ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι εξελίξεις διαμηνύονται πολύ ενδιαφέρουσες

 25/09/2024 18:00

Οι δημοσκοπήσεις είναι η αποτίμηση της στιγμής, ακούμε όλα αυτά τα χρόνια από τους ανθρώπους της επικοινωνίας. Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την εκτίμηση με μία υποσημείωση. Αυτή η στιγμή τείνει στην πολιτική ζωή του τόπου να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Και για να γίνω πιο σαφής. Η φθορά της Νέας Δημοκρατίας που άρχισε από τους πρώτους μήνες της νέας τετραετίας και αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές είναι σταθερή όπως σταθερή είναι και η άνετη πρωτιά της. Το ΠΑΣΟΚ εγκαθίσταται στη δεύτερη θέση με διαφορά ασφαλείας από τον τρίτο αλλά δεν έχει ακόμα δυναμική να απειλήσει την πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει και φλερτάρει με μονοψήφια ποσοστά όπως στην αρχή της ίδρυσης του ΣΥΝ. Ελληνική Λύση και ΚΚΕ φλερτάρουν με διψήφιο ποσοστό, έχουν σταθερό κοινό αλλά αδυνατούν να κάνουν το μεγάλο δημοσκοπικό άλμα. Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής ανεβαίνουν και φιλοδοξούν να ξεπεράσουν και το 5% στην περίπτωση που ανεβεί το όριο εισόδου στη νέα Βουλή με τις αλλαγές που ενδεχομένως γίνουν στον εκλογικό νόμο έστω κι αν αυτό διαψεύδεται προς το παρόν από την κυβέρνηση.

Δεν ξέρω αν κάτι αλλάξει το προσεχές τρίμηνο που έχουμε τις εσωκομματικές αλλαγές για ανάδειξη ηγεσίας σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που εκτιμώ όμως είναι ότι δεν μπορεί αυτό το αμετάβλητο δημοσκοπικό σκηνικό να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ήδη οι συζητήσεις στο κυβερνών κόμμα δίνουν και παίρνουν μεταξύ δυσαρεστημένων βουλευτών και διόλου τυχαία δεν ήταν η ερώτηση της εβδομάδας των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στον υπουργό Οικονομίας για τα «κόκκινα» δάνεια. Το πιο πιθανό είναι να αναληφθούν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα και από άλλους βουλευτές με ορίζοντα τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθούν αρχές του νέου χρόνου για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι διεργασίες που θα γίνουν στην Κεντροαριστερά και το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιοι θα εκλεγούν πρόεδροι στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κι αυτές να αποτελέσουν την αιτία νέων συσχετισμών που θα αλλάξει την εικόνα των πολιτικών πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι η δημοσκοπική «μονιμότητα» της καταγραφής της στιγμής από τις δημοσκοπήσεις του μέλλοντος κάποια στιγμή θα λάβει τέλος και οι εξελίξεις διαμηνύονται πολύ ενδιαφέρουσες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.09.2024