Το δύσκολο έργο του Μητσοτάκη…
Πάει να δημιουργήσει όνομα και φήμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ότι κατά την περίοδο που κυβερνά συμβαίνουν όλα τα στραβά και τα ανάποδα. Στην Ελλάδα και τον κόσμο. Την κακή φήμη την είχε ο πατέρας του, αν και νομίζω ότι αν μετρήσουμε τι έχει τύχει μέχρι στιγμής στο Κυριάκο Μητσοτάκη μάλλον έχει ήδη ξεπεράσει τον πατέρα σε ατυχίες.
Θυμίζω χοντρικά τι συνέβη στην περασμένη τετραετία. Εξωγενή δραματικά γεγονότα, όπως η πανδημία, το μεταναστευτικό και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και δύσκολοι χειρισμοί εσωτερικών υποθέσεων, όπως η ένταση στον Έβρο και το ατύχημα στα Τέμπη. Όλα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να τα διαχειριστεί με καλό τρόπο και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που κέρδισε καθαρά τις εκλογές. Συν το γεγονός ότι η οικονομία πήγε σχετικά καλά, αλλά και ότι δεν υπάρχει αντίπαλος με κάποια εναλλακτική λύση. Ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές, γιατί αναδείχτηκε σε καλό διαχειριστή, που παραδέχεται τα λάθη του.
Η εκκίνηση στη δεύτερη θητεία του δεν ήταν καλή, όπου μάλιστα κλήθηκε να αντιμετωπίσει κρίσεις που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας. Πυρκαγιές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πλημμύρες και «Daniel» τον Σεπτέμβριο. Και στα δύο οι κυβερνητικές επιδόσεις ήταν μέτριες. Έφταιξε το μέγεθος των φαινομένων; Σίγουρα και αυτό. Έφταιξαν οι αλλαγές που έκανε με τη νέα του κυβέρνηση και το rotation που εφάρμοσε; Πιθανότατα. Εκεί που είχαμε Χαρδαλιά και Στυλιανίδη τώρα έχουμε Κικίλια, εκεί που είχαμε Πλακιωτάκη είδαμε στην αρχή τον Μηταράκη, που παραιτήθηκε εξαιτίας λανθασμένης συμπεριφοράς. Όμως ο Κικίλιας δεν ήταν αυτός που τα είχε πάει καλά στην εκκίνηση της πανδημίας;
Και τι μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε μερικούς μήνες που ανατρέπει την καλή απόδοση ενός μηχανισμού μόνο και μόνο επειδή στην κορυφή του υπάρχει ένας άλλος υπουργός; Νομίζω λίγα… Η αποτυχία στην αντιμετώπιση των καλοκαιρινών προκλήσεων έχει να κάνει με το μέγεθος, αλλά και την πολυδιάσπαση του φαινομένου (πυρκαγιές), ενώ στις πλημμύρες πέραν από τη σφοδρότητα (ας δούμε τι συμβαίνει στη Λιβύη με τον «Daniel»), υπήρχε και η έλλειψη εμπειρίας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Τόσο του κόσμου όσο και του κρατικού μηχανισμού. Γι’ αυτό και χρειάζεται άμεσα να υπάρξει ένα κανάλι ενημέρωσης του πληθυσμού για το τι κάνουμε σε περίπτωση πλημμύρας.
Στο δια ταύτα. Το καλό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η συγκυρία. Βρίσκεται στην αρχή της θητείας του και έχει χρόνο να ανατρέψει το αρνητικό σημερινό κλίμα. Θα εισπράξει σημαντικά ποσά από την Ευρώπη, θα μοιράσει αρκετές επιδοτήσεις εντός Ελλάδας, έτσι ώστε ο κόσμος να ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ ότι έχασε το σπίτι του ή το βιός του. Αυτό που δεν φτιάχνεται γρήγορα είναι οι υποδομές, αλλά και η αίσθηση ότι το κράτος θυμήθηκε τον κακό του εαυτό…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16-17.09.2023