ΑΠΟΨΕΙΣ

Τον Αύγουστο (δεν) υπάρχουν ειδήσεις;

 08/08/2023 09:00

Ξεκινήσαμε με χαμηλότερη θερμοκρασία και φυσικά με την διάθεση όλων μετά την περίοδο COVID (είναι εδώ και μας βασανίζει -να το έχετε πάντα υπόψη) να περάσουμε επιτέλους ένα καλοκαίρι σαν τα προηγούμενα πριν τον COVID.

Φυσικά δεν ησυχάζουμε. Η κλιματική αλλαγή -που δεν της δίνουμε και τόσο σημασία- φαίνεται να είναι το θέμα που θα κυριαρχεί τα επόμενα χρόνια. Πολλά χρόνια τώρα (από το 2010 τουλάχιστον) αναζητούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τρόπο να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας και οι δραστηριότητες που παράγουν αέρια επικίνδυνα για το κλίμα. Προφανώς η αλλαγή προτύπων και συμπεριφορών για τον -εξ αντικειμένου- συντηρητικό άνθρωπο είναι κάτι πολύ δύσκολο.

Όλοι -ανεξάρτητα από κόμματα- όταν ακούν μία αλλαγή λένε: άσε καλύτερα! Μπορεί σήμερα να μην είμαστε τόσο καλά, αλλά με την αλλαγή αυτή μπορεί να πάμε χειρότερα! Ας μείνουμε όπως είμαστε και βλέπουμε! Και εύκολα καταγγέλλουμε όλους τους άλλους που δεν κάνουν αυτό που συμφέρει εμάς. Έτσι είναι ο άνθρωπος. Ο συντηρητισμός που ξεκινάει από την αυτοσυντήρηση και αναφέρεται και στην αναπαραγωγή του είδους, είναι χαρακτηριστικό του ατόμου. Αλλά δεν πρέπει να είναι των κομμάτων!

Μέσα σε αυτό τον μήνα θα μάθουμε -με προθεσμία την 31η Αυγούστου- τους υποψηφίους για τους δήμους και τις περιφέρειες. Θα μάθουμε τα ονόματα των υποψηφίων επικεφαλής και των συμβούλων. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχαμε μέχρι 4 παρατάξεις στο 50% των δήμων και μέχρι 7 παρατάξεις στο 90%. Ο πρωταθλητής ήταν ο δήμος Θεσσαλονίκης με 19 παρατάξεις (από αυτές οι 16 εξέλεξαν σύμβουλο…). Και ενώ πρέπει να προχωρήσει αυτό που λέμε ενδοδημοτική αποκέντρωση (δηλαδή να υπάρξει σχέδιο και αποφάσεις σε ενότητες των δήμων) δυστυχώς προβάλλεται μόνο το πρόσωπο και η σημασία του επικεφαλής. Θα τα δούμε αργότερα.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε με την ευκαιρία της συζήτησης για την υποψηφιότητα του κ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, ότι ενώ θα έπρεπε οι συλλογικοί πολιτικοί θεσμοί (δηλαδή τα κόμματα) να έχουν προγραμματικό σχέδιο και προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση της τάδε περιοχής (δηλαδή, π.χ. η ΝΔ Θεσσαλονίκης να έχει πρόγραμμα για τον δήμο Θεσσαλονίκης και να προτείνει πρόσωπα για την υλοποίησή του) τα κόμματα «κρύβονται» πίσω από ανθρώπους που υποδεικνύουν -είτε φανερά, είτε κρυφά.

Έτσι, αν π.χ. ο εκλεγμένος με την υπόδειξη της ΝΔ τα πάει καλά, η ΝΔ θα πει: είδατε που σκίσαμε; Αν δεν πάει καλά, η ΝΔ θα πει: είχε μεν την υποστήριξη μας, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη!

Κατά τα άλλα: αξίζει να δούμε τα αποτελέσματα των πανελληνίων. Πρέπει το υπουργείο και άλλοι να τα αναλύσουν σοβαρά. Για τους 77 χιλιάδες απόφοιτους Λυκείων υπάρχουν 68 χιλιάδες θέσεις ΑΕΙ! Πέρασαν τελικά 57 χιλιάδες από αυτούς (και μάλιστα 36 χιλιάδες από αυτούς στην 1η, 2η ή 3η επιλογή τους!). Και 5 χιλιάδες από τους προηγούμενους. Αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αναδιάταξη με ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης και αναδιάταξη των γνωστικών περιοχών, θα συνεχίζουμε να πετάμε το 40% της χρηματοδότησης ιδιωτικής και δημόσιας για τις σπουδές. Δεν βαριέσαι… λεφτά υπάρχουν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023

Δημοφιλείς Απόψεις