ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα διαφορετικό πρότυπο ζωής

 10/10/2024 17:00

Η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί στον κόσμο, με 29 εκατομμύρια κατοίκους. Για κάποιους είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός αλλά η καθημερινότητα του κόσμου είναι εντελώς διαφορετική. Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, κυρίως νοτιοδυτικά, πλήττεται συχνά από παρατεταμένες ξηρασίες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να υποφέρει από πείνα, δίψα και ασθένειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της Μαδαγασκάρης βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ το 15% των παιδιών στη νότια Μαδαγασκάρη πεθαίνει πριν καν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του και ο μέσος όρος ζωής είναι μόλις τα 50 έτη για τους άνδρες και τα 55 έτη για τις γυναίκες.

Στη Νότια Μαδαγασκάρη, λοιπόν, τον περασμένο Αύγουστο μέσα στην κάψα του ελληνικού καλοκαιρού, μία 15μελής αντιπροσωπεία κυρίως ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων γυναικών από τη Βόρεια Ελλάδα, επέλεξαν να μην κάνουν διακοπές στη χώρα μας με το κλείσιμο των ιατρείων τους και να επισκεφθούν την Τουλεάρ προκειμένου να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα παιδιά της περιοχής αλλά και των γύρω χωριών.

Τα μέλη της αποστολής βίωσαν από κοντά πόσο σκληρή είναι η ζωή για τους ανθρώπους στη Μαδαγασκάρη, τους είδαν πώς ζουν με το τίποτα και χαίρονται με το παραμικρό, εξέτασαν περισσότερα από 500 παιδιά, χάρισαν πολλά χαμόγελα και εισέπραξαν άπλετη αγάπη.

Κοντά τους ήταν ο άνθρωπος που το τεράστιο έργο του ενέπνευσε την αποστολή, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην Tv100, Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Ένας άνθρωπος της εκκλησίας που σε ηλικία 18 ετών έγινε μοναχός και το 2018 εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης ενώ χειροτονήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 2019 στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου. Αυτός ο ταπεινός ιεράρχης που κυκλοφορεί με απλά ράσα, λιτά και ταπεινά, είναι κοντά στους ανθρώπους, παίζει με τα παιδιά της περιοχής που τον νιώθουν σαν πατέρα τους και αυτός σαν παιδιά του, κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να βαπτιστούν 11.000 άνθρωποι της περιοχής Χριστιανοί Ορθόδοξοι! Ο Πρόδρομος ζει για να σώζει ψυχούλες τρυφερές και δίνει αγάπη με τη βοήθεια χιλιάδων ευαισθητοποιημένων Ελλήνων που ανταποκρίνονται με το υστέρημά τους στην έκκλησή του για βοήθεια των παιδιών της Νότιας Μαδαγασκάρης. Σε μία σκληρή εποχή που η ανθρώπινη ζωή υποτιμάται, η Ελλαδική εκκλησία πελαγοδρομεί και η Ιατρική αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, ο Πρόδρομος και οι παιδίατροι της Βόρειας Ελλάδας στέλνουν ένα διαφορετικό πρότυπο ζωής. Την ανιδιοτελή αγάπη, την έμπρακτη προσφορά και αλληλεγγύη και την Ορθόδοξη πίστη σε έναν πάμπτωχο λαό που το μεροκάματο ενός μέσου ανθρώπου κυμαίνεται στο 1 ευρώ!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.10.2024