Ελλάδα, βαλκάνια και Ευρώπη
Πολύ φοβάμαι ότι σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση στον τόπο μας δεν θα γίνει συζήτηση για τα σοβαρά θέματα που αφορούν το αύριο της Ευρώπης και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν αλλά θα αναλωθούμε σε επιφανειακές συζητήσεις με σημείο αναφοράς την επικοινωνία και όχι την ουσία. Σε τρεις εβδομάδες προσερχόμαστε στις κάλπες για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και ελάχιστοι συζητούν για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών.
Σε αυτές τις εκλογές προφανώς και δεν κρίνεται η σταθερότητα της χώρας όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Κρίνεται όμως η εκπροσώπησή της εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον των χωρών σε μία εποχή που την επόμενη πενταετία θα γίνουν συγκλονιστικές αλλαγές σε πολλούς τομείς του παγκόσμιου κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι. Αντί λοιπόν το πολιτικό σύστημα της χώρας να επικεντρωθεί σε αυτές τις αλλαγές και στον ρόλο της πατρίδας μας σε μία Ευρώπη που δυστυχώς απαξιώνεται όλο και περισσότερο ,εμείς συζητάμε με ποια ποσοστά θα είναι ικανοποιημένα τα κόμματα και πώς τα κομματικά επιτελεία θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά πλέον για ανούσιες προσεγγίσεις και επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Η μεν Ευρώπη έχει μείζον θέμα ταυτότητας, η δε Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν και από ηγέτιδα δύναμη μίας άλλης εποχής στα Βαλκάνια απαξιώνεται και προσβάλλεται από χώρες και κρατίδια που έπρεπε να μας ευγνωμονούν για τη διαχρονική οικονομική μας στήριξη. Και φυσικά αν ρωτήσεις ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού ιδεώδους αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τα Βαλκάνια θα πάρεις γενικόλογες απαντήσεις που θυμίζουν εκθέσεις ιδεών.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που απογοητεύει τους σοβαρά σκεπτόμενους πολίτες γίνονται οι Ευρωεκλογές σε ευρωπαϊκό και Ελλαδικό επίπεδο. Τα όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες με τα νταηλίκια της Αλβανίας και των Σκοπίων αλλά και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός αραγούς Εθνικού μετώπου με όραμα και συγκεκριμένη στρατηγική. Αλλά και οι γελοιότητες τύπου Eurovision που φέτος ξεπέρασε κάθε όριο και γελοιοποίησε την κυρίαρχη εικόνα της Ευρώπης παραμονές των ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος στην Ευρώπη.
Γράφοντας αυτές τις γραμμές γύρισα τον χρόνο πίσω και θυμήθηκα τις πρώτες Ευρωεκλογές στην Ελλάδα στις 18 Οκτωβρίου του 1981.Οι εκλογές εκείνες έγιναν με λίστα και αναφέρω κάποια ονόματα ευρωβουλευτών όπως ο Σπύρος Πλασκοβίτης, ο Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου και άλλοι. Άλλη εποχή, άλλη Ελλάδα, άλλη Ευρώπη…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.05.2024