ΑΠΟΨΕΙΣ

Τίτλοι κτήσης μετοχών (:warrants)

 30/01/2019 14:00

Α. Η γνωριμία με τα warrants: Με βάση το νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες, τίτλοι κτήσης μετοχών (:warrants) είναι εκείνοι που εκδίδονται από μια ανώνυμη εταιρεία και παρέχουν το δικαίωμα στους δικαιούχους τους να αποκτήσουν μετοχές της.

Η εμπειρία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι αυτή που μας έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με τα warrants. Όσοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των «συστημικών» τραπεζών τη διετία 2012-2013, βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους warrants (τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «γλυκαντικά» - «sweeteners» για την προσέλκυσή τους).

Από το έτος 1973 υιοθετείται, κατά βάση, το μοντέλο «Black-Scholes» στη διεθνή βιβλιογραφία για την αποτίμηση των warrants και την απάντηση στο ερώτημα: «με συμφέρει να ασκήσω το δικαίωμά μου από αυτά»; Πρακτικά όμως για όλους εμάς τους μη οικονομολόγους: Δεν είχε νόημα η άσκηση των δικαιωμάτων από τα warrants για κείνους που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για έναν απλό λόγο. Τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλουν οι δικαιούχοι τους για την αγορά των δικαιουμένων μετοχών ήταν πολλαπλάσια από εκείνα που θα κατέβαλλαν αν τις αγόραζαν από το χρηματιστήριο.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να συμπεράνουμε πως τα warrants είναι ένας θεσμός καταδικασμένος να αποτυγχάνει; Ή, αντίθετα, εξαιρετικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις;

Β. Η δυνητική χρήση των warrants: Το εύρος της δυνητικής αξιοποίησης των warrants μοιάζει, σχεδόν, ανεξάντλητο.

Τα warrants μπορούν να αποτελέσουν μέσο (κυρίως όμως: κίνητρο) χρηματοδότησης επιχειρήσεων: Συμμετέχω σήμερα σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχω προσδοκία ότι στο μέλλον θα αποκτήσω, ΑΝ το επιλέξω, με ευνοϊκούς όρους κάποιον επιπρόσθετο αριθμό μετοχών.

Η χρήση τους μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στην προσέλκυση συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου start-ups, αναπτυσσόμενων ακόμα και υγιών επιχειρήσεων. Να αποδειχθεί πολύτιμη στην προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης επιχειρήσεων με προβλήματα ρευστότητας & φερεγγυότητας, με δυσκολία άντλησης εξωτερικής χρηματοδότησης ή κεφαλαιακής ενίσχυσης. Να αποδειχθεί εργαλείο στρατηγικής για τα venture capital, για μεμονωμένους επενδυτές αλλά και τους ίδιους τους μετόχους. Να λειτουργήσει ως κίνητρο για στελέχη, συνεργάτες, προμηθευτές ή πιστωτές.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα warrants μπορούν να διευρύνουν εντυπωσιακά το πλαίσιο εκείνων που (για απτούς λόγους-άμεσου συμφέροντος) «διαγκωνίζονται» για την επιτυχία του εταιρικού εγχειρήματος. Το κίνητρο ενός εκάστου-κατόχου warrant απλό: Θέλω να αναπτυχθεί η επιχείρηση για να διευρύνω, με οικονομικά συμφέροντες όρους, τη συμμετοχή μου σ’ αυτή.

Γ. Η ρύθμιση των warrants από το νόμο για τις ΑΕ - η αξιοποίησή τους: Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, μπορεί να γίνει περισσότερο κατανοητή η επιλογή του έλληνα νομοθέτη για την ένταξη των warrants στο ρυθμιστικό πεδίο του νέου νόμου.

Η ένταξη στο εθνικό δίκαιο των τίτλων κτήσης μετοχών παρέχει, πράγματι, ένα σπουδαίο (πολυ)εργαλείο στις ανώνυμες εταιρείες. Ένα εργαλείο σημαντικό για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους, για τη δημιουργία κινήτρων, για την υποβοήθηση της βέλτιστης λειτουργίας και αναπτυξιακής τους πορείας. Κυρίως, όμως, ένα εργαλείο που διευρύνει καθοριστικά τον κύκλο των προσώπων, των οποίων τα συμφέροντα σε σημαντικό βαθμό ταυτίζονται με την επίτευξη του εταιρικού σκοπού.

Εναπόκειται στις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τους χρηματοοικονομικούς (ιδίως όμως εμάς τους νομικούς) τους συμβούλους η βέλτιστη αξιοποίησή του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιανουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις