ΑΠΟΨΕΙΣ

Μηδενική απόρριψη αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής

 25/06/2024 14:00

H Μηδενική Απόρριψη Αποβλήτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής ή «Zero Waste to Landfill» (όπως είναι η διεθνής του έκφραση), είναι μία περιβαλλοντική προσέγγιση που στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής σε μηδενικό επίπεδο. Πώς μπορεί αν επιτευχθεί αυτό: Με τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και τέλος με την ανακύκλωση των αποβλήτων, έτσι ώστε τίποτα να μην καταλήγει στους χώρους ταφής.

Οι βασικές αρχές του «Zero Waste to Landfill» περιλαμβάνουν αυτό που είναι γνωστό ως τα 3 Rs, δηλαδή Reduce, Reuse, Recycle. Αναλυτικότερα:

Μείωση (reduce): Ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων από την πηγή, δηλαδή μέσω της αποφυγής και της μείωσης των υλικών που καταναλώνονται.

Επαναχρησιμοποίηση (reuse): Χρήση των υλικών ξανά για τον ίδιο ή διαφορετικό σκοπό, χωρίς να τα μετατρέπουμε σε κάτι άλλο.

Ανακύκλωση (recycle): Διαχωρισμός και επεξεργασία των αποβλήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Οι εταιρείες και οι οργανισμοί που υιοθετούν αυτήν την προσέγγιση καταβάλλουν προσπάθειες να ελαχιστοποιήσουν την απόρριψη αποβλήτων μέσω διάφορων διαδικασιών και τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων. Αυτές περιλαμβάνουν την κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων, την ανακύκλωση υλικών όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλα, και την επεξεργασία των αποβλήτων για την ανάκτηση ενέργειας.

Και ποια η σημαντικότητα αυτή της στρατηγικής θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς.

Η απάντηση κρύβεται στο ότι με την εφαρμογή της στρατηγικής «Zero Waste to Landfill» συμβάλλουμε όλοι μας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας την ανάγκη για νέους χώρους υγειονομικής ταφής, και προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων.

Στη Μακεδονία, υπάρχει μία επιχείρηση, που εκφράζει, βιώνει και ενεργεί 100% πάνω στη φιλοσοφία αυτή. Αναφερόμαστε στην BIOSOLIDS ΑΕ με εργοστάσιο κομποστοποίησης στο Μαυροβούνι της Πέλλας και αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία στη Θεσσαλονίκη.

Η BIOSOLIDS SA συμβάλλει στην προσέγγιση «Zero Waste to Landfill» μέσω των εξής δραστηριοτήτων και πρακτικών:

Αξιοποίηση Αστικών Αποβλήτων: Μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα των πόλεων σε υψηλής αξίας κομπόστ. Αυτή η διαδικασία μειώνει την ποσότητα των αποβλήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Κομποστοποίηση: Η BIOSOLIDS SA εφαρμόζει στο εργοστάσιο της προηγμένες τεχνικές κομποστοποίησης για την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων, παράγοντας κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οργανικό λίπασμα για την ενίσχυση της υγείας του εδάφους και την υποστήριξη της βιώσιμης γεωργίας.

Κυκλική Οικονομία: Προωθεί την κυκλική οικονομία, όπου τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται σε νέα προϊόντα, αντί να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η μετατροπή των αποβλήτων σε κομπόστ με ενεργή οργανική ουσία είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης.

Εκπαίδευση και Ενημέρωση: Ενημερώνει και εκπαιδεύει τους πολίτες και τους συνεργάτες της για τις πρακτικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αποβλήτων, ενισχύοντας τη συλλογική προσπάθεια για μείωση των αποβλήτων.

Συμβουλευτικές Υπηρεσίες: Μέσω της συνεργασίας με την R³ Knowledge Sustainability Consultants, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εκτίμηση του κύκλου ζωής προϊόντων, τη δήλωση περιβαλλοντικών προϊόντων και τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα, προάγοντας έτσι τις βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας.

Εφαρμογή των Αρχών R³: Η BIOSOLIDS SA εφαρμόζει τις αρχές της Μείωσης, της Επαναχρησιμοποίησης και της Ανακύκλωσης σε όλες τις διαδικασίες της, διασφαλίζοντας ότι τα απόβλητα αντιμετωπίζονται ως πόρος που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Με πρωτοβουλίες σαν κι αυτές της BIOSOLIDS SA όχι μόνο θα μειώσουμε τα απόβλητα που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και θα συμβάλλουμε όλοι μας στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και στη διατήρηση του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.06.2024