ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο μπούσουλας για τη Θεσσαλονίκη

 05/02/2024 13:00

Ο μπούσουλας για τη Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρέμβαση του Άκη Σκέρτσου στην ημερίδα FFF που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η εφημερίδα μας. Ο υπουργός Επικρατείας δεν έφερε μαζί του τους γνωστούς μπλε φακέλους που είχαν μοιραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, αλλά αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που κυνηγά η κυβέρνηση να γίνουν στη Θεσσαλονίκη.

Εκπλήξεις δεν είχαμε. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση στηρίζει και επενδύει πολλά στη λειτουργία του Μετρό εντός του 2024, καθώς αυτό θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Και ουσιαστικές, καθώς θα μειώσει το κυκλοφοριακό που έχει γίνει πλέον Νο 1 πρόβλημα της πόλης, αλλά και ψυχολογικές. Το είχε πει εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προπέρσινη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Πως ο Θεσσαλονικιός θα νιώσει ότι κάτι συμβαίνει στην πόλη του, όταν κάνει την πρώτη διαδρομή. Σημασία δεν έχουν πια οι δηλώσεις, αλλά το να κατέβει κανείς στο σταθμό, να κόψει εισιτήριο, να το ακυρώσει, να μπει στο βαγόνι του μετρό και να πάει με αυτό στη δουλειά του. Το FlyOver παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με βελτιωτικές κινήσεις, όπως είναι τα περισσότερα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, να απαλύνει.

Σημασία δίνει η κυβέρνηση και στις αναπλάσεις που γίνονται σε 4 πρώην στρατόπεδα (Παύλου Μελά, Καρατάσιου, Γκόνου και Ζιάκα) και στα 3 Μουσεία (Ολοκαυτώματος, Εθνικής Αντίστασης και cross over).

Αν κάτι φάνηκε νέο στην κυβερνητική ατζέντα είναι η πρόκληση που λέγεται εκπαίδευση. Παρά τις αντιδράσεις που είναι μάλιστα και χλιαρές η εκκίνηση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα δοθεί κανονικά, με την κυβέρνηση να επενδύει σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται μάλιστα πως υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδιαφέρουσες προτάσεις από βρετανικά πανεπιστήμια για τη δημιουργία ιατρικών σχολών.

Δύο ακόμη στοιχεία για τον Βορρά. Το ένα έχει να κάνει με το νέο δικαστικό χάρτη που δημιουργεί η κυβέρνηση, με συγχωνεύσεις δικαστηρίων σε όλη τη χώρα και ο οποίος θα περιλαμβάνει και τη Θεσσαλονίκη με την πολυαναμενόμενη ανακαίνιση-ανάπλαση του Δικαστικού Μεγάρου. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Εδώ υπήρξε και η έκπληξη από τη μεριά του κ. Σκέρτσου, καθώς για πρώτη φορά από επίσημα χείλη τέθηκε το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των δύο υγειονομικών περιφερειών που λειτουργούν σήμερα στην κεντρική Μακεδονία. Τέλος για την ανάπλαση της ΔΕΘ, μετά από ένα παρασκηνιακό power game που παίχτηκε και εντός της κυβέρνησης, φαίνεται ότι η τελική απόφαση είναι το πρότζεκτ να βαδίσει όπως είχε από την αρχή αποφασιστεί. Δηλαδή με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ και με το κράτος να έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Μένει να δούμε πότε θα είναι διαθέσιμοι και οι απαραίτητοι δημόσιοι πόροι για να μπουν οι μπουλντόζες.

Αν όλα αυτά μπουν σε μία πορεία υλοποίησης θα έχουμε σίγουρα μία καλύτερη Θεσσαλονίκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.02.2024

Δημοφιλείς Απόψεις