεται πως συνδέεται με τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις θέσεις της εργασίας που αυτή παράγει, αλλά για κάποιον λόγο, ενώ η βιομηχανική δραστηριότητα εντοπίζεται στα δυτικά, η επένδυση έγινε στα Ανατολικά. Τα σκουπίδια στα δυτικά και οι επενδύσεις στα ανατολικά. Σε μία εποχή που τα τείχη πέφτουν παντού, στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα αόρατο τείχος που εμποδίζει την ανάπτυξη», επεσήμανε.
«Εμείς, ως Εκκλησία, θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε, για να εμπνέουμε, για να επισημαίνουμε τα λάθη, για να ζητούμε συγγνώμη για τα όποια λάθη. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι εκπροσωπώ αυτούς που δεν εκπροσωπούνται. Τους πρόσφυγες τρίτης γενιάς που αγωνίζονται καθημερινά για το μεροκάματο με επιμονή και αξιοπρέπεια. Το ξαναλέω. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο και η ομορφιά είστε εσείς»., κατέληξε.
Ας σηκώσουμε τα μανίκια και ας εργαστούμε ώστε η Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα
Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο γνωστό έλλειμμα που υπάρχει στην ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος και της γύρω περιοχής.
Τόνισε πως οι διαφοροποιήσεις κοινωνικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές, υποδομών, συγκέντρωσης δραστηριοτήτων και οικονομικής ανάπτυξης γίνονται εύκολα αντιληπτές και διαπερνούν διαχρονικά τον άξονα Δυτική- Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Ας σηκώσουμε, λοιπόν, τα μανίκια και ας εργαστούμε ώστε η Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», κατέληξε.
Χρήστος Γιαννούλης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Βαθύτατη προσβολή η μικρή συμμετοχή της Βόρειας Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης
Για το μεγάλο και αιώνιο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης να κρύβεται πίσω από τη μιζέρια του ρόλου της συμπρωτεύουσα και όχι μιας μεγαλούπολης, μίλησε ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.
Αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε την εξέλιξη με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας την αρνητική και υπονοώντας ότι ίσως πίσω από αυτήν κρύβεται δόλος ή αλλά συμφέροντα «που επέτρεψε η ανοχή της κυβέρνησης».
«Είναι βαθύτατη προσβολή η μικρή συμμετοχή της Βόρειας Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν μας πείθει το επιχείρημα ότι θα γίνουν αναπλάσεις σε δυο βυζαντινούς ναούς στην Πέλλα, η ανάπλαση πάρκου και 1.000 βοηθοί για ΑΜΕΑ που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που στηρίχτηκε και από την αντιπολίτευση» είπε ο Χρήστος Γιαννούλης, τονίζοντας για την δυτική Θεσσαλονίκη ότι «στα δυτικά υπάρχει αντιπλημμυρική απειλή, δεν υπάρχει θωράκιση, κινδυνεύει να πνιγεί κάθε φορά που βρέχει».
Τέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης και να δοθούν περισσότερους εκτελεστικές ικανότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για να προχωρούν γρήγορα έργα.
Γιώργος Αρβανιτίδης
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Η Θεσσαλονίκη είναι ένας γίγαντας
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη δυτική Θεσσαλονίκη τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, τονίζοντας πως η πόλη έχει δυνατότητες και πρέπει να βάλει ψηλά τον πήχη, αρκεί να υπάρχει μια συνέχεια και μια συνέπεια.
«Η Θεσσαλονίκη είναι και η Χαλκιδική και το Κιλκίς, είναι όλη της η ενδοχώρα και βέβαια τα Βαλκάνια. Αυτά είναι το αύριο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη βάζουμε υψηλούς στόχους, αλλά δεν μας βγαίνει ο σχεδιασμός. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί η Θεσσαλονίκη απουσιάζει από το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και πώς η δωρεά του Νιάρχου να καταρρέει; Ας σκεφτούμε αλλιώς: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται το παραλιακό μέτωπο, αλλά θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στο Α. Δεν είναι κακό να χτίζουμε, αλλά απαιτείται συνέχεια. Τα μειονεκτήματα του σήμερα γίνονται πλεονεκτήματα του αύριο. Στόχος είναι να μεγαλώσοuμε τον πήχη, να έχουμε υψηλές προσδοκίες, γιατί η εξωστρέφεια της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από εδώ», επεσήμανε.
Βούλα Πατουλίδου
Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης
Συνεργασία Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και Δήμων για την Δυτική Θεσσαλονίκη
«Η ΠΚΜ έχει όραμα για τη Δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και σχέδιο, πάνω στο οποίο βασίζει πρωτοβουλίες και έργα για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής και την αναβάθμισή της. Αυτά τα έργα, είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη που έφθασε να έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Κατά την τελευταία διετία δεκάδες έργα αναπλάσεων και πρασίνου πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τόνισε η κ. Πατουλίδου, η οποία ενδεικτικά ανέφερε:
-την βιοκλιματική αναβάθμιση του συνοικισμού Αγίου Νεκταρίου, στο Δενδροπόταμο, στο Δήμο Μενεμένης-Αμπελοκήπων
-την ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη και των περιμετρικών οδών στον Δήμο Θεσσαλονίκης,
- την δημιουργία πράσινου πυρήνα για την αστική αναζωογόνηση πολεοδομικών ενοτήτων του οικισμού Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά
- την ανάπτυξη πρασίνου σε σχολικές αυλές του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου αλλά και
- την προμήθεια 5 ηλεκτρικών οχημάτων και ενός επιδαπέδιου σταθμού φόρτισης, έργο με σαφή περιβαλλοντική διάσταση που βλέπει στην επόμενη ημέρα των μετακινήσεων.
Πάρις Μπίλλιας
Αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων της ΠΚΜ
Η Δυτική Θεσσαλονίκη υπέστη αδικίες, αλλά η περιφέρεια απαντά με έργα
Με πλέγμα σημαντικών έργων που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως ο ανισόπεδος κόμβος Κ16, η διάνοιξη της οδού Λαγκαδά, η Ενωτική της Σίνδου και ο προαστιακός σιδηρόδρομος κ.ά απαντά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αυτή τη στιγμή υλοποιεί πολλά από αυτά, ενώ για κάποια άλλα εκπονεί μελέτες, ώστε να είναι ώριμα για την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια.
Ο αντιπεριφερειάρχης δεν θα μπορούσε να παραλείψει το mega project που τρέχει η ΠΚΜ, το μεγαλύτερο έργο για τη Θεσσαλονίκη της νέας εποχής, την ενοποίηση, ανάπλαση, ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.
Στο δυτικό τμήμα του παραλιακού μετώπου, όπως είπε, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πρόδρομες εργασίες, οι οποίες αφορούν στον καθαρισμό και την εξυγίανση των εδαφών, σε μήκος έξι χιλιομέτρων, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, μέχρι την περιοχή των παλαιών βυρσοδεψείων και έχουν προϋπολογισμό 7 εκ. ευρώ. «Η περιοχή που εξυγιαίνεται, περιλαμβάνει και τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, καθώς και το ρέμα και τις εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, δηλαδή όλη την υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Μπίλλιας και πρόσθεσε ότι το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στοχεύει σε ισόρροπη ανάπτυξη, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Στο δυτικό παραλιακό μέτωπο, λαμβάνουμε υπόψη όλες τις συνθήκες που προστατεύουν τις περιοχές.
Κώστας Γιουτίκας
Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος της ΠΚΜ
Μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης της δυσοσμίας
«Η ΠKΜ, στη Θεσσαλονίκη, έχει κάνει την επιλογή της, επενδύει δυτικά, με οραματικές παρεμβάσεις κλίμακας, όπως η αποκατάσταση του δυτικού παράκτιου μετώπου αλλά και η μετατροπή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Καλοχωρίου σε οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο. Η Περιφέρειεα επενδύει δυτικά, για να αλλάξει η εικόνα των μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές και την έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση, προκειμένου να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος της ΠΚΜ.
O κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε στην εκρηκτική ανάπτυξη των Logistics με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, την τελευταία τετραετία. Όπως είπε, σήμερα, 242 Κέντρα Logistics λειτουργούν στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, και 319 στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, εστίασε στην πρωτοβουλία της ΠΚΜ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας και τη συνεργασία της με το ΑΠΘ, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα ΕΛΠΕ και το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου για, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης του φαινομένου της δυσοσμίας.
Μελίνα Δερμεντζοπούλου
Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ
Δέσμευσή μας να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο
Στο μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το στοίχημα της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των νομών αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.
«Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει λάβει τον χαρακτηρισμό ως η πιο αδικημένη αναπτυξιακά περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αυτή η αίσθηση ή η πραγματικότητα της εσωτερικής ανισότητας στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, είναι ένα αποτέλεσμα ενός συνδυασμού πολιτικών επιλογών, αλλά και αντικειμενικών δυσκολιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν σε μια ημερίδα με αντίστοιχη θεματολογία που παραδοσιακά έχει στην ατζέντα της μόνο θέματα υποδομών, περιβάλλοντος και δημοσιονομικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνεται το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Γιατί άλλωστε αυτό είναι το νόημα, ότι όλα γίνονται και απευθύνονται για τον άνθρωπο» ανέφερε.
«Ζητούμενο στο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης είναι οι συνέργειες, η ενεργοποίηση και ο προσανατολισμός όλων των παραγωγικών δυνάμεων και η υιοθέτηση ολοκληρωμένων και μακροπρόθεσμων πολιτικών και όχι οι μεμονωμένες παρεμβάσεις που τις ξεπερνά ο χρόνος με στόχο τη μείωση της ευαλωτότητας» σχολίασε.
Αναφερόμενη στις δράσεις του τομέα Υγείας, είπε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων, θωρακίζει την δημόσια υγεία, συμβάλει-συνεισφέρει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ερχόμενη σε Διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας, με τις ΥΠΕ, με τους Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, με τους δήμους, λειτουργώντας ως ομπρέλα για την ισόρροπη ανάπτυξη και θωράκιση του υγειονομικού χάρτη των όμορων περιοχών.
Κλεάνθης Μανδαλιανός
Δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού
Δεν είμαστε πλέον οι φτωχοί συγγενείς
«Tο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μου και συνολικά η δυτική Θεσσαλονίκη είναι η ρύπανση. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, με τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου να βρίσκεται σε επαφές με την Περιφέρεια και την Πολιτεία. Η λύση μπορεί να προέλθει μέσα από την τεχνογνωσία και το μοντέλο που εφαρμόστηκε επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν σε περιοχές με βαριά βιομηχανία, χωρίς να επιβαρύνεται η υγεία τους. Η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά καθαρή και καθορίζει σημαντικά την ανάπτυξή της», ανέφερε ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Κλεάνθης Μανδαλιανός.
«Eίμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, με πάρα πολλά παιδιά και ίσως το μεγαλύτερο νεανικό πληθυσμό. Δεν είμαστε πλέον οι φτωχοί συγγενείς. Οφείλουμε σεβασμό στους κατοίκους μας», σημείωσε.
Λάζαρος Κυρίζογλου
Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Οι κυβερνήσεις δε σπάνε θερμόμετρα αγάπης για την αυτοδιοίκηση
Την ανάγκη της διοικητικής μεταρρύθμισης επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. «Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, δεν σέβονται έμπρακτα το Σύνταγμα και τις για την αυτοδιοίκηση επιταγές του. Δεν «σπάνε θερμόμετρα αγάπης» για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και για μας τους αυτοδιοικητικούς» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αξίζει κανείς να ζει στον δήμο μας, που διαθέτει τις καλύτερες προνοιακές δομές και η ζωή εδώ δεν είναι καθόλου υποβαθμισμένη», ανέφερε.
«Αντί να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς αποκλίνουμε. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Η διοικητική μεταρρύθμιση του συνόλου του Διοικητικού Συστήματος της χώρας και της Α’ και Β’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης. Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται. Αυτή είναι η μεγάλη μας διεκδίκηση. Τα κόμματα που έρχονται διαχρονικά στην εξουσία και οι κυβερνήσεις παριστάνουν τους κουφούς. Γνωρίζουν πολύ καλά την ορθότητα των προτάσεών μας αλλά δεν θέλουν να τις αποδεχθούν» σημείωσε ο ομιλητής στην ενότητα με θεματική τις «Δράσεις και διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης», υποστήριξε.
Δημήτρης Δεμουρτζίδης
Δήμαρχος Παύλου Μελά
Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το status quo της δυτικής Θεσσαλονίκης
Για τις δράσεις και τις διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης μίλησε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο υπό κατασκευή μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, τη χωροθέτηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου, και το περιαστικό δάσος της Ευκαρπίας.
Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, σημείωσε πως «κινούμαστε σε δύο άξονες. 27 Οκτωβρίου 2017 παραχωρήθηκε το στρατόπεδο από την προηγούμενη κυβέρνηση, τρέξαμε τις μελέτες με τον υπηρεσιακό μηχανισμό όσο μπορούσαμε για να είμαστε έτοιμοι να το εντάξουμε στις ΟΧΕ ΒΑΑ της ΠΚΜ, 20 εκατ. από τα 10 εκατ. αρχικά που είχε υποσχεθεί ο κ. Τζιτζικώστας. Τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν τα έργα. Προφανώς δεν θα τελειώσουν μέχρι τον Νοέμβρη του 2023 όπως προβλέπει η σύμβαση αλλά σίγουρα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα μητροπολιτικό πάρκο αναψυχής 340 στρεμμάτων που θα το χαίρεται όλη η Θεσσαλονίκη.
Ο δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος και ιδιαίτερα των κτηρίων με βαρύνουσα ιστορική σημασία, που αναπτύσσονται στη νοτιοδυτική πλευρά, στα οποία θα διαμορφωθούν πολιτιστικοί και μουσειακοί χώροι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη ΜΑΘ.
Ήδη υπογράψαμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο για να υλοποιηθεί η Δημιουργική Επανάχρηση κτηρίου στρατωνισμού πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με χρήσεις Υπηρεσιών του δήμου και μόνιμης έκθεσης αφιερωμένης στην Εθνική Αντίσταση».
Καταλήγοντας ο κ. Δερμουτζίδης τόνισε πως «όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το status quo της δυτικής Θεσσαλονίκης».
Γιάννης Ιωαννίδης
Δήμαρχος Δέλτα
Θα είμαστε υπόλογοι στους πολίτες αν δεν επιχειρήσουμε τα αυτονόητα
Τις πιο αναγκαίες και κρίσιμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή οι οποίες συμφέρουν όλη τη Θεσσαλονίκη κατέγραψε αναλυτικά ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο Δήμος Δέλτα είναι ίσως ο μοναδικός δήμος της χώρας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, της κοινωνικής σύνθεσης και της ιστορικής διαδρομής συγκρότησης του, όπου συνυπάρχουν, όλες οι μορφές δραστηριοτήτων, όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Γεωργικές και αλιευτικές δραστηριότητες, τυπικές και άτυπες βιομηχανικές περιοχές, εκτεταμένη προστατευόμενη περιοχή, Διεθνές Πανεπιστήμιο, παζλ κοινωνικών ομάδων, είναι τα σημαντικά στοιχεία που περιλαμβάνει στους κόλπους του ο δήμος Δέλτα.
«Θα είμαστε υπόλογοι στους πολίτες που θα ζήσουν όταν εμείς θα έχουμε φύγει από τις θέσεις που βρισκόμαστε τώρα αν δεν επιχειρήσουμε τα αυτονόητα», κατέληξε.
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
Στοχευμένες παρεμβάσεις για ν’ αλλάξει μορφή η δυτική Θεσσαλονίκη
«Χιλιάδες νέοι άνθρωποι και οικογένειες επιλέγουν να ζουν στα δυτικά. Η αυτοδιοίκηση και όλοι οι δήμαρχοι, εργαζόμαστε για την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης δυτικά και ανατολικά. Ωστόσο, η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης για την οποία επί δεκαετίες ακούμε δυστυχώς δεν βλέπουμε να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το άμεσο μέλλον», επεσήμανε ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
Για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο ΙΣΝ όπου ακυρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε πως «είμαστε όλοι παγωμένοι. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα τρέξει με γρήγορους ρυθμούς».
Κλείνοντας τόνισε πως «η δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί νευραλγικό τμήμα της σύγχρονης μητροπολιτικής περιοχής, και μπορεί μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων να αλλάξει συνολικά η μορφή της».
Γιώργος Τσακούμης
Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Aστική αναζωογόνηση των δυτικών συνοικιών
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Θεσσαλονίκη.
Υποβαθμισμένες Περιοχές, Πυκνότητα Δόμησης, Έλλειψη Πρασίνου, Κυκλοφοριακό, Αέρια Ρύπανση, Ανεργία, Χαμηλά Εισοδήματα - Κοινωνικές Ανισότητες.
Αναρωτήθηκε αν μπορούμε να δούμε τη Δυτική Θεσσαλονίκη ξεχωριστά από την Ανατολική και αν είναι εφικτό να απομονώσεις ένα τμήμα του αστικού ιστού της πόλης και να το δεις αυτόνομα, απαντώντας ασφαλώς αρνητικά.
«Πρέπει να δούμε την πόλη συνολικά ως ένα σώμα το οποίο αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα. Το καυσαέριο και ο θόρυβος δεν μπορεί να περιοριστεί αν απλά περάσεις ένα δρόμο. Ούτε το κυκλοφοριακό είναι ανεξάρτητο αλλά επηρεάζεται από όλο το σύστημα των οδικών υποδομών. Η εικόνα της πόλης δεν είναι καλή συνολικά. Απλά δυτικά είναι χειρότερη. Ζούμε σε μια άσχημη πόλη με πολλά προβλήματα που απλά δυτικά τα φαινόμενα εμφανίζονται πιο έντονα. Η Θεσσαλονίκη στερείται στρατηγικού σχεδιασμού και αναπτυξιακού οράματος. Γίνονται αρκετά έργα ( και μεγάλα έργα) που θα βελτιώσουν την εικόνα και θα βοηθήσουν τη λειτουργία της πόλης αλλά είναι αποσπασματικά κι όχι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο σχεδιασμού. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και αναθεωρητικό όπου απαιτείται», επεσήμανε.
Ειδικά για την δυτική Θεσσαλονίκη «πρέπει να προχωρήσουμε σε Αστική Αναζωογόνηση των Δυτικών Συνοικιών, αντιμετώπιση των πολεοδομικών ζητημάτων της περιοχής, ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού της Δυτικής Θεσσαλονίκης το οποίο προσφέρει δυνατότητα για στοχευμένη ανάπτυξη μέσω στρατηγικών επενδύσεων».
Γεωργία Δερετζή
Διευθύντρια νευρολογικής κλινικής «Παπαγεωργίου» και πρόεδρος του συλλόγου «Αντηρίδα»
Το στοίχημα στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο
«Οι καινοτόμες και κοινωνικές ευαισθησίες του νοσοκομείου στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματικά βοηθούν στους πολίτες πρόσφατα ήταν νομίζω ο δήμαρχος, το χωριό πρόληψης που είναι επιτυχημένο στο Δήμο Ευόσμου».
«Δημόσια περίθαλψη αλλά ανθρώπινο πρόσωπο και πραγματικά στο νοσοκομείο μας καταφθάνουν κάθε μέρα διάφοροι άνθρωποι οικονομικής και κοινωνικής στάθμης. Ο φυλακισμένος, ο χρήστης, ο μοναχικός, ο Ρομά, ο πρόσφυγας, ο περιθωριακός είναι μέσα στον καθημερινό κατάλογο των ασθενών μας. Όλοι με το ίδιο δικαίωμα, ισότητα, να δεχθούν τις παροχές υγείας με σύγχρονους τρόπους με καινοτόμες θεραπείες, γιατί η αρρώστια και ο θάνατος δεν κάνουν διακρίσεις», επεσήμανε η Γεωργία Δερετζή, διευθύντρια νευρολογικής κλινικής «Παπαγεωργίου» και πρόεδρος του συλλόγου «Αντηρίδα».
Στυλιανός Παπαδόπουλος
Ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Intergeo
Θα απομακρυνθούν 1.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων
Για το έργο της απορρύπανσης των εδαφο-υδατικών πόρων του δυτικού μετώπου Θεσσαλονίκης, μίλησε ο Δρ. Στυλιανός Παπαδόπουλος, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Intergeo.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής μία σειράς IN SITU και ONSITE μεθόδων αποκατάστασης, και η απομάκρυνση επικίνδυνων, μη επικίνδυνων αποβλήτων και αμιαντούχων υλικών από τις περιοχές παρέμβασης.
«Το σύνολο των επικίνδυνων αποβλήτων που προβλέπεται να απομακρυνθούν συνολικά, στα πλαίσιο του έργου, είναι περίπου 1000 τόνοι, εκ των οποίων 200 τόνοι είναι αμιαντούχα υλικά, ενώ προβλέπεται και η απομάκρυνση 1400 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων. Μέχρι στιγμής συνολικά έχουν απομακρυνθεί 500 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων και 1450 τόνοι μη επικίνδυνων», ανέφερε.
«Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Δυτικού Μετώπου Θεσσαλονίκης. Θα μειωθούν τα επίπεδα των ρυπογόνων ουσιών, σε επιτρεπτά όρια, επιτρέποντας αστική χρήση της περιοχής, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για αναβάθμιση/ευημερία της περιοχής», κατέληξε.
Γιάννης Παπαηλιόπουλος
Ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ
Τα μπάζα βρίθουν στη δυτική Θεσσαλονίκη
Για αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, ότι δηλαδή τα μπάζα ανακυκλώνονται αλλά και τους τρόπους διαχείρισης των ΑΕΚΚ και την παράνομη απόθεσή τους μίλησε ο κ. Γιάννης Παπαηλιόπουλος, ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ, του συλλογικού συστήματος για την ανακύκλωση των μπάζων.
«Η ΑΝΑΚΕΜ είναι το πανελλαδικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ», ανέφερε ο κ. Παπαηλιόπουλος και τόνισε πως «η παράνομη απόθεση που υπάρχει είναι μία ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι 15 εκατ. τόνοι ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών, Κατεδαφίσεων) παράγονται τον χρόνο στην Ελλάδα και 1,5 εκατ. τόνοι παράγονται ετησίως στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. «Το 25% των ΑΕΚΚ αυτών παράγονται στους δυτικούς δήμους. Εδώ υπάρχει μία περίεργη κατάσταση: Ενώ παράγεται θεωρητικά το 25% στους δυτικούς δήμους, η απόθεση που υπάρχει στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι στο70%. Άρα η δυτική Θεσσαλονίκη δέχεται μέχρι σήμερα παράνομη απόθεση», επεσήμανε.
Αντώνης Μουντούρης
Διευθυντής υγιεινής, ασφάλειας, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης ομίλου, HELLENiQ ENERGY
Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ενεργοί κοινωνικοί εταίροι στις προσπάθειες ανάπτυξης της περιοχής
«O Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με τη νέα ονομασία του πλέον HELLENiQ ENERGY, έχει επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του βιώσιμης ανάπτυξης και μετασχηματισμού, ώστε να παραμείνει πρωταγωνιστής στη νέα οικονομία ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα. Η συμβολή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι και θα παραμείνει σημαντική, τόσο σε όρους οικονομικούς όσο και σε κοινωνικούς. Σύμφωνα με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου, δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ενεργοί κοινωνικοί εταίροι και συμμέτοχοι και στις μελλοντικές προσπάθειες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών», ανέφερε ο Αντώνης Μουντούρης, διευθυντής υγιεινής, ασφάλειας, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης ομίλου, HELLENiQ ENERGY.
Απόστολος Σίσκος
Γενικός διευθυντής της Envirometrics EΠΕ
Σύγχρονο πρόβλημα οι οσμές
Ως ένα «πολύ σύγχρονο πρόβλημα» χαρακτήρισε τις οσμές ο διευθυντής της Envirometrics EΠΕ, Απόστολος Σίσκος και εξήγησε πως ορίζουμε την οσμή αλλά και ποια χαρακτηριστικά της είναι αυτά που υποδεικνύουν την επικινδυνότητά τους: «Μιλάμε για μία χημική ουσία δηλαδή που προκαλεί την αίσθηση της όσφρησης και την αντιλαμβανόμαστε στη μύτη μας.Οι οσμές έχουν κάποια χαρακτηριστικά για να διαπιστώσουμε αν είναι επικίνδυνες και αυτά είναι: η συγκέντρωσή τους, που είναι πολύ σημαντική και μετριέται με συγκεκριμένο τρόπο, η ανανγωρισιμότητά τους, η ένταση, ο ιδανικός τόνος και φυσικά ο χαρακτήρας της».
Ο κ. Σίσκος αναφέρθηκε στην πιθανότητα ύπαρξης μίας εφαρμογής όπου οι πολίτες θα μπορούν να απαντούν σε δομημένες ερωτήσεις και να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για το που υπάρχουν οσμές κ.λπ.
Γιάννης Ευμολπίδης
Senior Planning Engineer της Dimand
To σχέδιό μας για την Δυτική Θεσσαλονίκη
Τις επενδύσεις της Dimand ανέπτυξε ο Γιάννης Ευμολπίδης, Senior Planning Engineer της εταιρείας.
«Το HUB, το οποίο κατασκευάζεται τώρα επί της 26ης Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει τέσσερα κτίρια έκτασης 20.000 τ.μ. Θα είναι νέας δόμησης γραφείων και με υπόγεια στάθμευση 230 θέσεων. Η ανάπλαση θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024, έχουμε ολοκληρώσει τα υπόγεια και προχωράμε στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Προχωράει πολύ καλά. Μαζί με το HUB αποκτήσαμε πρόσφατα το γωνιακό οικόπεδο, που ήταν η παλιά έκθεση αυτοκινήτων του Ανδρεάδη. Αυτό περιλαμβάνει ένα υφιστάμενο κτίριο ισόγειο και πρώτο όροφο, και προβλέπεται η ανέγερση ακόμα τριών ορόφων. Μιλάμε για άλλα 4.500 τ.μ. στην περιοχή. Κλείνουμε μια ενιαία αστική ανάπλαση που θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ σε επένδυση. Παράλληλα, είμαστε σε διαδικασίες, υπογράφτηκε η πρώτη μεταβίβαση ενός σημαντικού ποσοστού του ΦΙΞ, κλείναμε και προχωράμε σε όλο το συγκρότημα, Μιλάμε για ένα 23 στρέμματα που είναι το ακίνητο, για διατηρητέα κτίρια έκτασης 14.000 τ.μ. και σε νέα δόμηση που μπορεί να φτάσει τα 30.000 τ.μ. με βάση τους συντελεστές της περιοχής. Συνολικά μιλάμε για μια επένδυση, που θα προσεγγίσει τα 50.000 τ.μ.», ανέφερε.
Για τη μελέτη της διαμόρφωσης της ανάπλασης, υποστήριξε πως «για την 26ης Οκτωβρίου, είμαστε σε επαφή με τον κύριο Μυλωνά και υπάρχει μια διοικητική διαδικασία εγκρίσεων. Τώρα ξεκινάμε και πιστεύουμε ότι σε έξι μήνες θα τελειώσει αυτή η προσπάθεια».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.02.2023
ΣΧΟΛΙΑ