ΑΠΟΨΕΙΣ

Tα ευτράπελα του ΣΥΡΙΖΑ

 13/10/2024 21:09

Την Κυριακή που κυκλοφορεί η εφημερίδα, ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να έχει διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που οι σχολιαστές των κυριακάτικων εφημερίδων βρίσκονται σε προφανή μειονεκτική θέση. Δεν τις προλαβαίνουν. Γιατί έφτασαν τα πράγματα ως εδώ στη ριζοσπαστική Αριστερά είναι λίγο-πολύ γνωστό, αν και δεν το παραδέχονται δημοσίως όλα τα στελέχη της. Και δεν το παραδέχονται διότι θα έπρεπε να αποδώσουν και τις σχετικές ευθύνες οι οποίες είναι βαρύτατες. Και αυτές οι ευθύνες συγκεντρώνονται σε ένα και μόνον ένα πρόσωπο: στον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, αυτός χάρασσε την αντιπολιτευτική τακτική και συνεπώς αυτός θα χρεωθεί και το 17,5% των εκλογών του 2023. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να γίνει.

Όμως η φρουρά του φρόντισε να μη διεξαχθεί καμιά πολιτική συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής συντριβής και ο ίδιος αποχώρησε με ελαφριά πηδηματάκια, διαφυλάσσοντας, όσο γίνεται, το προσωπικό του γόητρο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, για να μην περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια της «αριστερής τάσης» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου, προώθησε ο Τσίπρας τη λύση Κασσελάκη. Αυτά τα γνωρίζουν και οι πέτρες. Ήταν μία κίνηση ολέθρια, στον βαθμό που ο Στέφανος Κασσελάκης ουδεμία σχέση είχε ποτέ με την Αριστερά. Μέχρι πρότινος έγραφε άρθρα σε εφημερίδα της ομογένειας στις ΗΠΑ υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Κασσελάκης, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα δικό του κοινό, αυτονομήθηκε, συγκρούστηκε με τον Τσίπρα και έκτοτε η φρουρά του τελευταίου ξεκίνησε έναν αγώνα για την αποκαθήλωσή του. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ανταλλάσσονται όχι μόνον βαριές κουβέντες, κάτι συνηθισμένο στις εσωκομματικές αναμετρήσεις, αλλά και εξώδικα. Έχει κληθεί να παρέμβει η αστική δικαιοσύνη σε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κάτι το πρωτοφανές, όσο πρωτοφανής ήταν και η διαρροή του πόθεν έσχες του Κασσελάκη.

Αν πιστεύει κάποιος ότι με τη διαγραφή του θα λυθεί και το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, πλανάται πλάνην οικτράν. Ή να το θέσω διαφορετικά. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ θα λυθεί, αλλά το κρίσιμο ερώτημα θα είναι τι μέγεθος θα έχει αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι ο Στ. Κασσελάκης δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Θύμα εσωκομματικών εκκαθαρίσεων ων, θα δημιουργήσει το δικό του κόμμα, με το δικό του ακροατήριο και το δικό του πρόγραμμα και με όσους πιστούς βουλευτές τον ακολουθήσουν.

Αν όμως δεν τον διαγράψουν, έχει μεγάλες πιθανότητες να ξανακερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην ίδια θέση με αυτή που βρίσκεται σήμερα. Διαλέγετε και παίρνετε, όλα τα έχει ο μπαχτσές.

Εννοείται, ότι και ο πιο σφοδρός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ δε θα φανταζόταν αυτές τις κωμικοτραγικές εξελίξεις. Ένα κόμμα εξουσίας, με ισχυρή ιδεολογική βάση -τουλάχιστον θεωρητικά- να μετατραπεί μέσα σε ένα χρόνο σε ένα κόμμα που μαστίζεται από ίντριγκες και συνωμοσίες, χωρίς να διεξάγεται καμιά πολιτική συζήτηση. Σήμερα, η διακύβευση για τη ριζοσπαστική Αριστερά δεν είναι αν θα παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αν θα υπερβεί το 10% ή θα κατρακυλήσει ακόμα χαμηλότερα.

Και ο υπεύθυνος αυτής της κατάστασης ασχολείται με το Ίδρυμά του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.10.2024